Autor Wątek: ISS - Międzynarodowa Stacja Kosmiczna (2013)  (Przeczytany 237985 razy)

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
Odp: ISS - Międzynarodowa Stacja Kosmiczna (2013)
« Odpowiedź #150 dnia: Czerwca 24, 2013, 16:35 »
No i pierwsza godzina spaceru za nami. Aktualnie pracują nad systemem Kurs, który ma przyjąć moduł MLM Nauka. Co ciekawe na NASA TV mówią o "końcu tego roku" jako dacie przyłączenia tego modułu, choć już czytalismy o opóźnieniu do 2014 roku...

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #151 dnia: Czerwca 24, 2013, 18:30 »
Fiodor zakończył już chyba prace nad instalacją zacisków i prowadnic, które przytrzymają biegnące wzdłuż modułu Zarja przewody systemu elektrycznego. Przewody te, mające w przyszłości zostać podłączone do nowego, jeszcze nie dostarczonego modułu MLM, zainstalowane zostaną w czasie innego spaceru kosmicznego.

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #152 dnia: Czerwca 24, 2013, 18:36 »
No i pierwsza godzina spaceru za nami. Aktualnie pracują nad systemem Kurs, który ma przyjąć moduł MLM Nauka. Co ciekawe na NASA TV mówią o "końcu tego roku" jako dacie przyłączenia tego modułu, choć już czytalismy o opóźnieniu do 2014 roku...

Zapewne w NASA trzymają się jeszcze oficjalnego harmonogramu, który zakłada wyniesienie MLM w grudniu tego roku, chociaż zarówno na rosyjskich jak i amerykańskich forach pada już stwierdzenie, że rzeczywiście do wyniesienia nowej puszki dojdzie w przyszłym roku.

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #153 dnia: Czerwca 24, 2013, 18:40 »
Fotka z umiejscowieniem tych przewodów (4) systemu KURS. Test wypadł pozytywnie i jeden z kosmonautów ponownie rozłączył te przewody - operacja podobna do sprawdzenia czy działają światła w podczepionej (i podłączonej elektrycznie) przyczepie do samochodu :)

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #153 dnia: Czerwca 24, 2013, 18:40 »

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #154 dnia: Czerwca 24, 2013, 18:43 »
Grafika przedstawiająca kontener, w którym dostarczono komponent Flow Control Valve Panel 2. Stary moduł (zainstalowany na module Zarja) wymieniono już na nowy. Na kontenerze zainstalowany były także te zaciski i prowadnice, których miejsca instalacji zaznaczone zostały na grafice 3 posty wyżej.

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #155 dnia: Czerwca 24, 2013, 19:21 »
"Prace nad instalacją zacisków i prowadnic wciąż trwają. Kosmonauci próbowali wcześniej przytwierdzić tymczasowo w jednym miejscu wymieniony wcześniej kontener (zbiornik), jednak napotkali problemy, w związku z czym z planu tego zrezygnowano. Z planu prac wykreślono również instalacje poręczy ułatwiających poruszanie się po module Zwiezda."

Powoli przebiegający spacer kosmiczny ;)

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #156 dnia: Czerwca 24, 2013, 20:01 »
"Kosmonauci starają się zainstalować kontener ze starym komponentem w tymczasowym miejscu w pobliżu modułu Pirs. Potem rozpoczną się przygotowania do instalacji eksperymentu o nazwie "Indikator-MKS" na module Poisk (MRM-2)."

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #157 dnia: Czerwca 24, 2013, 20:45 »
Ostatecznie kontener został umieszczony w śluzie, a następnie...

"Eksperyment "Indikator-MKS" został zainstalowany oraz podłączony został do niego jeden kabel do transmisji energii."

Jak przed chwilą przekazał PAO, podjęty został także eksperyment "Winosliwost nr 2".

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #158 dnia: Czerwca 24, 2013, 20:47 »
"Prace nad instalacją zacisków i prowadnic wciąż trwają. Kosmonauci próbowali wcześniej przytwierdzić tymczasowo w jednym miejscu wymieniony wcześniej kontener (zbiornik), jednak napotkali problemy, w związku z czym z planu tego zrezygnowano. Z planu prac wykreślono również instalacje poręczy ułatwiających poruszanie się po module Zwiezda."

Czyli spacer nie przebiega w 100% zgodnie z planem, tak?

Offline mss

• Moderator Globalny
  • he/him
    • Astronauci i ich loty...
« Odpowiedź #159 dnia: Czerwca 24, 2013, 22:29 »
Dzisiejszy spacer jest 169 spacerem przy budowie ISS/MSK: 141 spacerem z pokładu ISS/MSK oraz 135 spacerem przy użyciu rosyjskich skafandrów kosmicznych Orłan MK, trwał 6 godzin i 34 minuty - z łącznym czasem: 1067 godzin i 43 minuty (44 dni 12 godzin i 43 minuty). Dla Fiodora Jurczychina był  to 6. spacer z łącznym czasem 38 godzin i 28 minut oraz pierwszym dla Aleksandra Misurkina. We wszystkich liczonych w tym zestawieniu spacerach wzięło udział 111 astronautów i kosmonautów!
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej" - Albert Einstein (1879 - 1955)

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #160 dnia: Czerwca 24, 2013, 23:19 »
Muszę przyznać, że niektóre etapy dzisiejszego spaceru (widziałem jedynie pierwsze 3 godziny) były bardzo ciekawe. W szczególności prace ze zbiornikiem ciśnieniowym i przejście od modułu Pirs.

Kiedy następny spacer? :)

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #161 dnia: Czerwca 25, 2013, 00:39 »

Czyli spacer nie przebiega w 100% zgodnie z planem, tak?

Ten zbiornik mieli zabrać ze sobą do śluzy, a wcześniej przytwierdzić gdzieś tymczasowo, aby sobie "poczekał" do końcówki spaceru. Ostatecznie targali go przez jakiś czas ze sobą, i przy którejś okazji podrzucili go do śluzy.

Poręcze chyba ostatecznie zainstalowali pod koniec spaceru. Nie mam jednak pewności :P

Z tego co usłyszałem i zapamiętałem to następne będą dwa amerykańskie spacery, które przeprowadzone zostaną w lipcu. W sierpniu natomiast odbędzie się kolejne rosyjskie wyjście poza ISS.

Offline mss

• Moderator Globalny
  • he/him
« Odpowiedź #162 dnia: Czerwca 25, 2013, 09:37 »
Kiedy następny spacer? :)

Wg najnowszych planów następne będą 2 spacery amerykańskie 9 i 16 lipca. W obydwu udział wezmą astronauci Cassidy i Włoch Parmitano!
2 rosyjskie spacery są planowane na sierpień br: 15 i 21.08.2013 z udziałem Jurczychina i Misurkina!
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej" - Albert Einstein (1879 - 1955)

Offline mss

• Moderator Globalny
  • he/him
« Odpowiedź #163 dnia: Czerwca 26, 2013, 19:55 »
July Space Station Spacewalks to be Previewed and Broadcast on NASA TV

" Joshua Buck
Headquarters, Washington
202-358-1100
jbuck@nasa.gov

Josh Byerly
Johnson Space Center, Houston
281-483-5111
josh.byerly@nasa.gov
June 26, 2013

MEDIA ADVISORY : M13-103

July Space Station Spacewalks to be Previewed and Broadcast on NASA TV

WASHINGTON -- Two Expedition 36 astronauts will venture outside the International Space Station twice in July on spacewalks to prepare for a new Russian module and perform additional installations on the station's backbone.

NASA's Johnson Space Center in Houston will host a NASA Television briefing to preview the spacewalks at 2 p.m. EDT Tuesday, July 2. Reporters may attend the briefing at Johnson and other participating NASA centers, or ask questions by calling Johnson's newsroom at 281-483-5111 no later than 1:45 p.m. Tuesday.

Briefers will include:

-- David Korth, NASA spacewalk flight director
-- Ernest Bell, Spacewalk 22 spacewalk officer
-- Karina Eversley, Spacewalk 23 spacewalk officer

Flight Engineers Chris Cassidy of NASA and Luca Parmitano of the European Space Agency will conduct the spacewalks July 9 and July 16 from the station's Quest airlock. Each spacewalk is scheduled to last 6 1/2 hours. Cassidy and Parmitano will replace a space-to-ground communications receiver and wireless video equipment and install power and cables for a Russian multipurpose laboratory module that will be launched later this year. The new module will serve as a research facility, docking port and airlock for future Russian spacewalks and will replace the Pirs module.

Cassidy, who is designated EV1 for the spacewalks, will wear a U.S. extravehicular mobility suit bearing red stripes. The spacewalks will be the fifth and sixth of Cassidy's career. Parmitano, who is designated EV2, will wear a spacesuit with no stripes and will be making the first two spacewalks of his career. He will become the first Italian astronaut to walk in space. Both spacewalkers will wear helmet cameras to provide up close views of their work.

NASA TV coverage of the spacewalks will begin at 7 a.m. on both July 9 and July 16. Both spacewalks are scheduled to begin at 8:10 a.m.
For NASA TV streaming video, schedule and downlink information, visit:

http://www.nasa.gov/ntv

For more information about the International Space Station and its crew, visit:

http://www.nasa.gov/station"

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #164 dnia: Czerwca 28, 2013, 11:53 »
Warto zobaczyć tę zapowiedź, bo nadchodzące dwa spacery mogą być bardzo ciekawe. :)
Kilka lat temu był jeden spacer, który wymagał prac z dużą ilością kabli nad modułem Unity - to miejsce nazwano chyba "rat place". Czy teraz będzie coś podobnego?

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #164 dnia: Czerwca 28, 2013, 11:53 »