Autor Wątek: Chiński program kosmiczny  (Przeczytany 482508 razy)

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
Odp: Chiński program kosmiczny
« Odpowiedź #165 dnia: Czerwca 09, 2013, 23:13 »
Aż 3 lata przerwy w lotach załogowych z Chin? Co prawda już tak się zdarzało, ale czy "po raz" kolejny chciałyby tego Chiny "dokonać"?

Offline astropl

• Weteran
  • Zmieściłem się w Sojuzie :)
    • Loty Kosmiczne
« Odpowiedź #166 dnia: Czerwca 09, 2013, 23:31 »
astropl: skąd masz wieści że dwa następne dwa loty Shenzhou będą w 2016 roku?

Wiesz coś czego my nie wiemy? :)

Zakładam, że nie będą latać "na wiwat" (a może i będą, kto ich tam wie), a skoro TG-2 dopiero pod koniec 2015, to pewnie dwa loty do stacji w roku następnym. Oczywiście o żadnych źródłach mowy nie ma, to tylko moje domysły.
Waldemar Zwierzchlejski
http://lk.astronautilus.pl

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #167 dnia: Czerwca 09, 2013, 23:37 »
A wyprawa "na wiwat" ze spacerem kosmicznym?

Offline Adam.Przybyla

• Weteran
  • Realista do bólu;-)
« Odpowiedź #168 dnia: Czerwca 10, 2013, 00:12 »
astropl: skąd masz wieści że dwa następne dwa loty Shenzhou będą w 2016 roku?

Wiesz coś czego my nie wiemy? :)

Zakładam, że nie będą latać "na wiwat" (a może i będą, kto ich tam wie), a skoro TG-2 dopiero pod koniec 2015, to pewnie dwa loty do stacji w roku następnym. Oczywiście o żadnych źródłach mowy nie ma, to tylko moje domysły.
             ... mysle, ze przerwa  laczy sie z tym problemem: http://www.aviationweek.com/Article.aspx?id=/article-xml/asd_03_05_2013_p03-01-555346.xml
oczywiscie zgaduje. Z powazaniem
                                                                   Adam Przybyla
https://twitter.com/AdamPrzybyla
JID: adam.przybyla@gmail.com

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #168 dnia: Czerwca 10, 2013, 00:12 »

Offline astropl

• Weteran
    • Loty Kosmiczne
« Odpowiedź #169 dnia: Czerwca 10, 2013, 00:25 »

... mysle, ze przerwa  laczy sie z tym problemem: http://www.aviationweek.com/Article.aspx?id=/article-xml/asd_03_05_2013_p03-01-555346.xml
oczywiscie zgaduje. Z powazaniem
                                                                   Adam Przybyla

To jest bardzo prawdopodobne!
Waldemar Zwierzchlejski

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #170 dnia: Czerwca 10, 2013, 18:12 »
skoro TG-2 dopiero pod koniec 2015, to pewnie dwa loty do stacji w roku następnym. Oczywiście o żadnych źródłach mowy nie ma, to tylko moje domysły.

Rok 2016 jest oczywiście bardzo prawdopodobny. Ale skąd przypuszczenie, że mogą odbyć się wówczas aż dwa loty, a nie np. co roku lub co dwa?

Offline astropl

• Weteran
    • Loty Kosmiczne
« Odpowiedź #171 dnia: Czerwca 10, 2013, 19:07 »
skoro TG-2 dopiero pod koniec 2015, to pewnie dwa loty do stacji w roku następnym. Oczywiście o żadnych źródłach mowy nie ma, to tylko moje domysły.

Rok 2016 jest oczywiście bardzo prawdopodobny. Ale skąd przypuszczenie, że mogą odbyć się wówczas aż dwa loty, a nie np. co roku lub co dwa?

Znikąd. Ot, tak sobie napisałem. Zresztą, jak już zaczną latać, to dość naturalny jest system półrocznych "wacht", tak, jak to było na Mirze. A zatem dwa loty rocznie.
Waldemar Zwierzchlejski

Offline Adam.Przybyla

• Weteran
  • Realista do bólu;-)
« Odpowiedź #172 dnia: Czerwca 10, 2013, 19:23 »

Znikąd. Ot, tak sobie napisałem. Zresztą, jak już zaczną latać, to dość naturalny jest system półrocznych "wacht", tak, jak to było na Mirze. A zatem dwa loty rocznie.
              ... takie przewidywania wynikle z dobrej wiedzy o rosyjskim programie kosmicznym wydaja mi sie mocno uzasadnione, przyklad ostatnio podano, ze nawet drzewka chinczycy sadza przed lotem. Wydaje sie, ze staraja sie maksymalnie odtworzyc program rosyjski, z najdrobniejszymi szczegolami, i pewnie skonczy sie na 2 lotach na rok.. Pytanie tylko kiedy pojawi sie u nich  jakas duza rakieta ala energia czy N1 ... Z powazaniem
                                                                                                                                                                                                                                                                Adam Prybyla

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #173 dnia: Czerwca 10, 2013, 19:51 »

Jeśli TG-2 to dawny TG-3, to będzie on pierwowzorem głównego modułu przyszłej stacji. Ale regularne wymiany załóg rozpoczną się chyba dopiero po umieszczeniu na orbicie docelowego modułu, a może także przynajmniej jednego modułu badawczego. A więc kilka lat później, według obecnych doniesień ok. 2020 r.

Offline Trafiony

• Pełny
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #174 dnia: Czerwca 12, 2013, 14:35 »
Ciekawy wątek trafiłem na zagranicznym forum - "Chiny chciałyby budować swoją stację kosmiczną wspólnie z krajami rozwijającymi się". Ten tytuł jest nieco na wyrost, bo nie zostało to powiedziane wyraźnie wprost, natomiast Chiny sygnalizują że są zainteresowane współpracą z innymi krajami przy budowie tej stacji, a szczególnie z krajami rozwijającymi się. Byłoby to logiczne, bo Chiny obecnie budują swoją imperialną strefę wpływów ( o czym w Polsce niemal się nie słyszy), a elementem takiej konstrukcji jest też włączanie krajów satelickich/powiązanych/zaprzyjaźnionych w niektóre aktywności centrali. Zazwyczaj z korzyścią dla obu stron. A nawet jak wyraźnych korzyści bardziej konkretnych nie ma, to efekt propagandowy jest ładny i sprzyja cementowaniu strefy wpływów.

"China and the United Nations Office for Outer Space Affairs (UNOOSA) will co-host an international seminar on manned spaceflight in Beijing in September, spokeswoman for China's manned space program Wu Ping revealed Monday."

""We will be more open in carrying out extensive exchanges and cooperation with other countries during the construction and operation stages of the space lab and manned space station, and share our achievements with them, especially with developing nations," she said, while stressing China's commitment to making more contribution to global efforts to peacefully explore outer space."

Source: http://www.defence.pk/forums/chinese-defence/257778-china-wishes-build-its-space-station-developing-nations.html#ixzz2W0MQDENp
« Ostatnia zmiana: Czerwca 12, 2013, 14:50 wysłana przez Trafiony »

Offline Adam.Przybyla

• Weteran
  • Realista do bólu;-)
« Odpowiedź #175 dnia: Czerwca 12, 2013, 14:52 »
Ciekawy wątek trafiłem na zagranicznym forum - "Chiny chciałyby budować swoją stację kosmiczną wspólnie z krajami rozwijającymi się". Ten tytuł jest nieco na wyrost, bo nie zostało to powiedziane wyraźnie wprost, natomiast Chiny sygnalizują że są zainteresowane współpracą z innymi krajami przy budowie tej stacji, a szczególnie z krajami rozwijającymi się. Byłoby to logiczne, bo Chiny obecnie budują swoją imperialną strefę wpływów ( o czym w Polsce niemal się nie słyszy), a elementem takiej konstrukcji jest też włączanie krajów satelickich/powiązanych w niektóre aktywności centrali.

"China and the United Nations Office for Outer Space Affairs (UNOOSA) will co-host an international seminar on manned spaceflight in Beijing in September, spokeswoman for China's manned space program Wu Ping revealed Monday."

""We will be more open in carrying out extensive exchanges and cooperation with other countries during the construction and operation stages of the space lab and manned space station, and share our achievements with them, especially with developing nations," she said, while stressing China's commitment to making more contribution to global efforts to peacefully explore outer space."

Source: http://www.defence.pk/forums/chinese-defence/257778-china-wishes-build-its-space-station-developing-nations.html#ixzz2W0MQDENp
             ... no to mozna si spodziewac, ze na loty zalapia sie kraje, ktore wspolpracuja z chinami i maja dzieki temu swoje pierwsze WLASNE satelity telekomunikacyjne, czyli mozna mowic np. o Wenezueli, Sri Lance, Boliwii, Pakistanie, Nigerii  czy ... Bialorusi. Podejrzewam, ze sugerowane przez Waldka 2 loty na rok od poczatku istnienia stacji TG-2 sa baaardzo prawdopodobne. Na razie we wrzesniu spraszaja do siebie potencjalnych chetnych: http://www.spacedaily.com/reports/China_to_host_international_seminar_on_manned_spaceflight_999.html Z powazaniem
                                                                                                                                                                              Adam Przybyla

Offline magiczny

• Senior
« Odpowiedź #176 dnia: Czerwca 12, 2013, 22:32 »
Chinom będzie się opłacało współpracować przy stacji z krajami rozwijającymi się?  Czy one mają cokolwiek do zaoferowania? technologię? wiedzę z zakresu medycyny?
Chyba, że Chiny po prostu będą brały obcokrajowców na stacje i będą za to kasować pieniądzury.  Tak żeby wyszło im taniej ;)
Poza Pakistanem, który chyba ma trochę własnych rakiet, nie bardzo widzę od kogo mogliby faktyczni coś zapożyczyć. 

Offline zamb

• Pełny
« Odpowiedź #177 dnia: Czerwca 12, 2013, 23:14 »
A po co ZSRR i USA rozbudowywało kiedyś swoją strefę wpływów? I jaki element miały w tym loty kosmiczne? Po co wysyłano kosmonautów z Układu Warszawskiego w kosmos?

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #178 dnia: Czerwca 12, 2013, 23:42 »
Chinom będzie się opłacało współpracować przy stacji z krajami rozwijającymi się?  Czy one mają cokolwiek do zaoferowania? technologię? wiedzę z zakresu medycyny?

1. Rynek zbytu dla ich usług (np. telekomunikacja - potężny rynek w państwach rozwijających się)
2. Jeśli już te państwa będą budować coś, to niech budują na bazie chińskich platform
3. "plecy polityczne" w walce o surowce naturalne

Tak to w skrócie widzę.

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #179 dnia: Czerwca 26, 2013, 23:37 »
"W zeszłym tygodniu w delcie rzeki Jangcy ruszył drugi program demonstrujący działanie chińskiego systemu nawigacji satelitarnej Beidou. W maju zeszłego roku podobny program demonstracyjny uruchomiono w delcie Rzeki Perłowej." - cały artykuł na ten temat.

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #179 dnia: Czerwca 26, 2013, 23:37 »