Autor Wątek: SpX Dragon AX-4  (Przeczytany 74966 razy)

Offline Orionid

• Weteran
  • Very easy - Harrison Schmitt
Odp: SpX Dragon AX-4
« Odpowiedź #630 dnia: Lipca 24, 2025, 18:58 »
Pora na ruchome obrazki  :)
Ministerstwo Rozwoju i Technologii @MRiTGOVPL 6:14 PM · Jul 24, 2025
Witamy @astro_slawosz, pierwszego Polaka na ISS, w Warszawie! Serca pasjonatów kosmosu zabiły dziś mocniej.
Zobacz, jak wyglądał moment powrotu polskiego astronauty do kraju. Kosmiczna historia pisana przez Polaka. 🇵🇱
https://twitter.com/MRiTGOVPL/status/1948416558050562439

Polski astronauta Sławosz Uznański-Wiśniewski wrócił do kraju!
« Ostatnia zmiana: Lipca 24, 2025, 20:20 wysłana przez Orionid »

Offline Orionid

• Weteran
« Odpowiedź #631 dnia: Lipca 24, 2025, 20:22 »
Powrót z kosmosu. Pierwszy wywiad ze Sławoszem Uznańskim-Wiśniewskim

SUW https://www.forum.kosmonauta.net/index.php?topic=5250.msg200951#msg200951
« Ostatnia zmiana: Lipca 25, 2025, 06:20 wysłana przez Orionid »

Offline artpoz

• Weteran
« Odpowiedź #632 dnia: Lipca 24, 2025, 21:37 »

Offline Orionid

• Weteran
« Odpowiedź #633 dnia: Lipca 24, 2025, 21:50 »
Powitanie od kulis.
Teraz może przyjdzie czas na 'sławoszki" lub "sławoszonalia".
Polski astronauta staje się powoli również gwiazdą popkultury.

Ziemianie powitali Sławosza na Okęciu. Fani stworzyli dla niego wyjątkowe prezenty
Autor: Natalia Bet • 4 godz.

Sławosz Uznański-Wiśniewski wylądował w Polsce. © Majdański Aleksander / newspix.pl

Sławosz Uznański-Wiśniewski po ponad dwóch tygodniach w kosmosie, wrócił do kraju. W czwartek, 24 lipca, wylądował na Okęciu. Na miejscu zebrali się nie tylko dziennikarze, ale także tłumy ludzi, dla których jego misja była szczególnie ważna. Niektórzy nawet przygotowali dla niego oryginalne prezenty. Kosmonauta nie krył, że takie powitanie zaskoczyło nawet jego samego.

Pani Adrianna wręczyła Sławoszowi bukiet ziół, które zebrała podczas spaceru nad Wisłą. – Zerwałam go, bo był piękny. A potem uświadomiłam sobie, że nie muszę iść do kwiaciarni, bo mam już kwiaty dla Sławosza. Jestem tu, bo taka sytuacja może się nie powtórzyć, chcę mieć piękne wspomnienia – wyjaśniła nam.

Sławosz Uznański-Wiśniewski: powrót kosmonauty do Polski

14-letnia Ola również przygotowała dla niego prezent. – Zrobiłam na szydełku Sławosza. Nie zabrakło też detali, na ramieniu ma polską flagę – pokazuje nam maskotkę, dodając: – Historia dzieje się na naszych oczach. Lot w kosmos jest wielkim przedsięwzięciem dla Polski – dodaje nastolatka.

Michał Kłodzko pojawił się z transparentem "Ziemianie witają". Słowa te padły podczas jednej z rozmów z żoną kosmonauty. – Celowo użyłem tego hasła. Do stworzenia baneru też użyłem ziemskiej inwencji, choć trochę kreatywności musiałem to włożyć – śmieje się.

Mały Szymek również przygotował transparent: "Pruszków wita Astro Sławosza". – Kiedy byłem już trochę starszym, miałem sześć lub pięć lat, zacząłem się interesować kosmosem, planetami i różnymi obiektami kosmicznymi. Dlatego cały czas też śledziłem misję. Widziałem, jak pan Sławosz startuje i ląduje, a nawet śledziliśmy na flight radarze, jak leci już samolotem do Niemiec.

A który moment misji zrobił na nim największe wrażenie? – Najbardziej start. On tak szybko się rozpędził, że ja nie wiem – mówi podekscytowany chłopiec.

Maja natomiast pojawiła się w kostiumie astronauty. – Taki strój dostałam od mojej cioci, ponieważ niedawno była w Stanach i odwiedziła również NASA – wyjaśnia. Dziewczynka, mimo że ma zaledwie 11 lat, od siedmiu interesuje się kosmosem.

– Posiadam w domu dużo książek i nawet jedną zabrałam, aby zdobyć autograf Sławosza. Jest moim bohaterem, ale ja chyba nie odważyłabym się tam polecieć, choć bardzo bym chciała – przyznaje z rozbrajającą szczerością.

Na lotnisku na słynnego Polaka czekał także młody artysta, którego muzykę na Księżyc zabrała rakieta Falcon 9 firmy SpaceX. 16-latek jest z niewielu nastolatków na świecie grających na handpanie.

– Jestem szczęśliwy, że cała misja się powiodła. Miałem ochotę zagrać Sławoszowi, ale może uda się następnym razem. Mam też nadzieję, że Sławosz jeszcze o mnie usłyszy i mu zagram – mówi.

Dzieci przywitały bohatera z kosmosu. Karol Wójcicki nie ma wątpliwości

Zdaniem Karola Wójcickiego, najbardziej znanego w Polsce popularyzatora astronomii, nie ma nic zaskakującego w tym, że Sławosz zrobił wrażenie właśnie na najmniejszych.

– Takie spotkanie, które miało miejsce na lotnisku Chopina, pokazało, że można mieć idola nie tylko w celebrytach, ale i w naukowcu – ocenia. I to go bardzo cieszy. – Bo najczęściej szkolne programy organizowane są dla młodzieży, a to często najmłodsze dzieci, widząc astronautę, upatrują sobie idola, który będzie ich inspirował przez resztę życia. Być może dzisiejsze spotkanie ze Słaboszem zainspiruje je do lepszej nauki, matematyki, fizyki czy wyboru odpowiedniej szkoły średniej, a potem studiów związanych z inżynierią i tematami kosmicznymi, a takich studiów też jest coraz więcej – podkreśla Karol Wójcicki, autor bloga "Z głową w gwiazdach".
Ziemianie powitali Sławosza na Okęciu. Fani stworzyli dla niego wyjątkowe prezenty

Ludzie premiera RZUCALI MU się na szyję! Emocjonalny powrót Sławosza Uznańskiego! | FAKT
« Ostatnia zmiana: Lipca 24, 2025, 23:39 wysłana przez Orionid »

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #633 dnia: Lipca 24, 2025, 21:50 »

Offline Orionid

• Weteran
« Odpowiedź #634 dnia: Lipca 24, 2025, 22:29 »

Sławosz Uznański-Wiśniewski wrócił do Polski. Internet wita go memami
Władysław Kosiniak-Kamysz @KosiniakKamysz 11:49 AM · Jul 24, 2025
Niezwykłe spotkanie z naszym narodowym bohaterem! Z dumą śledziliśmy misję @astro_slawosz na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej. Dziś mogłem mu za nią osobiście podziękować. To wydarzenie już teraz inspiruje - Polskę i świat.
https://x.com/KosiniakKamysz/status/1948319536282788314
Ministerstwo Rozwoju i Technologii @MRiTGOVPL 12:16 PM · Jul 25, 2025
Cieszy nas, że zainteresowanie misją IGNIS nie słabnie ✨
Zachęcamy do śledzenia mediów i wysłuchania kosmicznych historii.
https://twitter.com/MRiTGOVPL/status/1948688925670641700
« Ostatnia zmiana: Lipca 28, 2025, 22:26 wysłana przez Orionid »

Offline mariush19

• Pełny
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #635 dnia: Lipca 24, 2025, 22:50 »
Aleksandra ma urlop teraz czy jak?

Wysłane z mojego LM-V405 przy użyciu Tapatalka

Offline Radek68

• Moderator Globalny
  • "Jutro to dziś, tyle że jutro" Sławomir Mrożek
« Odpowiedź #636 dnia: Lipca 27, 2025, 20:13 »
Eating pierogi on the International Space Station, czyli jedzenie pierogów na ISS.

The Dark Side of the Moon

Offline mss

• Moderator Globalny
  • he/him
    • Astronauci i ich loty...
« Odpowiedź #637 dnia: Lipca 28, 2025, 15:54 »
Polska Agencja Kosmiczna @POLSA_GOV_PL
12 min
📣  @Axiom_Space zaprasza na konferencję prasową w formule online, z udziałem astronautów misji Ax-4, po ich powrocie z 20-dniowego pobytu w kosmosie.

📅 Data: 1.08.2025 r. (piątek), godz.: 16:00 (CEST)
🖥️ Forma: online

Więcej informacji: https://plinspace.pl/aktualnosci/1439-zaproszenie-konferencja-prasowa-online-z-udzialem-zalogi-misji-ax-4

https://twitter.com/POLSA_GOV_PL/status/1949827199768440874

"Mathematics is the language in which God has written the universe." - Galileo Galilei (1564 - 1642)

Offline Orionid

• Weteran
« Odpowiedź #638 dnia: Sierpnia 01, 2025, 03:14 »
Ziemska uroczystość przyznaniu numerycznych orbitalnych przypinek numerycznych.
W kolejce czeka dwoje kolejnych astronautów  :)
Marlene Rivera @MarleneRivera 11:36 PM · Jul 31, 2025
The Ax-4 crew just got their numeral orbital pins 😊✨
Each number marks their place in history — the count of humans who’ve flown in orbit:
634 – Shux
419 – Peggy
635 – Suave
636 – Tibi 🚀🌍
https://twitter.com/MarleneRivera/status/1951034180541776284

2) Jak pachnie kosmos? Sławosz Uznański w szczerej rozmowie o misji na ISS
Urania TV

3)
Peggy Whitson @AstroPeggy 5:20 PM · Aug 19, 2025
Great shots of the #Ax4 launch captured by @SpaceX
https://twitter.com/AstroPeggy/status/1957824913059803522
« Ostatnia zmiana: Października 10, 2025, 08:31 wysłana przez Orionid »

Offline Orionid

• Weteran
« Odpowiedź #639 dnia: Sierpnia 01, 2025, 19:50 »
Od maja pierwszy miesiąc bez misji Axiom-4  ;)
Axiom Space @Axiom_Space 4:55 PM · Aug 1, 2025
📆 20 Mission days
🌎 320 Orbits around Earth
🧪 Over 60 research events
📸 23 Outreach events
Relive the success of the #Ax4 mission.
@AstroPeggy @gagan_shux @astro_slawosz @isro @esa @POLSA_GOV_PL
https://twitter.com/Axiom_Space/status/1951295726840955339

2)Ax-4 Recap: 18 Highlights for 18 Days On-Orbit
July 22, 2025

Launched on June 25, 2025, Axiom Mission 4 (Ax-4), signaled a transformative shift in international collaboration, scientific discovery, and the future of commercial spaceflight. In more than 18 action-packed days, the mission brought together a globally diverse crew, cutting-edge research, and historic firsts that has left a lasting impression around the world. Here are 18 highlights that made Ax-4 a mission to remember:

1. India, Poland, and Hungary “Realized the Return”

Ax-4 marked a historic milestone for India, Poland, and Hungary, as each nation sent a government-sponsored astronaut to the International Space Station for the very first time. While all three countries launched their first astronaut decades ago, Ax-4 represented their long-awaited return to human spaceflight after more than 40 years.
https://www.axiomspace.com/mission-blog/ax4-18-highlights

3) Załoga Ax4 miała okazję obserwować test z gorącym silnikiem odrzutowym nowej generacji  przeznaczonego dla stacji kosmicznej AxiomStation.
Axiom Space @Axiom_Space 4:43 PM · Aug 21, 2025
The #Ax4 crew had the opportunity to observe the thruster hot fire test carried out by our propulsion team. While the crew has previously experienced thruster fire, they got an inside look into the testing of our next-generation thruster design for #AxiomStation.
@Astro_Wakata @AstroPeggy @astro_slawosz @gagan_shux @isro @esa @POLSA_GOV_PL
https://twitter.com/Axiom_Space/status/1958540489617014865

4) Jeszcze w temacie kart pokładowych.
Peggy Whitson @AstroPeggy 3:37 PM · Sep 18, 2025
Fun shot of @astro_slawosz with his #Ax4 boarding pass.
Creating 'boarding passes' for space missions is something that dates back to the Shuttle era.
However, the Shuttle era ones were paper and used only as a joke for the rookies on the flight when they discovered they didn’t have one in their space suit pocket! The @SpaceX version is way fancier.
https://x.com/AstroPeggy/status/1968670772219592729
« Ostatnia zmiana: Października 10, 2025, 13:26 wysłana przez Orionid »

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #640 dnia: Sierpnia 17, 2025, 20:29 »
Ciekawa sprawa: zdjęcie Tibora w rosyjskiej części ISS. Sugeruje że astronauci misji AX-4 bywali na Stacji.

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #641 dnia: Sierpnia 19, 2025, 00:09 »
Może tylko Węgier był bo Węgry lubią się z Rosją  :P

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #642 dnia: Sierpnia 22, 2025, 20:17 »
Ekipa misji AX-4 ogląda powtórkę startu! Ale na ISS. Świetne zdjęcie! :)

Offline mss

• Moderator Globalny
  • he/him
    • Astronauci i ich loty...
« Odpowiedź #643 dnia: Września 17, 2025, 19:19 »
Po niecałym tygodniu otrzymałem od znajomego z Budapesztu emblemat misji HUNOR (Hungarian to Orbit) Tibora Kapu w czasie lotu Axiom-4:
"Mathematics is the language in which God has written the universe." - Galileo Galilei (1564 - 1642)

Offline Orionid

• Weteran
« Odpowiedź #644 dnia: Września 18, 2025, 09:56 »
Po niecałym tygodniu otrzymałem od znajomego z Budapesztu emblemat misji HUNOR (Hungarian to Orbit) Tibora Kapu w czasie lotu Axiom-4:
To już chyba prawie komplet.
Hindusi także powinni mieć jakiś emblemat.
Byłoby to ciekawe uzupełnienie przyszłej wystawy poświęconej misji.
Jakieś zdjęcie z nalepianiem węgierskiego emblematu też powinno się znaleźć.
Dobrze by było, by przegląd obrazkowy misji na ISS, mógł zostać ocalony przed przyszłą destrukcją.
Sławosz Uznański-Wiśniewski @astro_slawosz 6:23 AM · Aug 8, 2025
🇬🇧 The IGNIS mission patch remains aboard the International Space Station - together with my signature. It stands as a symbol of Poland’s presence in orbit and a reminder of the work we carried out every single day of the mission - for science, for the future, for people. It is now part of this station’s history, and of all those who help shape it.
🇵🇱  Patch misji IGNIS został na pokładzie Międzynarodowej Stacji Kosmicznej - razem z moim podpisem. To symbol obecności Polski na orbicie i przypomnienie o pracy, którą wykonywaliśmy każdego dnia trwania misji - dla nauki, dla przyszłości, dla ludzi. To już część historii tej stacji i wszystkich, którzy ją tworzą. 
https://twitter.com/astro_slawosz/status/1953673307925983696

2) Załoga po powrocie do AxiomSpace
Axiom Space @Axiom_Space 12:13 AM · Aug 19, 2025
Our commercial astronaut missions play a vital role in the development of #AxiomStation. After finishing their mission aboard the International Space Station, #Ax4 crewmembers met with station project leaders to discuss their experiences and provide our engineers with invaluable insight.
https://twitter.com/Axiom_Space/status/1957566494071549979
« Ostatnia zmiana: Października 10, 2025, 11:21 wysłana przez Orionid »

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #644 dnia: Września 18, 2025, 09:56 »