Autor Wątek: Starship + Super Heavy | Trzeci test orbitalny | 2024  (Przeczytany 26199 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline norton_fm

• Weteran
Odp: Starship + Super Heavy | Trzeci test orbitalny | 2024
« Odpowiedź #120 dnia: Marca 15, 2024, 09:26 »
Właściwie jedyna, przynajmniej dla mnie, rzecz, która mnie jeszcze mocno martwi w tym projekcie to kwestia płytek termicznych. Mam nadzieję, że problem z ich masowym odpadaniem (i doprowadzenie do stanu rzeczy, w którym po prostu nie odpadają) zostanie szybko i całkowicie wyeliminowany. To właściwie na obecną chwilę kluczowy problem, który wymaga bezwzględnego rozwiązania. Poza tym oczywiście znaczny postęp względem OFT-2, z rewelacyjnymi ujęciami niczym z filmu sci-fi. Kompletnie też byłem zaskoczony tak długą pracą kamer w polu plazmowym.

na nagraniach z wejścia z atmosferę z obszaru, który obserwowała kamera płytki nie odpadały - problem raczej w manewrach na orbicie i złym ustawieniu S28 przy wejściu w atmosferę

jeśli S28 ciągle wirował to ustawiał się do gęstych warstw atmosfery obszarami nieprzygotowanymi na to

a to co tak masowo odpadało to bardziej wygląda na jakieś materiały izolacyjne miękkie. A jeśli to były płytki to też może to być wynik złego ustawienia i powietrze zaczęło je zdzierać bo 'wiało' pod kątem, który nie był zakładany w projekcie

najpierw trzeba S28 prawidłowo ustawić do wejścia w atmosferę by oceniać jakość płytek osłony termicznej.
"If Earth (from space) is that beautiful, Heaven is gone be beautiful" - Terry Virts - STS 130 PLT

Offline jaNO

• Nowy
  • *
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #121 dnia: Marca 15, 2024, 09:59 »
nie znam się to się zapytam. W transmisji miałem wrażenie że z okolic silników ciągle widać uciekający  gaz. Czy taka siła mogła powodować obrót SS ?  Druga sprawa: nie odpalili planowo ponownie silników , może im paliwo uciekło ? Trzecie pytanie: 26tys/h to była planowana prędkość czy uruchomienie silników miało spowodować  spadek prędkości przy wejściu w atmosferę ?

Offline artpoz

• Weteran
« Odpowiedź #122 dnia: Marca 15, 2024, 10:05 »
Druga sprawa: nie odpalili planowo ponownie silników , może im paliwo uciekło ?

Cytat ze strony SpaceX:
Starship did not attempt its planned on-orbit relight of a single Raptor engine due to vehicle roll rates during coast.

Offline norton_fm

• Weteran
« Odpowiedź #123 dnia: Marca 15, 2024, 10:32 »

Cytat ze strony SpaceX:
Starship did not attempt its planned on-orbit relight of a single Raptor engine due to vehicle roll rates during coast.

no to mamy wyjaśnienie problemów - czyżby "best part is no part" czyli brak RCS :)
pamiętacie jak rozbudowany to był system w przypadku wahadłowców - ale dzięki temu manewry były niezwykle precyzyjne

na pewno jakiś RCS był na S28, tylko mało skuteczny - może używanie wyrzutów paliwa do sterowania takim kolosem to nie najlepszy pomysł, a może coś zamarzło lub nie zadziałało jak zakładali - w IFT-4 może uda się wykonywać prawidłowe manewry zmiany położenia Shipa na orbicie - tak by w porę zatrzymać obroty (pewnie niezbędne do utrzymania odpowiednich warunków termicznych) i ustawić się do odpalenia silnika i co najważniejsze ustawić się płytkami do kierunku ruchu i pod odpowiednim kątem do wejścia w atmosferę
"If Earth (from space) is that beautiful, Heaven is gone be beautiful" - Terry Virts - STS 130 PLT

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #123 dnia: Marca 15, 2024, 10:32 »

Offline Lion97

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #124 dnia: Marca 15, 2024, 10:39 »

Cytat ze strony SpaceX:

no to mamy wyjaśnienie problemów - czyżby "best part is no part" czyli brak RCS :)
pamiętacie jak rozbudowany to był system w przypadku wahadłowców - ale dzięki temu manewry były niezwykle precyzyjne

na pewno jakiś RCS był na S28, tylko mało skuteczny - może używanie wyrzutów paliwa do sterowania takim kolosem to nie najlepszy pomysł, a może coś zamarzło lub nie zadziałało jak zakładali - w IFT-4 może uda się wykonywać prawidłowe manewry zmiany położenia Shipa na orbicie - tak by w porę zatrzymać obroty (pewnie niezbędne do utrzymania odpowiednich warunków termicznych) i ustawić się do odpalenia silnika i co najważniejsze ustawić się płytkami do kierunku ruchu i pod odpowiednim kątem do wejścia w atmosferę

Tim Dodd też spekulował, że lód tworzący się wokół silniczków przyczynił się do takiej sytuacji i może potrzebne będzie dodanie grzejników, aby podczas kolejnego lotu nic nie zamarzło.   

Offline docktor

• Weteran
  • Astronautyka w domu i zagrodzie
« Odpowiedź #125 dnia: Marca 15, 2024, 10:43 »
Sądząc po nagraniach, testowali możliwość sterowania aerodynamicznego do ustawienia statku przy re-entry. Być może dlatego, że silniki RCS nie zadziałały lub zadziałały źle.

---

Czy udało się sfilmować lądowanie boostera lub reentry shipa? Nie umiem niczego znaleźć.
« Ostatnia zmiana: Marca 15, 2024, 10:45 wysłana przez docktor »
"Space is hard"

Offline kakmar

• Pełny
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #126 dnia: Marca 15, 2024, 12:43 »
Na X już znaleźli źródło problemu ze stabilnością ship28.

https://twitter.com/i/status/1768303295716630773

.

Offline Lion97

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #127 dnia: Marca 15, 2024, 17:31 »
Wystrzelenie Starshipa po raz trzeci z bramy na Marsa.

https://twitter.com/SpaceX/status/1768642869525725253

Zdjęcie na płytki TPS:

https://twitter.com/Erdayastronaut/status/1768462488876511443

Offline Aga Bej

• Weteran
  • Kim jest John Gald?
« Odpowiedź #128 dnia: Marca 15, 2024, 18:26 »
A swoją drogą, o ile pamiętam to ten test przepompowywania paliwa, to był zarówno jeden z kroków kluczowych dla NASA (co oznacza pieniądze) jak i jakaś dotacja z terminem realizacji 2024/2025.
Podbój kosmosu jest zbyt poważną sprawą by zostawić go w rękach państwowych agencji.

Offline docktor

• Weteran
  • Astronautyka w domu i zagrodzie
« Odpowiedź #129 dnia: Marca 15, 2024, 19:17 »
Tu jest fajnie pokazany brak stabilizacji shipa podczas lotu orbitalnego:

https://x.com/TheShopEth/status/1768694119772364988?s=20

"Space is hard"

Offline TomIR

• Weteran
« Odpowiedź #130 dnia: Marca 15, 2024, 19:39 »
W ostatniej fazie miotało pierwszym stopniem - na pewno wszystko było ok a nie został zniszczony przez system ? Do morza jeszcze był kawał drogi

Wydaje mi się, że odpalił tylko jeden silnik.

Według grafiki SpaceX odpaliły trzy, ale został do końca tylko jeden.

A tak nie mielić robić? Odpalić więcej niż trzeba i niech ląduje na tym o najlepszych parametrach

Tak było w przypadku shipa podczas pierwszych skoków. Booster miał odpalić 13 silników (czyli wszystkie poza zewnętrznym pierścieniem), a potem "lądować" na 3 w samym środku. Na nagraniach widać, jak jedyne silniki, które zadziałały, rzygnęły na zielono zaraz po odpaleniu. Może wcześniejsze telepanie spowodowane utratą kontroli nad boosterem miało wpływ na dostęp silników do paliwa?

Tu jest fajnie pokazany brak stabilizacji shipa podczas lotu orbitalnego:

https://x.com/TheShopEth/status/1768694119772364988?s=20

Na transmisji NSF mówili, że obrót może być celowy, żeby S28 równo się nagrzewał w słońcu, ale najwyraźniej jeśli tak było, to nie wyszło im wyhamowanie tego obrotu przed testem silników.
« Ostatnia zmiana: Marca 15, 2024, 19:43 wysłana przez TomIR »

Offline Lion97

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #131 dnia: Marca 15, 2024, 22:36 »
Nagranie z drona w zwolnionym tempie Starshipa wznoszącego się przez chmury nad Starbase i nagranie ze startu ze szczytu wieży!

https://twitter.com/SpaceX/status/1768747417716101402

https://twitter.com/SpaceX/status/1768745027231183184

Offline 19Grzesiek77

• Pełny
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #132 dnia: Marca 15, 2024, 23:35 »
9
Właściwie jedyna, przynajmniej dla mnie, rzecz, która mnie jeszcze mocno martwi w tym projekcie to kwestia płytek termicznych. Mam nadzieję, że problem z ich masowym odpadaniem (i doprowadzenie do stanu rzeczy, w którym po prostu nie odpadają) zostanie szybko i całkowicie wyeliminowany. To właściwie na obecną chwilę kluczowy problem, który wymaga bezwzględnego rozwiązania. Poza tym oczywiście znaczny postęp względem OFT-2, z rewelacyjnymi ujęciami niczym z filmu sci-fi. Kompletnie też byłem zaskoczony tak długą pracą kamer w polu plazmowym.

Mnie oprócz tego co napisałeś to niepokoi , wręcz dziwi to ,że nie mogą kontrolowanie sprowadzić boostera nad wodę . Mając takie ogromne doświadczenie z lądowaniami pierwszych stopni  F9 , biorąc pod uwagę doświadczenie z serią SN .
Poza tym z każdym lotem postęp jest widoczny , mam nadzieję ,że w końcu rozwiążą najważniejsze problemy w krótkim czasie.

Offline station

• Sir Astronaut
  • Weteran
  • Let there be Space!
« Odpowiedź #133 dnia: Marca 16, 2024, 09:28 »
Wiesz, podobne problemy mieli kiedyś ze sprowadzeniem booster’a F9. Z czasem na pewno sobie z tym poradzą, najważniejsze jednak aby opanowali do perfekcji stabilizację Starshipa podczas manewru deorbitującego. Tutaj muszą bezwzględnie osiągnąć całkowitą perfekcję. W sumie jak na - dopiero - 3 lot testowy, osiągnięto naprawdę sporo. Generalnie mało kto zakładał, że już w drugim locie Starship osiągnie orbitę. Wiemy jedno - SPACEX na razie za każdym lotem posuwa się dalej i wie z jakimi, kolejnymi przeszkodami musi się w następnej kolejności zmierzyć.
Leć Elon na Marsa...leć...i nie wracaj.

Offline Lion97

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #134 dnia: Marca 16, 2024, 10:42 »
9

Mnie oprócz tego co napisałeś to niepokoi , wręcz dziwi to ,że nie mogą kontrolowanie sprowadzić boostera nad wodę . Mając takie ogromne doświadczenie z lądowaniami pierwszych stopni  F9 , biorąc pod uwagę doświadczenie z serią SN .
Poza tym z każdym lotem postęp jest widoczny , mam nadzieję ,że w końcu rozwiążą najważniejsze problemy w krótkim czasie.

Falcon 9 i Super Heavy to dwie różne rakiety i inny jest profil lądowania. Falcon 9 robi Boostback, Entry Burn i dopiero Landing Burn. Starship jest zrobiony ze stali i może przyjąć więcej ciepła, więc nie ma Entry Burn i ponownie wchodzi bez zwalniania.

Tymczasem zdjęcia Shipa w kosmosie!

https://twitter.com/SpaceX/status/1768807328021917716

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #134 dnia: Marca 16, 2024, 10:42 »