Autor Wątek: Philae  (Przeczytany 300173 razy)

Scorus

• Gość
Odp: Philae
« Odpowiedź #405 dnia: Listopada 15, 2014, 10:55 »
Zdjęcia z CIVA z pierwszej sekwencji zdjęciowej w ostatecznym miejscu lądowania w dobrej rozdzielczości:

http://www.cnes.fr/web/CNES-fr/11557-gp-decryptage-du-premier-panorama-de-civa.php

Ciekawe co udało się wyciągnąć z obszaru roboczego instrumentów po zwiększeniu czasu ekspozycji i jak poradził sobie ROLIS. Z surowego tłumaczenia:
Poniższe dwa zdjęcia zostały wykonane niemal w ciemności. Minęło wiele osiągnąć wyraźne widoku szczegółów. Jean-Pierre Bibring powiedział czas ekspozycji znacznie wzrośnie w ciągu kolejnych zdjęć z tej okolicy, ponieważ zakres ostatecznego obrazu jest jednym z dwóch kamer stereoskopowych CIVA-P. Z obrazów z bardziej szczegółowo może być możliwe do odtworzenia topografii w 3D i uzyskać dokładny rozmiar i odległość widocznych elementów.
« Ostatnia zmiana: Listopada 15, 2014, 11:01 wysłana przez Scorus »

Scorus

• Gość
« Odpowiedź #406 dnia: Listopada 15, 2014, 11:12 »
Miejsce pierwszego zetknięcia się z kometą widziane z Rosetty:

Widać, że wzbił dużo pyłu a i tak się odbił :P A lądowanie było z szybkością tylko 1 m/s. Czy Flight Dynamics Solution to przewidywania poczynione przed czy po odebraniu sygnału o pierwszym lądowaniu?  Chyba po, bo byłoby to zbyt dokładne. Nawet przewidywania miejsca spadku LADEE oparte na śledzeniu sondy do ostatniej chwili przed wejściem nad niewidoczną stronę Księżyca miały błąd większy od 200 m.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #407 dnia: Listopada 15, 2014, 20:31 »
Ciekawostki o MUPUSie:

The hammer gave up and failed after 7 minutes. Jerzy was right. We were desperate, activated, were punished
(Jerzy to Jerzy Grygorczuk z CBK :) )

Surface must be >2 MPa hard! The comet remains surprising bizarre and uncooperative

The loss of subsurface data is sad. The detection of this very hard crust is a great find the orbiter couldn't have done

(To jest ciekawostka! Powierzchnia komety okazała się być dość twarda, >2 MPa --> a jak się to przekłada na ziemskie skały? Odpowiedź poniżej)

Terrestrial analogues: Sandstone has about 5-15MPa, Granite 5-20MPa Tensile strenght
(Czyli może nawet coś podobnego do "słabych" ziemskich piaskowców i granitów?  :o)

Ciekawe informacje, które poszerzyły naszą wiedzę o (tutaj moje zdanie) "starych, przechodzonych" kometach. Zgaduję, że komety po raz pierwszy odwiedzające wewnętrzny Układ Słoneczny są "miększe" na powierzchni.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #408 dnia: Listopada 15, 2014, 20:38 »
Natomiast harpuny (a może śruby kotwiczące? znów trudno mi zgadnąć, co "anchor" tutaj oznacza) był zaprojektowany do jeszcze twardszego podłoża:
The anchor was designed to deal with harder stuff (~8-10MPa) than MUPUS, no sensible electronics boards in there too.

Ciekawe, czyli skorupa komety mogła być za miękka jak na harpuny/śruby kotwiczące i za twarda dla MUPUSa na "niskich ustawieniach" wiercenia/młotkowania?

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #408 dnia: Listopada 15, 2014, 20:38 »

Offline aolchawa

• Nowy
  • *
    • Andrzej Olchawa
« Odpowiedź #409 dnia: Listopada 15, 2014, 20:52 »
Na TVN METEO/TVN 24 właśnie pojawił się wywiad ze mną i moim wkładem w misję, zapraszam do lektury:
http://tvnmeteo.tvn24.pl/informacje-pogoda/swiat,27/polak-w-misji-rosetta-andrzej-olchawa-opowiada-nam-o-pogoni-za-kometa,149598,1,0.html

:-)
I make software to plan and control ESA's interplanetary, deep space and astronomy missions.

Mission Data Systems Manager at European Space Agency (ESA/ESOC).

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #410 dnia: Listopada 15, 2014, 21:58 »
Natomiast harpuny (a może śruby kotwiczące? znów trudno mi zgadnąć, co "anchor" tutaj oznacza) był zaprojektowany do jeszcze twardszego podłoża:
The anchor was designed to deal with harder stuff (~8-10MPa) than MUPUS, no sensible electronics boards in there too.

Ciekawe, czyli skorupa komety mogła być za miękka jak na harpuny/śruby kotwiczące i za twarda dla MUPUSa na "niskich ustawieniach" wiercenia/młotkowania?

Ciekawe. Rzeczywiście może być tak, jak piszesz.
Anchor to chyba kotwa, za którą uważa się wwierconą śrubę.

Czyli generalnie "młotkowy" MUPUS nie dał rady, i nie ma tutaj z niego danych? Bo SD2 dał radę.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #411 dnia: Listopada 15, 2014, 23:23 »
Na TVN METEO/TVN 24 właśnie pojawił się wywiad ze mną i moim wkładem w misję, zapraszam do lektury:
http://tvnmeteo.tvn24.pl/informacje-pogoda/swiat,27/polak-w-misji-rosetta-andrzej-olchawa-opowiada-nam-o-pogoni-za-kometa,149598,1,0.html

:-)

Świetne! Dzięki Andrzeju za ten wywiad. :)

Scorus

• Gość
« Odpowiedź #412 dnia: Listopada 16, 2014, 10:48 »
Natomiast harpuny (a może śruby kotwiczące? znów trudno mi zgadnąć, co "anchor" tutaj oznacza)

Anchor to harpuny, śruby to Ice Screw we wszystkich wypowiedziach i pismach.

Scorus

• Gość
« Odpowiedź #413 dnia: Listopada 16, 2014, 10:50 »
Czyli generalnie "młotkowy" MUPUS nie dał rady, i nie ma tutaj z niego danych? Bo SD2 dał radę.

Z SD2 wiadomo na radzie tyle, że się wysunął, wykonał procedurę wiercenia i się cofnął. Jak do tej pory nie mówili, czy potwierdziło się pobranie próbki. Z powodu przechylenia lądownika nie było pewności czy wiertło dosięgnie gruntu. Może jutro będzie coś wiadomo.

Scorus

• Gość
« Odpowiedź #414 dnia: Listopada 16, 2014, 11:40 »
Po obrocie ROLIS zrobił zdjęcie nowej lokalizacji i nawet udało się je przesłać. Ciekawe co z CIVA. Pełna panorama to byłoby coś.

And yet, Philae was untroubled by its distressingly low power state. It carried on executing a series of science operations from its new position. The downlink signal remained strong. It acquired and returned ROLIS images from its new orientation. It began performing a third CONSERT ranging experiment. CONSERT is intended for ranging through the comet, so doesn’t ordinarily get used when the orbiter is overhead, but its high-precision radar ranging would be useful for pinpointing Philae’s uncertain landing location; a third complete session would complete a triangulation. The link stayed strong for a while, and instruments continued to acquire and return data. But, inevitably, the end came. Around 1:30 in the morning local time (00:30 UT), Daniel told us that the lander had switched to standby mode due to low power.

http://www.planetary.org/blogs/emily-lakdawalla/2014/20141115-now-philae-down-to-sleep.html

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #415 dnia: Listopada 16, 2014, 11:51 »
Natomiast harpuny (a może śruby kotwiczące? znów trudno mi zgadnąć, co "anchor" tutaj oznacza)

Anchor to harpuny, śruby to Ice Screw we wszystkich wypowiedziach i pismach.

Dzięki Scorus za wyjaśnienie - mocno się przy tym gubiłem!

Scorus

• Gość
« Odpowiedź #416 dnia: Listopada 16, 2014, 15:12 »
Zdjęcie z ROLIS z wysokości 40 metrów wkomponowane w mozaikę OSIRIS i nałożone na model DEM (znalezione na Unmannedspaceflight). Aj, takie ładne równe miejsce w samym środku elipsy lądowania. Pewnie lądownik działałby tam do tej pory :P

Offline aolchawa

• Nowy
  • *
    • Andrzej Olchawa
« Odpowiedź #417 dnia: Listopada 16, 2014, 16:34 »
Przesyłam link do ostatniego wywiadu o misji Rosetta na TVN 24 Biznes i Świat (było live):

http://tvn24bis.pl/analizy-i-komentarze,188/polak-pracujacy-w-esa-emocje-jeszcze-nie-opadly,488956.html

Zapraszam do oglądania :-)
I make software to plan and control ESA's interplanetary, deep space and astronomy missions.

Mission Data Systems Manager at European Space Agency (ESA/ESOC).

Scorus

• Gość
« Odpowiedź #418 dnia: Listopada 16, 2014, 20:20 »
Na zdjęciach ze wzbitym pyłem udało się jednak złapać Philae przy podskoku. Zauważmy, że lądownik jest dużo mniejszy od 1 piksela i widać go tylko dzięki Point Spread Function i bardzo niskiemu albedo jądra dającemu duży kontrast. Że to najprawdopodobniej  nie szum ustalono na podstawie dynamiki lotu śledzonego z dużą precyzją. Właśnie wczoraj wieczorem zastanawiałem się czy dzięki temu nie udało się go sfotografować.

http://blogs.esa.int/rosetta/2014/11/16/philae_spotted_after_first_landing/

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #419 dnia: Listopada 16, 2014, 21:00 »
Czyli Philae był już na tych zdjęciach, które przedwczoraj Air Q wkleił:

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #419 dnia: Listopada 16, 2014, 21:00 »