Autor Wątek: Nowe planety pozasłoneczne (III kwartał 2012)  (Przeczytany 19945 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Szaniu

• Weteran
  • Szepty Ziemi.
Odp: Nowe planety pozasłoneczne (III kwartał 2012)
« Odpowiedź #15 dnia: Sierpnia 10, 2012, 14:59 »
A TUTAJ kolejne dwie planety od tej samej ekipy.

HD 5608 b: masa gwiazdy=1,6 Ms; masa planety=1,4 Mj; okres=793 dni,

75 Cet b: masa gwiazdy=2,5 Ms; masa planety=3 Mj; okres=692 dni.

EPE dalej nie hula... Dla mnie zaczynają się schody. Mam jeszcze dwa papiery z nowymi odkryciami, lecz nie jestem pewien czy wszystkie z obiektów interpretować jako potwierdzone. Niebawem zdecyduję co z nimi zrobić. W każdym razie mogę powiedzieć, że według mnie (tak na 85% ;)) mamy już 800 planet :)!

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #16 dnia: Sierpnia 10, 2012, 15:35 »
EPE dalej nie hula... Dla mnie zaczynają się schody. Mam jeszcze dwa papiery z nowymi odkryciami, lecz nie jestem pewien czy wszystkie z obiektów interpretować jako potwierdzone. Niebawem zdecyduję co z nimi zrobić. W każdym razie mogę powiedzieć, że według mnie (tak na 85% ;)) mamy już 800 planet :)!

Właśnie tego się też obawiam i dlatego jak na razie staram się nie macać nowych egzoplanet. Bez EPE, pomimo ograniczeń tej listy, naprawdę łatwo się pogubić przy egzoplanetach i datach publikacji - szczególnie, że liczby teraz idą w setki, a niebawem może i tysiące obiektów.

Offline Szaniu

• Weteran
  • Szepty Ziemi.
« Odpowiedź #17 dnia: Sierpnia 10, 2012, 15:54 »
Właśnie tego się też obawiam i dlatego jak na razie staram się nie macać nowych egzoplanet. Bez EPE, pomimo ograniczeń tej listy, naprawdę łatwo się pogubić przy egzoplanetach i datach publikacji - szczególnie, że liczby teraz idą w setki, a niebawem może i tysiące obiektów.
Jestem pewien w 100% (niech będzie 99% żebym nie był zarozumiały :))) tych planet, które mam na blogu. Papiery, które pozostały do przemyślenia nie są nowe.. celowo odłożyłem je na koniec :P. Nikt nie ma pojęcia jak długo EPE jeszcze będzie w stagnacji. Także jeśli chciałbyś uzupełniać dane na Kosmo to śmiało się polecam.

Wątpliwości mam przy dwóch papierach:
- Two Extraordinary Substellar Binaries at the T/Y Transition and the Y-Band Fluxes of the Coolest Brown Dwarfs (choć te raczej uwzględnię ze względu na obecność CFBDS 1458 b na EPE - to podobny obiekt),
- A planetary system with gas giants and super-Earths around the nearby M dwarf GJ 676A (Schneider coś grzebał przy tych planetach tuż przed zmianami na EPE. Roboty jednak nie dokończył, przez co wprowadził tylko nieco zamieszania. To ten papier jest moją największą bolączką).

Offline Szaniu

• Weteran
  • Szepty Ziemi.
« Odpowiedź #18 dnia: Sierpnia 17, 2012, 16:59 »
Pamiętacie jak pisałem plotki o 800 planetach Keplera, które mają zostać potwierdzone jeszcze w tym roku? Chyba coś się zaczyna dziać ;).
http://arxiv.org/pdf/1208.3312v1.pdf
Muszę tylko dokładnie przelecieć przez ten tekst. Ale na pierwszy rzut oka widzę sporo nowych planet :).

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #18 dnia: Sierpnia 17, 2012, 16:59 »

Offline Szaniu

• Weteran
  • Szepty Ziemi.
« Odpowiedź #19 dnia: Sierpnia 17, 2012, 22:16 »
Uf.. namęczyłem się przepisując te wszystkie dane! W każdym razie wzbogaciliśmy się dzisiaj o aż 24 nowe egzoplanety! Wszystkie dzięki metodzie TTV. Sam nie wiem czemu nie napisałem o niej w artykule o metodach - muszę to niebawem naprawić :). TTV rzeczywiście może dostarczyć nam ogromnych ilości planet w niewielkim czasie. Czy wierze w tamte obiecane setki potwierdzonych obiektów na jesieni? Sam nie wiem. TTV z łatwością umożliwia potwierdzanie planet w bliskich rezonansach orbitalnych... Być może nie będzie to aż 800 ale może być tego naprawdę sporo.

Zapraszam do poczytania i zapoznania się z 12 ciekawymi układami:
http://exoplanet-spot.blogspot.com/2012/08/24-nowe-planety-od-keplera.html

Aha! Mamy już 819 egzoplanet :)!

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #20 dnia: Sierpnia 17, 2012, 22:26 »
Brawo Szaniu! Ja wciąż się gubię przy nowych egzoplanetach bez EPE. Skąd wiesz, że to 819 egzoplanet?

Offline Szaniu

• Weteran
  • Szepty Ziemi.
« Odpowiedź #21 dnia: Sierpnia 17, 2012, 22:41 »
Brawo Szaniu! Ja wciąż się gubię przy nowych egzoplanetach bez EPE.
Mi też nie jest łatwo w niektórych przypadkach (wyróżniłem je). Niestety może to jeszcze trochę potrwać. Pisałem już do Schneidera z zapytaniem o EPE. Odpisał zwyczajnie, że na razie brakuje mu czasu na prowadzenie katalogu. Napisał też, że przeprowadzi aktualizacji tak szybko jak to możliwe, lecz nie brzmiało to jakoś przekonywająco. Moim zdaniem jeszcze nieco poczekamy.
Skąd wiesz, że to 819 egzoplanet?
Przecież od czasu zamarcia EPE prowadzę bloga na bieżąco :). Na samej górze strony mam swój własny licznik, którego jestem pewien. Wspominałem oczywiście o tych dwóch papierach, z którymi mam problem. Jednak poza nimi, jakoś nadążam za publikacjami. Tak więc liczba egzoplanet to wg. mnie 819 (+6/-0) ;).

Offline Szaniu

• Weteran
  • Szepty Ziemi.
« Odpowiedź #22 dnia: Sierpnia 20, 2012, 15:21 »
Wszystko wskazuje na to, że w tym roku rzeczywiście będzie inwazja planet Keplera. Zresztą już się rozpoczęła.

Mamy kolejny papier o potwierdzonych 27 kandydatach. Tym razem publikacja pochodzi od ludzi z zespołu misji także może być bardziej wiarygodna. Chodzi mi o to, że 10 planet się powtarza w tych publikacjach, lecz ich masy prezentują się nieco inaczej.

Choć na razie tylko przejrzałem publikacje to widzę, że nie dla wszystkich planet przeprowadzono analizy TTV pod kątem masy. Dla niektórych mamy tylko jakieś kosmiczne wartości z analiz stabilności. Jak dla mnie to bezsensu..

http://arxiv.org/pdf/1208.3499v1.pdf

Offline tommi59

• Weteran
  • explorer altered states
« Odpowiedź #23 dnia: Sierpnia 20, 2012, 20:56 »
Dokladnie skoro max limit z ttv jest 10 mas ziemi i promien 2,2 z to po co 300 mas ziemi max stabilnosci kretynstwo kazdy liczy na uzyskanie mas i gestosci a nie jakies bzdury

Offline Szaniu

• Weteran
  • Szepty Ziemi.
« Odpowiedź #24 dnia: Sierpnia 23, 2012, 19:11 »
Zobaczcie wszystkie ostatnio odkryte planety Keplera na jednej ilustracji.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #25 dnia: Sierpnia 23, 2012, 21:47 »
Zobaczcie wszystkie ostatnio odkryte planety Keplera na jednej ilustracji.

Dzięki Szaniu! Naprawdę dobry link!

Offline Szaniu

• Weteran
  • Szepty Ziemi.
« Odpowiedź #26 dnia: Sierpnia 27, 2012, 19:24 »
Kepler-38 (AB) b to kolejna egzoplaneta obiegająca dwie gwiazdy. Ta ma rozmiar Neptuna i okres orbitalny wynoszący 105 dni.

Offline tommi59

• Weteran
« Odpowiedź #27 dnia: Sierpnia 29, 2012, 11:54 »
Kepler 47 Uklad planetarny oddalony o 5 tysiecy lat sklada sie z  2 gwiazd typ G,M and 2 planet 3 i 4.6 promienia ziemi http://www.space.com/17336-tatooine-alien-planets-two-suns-solar-system.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+spaceheadlines+(SPACE.com+Headline+Feed)

Offline tommi59

• Weteran
« Odpowiedź #28 dnia: Września 01, 2012, 20:23 »
Gliese 163 b, c  2 planety czerwonego karla i 3 niepotwierdzona.Planeta c dostaje 40% promieniowania niz ziemia

Offline Szaniu

• Weteran
  • Szepty Ziemi.
« Odpowiedź #29 dnia: Września 10, 2012, 22:50 »
Kepler 47 Uklad planetarny oddalony o 5 tysiecy lat sklada sie z  2 gwiazd typ G,M and 2 planet 3 i 4.6 promienia ziemi http://www.space.com/17336-tatooine-alien-planets-two-suns-solar-system.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+spaceheadlines+(SPACE.com+Headline+Feed)
A ta większa znajduje się w ekosferze ;).

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #29 dnia: Września 10, 2012, 22:50 »