Autor Wątek: New Horizons - misja podstawowa  (Przeczytany 389743 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Mikkael

• Weteran
  • "Per aspera ad astra"
Odp: New Horizons - misja podstawowa
« Odpowiedź #630 dnia: Lipca 16, 2015, 10:40 »
Zdjęcia z konferencji są genialne, a to dopiero początek :D

Padły pierwsze nazwy (nieoficjalne) tworów powierzchniowych - "Tombaugh Regio" (tak określono "serce" na Plutonie) oraz "Mordor" (ciemny obszar w regionach polarnych Charona)... do "wieloryba" pasowało by określenie "Hades Regio", ale zobaczymy co na to powie IAU ;) Można było propozycje przesyłać - z mojej strony poszło "Yuggoth", jako nawiązanie do prozy świetnego H.P. Lovecrafta. A tutaj propozycje:

http://www.ourpluto.org/pluto
GG 8698011

Offline KonradL

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #631 dnia: Lipca 16, 2015, 10:43 »
Zdjęcie Charona jest oczywiście bardzo mocno skompresowane na pokładzie. Zdjęcie z górami to część mozaiki o największej rozdzielczości, wygląda na słabo skompresowane pokładowo (albo w ogóle nie kompresowane, zwykle tak się przesyła część danych), więc jest bliskie ostatecznej jakości. LORRI rozmywa obraz bardziej niż kamera Cassiniego (gorszy PSF), co oczywiście jest tu widoczne. W minimalnym zestawie danych będzie jeszcze kilka zdjęć z tej mozaiki.

Czy ta mozaika w wysokiej rozdzielczosci objela cala widoczna w danej chwili strone Plutona? Czy tylko jej fragment ze wzgledu na szybkosc przelotu?

Scorus

• Gość
« Odpowiedź #632 dnia: Lipca 16, 2015, 10:54 »
Już było tu kilka schematów mozaiki.
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 13, 2015, 19:20 wysłana przez Scorus »

Offline Maquis

• Bóg-Imperator ;)
  • Administrator
  • Muhahahahaha
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #633 dnia: Lipca 16, 2015, 10:56 »
Zdjęcie Charona jest oczywiście bardzo mocno skompresowane na pokładzie. Zdjęcie z górami to część mozaiki o największej rozdzielczości, wygląda na słabo skompresowane pokładowo (albo w ogóle nie kompresowane, zwykle tak się przesyła część danych), więc jest bliskie ostatecznej jakości. LORRI rozmywa obraz bardziej niż kamera Cassiniego (gorszy PSF), co oczywiście jest tu widoczne. W minimalnym zestawie danych będzie jeszcze kilka zdjęć z tej mozaiki.

Na pewno? Teraz miały być ściągane zdjęcia wyłącznie w kompresji stratnej, ale może coś źle zrozumiałem?

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #633 dnia: Lipca 16, 2015, 10:56 »

Offline Romek63

• Weteran
  • 68-my ROK EKSPLORACJI KOSMOSU
« Odpowiedź #634 dnia: Lipca 16, 2015, 17:46 »
Zdjęcie Charona
Mam teraz słaby dostęp  do netu. Zdjecie Charona jest super ale nie widzę nigdzie zdjęcia całego Plutona z okresu najbliższego zbliżenia. Czy coś przeoczyłem?  Czy jeszcze takiego nie opublikowano?

Offline docktor

• Weteran
  • Astronautyka w domu i zagrodzie
« Odpowiedź #635 dnia: Lipca 16, 2015, 17:47 »
Na razie żadnych nie opublikowano.
"Space is hard"

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #636 dnia: Lipca 16, 2015, 18:21 »
Zakończyła się faza przelotu sondy New Horizons obok Plutona. Rozpoczęła się pierwsza faza oddalania. :)

Scorus

• Gość
« Odpowiedź #637 dnia: Lipca 16, 2015, 18:28 »
Pamiętam niedługo po starcie były jakieś przebąkiwania że po minięciu Plutona mogła by coś sonda jeszcze zbadać, ale w to nikt nie wierzył w sensie odległości do najbliższych obiektów. Dlatego osobiście bardzo na plus mnie dziwi dzisiaj, że coś udało się znaleść do czego doleci new horizons nie tak długim czasie.
Druga kwestia to zmiana trajektorii czy sonda ma na tyle paliwa by taki manewr wykonać.

Właśnie było dokładnie odwrotnie, byli prawie pewni, że obiekt znajdzie się bardzo łatwo. Ale wtedy urażano, że pas Kupiera jest gęstszy. Nawet o 2 - 3 obiektach się wtedy mówiło. Oba rozważane obiekty znalazły się tylko dzięki HST. Oba są w pełni osiągalne.

Offline Radek68

• Moderator Globalny
  • "Jutro to dziś, tyle że jutro" Sławomir Mrożek
« Odpowiedź #638 dnia: Lipca 16, 2015, 18:32 »
Zdjęcie Charona
Mam teraz słaby dostęp  do netu. Zdjecie Charona jest super ale nie widzę nigdzie zdjęcia całego Plutona z okresu najbliższego zbliżenia. Czy coś przeoczyłem?  Czy jeszcze takiego nie opublikowano?
Na razie żadnych nie opublikowano.
Nawet nie "nie opublikowano", co po prostu nie mamy takich zdjęć. Teraz, do 20 lipca przyjdzie ich bardzo mało, a potem dopiero od  września zaczniemy dostawać zdjęcia, ale skompresowane stratnie. Na zdjęcia bez kompresji stratnej musimy poczekać dobrze ponad rok.
Tekst w "Telexpressie ekstra" o tym, że sonda przesłała zdjęcia z największego zbliżenia, ale na razie ich nie upubliczniono (czy jakoś tak, piszę z pamięci) to po prostu, jak często, kompletna bzdura.
The Dark Side of the Moon

Offline Maquis

• Bóg-Imperator ;)
  • Administrator
  • Muhahahahaha
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #639 dnia: Lipca 16, 2015, 19:09 »
Oba są w pełni osiągalne choć jeden z nich bardziej niż drugi, ze względu na zużycie paliwa. Myślę, że to raczej będzie PT1, a nie PT3. PT2 zdaje się już teraz odpadł. PT1 dlatego, że istnieje dość duży margines błędu dla wyznaczonych orbit (już dla samego Plutona było to skomplikowane zagadnienie - na szczęście zachowały się oryginalne klisze) i zgaduję, że w trakcie podchodzenia trzeba będzie wykonać korekty (i to znacznie poważniejsze niż w przypadku Plutona), a to oznacza, że misja zakładająca większy margines pozostałego paliwa będzie mieć priorytet. Zobaczymy.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #640 dnia: Lipca 16, 2015, 19:55 »

Offline Maquis

• Bóg-Imperator ;)
  • Administrator
  • Muhahahahaha
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #641 dnia: Lipca 16, 2015, 20:43 »
Ten twór u góry po lewej wygląda przedziwnie.

Offline Rakietowy Bogdan

• Pełny
« Odpowiedź #642 dnia: Lipca 16, 2015, 21:03 »
Czy Mordor na biegunie Charona załapał się na jakąś bliższą fotkę?

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #643 dnia: Lipca 16, 2015, 21:21 »
Poprawka - nasza NASA zrobiła pomyłkę. Oto prawidłowe przybliżenie na Charona. :)

Offline docktor

• Weteran
  • Astronautyka w domu i zagrodzie
« Odpowiedź #644 dnia: Lipca 16, 2015, 21:29 »
Te rysy, wyglądające jak pęknięcia skorupy. Ja bym tak od razu nie skreślał pływów...
"Space is hard"

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #644 dnia: Lipca 16, 2015, 21:29 »