Autor Wątek: Mars Rover 2020 Perseverance  (Przeczytany 594449 razy)

Offline wini

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
    • Kosmonauta.net
Odp: Mars Rover 2020
« Odpowiedź #195 dnia: Grudnia 08, 2017, 09:09 »

Nagranie z hali montażowej w technologi 360stopni.

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #196 dnia: Grudnia 08, 2017, 09:17 »
Dziękuję za filmik. Widać, że żuraw z grubsza już zrobiony tylko szczegóły dopracować trzeba  :D Teraz zapytam, czy gdzieś są kamerki, które na żywo pokazują prace nad MR 2020? Bo w linku to archiwalny film jest  ;)

A sam łazik to gdzie? W częściach rozmieszczony po całych Stanach Zjednoczonych? Ciekawy jestem też, kiedy będzie konkurs NASA na imię dla łazika? No i kiedy będzie impreza z jego chrzestem  ;)  ;D
« Ostatnia zmiana: Grudnia 08, 2017, 09:21 wysłana przez ekoplaneta »

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #197 dnia: Stycznia 03, 2018, 13:00 »
« Ostatnia zmiana: Stycznia 03, 2018, 13:06 wysłana przez ekoplaneta »

Offline station

• Sir Astronaut
  • Weteran
  • Let there be Space!
« Odpowiedź #198 dnia: Stycznia 03, 2018, 18:25 »
Mam nadzieję, że wybiorą Jezero, głównie z racji niesamowicie zróżnicowanego krajobrazu/ukształtowania powierzchni i wyraźnej "delty". Columbia Hills to lekki nonsens, chyba, że chcą za wszelką cenę zbadać stan trupa łazika (ale co tu dużo badać, Spirit stoi nadal zakopany w wydmie i nie dycha). Odkryto tam oczywiście co prawda ciekawe pokłady i z drugiej strony przetarto pewien (krótki) szlak pod charakter misji MSR, w jakim po części jest MR2020. Mimo wszystko  na Marsie jest jeszcze sporo do zwiedzania i odkrycia. Syrtis wygląda na zdecydowanie najbardziej "hardcorowe" miejsce dla lądowania, zdecydowanie najtrudniejsze chyba do zgrabnej nawigacji w terenie. Dla mnie mimo wszystko zdecydowanym ulubieńcem jest Jezero. Ostateczny wybór miejsca lądowania tej fascynująco zapowiadającej się misji już w tym roku czy dopiero w 2019?
Leć Elon na Marsa...leć...i nie wracaj.

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #198 dnia: Stycznia 03, 2018, 18:25 »

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #199 dnia: Lutego 13, 2018, 22:59 »
Zobaczcie co znalazłem w sieci:

https://mars.nasa.gov/mars2020/mission/timeline/surface-operations/

Jak łazik z każdym pojemnikiem z pobranymi próbkami ma za każdym razem wracać do jednego miejsca to nie bardzo to widzę  :( Czemu wszystkich pojemników łazik nie będzie woził na pokładzie a dopiero po zapełnieniu wszystkich położył by je w wybranym do tego miejscu?

Offline WojtasP

• Junior
  • **
« Odpowiedź #200 dnia: Lutego 14, 2018, 00:09 »
moze boją sie awarii? np. moglby utknąć gdzieś w niedostępnym terenie z wszystkimi pojemnikami

Offline station

• Sir Astronaut
  • Weteran
  • Let there be Space!
« Odpowiedź #201 dnia: Lutego 14, 2018, 09:09 »
hm...ja słyszałem, że MSL2020 ma zostawiać próbki w wielu miejscach po drodze, własnie z uwagi na to, że potencjalny przyszły powrotnik miałby znacznie większe prawdopodobieństwo wylądowania w pobliżu takiej próbki czy ich zestawu (wiadomo - chodzi o elipsę lądowania itd.). Dzięki takiemu rozwiązaniu taki powrotnik z łazikiem (MSR), który do niego dowiezie pobrane próbki - miałby znacznie pewniejsze zadanie wykonania misji.

Pierwsze słyszę i czytam, aby MSL2020 miałby je zostawić w jednym tylko miejscu....

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #202 dnia: Lutego 15, 2018, 20:11 »
Kawałek marsjańskiego meteorytu wraca z powrotem na Czerwoną Planetę, tym razem na pokładzie łazika Mars Rover 2020:

A piece of a meteorite called Sayh al Uhaymir 008 (SaU008) will be carried on board NASA's Mars 2020 rover mission, now being built at the agency's Jet Propulsion Laboratory in Pasadena, California. This chunk will serve as target practice for a high-precision laser on the rover's arm.

A piece of a meteorite called Sayh al Uhaymir 008 (SaU008) will be carried on board NASA's Mars 2020 rover mission, now being built at the agency's Jet Propulsion Laboratory in Pasadena, California. This chunk will serve as target practice for a high-precision laser on the rover's arm.

Mars 2020's goal is ambitious: collect samples from the Red Planet's surface that a future mission could potentially return to Earth. One of the rover's many tools will be a laser designed to illuminate rock features as fine as a human hair.

Poza tym łazik ma zabrać materiały, które posłużą do produkcji marsjańskich skafandrów kosmicznych

Along with its own Martian meteorite, SHERLOC's calibration target will include several interesting scientific samples for human spaceflight. These include materials that could be used to make spacesuit fabric, gloves and a helmet's visor.

https://www.jpl.nasa.gov/news/news.php?feature=7058

Martwi mnie tylko czy te próbki materiałów mogą skazić wyniki badań biochemicznych w przypadku gdy będą wykonane z materiałów organicznych? Lepiej byłoby, żeby inna misja je zawiozła na powierzchnię Marsa np. In Sight.

Offline station

• Sir Astronaut
  • Weteran
  • Let there be Space!
« Odpowiedź #203 dnia: Lutego 16, 2018, 08:11 »
Tylko nie wiem po co komu taka zabawa. Jakas niepotrzebna symbolika? Zakładam, że ta zabrana z Ziemi próbka będzie ciągle na pokładzie MSL2020 i nie będą się jeszcze bawić w "symboliczne" umieszczanie jej na powierzchni. Ktos tam jest chyba za bardzo sentymentalny.

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #204 dnia: Lutego 16, 2018, 08:13 »
Tylko nie wiem po co komu taka zabawa. Jakas niepotrzebna symbolika? Zakładam, że ta zabrana z Ziemi próbka będzie ciągle na pokładzie MSL2020 i nie będą się jeszcze bawić w "symboliczne" umieszczanie jej na powierzchni. Ktos tam jest chyba za bardzo sentymentalny.

Piszesz o meteorycie czy skrawkach materiałów na skafandry kosmiczne?

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #205 dnia: Lutego 19, 2018, 17:59 »

Nie nie - to będzie kalibracja. Skoro wiadomo bardzo dużo i dokładnie na Ziemi (za pomocą rozbudowanego sprzętu), to taka skała będzie dobrym odnośnikiem dla innych pomiarów. Moim zdaniem to bardzo dobry pomysł.

Offline kuba_mar

• Junior
  • **
« Odpowiedź #206 dnia: Lutego 19, 2018, 19:44 »
Jeśli moderatorzy nie mają nic przeciwko to zalinkuję do tematu na sąsiednim forum gdzie dyskutowaliśmy na temat tego meteorytu:
https://astropolis.pl/topic/62111-meteoryt-z-marsa-wr%C3%B3ci-na-czerwon%C4%85-planet%C4%99/
(oczywiście ze swojej strony nieco uprościłem tam to zagadnienie, ale nie chciałem za bardzo zagłębiać się w teorię)

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #207 dnia: Lutego 19, 2018, 21:19 »
Bardzo fajne wyjaśnienie! Dzięki serdeczne! :)

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #208 dnia: Marca 14, 2018, 08:21 »
Rozpoczyna się faza budowy łazika Mars 2020 Rover oraz jego żurawia  ;) ktory umieści go na powierzchni Czerwonej Planety:

NASA's Mars 2020 mission has begun the assembly, test and launch operations (ATLO) phase of its development, on track for a July 2020 launch to Mars.

The first planned ATLO activities will involve electrical integration of flight hardware into the mission's descent stage. The Mars 2020 rover, as well as its cruise stage, aeroshell and descent stage -- a rocket-powered "sky crane" that will lower the rover to the planet's surface -- will undergo final assembly at the Spacecraft Assembly Facility High Bay 1 at NASA's Jet Propulsion Laboratory in Pasadena, California.

Over the next year-and-a-half, engineers and technicians will add subsystems such as avionics, power, telecommunications, mechanisms, thermal systems and navigation systems onto the spacecraft. The propulsion systems were installed earlier this year on the cruise and descent stage main structures.

https://www.jpl.nasa.gov/news/news.php?feature=7078

Online Orionid

• Weteran
  • Very easy - Harrison Schmitt
« Odpowiedź #209 dnia: Marca 17, 2018, 09:27 »
NASA rozpoczęła montowanie nowego łazika marsjańskiego
16.03.2018

Moduł lądowania dla misji Mars 2020 – prace techniczne w NASA Jet Propulsion Laboratory w Pasadenie. Źródło: NASA/JPL-Caltech.

Misja Mars 2020 to planowany przyszły łazik, który NASA chce wysłać na Czerwoną Planetę. Agencja ogłosiła, że rozpoczęła się faza montowania i testowania nowego łazika.

Pierwsze czynności, jakie zostaną wykonane na tym etapie opracowywania nowego łazika marsjańskiego będą obejmowały elektryczną integrację sprzętu służącego do lotu z modułem lądowania. Łazik Mars 2020, a także moduł służący do lotu, osłona atmosferyczna i moduł lądowania zostaną złożone w specjalnym laboratorium w NASA Jet Propulsion Laboratory w Pasadenie. NASA przypomina, że w tym samym miejscu montowano w przeszłości sondy do misji z serii Ranger (pierwsze amerykańskie sondy księżycowe), Mariner (misje do Wenus) oraz łaziki marsjańskie.

Opisywany etap montowania i testowania nowego łazika marsjańskiego potrwa przez półtora roku. Inżynierowie i technicy będą dodawali kolejne podsystemy, takie jak awionika, zasilanie, systemy telekomunikacyjne, różne mechanizmy, systemy cieplne i nawigacyjne. Natomiast systemy napędowe zostały już zainstalowane wcześniej w tym roku.

Poszczególne elementy będą docierały z różnych miejsc, zarówno z budynków obok, jak i z innych krajów. Różnych podsystemów i instrumentów naukowych będzie całkiem sporo. Na przykład na pokładzie łazika Mars 2020 ma być zamontowanych ponad 20 kamer.

Misja 2020 ma wystartować w lipcu 2020 roku. Sonda zostanie wyniesiona przy pomocy rakiety Atlas V 541 z Przylądka Canaveral na Florydzie. Celem projektu będą badania geologiczne w miejscu lądowania, poszukiwania śladów potencjalnego dawnego życia na Marsie oraz ocena zasobów naturalnych dostępnych na planecie i ewentualnych zagrożeń przyszłych misji załogowych. Będą zbierane i badane próbki skał, przy czym – co ciekawe – niektóre zostaną umieszczone w kapsułach i pozostawione na powierzchni Marsa w celu potencjalnego ich zabrania w przyszłości na Ziemię.

Obecnie rozpatrywane są trzy potencjalne miejsca lądowania dla łazika Mars 2020. Są to krater Gusev (znany z badań przez łazik Spirit), krater Jezero oraz północno-wschodnia część równiny Syrtis.

Więcej informacji na temat misji Mars 2020 można znaleźć na stronie internetowej: https://mars.nasa.gov/mars2020/

(PAP)
http://naukawpolsce.pap.pl/aktualnosci/news%2C28707%2Cnasa-rozpoczela-montowanie-nowego-lazika-marsjanskiego.html

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #209 dnia: Marca 17, 2018, 09:27 »