Sławosz Uznański: Mam wrażenie, że nasze szkolenie przyspieszaAutor: Grzegorz Jasiński 17 listopada (08:34)
/ Fot. Jacek Skóra /RMF FMPolski astronauta, dr Sławosz Uznański i jego koledzy z misji Axiom-4, Shubhanshu Shukla z Indii i Tibor Kapu z Węgier, zakończyli właśnie kolejny etap szkolenia przed planowanym na wiosnę przyszłego roku lotem na Międzynarodową Stację Kosmiczną (ISS). W siedzibie Europejskiego Centrum Astronautów w Kolonii szkolili się m.in. w makiecie europejskiego modułu naukowego Columbus. W rozmowie z RMF FM polski astronauta projektowy Europejskiej Agencji Kosmicznej (ESA) przyznaje, że jako jedyny z załogi nie ma planowego zmiennika, ale podkreśla, że jest gotowy przeprowadzić każdy z eksperymentów i wykorzystać nasz czas na orbicie jak najlepiej.(...) Nasze szkolenie zaczęło się na początku sierpnia. Mamy za sobą te trzy, cztery miesiące, pierwsze cztery miesiące szkolenia. Myślę, że czasowo to jest mniej więcej około 30 proc. Natomiast mam wrażenie, że szkolenie zaczyna przyspieszać. Tej wiedzy jest coraz więcej. Zakończyliśmy pewną część szkolenia w Stanach Zjednoczonych, w NASA. Dzisiaj jesteśmy w Europie. W przyszłym tygodniu będziemy w Japonii, a później wracamy do NASA na kolejne moduły szkoleniowe. Myślę, że tej wiedzy będzie do przyswojenia coraz więcej. (...)
To szkolenie z firmą SpaceX jeszcze nie miało miejsca. Mieliśmy pewną część teoretyczną, bardzo dużo wiedzy do przyswojenia. Natomiast nadal czekamy na pierwsze części szkolenia właśnie z firmą SpaceX. (...)
https://www.rmf24.pl/nauka/news-slawosz-uznanski-mam-wrazenie-ze-nasze-szkolenie-przyspiesza,nId,7856980#crp_state=1