Autor Wątek: Cassini  (Przeczytany 269439 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Saturn1b

• Junior
  • **
  • LOXem i ropą! ;)
Odp: Cassini
« Odpowiedź #405 dnia: Lipca 24, 2015, 00:56 »
Sonda wykonała zdjęcie Plutona, podczas przelotu sondy New Horizons koło niego :)

Scorus

• Gość
« Odpowiedź #406 dnia: Lipca 24, 2015, 10:12 »

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #407 dnia: Lipca 24, 2015, 11:43 »
Jest tutaj:
http://photojournal.jpl.nasa.gov/catalog/PIA19641

Bardzo miłe zdjęcie, wyraźnie pokazujące, że przelot New Horizons, by wydobyć więcej szczegółów był bardzo potrzebny! :)

Offline WojtasP

• Junior
  • **
« Odpowiedź #408 dnia: Lipca 30, 2015, 15:02 »
Dzis w RMF FM slyszalem, ze podobno nasa udostepnila jakies sensacyjne zdjecia ksiezyca saturna , na ktorych to widac jakies ulatniajace sie z niego czerwone gazy. Wiecej info w wiadomosciach o 13 ale juz nie sluchalem. Wiadomo cos?

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #408 dnia: Lipca 30, 2015, 15:02 »

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #409 dnia: Lipca 30, 2015, 15:09 »

Offline russex

• Krystian Rusiniak
  • Weteran
  • five, four, three, two, one - and Lift Off !!!
    • Młody Narodowiec
« Odpowiedź #410 dnia: Lipca 30, 2015, 15:12 »
Dzis w RMF FM slyszalem, ze podobno nasa udostepnila jakies sensacyjne zdjecia ksiezyca saturna , na ktorych to widac jakies ulatniajace sie z niego czerwone gazy. Wiecej info w wiadomosciach o 13 ale juz nie sluchalem. Wiadomo cos?

Jest info na rmf-ce http://www.rmf24.pl/nauka/news-kto-bazgral-po-ksiezycu,nId,1860904
Mój osobisty blog Młody Narodowiec

"Śmiało dążyć tam, gdzie nie dotarł jeszcze żaden człowiek"

Scorus

• Gość
« Odpowiedź #411 dnia: Lipca 30, 2015, 15:20 »

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #412 dnia: Września 15, 2015, 22:41 »
Enceladus ma globalny ocean, nie tylko mały kawalątek przy południowym biegunie.
Nasze pra-pra-pra-pra-pra-pra-pra-pra-pra-wnuki będą się umawiać na szkoły nurkowania na Enceladusie. ;)

http://www.seti.org/seti-institute/press-release/saturns-moon-enceladus-hosts-global-ocean

Offline Rafał

• Weteran
  • Nie zapomnijmy o Wenus.
« Odpowiedź #413 dnia: Września 16, 2015, 20:40 »
Według danych z Cassiniego, prawdopodobnie na całym Enceladusie mamy ocean. Do tej pory była mowa o wodzie tylko w pobliżu południowego bieguna. 28 października sonda przeleci przez pióropusze wodne księżyca, znajdzie się tylko 49 km nad powierzchnią. Więcej: http://www.jpl.nasa.gov/news/news.php?feature=4718
« Ostatnia zmiana: Września 16, 2015, 21:36 wysłana przez Rafał »

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #414 dnia: Września 16, 2015, 20:45 »
Ciekawe czy podczas kolejnego przelotu przez pióropusze Enceladusa Cassini odkryje jakieś związki organiczne?
« Ostatnia zmiana: Września 17, 2015, 12:13 wysłana przez Scorus »

Scorus

• Gość
« Odpowiedź #415 dnia: Września 17, 2015, 12:12 »

Offline byko

• Senior
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #416 dnia: Września 18, 2015, 08:45 »
Według danych z Cassiniego, prawdopodobnie na całym Enceladusie mamy ocean. Do tej pory była mowa o wodzie tylko w pobliżu południowego bieguna. 28 października sonda przeleci przez pióropusze wodne księżyca, znajdzie się tylko 49 km nad powierzchnią. Więcej: http://www.jpl.nasa.gov/news/news.php?feature=4718

Duży ocean to jeszcze więcej generowanego grawitacyjnie ciepła - ciekawe jakim cudem - może to różne rodzaje lodu (amorficzne, heksagonalne czy inne jakieś) działają jak izolator pozwalając Enceladusowi zachować dużo więcej ciepła niż dopuszczają modele?

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #417 dnia: Września 18, 2015, 11:20 »
A nie jest to jakiś mechanizm "kręcenia" się po orbicie wokół Saturna? Tak wykryto ten ocean, więc pewnie są to duże siły pływowe - jak na taki mały glob.

Offline byko

• Senior
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #418 dnia: Września 21, 2015, 08:23 »
Tak wiadomo że to siły pływowe tyle że miały one ledwie wystarczyć dla potrzymania resztek oceanu pod biegunem południowym a tu wychodzi że bilans cieplny 'śnieżynki' jest wystarczający do potrzymania istnienia oceanu globalnego w płaszczu dlatego tak sobie pomyślałem o innych czynnikach które mogłyby pomóc "magazynować" energię pochodzącą z grzania grawitacyjnego - zapewne obecność amoniaku i innych soli w wodzie tego oceanu tez odgrywa rolę niebagatelną.

A tak z innej beczki - jak donosi ostatnio Kosmonauta.net - kaniony i koryta rzeczne Tytana mogły być wyrzeźbione przez ciekły azot w odległych czasach gdy Tytan był dużo chłodniejszy a w atmosferze nie było tyle metanu co dziś - warto zajrzeć ale zimno się robi od samego czytania:)

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #419 dnia: Października 15, 2015, 23:12 »
Wczoraj był przelot Cassiniego obok Enceladusa. Nad północnym biegunem tego księżyca. Są już pierwsze surowe fotki: widać żleby, podobne jak w okolicach bieguna południowego. Ale czy są tak samo głębokie?

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #419 dnia: Października 15, 2015, 23:12 »