Autor Wątek: ISS - Międzynarodowa Stacja Kosmiczna (2014)  (Przeczytany 109818 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline JSz

• Weteran

Offline russex

• Krystian Rusiniak
  • Weteran
  • five, four, three, two, one - and Lift Off !!!
    • Młody Narodowiec
Odp: ISS - Międzynarodowa Stacja Kosmiczna (2014)
« Odpowiedź #211 dnia: Kwietnia 29, 2014, 11:51 »
Podwyższenie orbity - 29. kwiecień 2014

Za pomocą silników statku "Progress M-21M" została skorygowana orbita Międzynarodowej Stacji Kosmicznej. Skorygowanie miało miejsce o godz. 11:45 czasu moskiewskiego. Praca silników trwała 566,8 sek. Średnia wysokość orbity wzrosła o 2,15 km i osiągnęła 417,2 km.

Korekta ma związek z planowanym startem i przybyciem nowej załogi na statku "Sojuz TMA-13M", którego start zaplanowany jest na 28. maja 2014 roku.
Mój osobisty blog Młody Narodowiec

"Śmiało dążyć tam, gdzie nie dotarł jeszcze żaden człowiek"

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #212 dnia: Maja 03, 2014, 09:38 »
Canadarm2 z Dextre czekają, by przystąpić do rozładunku bagażnika Dragona:

Niezłe ujęcie! Więcej: https://www.flickr.com/photos/nasa2explore/with/13904714700/.

Offline Air Q

• Weteran
« Odpowiedź #213 dnia: Maja 07, 2014, 17:00 »
Działają już kamery HD, które przywiózł Dragon:
http://www.ustream.tv/channel/iss-hdev-payload/theater
"One could write a history of science in reverse by assembling the solemn pronouncements of highest authority about what could not be done and could never happen."
http://qt.exploratorium.edu/mars/opportunity
Sprawdź SOL: http://www.greuti.ch/oppy/html/filenames_ltst.htm

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #213 dnia: Maja 07, 2014, 17:00 »

Offline mikii77

• Pełny
  • LOXem, naftą i SOLIDem
« Odpowiedź #214 dnia: Maja 11, 2014, 14:00 »
Na ISS małe problemy z Panelem fotowoltaicznym 3A. Prawdopodonie jakieś spięcie, nie ma obaw o załogę, stacja pracuje normalnie.
http://www.nasaspaceflight.com/2014/05/iss-power-loss-suspected-electrical-short-component/
Go Elon, Go!!!

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #215 dnia: Maja 11, 2014, 18:16 »
Ciekawa informacja. Może to oznaczać w przyszłości podczas jednego z planowanych spacerów EVA nieco prac "na końcu Stacji". Wydaje się to być jednak dość prosta praca...

Offline russex

• Krystian Rusiniak
  • Weteran
    • Młody Narodowiec
« Odpowiedź #216 dnia: Maja 13, 2014, 12:56 »
Wczoraj nastąpiła zmiana dowódcy stacji. Koichi Wakata ustąpił miejsca nowemu dowódcy Amerykaninowi Steven Swanson .  Będzie on dowodził misji 40/41.

Wideo z ceremonii przekazania dowodzenia:

Offline russex

• Krystian Rusiniak
  • Weteran
    • Młody Narodowiec
« Odpowiedź #217 dnia: Maja 13, 2014, 13:46 »
Dziś o 22:36 nastąpi odłączenie się od ISS/MSK statku z załogą "Sojuz TMA-11M".
Natomiast już w nocy czyli jutro o 01:57:42 nastąpi lądowanie na powierzchnię kazachskich stepów.

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #218 dnia: Maja 13, 2014, 16:19 »
Po mediach rozeszła się następująca wieść (np. http://wiadomosci.dziennik.pl/swiat/artykuly/458776,rosja-odpowiada-na-amerykanskie-sankcje-zakaz-uzywania-silnikow-rakietowych.html):

Rosja reaguje na amerykańskie sankcje. Wicepremier Dmitrij Rogozin oświadczył, że Amerykanie nie będą mogli używać wyprodukowanych w Rosji silników rakietowych do prób wojskowych. Amerykańscy astronauci po 2020 roku mają stracić również możliwość korzystania z Międzynarodowej Stacji Kosmicznej (ISS).

Nie bardzo to rozumiem, trzeba poczekać na pełniejsze informacje.

Po pierwsze: czy teraz, gdy Amerykanie (ULA) chcą już kupować rosyjskie silniki, to teraz Rosjanie nie będą chcieli sprzedać?

Po drugie: co znaczy "korzystanie" z ISS? Do części amerykańskiej Rosjanie niewiele mają, a jeśli idzie o transport, to po 2020 pewno CCP już zaowocuje własnym.

Offline Adam.Przybyla

• Weteran
  • Realista do bólu;-)
« Odpowiedź #219 dnia: Maja 13, 2014, 16:31 »
... zamienilbym slowo "pewno" na "moze", trudno przewidywac z takim wyprzedzieniem, dowolna katastrofa moglaby zaowocowac opoznieniem na dlugie lata. Z powazaniem
                                                                               Adam Przybyla
https://twitter.com/AdamPrzybyla
JID: adam.przybyla@gmail.com

LooZ^

• Gość
« Odpowiedź #220 dnia: Maja 13, 2014, 17:33 »
Nawet katastrofa nie powstrzymałaby przed przyśpieszeniem prac, to byłoby polityczne trzęsienie ziemi w USA, gdyby Rosja de facto "anektowałaby" ISS.

Offline Adam.Przybyla

• Weteran
  • Realista do bólu;-)
« Odpowiedź #221 dnia: Maja 13, 2014, 18:13 »
Nawet katastrofa nie powstrzymałaby przed przyśpieszeniem prac, to byłoby polityczne trzęsienie ziemi w USA, gdyby Rosja de facto "anektowałaby" ISS.
             ...  i tak i nie, jak dobrze poszukasz na sieci znajdziesz wypowiedz Boldena, ze nawet gdyby mial sakiewke z nieskoczona iloscia zlota (to chyab z jakiejs bajki) to i tak pewne rzeczy musza zostac wymyslone a na to potrzeba czasu ... Nagly przyplyw kasy niewile by zmienil - podejrzewam, ze obowiazuja tu te same zasady jak w przypadku kazdego projektu (nie pomne kto akurat to badal apropos projektow informatycznych). Ale i historia ameryki pokazuje, ze oni dobrze dzialaja po wszelkich ... "sputnikach";-)))
 Z powazaniem
                                                                                Adam Przybyla
https://twitter.com/AdamPrzybyla
JID: adam.przybyla@gmail.com

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #222 dnia: Maja 13, 2014, 18:45 »

Nie ma do tego prawa. USA nadal mają na własność jeden z modułów rosyjskiej części ISS.
Po takiej aneksji pewnie pierwszym krokiem by było wyłączenie zasilania rosyjskich modułów. Do tego Rosjanie nie są gotowi...

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #223 dnia: Maja 13, 2014, 18:51 »
W artykule, który eRKa wskazał w innym wątku:

Przeczytałem przed momentem dość niepokojący artykuł (zwłaszcza odnośnie ISS):
http://finanse.wp.pl/kat,1033701,title,Rosja-wylacza-GPS-na-swym-terytorium,wid,16600342,wiadomosc.html
Czy to są jakieś nowe informacje czy ja nie nie jestem na bieżąco...

są informacje, które trochę rozjaśniają rzecz:

Rosyjski wicepremier poinformował też, że Rosja nie przystanie na postulat USA, by przedłużyć eksploatację Międzynarodowej Stacji Kosmicznej (ISS) poza rok 2020. Waszyngton chciałby, żeby ISS, która jest projektem 15 państw i przykładem dobrej współpracy rosyjsko-amerykańskiej, funkcjonowała co najmniej do 2024 roku.

Tylko rosyjskie statki kosmiczne Sojuz mogą obecnie dostarczać astronautów na ISS; USA zakończyły swój program promów kosmicznych.

- Zakładamy, że będziemy potrzebowali ISS tylko do 2020 roku - powiedział Rogozin. - Chcemy skierować środki na inne perspektywiczne projektu kosmiczne. Dodał, że plany w tej dziedzinie zostaną przedstawione wkrótce. Oświadczył również, że "rosyjski segment (ISS)może istnieć niezależnie od amerykańskiego, ale amerykański nie może istnieć niezależnie od rosyjskiego".

Swoją drogą sam jestem ciekaw, kto komu bardziej jest potrzebny przy ISS...
Co jest niezbędne dla Amerykanów w rosyjskim segmencie?

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #224 dnia: Maja 13, 2014, 19:00 »
Chyba "tylko" korekty orbity, wykonywane przez rosyjskie moduły.

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #224 dnia: Maja 13, 2014, 19:00 »