0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Human Spaceflight @esaspaceflightFirst pierogi in space 🥟Eating in microgravity is... different 😉 @astro_slawosz takes a bite above planet Earth from @esa's Cupola on the @Space_Station🍴 https://www.esa.int/ESA_Multimedia/Images/2025/07/Space_pierogi_bite
Cytat: Orionid w Czerwca 26, 2025, 11:26Bajkowa opowieść.W 11m 23s nagrania pojawia się artefakt w postaci malowanki Sławosza z dzieciństwa, który Polak zabrał ze sobą w kosmos.O ile dobrze pamiętam, rysunek polskiego 10-latka odbył lot w kosmos na pokładzie wahadłowca kosmicznego (nie udało mi się znaleźć szczegółów).Jest to zatem prawdopodobnie drugi rysunek wykonany przez polskie dziecko, który trafił na orbitę.(nie znamy całej zawartości "walizki" SUW-a.) {...}
Bajkowa opowieść.
Była na ISS, będzie w Polsce27 września 2002, 14:35Na zaproszenie Komitetu Badań Kosmicznych i Satelitarnych przyleci do Polski 30 września amerykański kosmonauta dr Scott Parazynski.Scott Parazynski, wybitny specjalista z dziedziny medycyny kosmicznej, uczestnik czterech wypraw kosmicznych, którego dziadkowie pochodzili z okolic Tarnowa, odwiedza Polskę po raz pierwszy.W kwietniu 2001 roku był on członkiem załogi promu kosmicznego STS-100 Endeavour i zabrał na pokład Międzynarodowej Stacji Kosmicznej rysunek polskiego dziecka - 11-letniego Daniela Miszewskiego, laureata międzynarodowego konkursu zorganizowanego pod patronatem ONZ. Rysunek z podpisami załogi promu - po 186 okrążeniach planety - powrócił na Ziemię i zostanie przez kosmonautę osobiście zwrócony autorowi. Scott Parazyński weźmie udział w uroczystej inauguracji roku akademickiego na Politechnice Warszawskiej i nowej specjalizacji - Astronautyka - na Wydziale Mechanicznym Energetyki i Lotnictwa tej uczelni.2 października kosmonauta przybędzie na uroczystość w Społecznej Szkole Podstawowej Stowarzyszenia Edukacyjnego w Gorzowie Wielkopolskim, gdzie wręczy nagrody dzieciom wyróżnionym w konkursie "Mój dom w kosmosie": laureatowi konkursu - Danielowi Miszewskiemu, i najmłodszej uczestniczce - 7-letniej Agatce Bochonko.
Flaga zrobiła robotę {...}
Polski astronauta zabrał też ze sobą na ISS m.in. polskie flagi, w tym naszywkę ze skafandra Mirosława Hermaszewskiego
Sławosz Uznański-Wiśniewski @astro_slawosz 11:53 PM · Jul 29, 2025Kochani,Mój ostatni pobyt w Polsce trwał jedynie 3 dni. Zakończyłem badania medyczne/eksperymentalne w Kolonii oraz wiele sesji analizujących misję IGNIS. Jutro lecę do Houston na kolejne sesje w NASA, Axiom i SpaceX. To był czas, kiedy udało się dużo osiągnąć, ale był również napięty: Odbyłem szereg kluczowych spotkań z najważniejszymi decydentami w Polsce walcząc o konkretne plany rozwojowe dla Polski. Jednym z kluczowych efektów była deklaracja Premiera o intencji zbudowania ośrodka technologicznego ESA w Polsce.Jednocześnie spotkałem się również z młodzieżą oraz świetną grupą nauczycieli w Centrum Nauki Kopernik i odbyłem kilkadziesiąt wywiadów: tych bardzo merytorycznych, jak również tych lżejszych dla szerszej publiczności, w tym dzieci. Była to również pierwsza okazja od wielu miesięcy spotkania się z moją najbliższą rodziną, na kilka godzin, w mojej rodzinnej Łodzi. To oni są moim największym wsparciem i paliwem do działania. Przy ekstremalnie napiętym harmonogramie i ograniczonej dyspozycyjności, nie było możliwości odpowiedzieć na każdą prośbę o wywiad, spotkanie czy wykład. Jednocześnie nie zgadzam się na manipulację faktami, hejt oraz ataki na moją rodzinę przez tych, których oczekiwania nie zostały spełnione.Dziękuję Wam wszystkim za ogromne wsparcie, zrozumienie i za gotowość do działania - razem na rzecz rozwoju technologicznego i naukowego naszego kraju. Jestem pewien, że to dopiero początek naszej współpracy. Niedługo wracam i będziemy kontynuować pracę na polskich uczelniach.
Procesor Mittelschmertz @prof_Mittelmerz 12:12 AM · Jul 30, 2025"Jednocześnie spotkałem się również z młodzieżą oraz świetną grupą nauczycieli w Centrum Nauki Kopernik i odbyłem kilkadziesiąt wywiadów: tych bardzo merytorycznych"Panie Sławoszu, gdzie te merytoryczne można obejrzeć? Serio pytam. Bo mema z pana zrobiono w socialach. Chciałbym to jakoś odkręcić w swojej głowie.
Sławosz Uznański-Wiśniewski @astro_slawosz 9:11 AM · Aug 3, 2025Jak ze @Space_Station wygląda kosmos? Choć z modułu Cupola możemy obserwować głównie Ziemię, to da się dostrzec także część kosmosu i zobaczyć gwiazdy… Dziękuję @UraniaPA za fantastyczną rozmowę 🚀#Ax4 #IGNIS #astro_slawosz
Sławosz Uznański-Wiśniewski @astro_slawosz 7:04 AM · Aug 10, 2025Mój pierwszy moment, który rzeczywiście dla mnie był takim momentem „wow”, to był ten moment, kiedy usłyszałem, żebym zamknął oczy i załoga wprowadzi mnie do Cupoli. Do tego naszego okna na naszą planetę, okna na nasz dom. W momencie, kiedy otworzyłem oczy... Ciężko słowami opisać, jak Ziemia wygląda z kosmosu. Jest niesamowicie jasna, piękna, z niesamowicie cienką warstwą atmosfery. Na mnie wywołało to ogromne wrażenie 🌏💙#Ax4 #IGNIS #astro_slawosz @Axiom_Space @SpaceX @esa @POLSA_GOV_PL @MRiTGOVPL
Sławosz Uznański-Wiśniewski @astro_slawosz 6:21 AM · Aug 13, 2025Mamy szansę wykorzystać naszą innowacyjność i zbudować naszą przyszłość. Możemy współpracować na arenie europejskiej i globalnej, jednocześnie budując nasze rozwiązania dla bezpieczeństwa, zarządzania kryzysowego, eksploracji, inspiracji, budowania naszych systemów edukacji.Nie mogę się doczekać tej kolejnej pracy i tego, żeby zobaczyć, jak ta misja rzeczywiście zostanie wykorzystana po to, by zbudować coś, co warto.#Ax4 #IGNIS #astro_slawosz🎥 fragment wywiadu dla @tvp_info, 24.07.2025
Rafał Grabiański @RakietowyRafal 9:03 AM · Aug 31, 2025📰 W Empiku najnowsza Urania z moim dziennikiem misji @astro_slawosz.To papierowa wersja relacji z naszego portalu i X - idealna do kolekcji. A ja szczególnie polecam ten numer przez dwa inne teksty 👇👇
Sławosz Uznański-Wiśniewski @astro_slawosz Last edited 7:20 AM · Aug 23, 2025MELFI (Minus Eighty-Degree Laboratory Freezer for ISS), czyli kosmiczna zamrażarka opracowana przez @esa, przechowuje próbki biologiczne w temperaturze do -80°C. Podczas misji IGNIS korzystałem z MELFI do zabezpieczania materiałów badawczych.Na pokładzie #ISS zamrażarki znajdują się w laboratorium amerykańskim i w japońskim module JEM, a to nagranie powstało 1 lipca właśnie w części amerykańskiej.#Ax4 #IGNIS #astro_slawosz @Axiom_Space @POLSA_GOV_PL @MRiTGOVPL
Sławosz Uznański-Wiśniewski @astro_slawosz 7:28 AM · Aug 27, 2025To był moment, na który czekałem. Obudziłem się w nocy, by z pokładu Międzynarodowej Stacji Kosmicznej spróbować raz jeszcze uwiecznić ten niezwykły widok: wschód Księżyca.Podczas misji podjąłem kilka prób, ale uchwycenie wschodu czy zachodu Księżyca z ISS to niełatwe zadanie ze względu na trajektorię i dynamikę orbitalną oraz ustawienia sprzętu fotograficznego w Cupoli.Tym razem się udało. Ten materiał powstał 8 lipca i cieszę się, że mogę się nim z Wami podzielić.#Ax4 #IGNIS #astro_slawosz @Axiom_Space @esa @MRiTGOVPL @POLSA_GOV_PL
Sławosz Uznański-Wiśniewski @astro_slawosz 1:39 PM · Sep 12, 2025Europejskie laboratorium Columbus na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej okrążyło dziś Ziemię po raz 100 000! 🌏To największy wkład @esa w ISS. Moduł, od przyłączenia go w lutym 2008 roku, nieprzerwanie wspiera badania naukowe w warunkach mikrograwitacji.Columbus to laboratorium pełne możliwości, wyposażone w racki badawcze zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz stacji. Do tej pory zrealizowano w nim ponad 250 eksperymentów z dziedzin takich jak m.in. biologia, fizyka płynów, badania materiałowe czy fizjologia człowieka.Laboratorium, które codziennie 16 razy okrąża Ziemię z prędkością ok. 28 000 km/h, pokonało już 4,26 miliarda km.100 tysięcy orbit to symbol trwałego zaangażowania Europy w eksplorację kosmosu, naukę i technologie przy użyciu własnej infrastruktury badawczej. Columbus jest również fundamentem przyszłych misji poza orbitę Ziemi.📷 ESA/Luca Parmitano🎥 Fragmenty rozmowy z @Kijek_Hubert @tvn24 zarejestrowanej w Europejskim Centrum Astronautów w Kolonii.@Axiom_Space @MRiTGOVPL @POLSA_GOV_PL #Columbus #ISS #astro_slawosz
tvn24 @tvn24 8:57 AM · Sep 5, 2025- Nie wierzyłem do samego momentu startu, że to się dzieje - mówi @astro_slawosz, pierwszy Polak na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej. Po 20 dniach na orbicie wrócił na Ziemię i w rozmowie z @Kijek_Hubert opowiada, jak naprawdę wygląda życie astronauty. Mówi też o marzeniach, nauce i o tym, co przywiózł z orbity - nie tylko w danych i eksperymentach.Polecamy rozmowę w @tvn24plus: https://tvn24.pl/plus/programy/rozmowy-tvn24plus/misja-slawosza-uznanskiego-wisniewskiego-astronauta-opowiedzial-o-jej-kulisach-vc8632378
Polska Agencja Kosmiczna @POLSA_GOV_PL 10:30 AM · Sep 15, 2025📢 Zaproszenie dla mediów na konferencję prasową „IGNIS – Polska sięga gwiazd” ✨📍 Gdzie: Politechnika Warszawska, ul. Rektorska 4, hall⏰ Kiedy: 16.09.2025 r., godz.: 9.00📝 Akredytacje dla mediów: media@polsa.gov.pl do 15.09, godz. 15.00.
Marcin Kulasek @MarcinKulasek 8:12 PM · Aug 17, 2025🗣️Już wkrótce Sławosz Uznański-Wiśniewski (@astro_slawosz) będzie się spotykać ze Studentami i Studentkami #PosełMarcinKulasek #MinisterMarcinKulasek❗
Sławosz Uznański-Wiśniewski @astro_slawosz 10:34 AM · Sep 16, 2025Nie mogę się doczekać spotkań ze studentami, uczniami i szeroką publicznością, by podzielić się swoją historią polskiej misji IGNIS.To będzie pierwszy polski kosmiczny MasterClass o tym, jak budować rozwiązania technologiczne. Jestem astronautą, ale też inżynierem i naukowcem i chcę podzielić się swoją wiedzą i doświadczeniem. Mam nadzieję, że ten odbiór będzie szeroki, a inspiracja będzie budować naszą przyszłość.Postflight Tour wystartuje 15 października na Politechnice Warszawskiej. Do zobaczenia! 🚀@esa @MRiTGOVPL @MNiSW_GOV__PL @POLSA_GOV_PL #Ax4 #IGNIS #astro_slawosz
Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego @MNiSW_GOV__PL 3:48 PM · Sep 21, 2025🇵🇱👨🚀 Poznaj ogólnopolską trasę dr. Sławosza Uznańskiego-Wiśniewskiego po polskich uczelniach!Astronauta odwiedzi 16 województw i 17 miast. Gospodarzami spotkań będą publiczne szkoły wyższe.Co czeka uczestników?🤳 Wykłady, warsztaty, pokazy technologii, sesje pytań i odpowiedzi ze Sławoszem oraz autorami eksperymentów.✅ Co ważne, trasa technologiczno-naukowa misji #IGNIS to także przestrzeń dla pasjonatów i uczniów.Z orbity na uczelnię - do zobaczenia! 🛰️
Sławosz Uznański-Wiśniewski @astro_slawosz 10:08 AM · Oct 8, 2025Do zobaczenia! 👋🏻
Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego @MNiSW_GOV__PL 9:29 AM · Sep 16, 2025💬 Jestem przekonany, że trasa naukowa @astro_slawosz będzie potężną dawką inspiracji, pełną konkretnych historii z orbity i opowieści o eksperymentach, które mają realny potencjał zmieniać nasze życie tu, na Ziemi. Dla mnie to również osobista historia o tym, że odwaga i pasja potrafią przesuwać granice – zarówno w przestrzeni kosmicznej, jak i w nauce - minister @MarcinKulasek podczas konferencji „IGNIS - Polska sięga gwiazd”. 🪐
Sławosz Uznański-Wiśniewski @astro_slawosz Last edited 1:02 PM · Sep 28, 2025Marzenia się nie spełniają, marzenia się spełnia. Niech z sali plenarnej Sejmu Rzeczypospolitej Polskiej wyjdzie dziś nowa energia i marzenia sięgające gwiazd 🚀To był niezwykły zaszczyt przemawiać podczas XXXI sesji Sejmu Dzieci i Młodzieży. Dziękuję za zaproszenie.@KancelariaSejmu @esa @MRiTGOVPL @POLSA_GOV_PL #IGNIS #astro_slawosz
Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego @MNiSW_GOV__PL Last edited 3:01 PM · Sep 16, 2025Z orbity na uczelnie! 🪐🎓 Już w październiku rozpoczynamy wyjątkową misję, która połączy astronautę dr. @astro_slawosz ze środowiskiem akademickim.💬 Jestem przekonany, że trasa naukowa będzie potężną dawką inspiracji, pełną konkretnych historii z orbity i opowieści o eksperymentach, które mają realny potencjał zmieniać nasze życie tu, na Ziemi - podkreślił minister @MarcinKulasek. Cel? Rozbudzić ciekawość, pasję i ambicję do odkrywania kosmosu!🤝 Postflight tour misji IGNIS to nie tylko okazja do poznania astronauty i inspiracja do wyboru ścieżki kariery w sektorze kosmicznym, ale również możliwość bezpośredniego dialogu z naukowcami i twórcami eksperymentów misji IGNIS.Do zobaczenia w całej Polsce!🧷 Harmonogram i szczegóły: https://gov.pl/web/nauka/ignis--polska-siega-gwiazd-ogolnopolska-trasa-technologiczno-naukowej-misji-ignis-z-udzialem-polskiego-astronauty-dra-slawosza-uznanskiego-wisniewskiego
Sławosz Uznański-Wiśniewski @astro_slawosz 4:52 PM · Sep 19, 2025To było bardzo inspirujące spotkanie podczas gali finałowej Dolnośląskiego Festiwalu Nauki! Dziękuję za Waszą ciekawość i wszystkie pytania 🚀Nauka jest chrobra!👉🏻 Hasło tegorocznej edycji festiwalu pięknie przypomina, że odwaga w myśleniu i działaniu jest kluczem do odkryć i postępu.We Wrocławiu spotkałem się też z naukowcami, którzy przygotowali eksperyment Space Volcanic Algae. To od niego rozpoczęła się realizacja misji #IGNIS na pokładzie ISS.@PWr_Wroclaw @esa #astro_slawosz
Sławosz Uznański-Wiśniewski @astro_slawosz 7:55 AM · Sep 25, 2025Za nami Wielki Finał konkursów edukacyjnych misji IGNIS. Wręczyliśmy nagrody autorom gier edukacyjnych, prac plastycznych, projektów naukowych, uczestnikom akcji sportowej „Dogoń Astronautę” oraz młodym twórcom 11 eksperymentów z konkursu „Prosty eksperyment – kosmiczne odkrycie”, które przeprowadziłem na ISS.To było wyjątkowe podsumowanie misji, w której Polska - jako pierwszy kraj na świecie - przeznaczyła aż 20% czasu pracy astronauty na działania edukacyjne.Wierzę, że ta inspiracja zostanie z Wami na długo. Kosmos na Was czeka! 🚀@esa @MRiTGOVPL @POLSA_GOV_PL #IGNIS #astro_slawosz
ITPO - Bharat Mandapam @ITPODesk Last edited 10:35 AM · Oct 2, 2025Stellar Wishes! A unique gift-celebrating the spirit of unity in diversity; from Astronaut @astro_slawosz, who visited the India Pavilion-Bharat with a Polish delegation on the special occasion of Gandhi Jayanti!
Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego @MNiSW_GOV__PL 12:28 PM · Oct 2, 2025Spotkanie ze @astro_slawosz podczas Narodowego Dnia Polski w Osace! 🇯🇵Podczas EXPO 2025 w Osace minister nauki i szkolnictwa wyższego @MarcinKulasek spotkał się z dr. Sławoszem Uznańskim–Wiśniewskim, polskim astronautą Europejskiej Agencji Kosmicznej, który niedawno wrócił z misji IGNIS 🌌💬 Misja dr. Sławosza Uznańskiego – Wiśniewskiego świadczy o rosnącej roli polskiego sektora kosmicznego w kreowaniu nowych technologii i budowaniu silnej pozycji na arenie międzynarodowej. Jest to również przykład udanej integracji świata nauki, biznesu i administracji publicznej – podkreślił w swoim wystąpieniu minister Kulasek. Spotkanie było wyjątkową okazją do wysłuchania osobistych doświadczeń astronauty z pobytu na orbicie. Uczestnicy mieli okazję poznać szczegóły jednego z eksperymentów naukowych prowadzonych w przestrzeni kosmicznej, a także usłyszeć fragment książki „ABC sławnych Polaków dla dzieci i dorosłych”📚
Sławosz Uznański-Wiśniewski @astro_slawosz Last edited 8:19 AM · Oct 3, 2025W tym tygodniu mam zaszczyt reprezentować Polskę jako Ambasador Pawilonu Polski podczas Expo w Osace, Kansai w Japonii. Podczas Expo połączyłem się na żywo z ponad 43 000 uczniów i nauczycieli na lekcję w szkołach w Polsce i na całym świecie: od Europy przez Japonię do Australii i obu Ameryk! Wiele ze szkół było podłączonych z Polski! Widząc Wasze zaangażowanie i entuzjazm, wiem jak ogromną potrzebą jest szeroka obecność misji Ignis w polskich szkołach.Dziękuję Wam Warszawski Instytut Bankowości i Polska Agencja Inwestycji i Handlu (PAIH) za Wasze wsparcie! Jesteście niesamowici!Nie mogę się doczekać większej ilości tego typu spotkań w jak najszerszym gronie - zarówno edukacyjnych, jak i z szerszą publicznością! @POLSA_GOV_PL mam nadzieję, że to się uda!
TVP World @TVPWorld_com 5:19 PM · Oct 2, 2025As the European Space Agency deepens ties with its Japanese counterpart, Polish astronaut Sławosz Uznański-Wiśniewski discussed potential Polish-Japanese space collaboration at the 2025 Osaka Expo.
Poland at Expo @ExpoPL 10:10 AM · Oct 30, 2025Poland has enormous engineering potential, and the initiatives of students and young scientists can evolve into innovative projects and startups – this was the conclusion reached by participants of the session on Polish-Japanese cooperation in space exploration. The meeting took place on September 30 during the Polish-Japanese Investment Forum in Osaka.Key takeaways from the session:The European Space Agency (ESA) is planning activities for the next three years, with opportunities for greater Polish participation in strategic technological and innovation projects;Spaceship Poland trains future astronauts as well as experts in robotics, AI, automation, and navigation;Following missions to the ISS, the next step could be the deployment of Polish robots on the Moon.Participants included:🔹Łukasz Kotapski, Vice President of the Management Board, Industrial Development Agency (ARP S.A.);🔹Krzysztof Walas, representative of ESA Spaceship Poland;🔹Arkadiusz Kowalski, Professor at SGH Warsaw School of Economics, Department of East Asian Economies;🔹Julia Gościańska-Łowińska, Director of Kąkolewo Campus (PUT) – ESA Spaceship Poland;🔹@astro_slawosz Sławosz Uznański-Wiśniewski, engineer, scientist, astronaut.#ExpoPL #PolandAtExpo #Expo2025 #PolandPavilion #PolandJapaneseBusiness @PAIH_pl @MRiTGOVPL
Poland at Expo @ExpoPL 10:12 AM · Oct 30, 2025Polska posiada ogromny potencjał inżynieryjny, a inicjatywy studentów i młodych naukowców mogą się przeradzać w innowacyjne projekty i startupy – zgodzili się uczestnicy spotkania o polsko-japońskiej współpracy w eksploracji kosmosu. Spotkanie odbyło się 30 września podczas Polsko-Japońskiego Forum Inwestycyjnego w Osace.Kluczowe wnioski ze spotkania:ESA planuje działania na kolejne trzy lata, z możliwością większego udziału Polski w strategicznych projektach technologicznych i innowacyjnych;Spaceship Poland szkoli przyszłych astronautów oraz ekspertów od robotyki, AI, automatyzacji i nawigacji;Po misjach na ISS kolejnym krokiem mogą być polskie roboty na Księżycu.W spotkaniu udział wzięli:🔹Łukasz Kotapski, wiceprezes zarządu ARP S.A.;🔹Krzysztof Walas, przedstawiciel ESA Spaceship Poland;🔹Arkadiusz Kowalski, profesor SGH, Katedra Badań Gospodarek Azji Wschodniej;🔹Julia Gościańska-Łowińska, Director of Kąkolewo Campus (PUT) – ESA Spaceship Poland;🔹@astro_slawosz Sławosz Uznański-Wiśniewski, inżynier, naukowiec, astronauta.#ExpoPL #PolandAtExpo #Expo2025 #PolandPavilion #PolandJapaneseBusiness @PAIH_pl @MRiTGOVPL
Sławosz Uznański-Wiśniewski @astro_slawosz 11:06 AM · Oct 6, 2025Dziś Was pozdrawiam z Torunia - rodzinnego miasta Mikołaja Kopernika 🚀 Za chwilę zaczynam spotkania z dziećmi i młodzieżą - w komentarzu znajdziecie linki do transmisji. Dołączcie do nas! 🙂@esa @POLSA_GOV_PL #IGNIS #astro_slawosz
Sławosz Uznański-Wiśniewski @astro_slawosz Last edited 2:31 PM · Oct 7, 2025·Tak było wczoraj w Toruniu, a już za chwilę zaczynamy spotkanie w Gdańsku 🚀 Bądźcie z nami online: #IGNIS #astro_slawosz
Sławosz Uznański-Wiśniewski @astro_slawosz 7:31 AM · Oct 9, 2025Planetarium Śląskie - dziś o godzinie 10:30 rozpoczniemy spotkania z dziećmi i młodzieżą 🚀 Dołączcie do nas online - link poniżej 👇🏻 Na wideo… kosmiczny Gdańsk! 🚀 Miasto Jana Heweliusza, odkrywcy gwiazdozbioru Tarczy Sobieskiego widniejącego na patchu misji IGNIS. Podczas wizyty w Hevelianum i na spotkaniu w filharmonii emocje naprawdę sięgały gwiazd! 🌟@esa @POLSA_GOV_PL @gdansk #IGNIS #astro_slawosz
Polska Agencja Kosmiczna @POLSA_GOV_PL 8:48 AM · Oct 6, 2025✨ Ogólnopolska trasa technologiczno-naukowa "#IGNIS - Polska sięga gwiazd" ✨Zapraszamy na spotkanie dla uczniów z @astro_slawosz w Warszawie 🧑🚀🗓️ Data spotkania: 15 października 2025 r.Więcej informacji i zapisy: https://polsa.gov.pl/wydarzenia/warszawa-spotkania-dla-uczniow-polska-siega-gwiazd/#PolskaSięgaGwiazd #PLinSpace
Polska Agencja Kosmiczna @POLSA_GOV_PL 1:55 PM · Oct 7, 2025✨ Ogólnopolska trasa technologiczno-naukowa "#IGNIS - Polska sięga gwiazd" ✨Zapraszamy na spotkanie dla uczniów z @astro_slawosz w Łodzi 🧑🚀🗓️ Data spotkania: 17 października 2025 r.Więcej informacji i zapisy: 🗓️https://polsa.gov.pl/wydarzenia/zapisy-lodz-spotkania-dla-uczniow-polska-siega-gwiazd/#PolskaSięgaGwiazd #PLinSpace
Sławosz Uznański-Wiśniewski @astro_slawosz 9:48 AM · Oct 4, 20251/ Światowy Tydzień Przestrzeni Kosmicznej to znakomita okazja do rozmów o nauce, technologii i eksploracji kosmosu 🚀W najbliższych dniach spotkam się z dziećmi i młodzieżą w ośrodkach popularyzujących naukę w Polsce. Porozmawiamy o kulisach polskiej misji technologiczno-naukowej IGNIS na Międzynarodową Stację Kosmiczną, pracy astronauty czy o tym, jak badania prowadzone w mikrograwitacji wpływają na naszą codzienność. Czekam także na pytania, na które z przyjemnością odpowiem.Harmonogram wydarzeń:▪️ 6 października - Planetarium Toruń,▪️ 7 października - Hevelianum, Gdańsk,▪️ 9 października - Planetarium Śląskie, Chorzów,▪️ 10 października - 14. Noc w Instytucie Lotnictwa, Warszawa (event otwarty).Wszystkie spotkania będą transmitowane online, a linki do transmisji znajdziecie w komentarzu 👇@esa @POLSA_GOV_PL #Ax4 #IGNIS #astro_slawosz
ESA and Poland celebrate IgnisPosted on Monday October 13th, 2025 by LauraAfter the successful Ignis mission aboard the International Space Station, ESA project astronaut Sławosz Uznański-Wiśniewski begins the mission’s post-flight tour in Poland, bringing space closer to thousands of students, educators and enthusiasts across the country. The first week was coordinated by ESA and marks the start of a broader nationwide tour organised by Polish institutions. (...)
Politechnika Warszawska @PW_edu 9:09 AM · Oct 10, 2025Zapisy na nasze spotkanie z @astro_slawosz wystartowały i miejsca rozchodzą się w szalonym tempie! 🚀▶️ dla studentów i doktorantów: http://app.evenea.pl/event/polska-siega-gwiazd/▶️ dla pracowników uczelni: http://app.evenea.pl/event/polska-siega-gwiazd-w/
Politechnika Warszawska@PW_edu 3:35 PM · Oct 9, 2025Pierwszym przystankiem na trasie technologiczno-naukowej @astro_slawosz jest nasza Uczelnia 🚀▶️ Zapisy na część akademicką startują 10 października o godz. 8:31 👉 http://pw.edu.pl/slawosz▶️ Zapisy na część edukacyjną już trwają 👉 http://polsa.gov.pl/wydarzenia/warszawa-spotkania-dla-uczniow-polska-siega-gwiazd/
Rektor Politechniki Warszawskiej, prof. dr hab. inż. Krzysztof Zaremba przywołał wyniki tegorocznej rekrutacji, na dowód rosnącego zainteresowania kierunkami ścisłymi i technicznymi. Kierunek lotnictwo i kosmonautyka odnotował o 33% więcej chętnych niż rok wcześniej. Inne kierunki techniczne zyskały o 10% więcej kandydatów.
Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego @MNiSW_GOV__PL 7:12 PM · Oct 12, 2025🇵🇱👨🚀 Startuje ogólnopolska trasa polskiego astronauty po uczelniach publicznych. Poznaj harmonogram na październik! Dr @astro_slawosz ruszy w trasę po kraju, aby inspirować do podejmowania wyzwań oraz rozwijania kariery w sektorze kosmicznym! 🌌To pierwsze takie wydarzenie w historii Polski, a zarazem unikalna okazja, żeby:🪐 Poznać od środka kulisy misji kosmicznej🪐Zrozumieć, jak badania kosmiczne wpływają na życie codzienne i rozwój nowoczesnych branż🪐 Wziąć udział w wykładach, pokazach technologii przyszłości i warsztatach🪐 Zadać pytania astronaucie i naukowcom tworzącym eksperymenty misji #IGNISZapraszamy studentów, uczniów, pasjonatów nauki, technologii i kosmosu! ✅W październiku gospodarzami będą: @PW_edu, @p_lodz_pl, @umedlodz, @PolitechnikaRz, @PolitechnikaSw.ℹ️ Trasa trwa do grudnia i nie ominie żadnego województwa. Do zobaczenia w całej Polsce! 🤳
The Witcher @thewitcher 2:11 PM · Oct 13, 2025The Path has taken witchers to many distant places — but this one is truly worthy of the Lady of Space and Time herself! 🌌Thanks to the kindness of the European Space Agency @esa and the courage of Polish ESA Project Astronaut @astro_slawosz, Geralt's wolf and Ciri's lynx medallions embarked on an inspiring voyage to the International Space Station, accompanying Sławosz on the Ignis mission. 👨🚀🛰️ This reflects the Witcher's place in global culture — and our ambition to prove that even the sky isn't the limit. 🚀✨Last Friday, during the celebration of World Space Week, ESA and Sławosz brought the medallions safely back to our Warsaw Headquarters. We're honoured that our Paths crossed — here on Earth, and out in the space ⚔️Read more about the visit at https://www.cdprojektred.com/en/blog/164/cd-projekt-red-and-esa-team-up-to-put-the-witcher-in-space
Politechnika Warszawska @PW_edu 10:14 AM · Oct 15, 2025Pierwszy przystanek na trasie technologiczno-naukowej "Polska sięga gwiazd" - @astro_slawosz 👨🚀 na Politechnice Warszawskiej 🚀
Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego @MNiSW_GOV__PL 10:27 AM · Oct 15, 2025Z orbity na uczelnie! Rozpoczęliśmy ogólnopolską trasę dr. Sławosza Uznańskiego-Wiśniewskiego. 🪐🎓💬 Wierzę, że eksperymenty prezentowane podczas trasy IGNIS będą dla młodych ludzi nie tylko inspiracją, lecz także konkretną lekcją odwagi naukowej i innowacyjności. Zaczęło się w kosmosie, ale z efektów tej pracy będziemy korzystać również tu, na Ziemi - podkreślił minister @MarcinKulasek na @PW_edu.Cel? 🛰️ Rozbudzić ciekawość, pasję i ambicję do odkrywania kosmosu!Co przygotowaliśmy dla uczestników? ☄️ Wykłady, warsztaty, pokazy technologii, sesje pytań i odpowiedzi z astronautą oraz autorami eksperymentów.✅ Co ważne, trasa technologiczno-naukowa misji #IGNIS to przestrzeń dla studentów, pasjonatów i uczniów! Do zobaczenia w całej Polsce! 🤳🏻
Ministerstwo Rozwoju i Technologii @MRiTGOVPL 4:40 PM · Oct 15, 2025🛰Technologie kosmiczne mogą inspirować! Tego dowiódł dziś dr Sławosz Uznański-Wiśniewski, polski astronauta projektowy ESA, który na Politechnice Warszawskiej spotkał się ze studentami i uczniami. Opowiadał o misji IGNIS, swoim pobycie na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej i o wykonywanych eksperymentach.🚀✨To pierwsze z cyklu 17 spotkań na uczelniach w ramach ogólnopolskiej trasy technologiczno-naukowej„IGNIS - Polska sięga gwiazd”. Każdy spośród 17 przystanków trasy to m. in. wykłady i pokazy technologii przyszłości, sesje pytań i odpowiedzi oraz prezentacja praktycznych eksperymentów. Uczestnicy spotkań będą mogli poznać kulisy misji i dowiedzieć się więcej na temat 13 polskich eksperymentów realizowanych na ISS.💬 Eksperymenty przygotowane przez polskie podmioty łączą naukę, inżynierię i praktykę. Pokazują, że Polska realnie uczestniczy w kształtowaniu przyszłości technologii, medycyny i bezpieczeństwa. Kosmos to technologie, które są obecne w naszym codziennym życiu – nawet jeśli nie zawsze o tym pamiętamy. Dzięki satelitom mamy dokładną prognozę pogody, możemy sprawdzać nawigację w telefonie, rolnicy lepiej planują uprawy, a służby ratunkowe szybciej docierają na miejsce wypadku. Wierzę, że trasa „IGNIS – Polska sięga gwiazd” będzie inspiracją do nowych badań i projektów. Cieszę się, że spotkania z polskim astronautą odbędą się właśnie na uczelniach, bo to tu zaczyna się innowacja, współpraca nauki z biznesem i rozwój, w który polski rząd konsekwentnie inwestuje – powiedział wiceminister @JarosMichal podczas otwarcia pierwszego spotkania na uczelni.#ignis #PLinSpace
Sam się odczepił i odleciał. No i później starałem się go znaleźć i ta część zajęła mi dłużej niż instalacja całego eksperymentu
Politechnika Warszawska @PW_edu 3:47 PM · Oct 15, 2025Drugi przystanek wizyty @astro_slawosz na naszej Uczelni - spotkanie z uczniami 👨🏫👩🏫 i z kołami naukowymi PW 🚀
{...} Licytację złotego serduszka wygrała oferta za 1 300 000 zł (Fundacji Roberta Dobrzyckiego => https://rdfoundation.org/)
Medaliony Wilka (noszony przez Geralta z Rivii) i Rysia (noszony przez Ciri, główną bohaterkę Wiedźmina 4 został wydrukowany w 3D i ręcznie pomalowany przez dyrektora artystycznego firmy Pawła Mielniczuka) znalazły się na orbicie w ramach współpracy CD PROJEKT RED i ESA.
Sławosz Uznański-Wiśniewski @astro_slawosz 4:22 PM · Oct 13, 2025Co się dzieje, gdy wiedźmin leci w kosmos? 🌌Dwa medaliony ze świata @TheWitcher - wilk Geralta i ryś Ciri - towarzyszyły mi podczas misji #IGNIS na @Space_Station.W ramach współpracy z @CDPROJEKTRED ich podróż przemieniła odrobinę fantazji w rzeczywistość, celebrując europejską kreatywność i ducha odkrywania na orbicie.Z okazji Światowego Tygodnia Przestrzeni Kosmicznej medaliony powróciły na Ziemię i zostały zaprezentowane w siedzibie CD PROJEKT RED w Warszawie - tam, gdzie fantazja i eksploracja wciąż wzajemnie się inspirują.📸 @ESA – S. Uznański-Wiśniewski