Autor Wątek: Hevelius 1 - checklista?  (Przeczytany 16288 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mstolars

• Nowy
  • *
Odp: Hevelius 1 - checklista?
« Odpowiedź #45 dnia: Kwietnia 11, 2011, 22:37 »

Na pokładzie będzie tracker GSM.
[/quote]

Dobrze, choć ostrożności nie za wiele.  To będzie taki mały moduł doczepiony do liny. Dodatkowo pomyślałem że jak go będziemy szukać to będzie można zadzwonić na niego aby namierzać go na słuch. Czy uruchomiłeś usługę lokalizacji GSM dla twojej karty SIM np w serwisie "gdzie jest dziecko" ???

Offline Maquis

• Bóg-Imperator ;)
  • Administrator
  • Muhahahahaha
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #46 dnia: Kwietnia 12, 2011, 00:03 »
Znaczy mówisz o własnym czy... ?

Teoretycznie można by wysłać dodatkowo jakiś telefon jeśli tylko będzie sim (mam w domu coś zbędnego, ale nie mogę zagwarantować pełnej sprawności baterii.

Tego trackera co mamy montuję na ścianie gondoli w dodatkowej osłonie za ekranem EM. Działa toto tak, że wysyła się na jego numer SMS (czy dzwoni) a on odsyła lokalizację. Jeszcze nie konfigurowałem tego więc tak na szybko piszę. Lokalizacja jest też wysyłana przez PMR (będziecie też odbierać sygnał?)

Offline mstolars

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #47 dnia: Kwietnia 12, 2011, 11:17 »
Ten telefon co chce go przytroczyć do liny to mój stary siemens C62 i już dodałem do śledzenia w gdziejestdziecko.pl . Przygotuje dla niego taką mini gondolkę. Ale proponuje byś dodał kartę SIM którą masz w trakerze GSM. Trzeba ją włożyć na chwilę do innego telefonu i wysłać odpowiedni SMS.

Bierzemy ze sobą porządne radia amatorskie oraz anteny kierunkowe :). Liczymy na lepszą słyszalność niż w waszym sprzęcie :)

Offline Maquis

• Bóg-Imperator ;)
  • Administrator
  • Muhahahahaha
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #48 dnia: Kwietnia 12, 2011, 13:05 »
Ten telefon co chce go przytroczyć do liny to mój stary siemens C62 i już dodałem do śledzenia w gdziejestdziecko.pl . Przygotuje dla niego taką mini gondolkę. Ale proponuje byś dodał kartę SIM którą masz w trakerze GSM. Trzeba ją włożyć na chwilę do innego telefonu i wysłać odpowiedni SMS.

Bierzemy ze sobą porządne radia amatorskie oraz anteny kierunkowe :). Liczymy na lepszą słyszalność niż w waszym sprzęcie :)

Dobry pomysł, tak zrobię.

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #48 dnia: Kwietnia 12, 2011, 13:05 »

Offline Maquis

• Bóg-Imperator ;)
  • Administrator
  • Muhahahahaha
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #49 dnia: Kwietnia 12, 2011, 20:14 »
Status na dziś:

Kieszeń na zewnętrzny tracker jest wstępnie gotowa (choć wciąż czekam na materiał, kochany urząd celny  ::)). Tracker siedzi w pokrywie ze styropianu - miałem z tym trochę zabawy. Na początku sądziłem, że folia NRC będzie ekranować sygnał - zrobiłem więc test i... niespodzianka. Wszystko działało prawidłowo. Zacząłem więc obklejać tę kieszeń na tracker. zrobiłem kolejny test i ... tłumi idealnie  ::) Nie wiem co spieprzyłem wcześniej, w każdym razie teraz jest ok - za to odpada konieczność zastosowania dodatkowego ekranowania wewnątrz gondoli, tak jak chciałem to zrobić wcześniej (komputer pokładowy się potrafił resetować).

Dodałem więc ekran EM z folii aluminiowej tylko od strony trackera GSM (od wewnątrz). Gondola jest też od środka wyłożona podwójną warstwą pianki izolacyjnej. Od góry i dołu jest pojedyncza warstwa.

Tracker już działa. Jutro testy terenowe.

Offline Maquis

• Bóg-Imperator ;)
  • Administrator
  • Muhahahahaha
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #50 dnia: Kwietnia 13, 2011, 18:37 »
Już po testach.

Redundantny tracker GSM działa poprawnie. główny i zapasowy też. Z telemetrią było trochę zabawy, ale sprawa jest już chyba rozwiązana - program skrzypa wymaga Windowsa XP (jeszcze nie testowałem trybu zgodności na W7). Uruchomiony normalnie na W7 nie działa prawidłowo (gubi dane i nie analizuje poprawnie lokalizacji). Pozostało mi dokończyć zamocowanie anteny (kabel już jest przeprowadzony) i dodanie drugiego punktu mocowania klamry blokującej redundantny tracker.

Marcin - nie wiesz może jakie przeciążenia są na linkach po pęknięciu balonu? Linki, których użyłem mają wytrzymałość około 60 kg - zastanawiam się czy to wystarczy czy nie dodać czasem dwóch dodatkowych punktów mocowania dla bardziej wytrzymałych linek nośnych, a te potraktować tylko jako stabilizacyjne.

Aha jest jeszcze kwestia tego otworu dla aparatu, ale chyba jednak się wstrzymam do soboty, kiedy będę to miał pod ręką.

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #51 dnia: Kwietnia 14, 2011, 01:02 »
Co do trackera to zastanawiałem się czy przy obrocie gondoli nie będzie gubił widoczności. Posłałem smsa do Maquisa aby w miarę możliwości to sprawdził. Może moje obawy są nieuzasadnione?

Offline mstolars

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #52 dnia: Kwietnia 14, 2011, 10:23 »
Marcin - nie wiesz może jakie przeciążenia są na linkach po pęknięciu balonu? Linki, których użyłem mają wytrzymałość około 60 kg - zastanawiam się czy to wystarczy czy nie dodać czasem dwóch dodatkowych punktów mocowania dla bardziej wytrzymałych linek nośnych, a te potraktować tylko jako stabilizacyjne.

Copernicus stosował taką linę na której można by się było powiesić :) Ja stosowałem sznurek do żaluzji (dobrze się wiąże, jest lekki, sztuczny i nie bierze wody) dostępny w hipermarketach. Trudno mi powiedzieć jaką ma wytrzymałość (przynajmniej 10 kg :) ) ale nigdy nie miałem z nim problemów. Jedynymi problemami przy pękaniu balonów były wyrywane anteny :)

Offline Maquis

• Bóg-Imperator ;)
  • Administrator
  • Muhahahahaha
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #53 dnia: Kwietnia 14, 2011, 12:08 »
Copernicus stosował taką linę na której można by się było powiesić :) Ja stosowałem sznurek do żaluzji (dobrze się wiąże, jest lekki, sztuczny i nie bierze wody) dostępny w hipermarketach. Trudno mi powiedzieć jaką ma wytrzymałość (przynajmniej 10 kg :) ) ale nigdy nie miałem z nim problemów. Jedynymi problemami przy pękaniu balonów były wyrywane anteny :)

Hmm, chyba porobię parę testów porównawczych  ;)

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #54 dnia: Kwietnia 14, 2011, 13:32 »
Hmmm - na stronie Cygnusa jest takie zdanie:
Wybór linki łączącej balon ze spadochronem był dość problematyczny. Ze względu na bezpieczeństwo ruchu powietrznego, przepisy wymagają, by linka przerywała się przy uderzeniu o sile nie większej niż 230 N (...)

Offline Maquis

• Bóg-Imperator ;)
  • Administrator
  • Muhahahahaha
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #55 dnia: Kwietnia 14, 2011, 13:45 »
Hmm, ale to się tyczy TYLKO linki łączącej balon ze spadochronem, czy WSZYSTKICH użytych linek?

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #56 dnia: Kwietnia 14, 2011, 14:08 »
Pewnie najsłabszego elementu.

Offline Maquis

• Bóg-Imperator ;)
  • Administrator
  • Muhahahahaha
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #57 dnia: Kwietnia 14, 2011, 16:25 »
W takim razie na pozostałe proponuję pozostać przy tej Dyneemie, ewentualnie dodać bardziej wytrzymałą linkę nośną do spadochronu, a nad spadochronem Dyneeme o wytrzymałości 17 kg - brzmi rozsądnie?

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #58 dnia: Kwietnia 14, 2011, 20:39 »
Tak, brzmi rozsądnie.

Offline Maquis

• Bóg-Imperator ;)
  • Administrator
  • Muhahahahaha
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #59 dnia: Kwietnia 14, 2011, 21:56 »
Z osób, które jadą kto bierze laptopy i jaki system operacyjny? Pytam, w razie gdyby były kłopoty z odbiorem sygnałów.

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #59 dnia: Kwietnia 14, 2011, 21:56 »