Autor Wątek: Sojuz TMA-18  (Przeczytany 18097 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Matias

• Moderator Globalny
Odp: Sojuz TMA-18
« Odpowiedź #15 dnia: Września 24, 2010, 14:05 »

No tak, zapomniałem że musimy naprawić coś po rosyjskiej stronie (czyli zaprzyjaźniamy się z młotkiem ;D).

Mam takie wrażenie, że młotek stosowany jest w astronautyce od dość dawna i nie ma większego znaczenia, pod jakim sztandarem. Jak mówi stare przysłowie: bez młota - nie robota :)

No tak tak :)

Swoją drogą ciekawa sprawa - te zaczepy po stronie MRM-2 zostały zwolnione na kilkadziesiąt minut przed odcumowanie w ramach ich przetestowania. Niestety nie zadziałały wtedy kiedy ich użycie było kluczowe do przeprowadzenia operacji odcumowania i powrotu na Ziemię...

Łącznie opcje lądowania rozkładały się na bodajże dwie orbity (trzy włącznie z pierwszą próbą), z tym że te ostatnie byłyby już zejściami po trajektoriach balistycznych. Mieli niezły młyn w Kazachstanie, bo zapewne zaczęło się w pewnym momencie przerzucanie sprzętu i ludzi do awaryjnego miejsca lądowania oddalonego o 400 kilometrów od podstawowego (efekt zmiany korytarza zejścia). Ruch na pewno mieli też w Kontroli Misji w Moskwie, stawiając na nogi zapewne sporą część specjalistów...
« Ostatnia zmiana: Września 24, 2010, 14:08 wysłana przez Matias »

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #16 dnia: Września 24, 2010, 14:07 »
Jeżeli zdecydują się na odcumowanie jutro (o ile rozwiążą problem) to odbędzie się ono o godzinie 03:59 CEST (czyli w sobotę).

Offline mss

• Moderator Globalny
  • he/him
    • Astronauci i ich loty...
« Odpowiedź #17 dnia: Września 24, 2010, 16:29 »

Rozłączenie planowane jest na godzinę 4:02 czasu CEST w sobotę 25.10.2010, lądowanie o 7:22:46
34 km na południe od Arkałyku !
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej" - Albert Einstein (1879 - 1955)

Offline mss

• Moderator Globalny
  • he/him
« Odpowiedź #18 dnia: Września 24, 2010, 16:40 »
Swoją drogą to ciekawi mnie, czy technicznie jest wykonalne odrzucenie stopnia orbitalnego od kapsuły powrotnej i zachowanie stopnia serwisowego (czysto hipotetycznie).

Jest możliwe, jednak hamowanie następuje PRZED rozłączeniem stopni Sojuza! Gdyby takie rozłączenie nastąpiło najpierw,
to nie byłby możliwe zejście z orbity lądownika! Taki przypadek mógł się wydarzyć w czasie powrotu Sojuza TM-5 w roku
1988, lecz wprowadzono poprawkę do operacji zejścia z orbity i udało się wylądować!
« Ostatnia zmiana: Września 24, 2010, 16:43 wysłana przez mss »
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej" - Albert Einstein (1879 - 1955)

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #18 dnia: Września 24, 2010, 16:40 »

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #19 dnia: Września 24, 2010, 16:56 »
Rozwiązano problem :) Wpis z kosmo:

Godzina 16:51 CEST (24.09.2010)
Załoga zainstalowała zestawy kabli złączowych, które pozwalają ominąć w procesie wysyłania komend do mechanizmu cumowniczego modułu Poisk, uszkodzony komponent. Próba zwolnienia zaczepów i haków po stronie rosyjskiego modułu wypadła pomyślnie. W momencie przeprowadzenia testu podobne zaczepy i haki mechanizmu cumowniczego po stronie Sojuza TMA-18, utrzymywały sztywne połączenie pomiędzy statkiem a Stacją ISS. Oznacza to rozwiązanie problemu oraz szanse na udaną próbę odcumowania dzisiejszej nocy.

Offline astropl

• Weteran
  • Zmieściłem się w Sojuzie :)
    • Loty Kosmiczne
« Odpowiedź #20 dnia: Września 24, 2010, 17:05 »
Swoją drogą to ciekawi mnie, czy technicznie jest wykonalne odrzucenie stopnia orbitalnego od kapsuły powrotnej i zachowanie stopnia serwisowego (czysto hipotetycznie).

Jest możliwe, jednak hamowanie następuje PRZED rozłączeniem stopni Sojuza! Gdyby takie rozłączenie nastąpiło najpierw,
to nie byłby możliwe zejście z orbity lądownika! Taki przypadek mógł się wydarzyć w czasie powrotu Sojuza TM-5 w roku
1988, lecz wprowadzono poprawkę do operacji zejścia z orbity i udało się wylądować!

Troszkę zamieszałeś, Maćku :) Przecież Maquisowi chodziło o odrzucenie samego przedziału orbitalnego (BO), a nie wszystkich przedziałów, z serwisowym włącznie! Obecnie operacja odrzucenia samego BO jest niemożliwa (blokowana programowo), a to właśnie w celu uniknięcia sytuacji, która miała miejsce w locie Sojuza TM-5. Przypomnę, że w Sojuzach wersji T i TM (do 6 włącznie), stosowano taktykę, w której najpierw odrzucano BO o masie ok. 1300 kg, a dopiero potem hamowano resztę statku. Dawało to sporą oszczędność na paliwie, które można było wcześniej zużyć do innych celów. Jednak w wypadku awarii, jak się stało w Sojuzie TM-5, pozbawiało załogę nie tylko toalety (to wcale nie jest śmieszne...), lecz i znakomitej większości innych, podstawowych rzeczy - tlenu, wody, żywności itp. Po tej, o mało nie zakończonej śmiercią załogi sytuacji, wrócono do poprzedniego rozwiązania, które jest stosowane do dzisiaj - hamowany jest cały statek. Mam nadzieję, że nieco rozjaśniłem sytuację :)
Waldemar Zwierzchlejski
http://lk.astronautilus.pl

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #21 dnia: Września 24, 2010, 17:15 »
Kolejne dwa wpisy :

Godzina 17:07 CEST (24.09.2010)
Załoga Stacji ISS ma czas do 20:00 CEST na sen, potem będą miały miejsce zwykłe przygotowania do powrotu na Ziemię. Lądowanie kapsuły Sojuza TMA-18 z Aleksandrem Skworcowem, Michaiłem Kornijenko oraz Tracy Caldwell Dyson będzie najprawdopodobniej miało miejsce podczas sobotniego poranka. Dzisiejsza próba odcumowania Sojuza o godzinie 03:35 CEST nie została zrealizowana na skutek nie zwolnienia mocowań mechanizmu dokowania po stronie Stacji ISS (moduł MRM-2).

Godzina 17:12 CEST (24.09.2010)
Tymczasem inżynierowie na Ziemi dalej analizują problem. Dowódca Ekspedycji 25 Douglas Wheelock oraz Inżynierowie Lotu - Shannon Walker wraz z Fiodorem Jurczychinem przesłali na Ziemię materiał wideo oraz zdjęcia elementu przypominającego kółko zębate, z dwoma ułamanymi zębami. Specjaliści zbadają czy ma to jakiś związek z awarią systemu wydawania poleceń.

Zdjęcia tego podejrzanego elementu znajdują się w tym poście tego wątku.

Offline Maquis

• Bóg-Imperator ;)
  • Administrator
  • Muhahahahaha
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #22 dnia: Września 24, 2010, 19:58 »
Dzięki Waldek - dokładnie o to mi chodziło.

Offline skynet

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #23 dnia: Września 24, 2010, 20:00 »
Witam wszystkich ziomów:)
No to cytując dziennikarza TVP "Bajkonur mamy problem"

Offline astropl

• Weteran
    • Loty Kosmiczne
« Odpowiedź #24 dnia: Września 24, 2010, 20:04 »
Witam wszystkich ziomów:)
No to cytując dziennikarza TVP "Bajkonur mamy problem"

Tak, a prócz tego dowiedzieliśmy się, że stacja została ukończona w roku 1998, załogi dowożone są promami i Sojuzami, a szef FKA zwie się Piermino. Czyli standard... :/
Waldemar Zwierzchlejski

Offline mss

• Moderator Globalny
  • he/him
« Odpowiedź #25 dnia: Września 24, 2010, 20:06 »
ale choć Scott Joseph Kelly był poprawnie podpisany  :o

Offline astropl

• Weteran
    • Loty Kosmiczne
« Odpowiedź #26 dnia: Września 24, 2010, 20:10 »
ale choć Scott Joseph Kelly był poprawnie podpisany  :o

O ile to nie był jego brat  ;D
Waldemar Zwierzchlejski

Offline mss

• Moderator Globalny
  • he/him
« Odpowiedź #27 dnia: Września 24, 2010, 20:18 »
nie, bo zdjęcia były z konferencji załóg w Gwiezdnym z 17 września => http://www.tvp.info/wiadomosci/wideo/24092010-1930/2597267 !!

przy okazji załogi 6-cio osobowe latają już od 2000 roku !!!

Offline astropl

• Weteran
    • Loty Kosmiczne
« Odpowiedź #28 dnia: Września 24, 2010, 20:20 »
nie, bo zdjęcia były z konferencji załóg w Gwiezdnym z 17 września => http://www.tvp.info/wiadomosci/wideo/24092010-1930/2597267 !!

przy okazji załogi 6-cio osobowe latają już od 2000 roku !!!

Ilu to ciekawych rzeczy dowie się człowiek oglądający TV... To nie to, co na jakimś tam forum  :D
Waldemar Zwierzchlejski

Offline mss

• Moderator Globalny
  • he/him
« Odpowiedź #29 dnia: Września 24, 2010, 20:25 »
 :) ;) :D ;D :o

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #29 dnia: Września 24, 2010, 20:25 »