Autor Wątek: Ministerstwo Finansów blokuje wejście Polski do ESA  (Przeczytany 21813 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
Ministerstwo Finansów blokuje wejście Polski do ESA
« dnia: Czerwca 01, 2012, 20:52 »
Dziś rozpoczęła się akcja Polska w ESA! Zbieramy podpisy za przyjęciem Polski do Europejskiej Agencji Kosmicznej do petycji, która zostanie przekazana premiera RP. Jest to jedna z form komunikacji z rządem, jakie nastąpią w następnych dniach.

O co chodzi? Część techniczna negocjacji Polski z ESA zakończyła się w pierwszym kwartale tego roku sukcesem. Od tego czasu sprawa czeka na stronę polityczną - zależna jest od decyzji rządu. A wśród resortów jest Ministerstwo Finansów, które sprzeciwia się wejściu do ESA, uważając to za niepotrzebny wydatek.

Akcja z podpisem jest na stronie http://polskawesa.pl/. Podobne listy z podpisami zostaną niebawem wysłane z różnych środowisk, także zagranicznych. Sprawa się będzie dynamiczne rozwijać w następnych dniach.

Do dzieła! :)

Offline Szaniu

• Weteran
  • Szepty Ziemi.
Odp: Akcja "Polska w ESA"!
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwca 01, 2012, 20:55 »
Podpisane!

Offline anatolio

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
Odp: Ministerstwo Finansów blokuje wejście Polski do ESA
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwca 01, 2012, 21:35 »
I ja też

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwca 01, 2012, 21:42 »
Nieco większe wyjaśnienie tła sprawy jest tutaj:
http://www.kosmonauta.net/index.php/Przyszlosc/Polska/2012-06-01-pl-esa.html

W skrócie - Polska ryzykuje stratę 495 mln euro w latach 2014 - 2020 na programy kosmiczne Unii Europejskiej, do których są najczęściej wybierane najczęściej firmy z krajów ESA. Obecnie szacuje się, że jedynie 5% tej kwoty wróci do Polski w formie projektów. Będąc w ESA są szanse na odzyskanie większej części tej kwoty. 

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #3 dnia: Czerwca 01, 2012, 21:42 »

Offline magiczny

• Senior
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwca 01, 2012, 22:07 »
Posłane!

przy okazji napisałem a innym dużym forum, apel do innych użytkowników żeby też się podpisali :D

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwca 01, 2012, 22:10 »
Oczywiście też podpisane.

Przy okazji to czy tam suma powrotna w przypadku bycia członkiem ESA nie powinna wynosić 45 mln euro (zamiast 35)?

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwca 01, 2012, 22:19 »
Oczywiście też podpisane.

Przy okazji to czy tam suma powrotna w przypadku bycia członkiem ESA nie powinna wynosić 45 mln euro (zamiast 35)?

Odnośnie tych wartości - one są chyba bardzo orientacyjne i tutaj wiele się może zmienić. Pytałem się osoby organizujące stronę odnośnie wartości - czekamy na odpowiedź.

Offline Szaniu

• Weteran
  • Szepty Ziemi.
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwca 01, 2012, 22:21 »
Kiedy petycja zostanie wysłana? Do kiedy zbierają podpisy?

Offline tanatos

• Nowy
  • *
  • LOXem i ropą! ;)

Offline Trafiony

• Pełny
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwca 01, 2012, 23:44 »
A może jednak Rostowski ma rację? Będziemy płacić niejako z musu spore kwoty, a nie mamy przemysłu kosmicznego, więc nie będą u nas i tak zamawiać.
Może lepiej byłoby przeznaczyć te środki na badania naukowe zmierzające do zbudowania w Polsce jakiegoś minimum takiego przemysłu, czyli na stworzenie chociaż kilku polskich specjalności w tej dziedzinie.
Może byśmy wyspecjalizowali się choćby dla przykładu w produkcji łazików planetarnych. Paru dobrych ludzi już mamy z tej dziedziny.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwca 02, 2012, 00:09 »
Tyle, że pieniądze na ESA wrócą do Polski, a jednocześnie uzyskamy dostęp do programów i projektów, które ESA realizuje.

Taki drobny przykład - satelita ESEO (European Student Earth Orbiter). Siedziałem w tym projekcie od 2006 do 2008 roku, jako studento. Potem projekt był nadzorowany przez jedną włoską firmę i projekt się zakończył na pewnym etapie w 2011 roku.
W tym projekcie uczestniczyło przez kilka lat sporo polskich studentów, z PW oraz PWr. Wielu z nich chciało uczestniczyć w (wreszcie!) ukończeniu tego satelity i "popchnięciu" go na orbitę. O udziale polskich studentów przy ESEO wiele się mówiło, także podczas negocjacji Polski z ESA. Był to taki nasz ładny przykład zaangażowania w projekty satelitarne ESA.

Pod koniec lutego tego roku ESA ogłosiła przetarg na kolejne etapy tego satelity - budowę, testy i pierwsze operacje na orbicie. Było pewne alleluja - Polska mogła w tym uczestniczyć (jako partner, nie jako prime), co samo w sobie jest bardzo rzadko spotykane. Kilka osób z kosmonauty próbowało dotrzeć do prime i przekonać do współpracy z polską firmą. W ten sposób kilka osób, które wcześniej pracowały przy ESEO mogłoby się udzielić przy tym projekcie. Udało się nam zebrać zestaw "asów", które mogłyby przekonać prime.

No, ale się nie udało na czas znaleźć prime. Gdy się dowiedzieliśmy, kto nim jest okazało się, że nie jest w ogóle zainteresowany współpracą z polskimi uniwerkami czy firmami - to co było "asami" u nas akurat oni chcieli dostarczyć. I tak ESEO prawdopodobnie wymsknął się z polskich rączek.

Jeśli Polska była by w ESA, to byśmy mogli sobie powiedzieć "no cóż zdarza się, zaplikujemy tu i tam, i zdobędziemy wcześniej czy później coś ciekawego i rozwojowego". W przypadku ograniczonego dostępu do projektów ESA, każdy stracony projekt jest dramatem po prostu.

True story, bro.

Samemu wielu rzeczy się nie da zrobić - zobaczcie, że projekt BRITE-PL kosztuje około 14 mln złotych, co jest największym polskim jednostkowym takim projektem. To nieco ponad 3 mln euro - w skali ESA pikuś w skali mikro. Jeśli więc mielibyśmy operować tylko własnymi projektami, przy takich mikro pikusiach (od strony finansów!), to daleko nie zajedziemy. Natomiast, gdyby przy czymś większym (budżetowo) mieć polski udział - to już technologiczne możliwości są szersze.

Zatem Trafiony, czy uważasz, że za 3 mln euro zbudujesz łazika planetarnego? A może tylko manipulator albo inny instrument? Na tym polega siła ESA, że właśnie dzięki tej drugiej opcji naprawdę wielkie projekty są możliwe.

Offline Stazx

• Pełny
  • Arkady Darell
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwca 02, 2012, 01:17 »
Ok, szerzę propagandę. Póki co tylko na facebooku, ale jutro (dziś...) wparuję na kilka większych for (forów? forumów?).

Offline Romek63

• Weteran
  • 68-my ROK EKSPLORACJI KOSMOSU
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwca 02, 2012, 09:06 »
Może byśmy wyspecjalizowali się choćby dla przykładu w produkcji łazików planetarnych. Paru dobrych ludzi już mamy z tej dziedziny.
Myślę że nawet nie tylko łaziki mogłyby być naszą specjalnością:
http://www.kosmonauta.net/index.php/Technologie/Hardware/2011-10-06-krypton.html
Poza tym ponoć także w różnych urządzeniach pomiarowych jesteśmy dobrzy.

Offline Mikkael

• Weteran
  • "Per aspera ad astra"
« Odpowiedź #13 dnia: Czerwca 02, 2012, 10:13 »
Podpisane.

Rodzina i znajomi również stopniowo wtajemniczani, wyrażają chęć poparcia i podpisania się pod petycją.
GG 8698011

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #14 dnia: Czerwca 03, 2012, 14:01 »
Ja dopiero dziś dowiedziałem się o ministerialnych kłopotach wejściach Polski do ESA  :P
Oczywiście się już podpisałem. Choć się zastanawiam czy wysyłanie maili z podawaniem samego maila wystarczy? Czy są one wiarygodne? Bo przecież mogę sobie potworzyć kilka kont pocztowych jednocześnie  ;) Podczas ekologicznych akcji internetowych  na świecie to podaję się swój adres zamieszkania. Wówczas łatwiej (teoretycznie) sprawdzić wiarygodność.
Poza tym myślę, że warto wysyłać ten tekst poparcia dla Polski w ESA z własnych kont mailowych oraz pocztą (tą tradycyjną).
Może warto tą sprawą zainteresować media. Czy o tym mówi się w TV? Ja ostatnio jej nie oglądam więc nie mam tu pojęcia czy o takiej sprawie w polskich niusach telewizyjnych się mówi?

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #14 dnia: Czerwca 03, 2012, 14:01 »