Autor Wątek: Philae  (Przeczytany 274330 razy)

Online kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
Odp: Philae
« Odpowiedź #525 dnia: Czerwca 15, 2015, 16:49 »
MUPUS? Czyli on się nie zepsuł podczas próby przegryzienia przez powierzchnię komety?

Online kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #526 dnia: Czerwca 15, 2015, 23:04 »
Był drugi kontakt, trwał kilkadziesiąt minut. Jako pierwszy instrument będzie używany MUPUS/TM. Na początku planowane jest używanie sensorów in situ i kamer: ROMAP SESAME, CIVA, ROLIS. Tak więc będą nowe zdjęcia.

Scorus, ten kontakt był dzisiaj (poniedziałek) czy w niedzielę?

Bo w niedzielę był chyba bardzo krótki kontakt:
A second, smaller burst of lander data was received on Sunday, 14 June, at about 21:26 GMT, lasting just a few seconds. These data were confirmed to give the current status, showing the lander’s internal temperature had already risen to –5ºC.

...ale miło, że lądownikowi już cieplej! :)

Offline docktor

• Weteran
  • Astronautyka w domu i zagrodzie
« Odpowiedź #527 dnia: Czerwca 16, 2015, 09:20 »
I niekoniecznie bylby to pluton;-) Europa rowija w angli wlasne rozwiazanie jadrowe, chyba to bedzie cos zupelnie innego

Widzisz w tym jakis sens? Zamienic pluton na drozszy, mniej wydajny i bardziej niebezpieczny ameryk?
Trzeba go 4x wiecej, slabiej sie grzeje, wiec do utrzymania sprawnosci RTG trzeba bedzie pewnie wiecej szpejow, co w sumie da 6-krotne zwiekszenie masy. Genialne! A to wszystko tylko dlatego, ze jakims biurowym p***stolkom pluton zle sie kojarzy.

Poprawcie mnie, jesli nie mam racji...
"Space is hard"

Scorus

• Gość
« Odpowiedź #528 dnia: Czerwca 16, 2015, 10:12 »
I niekoniecznie bylby to pluton;-) Europa rowija w angli wlasne rozwiazanie jadrowe, chyba to bedzie cos zupelnie innego

Widzisz w tym jakis sens? Zamienic pluton na drozszy, mniej wydajny i bardziej niebezpieczny ameryk?
Trzeba go 4x wiecej, slabiej sie grzeje, wiec do utrzymania sprawnosci RTG trzeba bedzie pewnie wiecej szpejow, co w sumie da 6-krotne zwiekszenie masy. Genialne! A to wszystko tylko dlatego, ze jakims biurowym p***stolkom pluton zle sie kojarzy.

Poprawcie mnie, jesli nie mam racji...

Sprawa ma banalną naturę. Ameryk musi być usuwany podczas przetwarzania zużytego paliwa jądrowego, w związku z czym jest materiałem odpadowym. Ten projekt bada możliwości jego zastosowania w technice. Nic więcej. A rezultaty przyniesie pewnie koło 2050.
« Ostatnia zmiana: Czerwca 16, 2015, 10:27 wysłana przez Scorus »

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #528 dnia: Czerwca 16, 2015, 10:12 »

Scorus

• Gość
« Odpowiedź #529 dnia: Czerwca 16, 2015, 10:26 »
MUPUS? Czyli on się nie zepsuł podczas próby przegryzienia przez powierzchnię komety?
PEN się nie nadaje do użycia, ale są inne sensory, np wymieniony TM (Thermal Mapper).

Scorus, ten kontakt był dzisiaj (poniedziałek) czy w niedzielę?
Nie wiadomo, bo to plotki.

Online kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #530 dnia: Czerwca 16, 2015, 11:11 »
Dzięki Scorus za wyjaśnienie. Te kilkadziesiąt minut brzmi dość podejrzanie, bo w tym czasie powinno dojść do całkiem porządnego obrotu komety i nie wiem, czy Philae by się nie schował za jakimś kamulcem czy klifem względem Ziemi.

Scorus

• Gość
« Odpowiedź #531 dnia: Czerwca 16, 2015, 11:24 »
W czasie misji nominalnej sesje łączności trwały kilka godzin, ale zaczynały i kończyły się z przesunięciem około 2 godzin względem przewidywanego czasu z uwagi na nieznane miejsce lądowania i przeszkody terenowe. Ponadto o występowaniu przeszkód świadczył niestabilny sygnał pod koniec sesji. W kontroli misji śmiali się, że drzewa go zasłaniają. Teraz pamiętajmy, że trajektoria sondy nie jest optymalna do odbioru danych. Ma być modyfikowana w najbliższym czasie.

Plotki mogą wynikać z nieprecyzyjnego tłumaczenia z francuskiego lub niemieckiego.

Online kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #532 dnia: Czerwca 16, 2015, 12:11 »
Ale chyba Rosetta nie wejdzie na orbitę wokół 67P? Wciąż będzie przelatywać w mniejszej lub większej odległości nad kometą, tyle że teraz częściej nad obszarem, gdzie wylądowało Philae?

Scorus

• Gość
« Odpowiedź #533 dnia: Czerwca 16, 2015, 12:30 »
Naturalnie, planowane jest natomiast zbliżenie z 235 km do 180 km i zmiana konfiguracji trajektorii tak, aby nie przebiegała stale nad terminatorem, jak obecnie. Odległość nie jest bardzo ważna, jest możliwa do około 400 km. Pamiętajmy, że w czasie nominowanej misji Philae sonda też poruszała się po trajektoriach balistycznych względem jądra. Pierwszy manewr jest zaplanowany na dzisiaj. Okazja do nawiązania łączności nastąpi w piątek. Użytkowanie instrumentów powinno się rozpocząć w okresie tygodnia od tego czasu.

http://spaceflightnow.com/2015/06/15/scientists-seek-to-stabilize-radio-link-with-comet-lander/

Online kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #534 dnia: Czerwca 17, 2015, 23:07 »
Telemetria Philae:
http://isee3.p3s.nl/philae/

Scorus

• Gość
« Odpowiedź #535 dnia: Czerwca 18, 2015, 10:18 »
Jak widać prawdziwe odczyty są tylko z  systemów na orbiterze. W przypadku Philae podane są zapewne skrajne wartości ustawione w oprogramowaniu przetwarzającym surowe dane.

Online kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #536 dnia: Czerwca 19, 2015, 15:55 »
To ponoć obecna interpretacja położenia Philae. Lądownik nie jest w żaden sposób zakotwiczony.

Scorus

• Gość
« Odpowiedź #537 dnia: Czerwca 19, 2015, 18:43 »
Nagranie briefingu z którego prawdopodobnie pochodzi ten slajd jest tutaj:
http://www.esa.int/spaceinvideos/Videos/2015/06/Replay_of_Rosetta_conference

Nie miałem jeszcze czasu obejrzeć.

Scorus

• Gość
« Odpowiedź #538 dnia: Czerwca 19, 2015, 18:46 »
Ponoć grunt na pewno jest w zasięgu SD2 po odpowiednim orbicie korpusu lądownika. Będą jednak wykonywać tą operację dopiero gdy uzyskają pewność, że bateria będzie się nadal ładowała.
http://spaceflightnow.com/2015/06/18/for-comet-scientists-elation-and-redemption-at-philaes-wakeup/

Szkoda, ze nie ma do tego żadnych ilustracji.

Online kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #539 dnia: Czerwca 20, 2015, 16:29 »
Wczoraj (19 czerwca) były dwie sesje łączności z Philae:
The signal was transmitted from Rosetta to ESA’s space operations centre in Darmstadt and received at 15:37 CEST on 19 June, and confirmed by the Lander Control Centre at the German Space Centre, DLR. A second signal was received at 15:54 CEST; the contacts lasted 2 minutes each.

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #539 dnia: Czerwca 20, 2015, 16:29 »