Autor Wątek: New Horizons - misja podstawowa  (Przeczytany 396892 razy)

Offline rad

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
Odp: New Horizons - misja podstawowa
« Odpowiedź #825 dnia: Września 19, 2015, 00:20 »
zaskakujące że na planetce tak bardzo oddalonej od słońca ilość energii umożliwia tak bogate życie "geologiczne".

Scorus

• Gość
« Odpowiedź #826 dnia: Września 19, 2015, 11:15 »
Rewelacyjne zdjęcia. Ciekawy jestem jakiej wysokości są te góry, ja nie podejmuję się oszacowania ich wysokości, ale wydają się dość wysokie, gdyż przecież średnica Plutona to ok. 2,4 tyś km.

Pod PIA19947 pisze, że do 3500 m.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #827 dnia: Września 19, 2015, 11:22 »
Aha! Można zdjęcia posortować po dacie downlinku!

http://pluto.jhuapl.edu/soc/Pluto-Encounter/index.php?order=downlinkDate

Offline Jarek

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #828 dnia: Września 20, 2015, 10:33 »
zaskakujące że na planetce tak bardzo oddalonej od słońca ilość energii umożliwia tak bogate życie "geologiczne".
To fakt. Ale pamiętaj, geologia jako całość ma dwa źródła: wewnętrzne ciepło planety (tektonika -najważniejsze!) i energia Słońca (obieg atmosfery i hydrosfery + procesy erozyjne). Pomijam siły pływowe, istotne np. dla księżyców Jowisza i Saturna.
Wyjaśnieniem wydaje się inny skład chemiczny zewnętrznych warstw planety, zbudowanej w dużej mierze z materiałów nieco, hmm, kriogenicznych. Na planetach typu ziemskiego, ciepło z radioaktywnych pierwiastków topi skały w temperaturze rzędu 1000 st. C, na Plutonie mamy "kriominerały", z których u nas jedne by  w temperaturze pokojowej wyparowały, a drugie stanowiłyby (czy raczej stanowią) płynny ocean.
 Moim zdaniem to tłumaczy, dlaczego tak mała dostępna ilość energii jest w stanie puścić w ruch tak intensywną geologię. Swoja drogą, co się tam musiało dziać zanim Charon i Pluton zsynchronizowały swój obrót.
Pozdrawiam
-J.

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #828 dnia: Września 20, 2015, 10:33 »

Scorus

• Gość
« Odpowiedź #829 dnia: Września 23, 2015, 14:07 »
Przy robieniu tego zdjęcia sierpa Plutona był używany tylko kanał monochromatyczny MVIC, więc koloru nie będzie. Jednak jednocześnie była używana kamera LORRI, więc będą zbliżenia krajobrazu.

http://www.planetary.org/blogs/emily-lakdawalla/2015/09171318-spectacular-new-horizons-mvic-haze.html

Offline station

• Sir Astronaut
  • Weteran
  • Let there be Space!
« Odpowiedź #830 dnia: Września 23, 2015, 14:49 »
Zaskakująco skomplikowany krajobraz. Ogromne wrażenie robią zwłaszcza te potężne łańcuchy górskie. Wyobraźcie sobie teraz pobyt na Plutonie na potężnej lodowej równinie, daleko w oddali potężne masywy górskie skąpane w delikatnej atmosferze , a nad łańcuchami potężna tarcza zawieszonego nieruchomo Charona, chyba dzis wieczorem wezmę się za wizualizację ;)
Dla mnie osobiscie swiat Plutona jest zdecydowanie najbardziej zaskakującym odkryciem od czasu poznania powierzchni Io i jego siarkowych wulkanów.
« Ostatnia zmiana: Września 23, 2015, 14:51 wysłana przez station »
Leć Elon na Marsa...leć...i nie wracaj.

Offline Rakietowy Bogdan

• Pełny

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #832 dnia: Września 24, 2015, 22:41 »
Niesamowite obrazy. Czy to jakaś forma "wydm piaskowych" na Plutonie? Czy forma płynięcia azotowego lodu?

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #833 dnia: Września 24, 2015, 23:53 »
Przyszedł czwartek i nowe zdjęcia Plutona!
http://www.nasa.gov/feature/perplexing-pluto-new-snakeskin-image-and-more-from-new-horizons

To dosłownie zwala z nóg: http://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/crop_p_color2_enhanced_release.png

Rzeczywiście można spaść z krzesła  8) Piekna fotka z wieloma szczegółami ukształtowania powierzchni Plutona.
A pomyśleć, ileż trzeba było bojów o finanse, żeby misja na Plutona została zrealizowana. New Horizons ydało się wystartować niejako w ostatnim momencie. Szczęście że sonda cała i zdrowa doleciała do celu i przysłała nam te zdjęcia! Tylko ciekaw jestem, co znajduje się po drugiej stronie Plutona. Czy jego powierzchnia jest tam podobna czy też istnieje jakaś dychotomia półkul?

NASA pomyśl o orbiterze Plutona! To by była bardzo ciekawa misja! Może czekalibyśmy 30 lat na dolot ale na coś takiego warto czekać lataaaaami!  :)

Offline byko

• Senior
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #834 dnia: Września 25, 2015, 08:20 »
Niesamowite obrazy. Czy to jakaś forma "wydm piaskowych" na Plutonie? Czy forma płynięcia azotowego lodu?
Który to już raz szczęka opada, mi kojarzy się z takimi "dobami" lodowymi na Callisto - może to erozyjne ostańce po odparowaniu "lżejszych" lodów?

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #835 dnia: Września 25, 2015, 08:29 »
A może odparowanie/osiadanie takich lżejszych lodów? Wydaje mi się, że można tutaj mówić o cykliczności niektórych procesów na Plutonie. :)

Scorus

• Gość
« Odpowiedź #836 dnia: Września 25, 2015, 13:38 »

Scorus

• Gość
« Odpowiedź #837 dnia: Września 25, 2015, 14:01 »
« Ostatnia zmiana: Września 25, 2015, 14:03 wysłana przez Scorus »

Scorus

• Gość
« Odpowiedź #838 dnia: Września 25, 2015, 14:06 »
A może odparowanie/osiadanie takich lżejszych lodów? Wydaje mi się, że można tutaj mówić o cykliczności niektórych procesów na Plutonie. :)

O zmarszczkach na Sputnik Planum mówią, iż mogą być to wydmy z ziaren lodu albo produkt osadzania się oparów. Te większe grzbiety były już widoczne na zdjęciach o niższej rozdzielczości do mozaiki globalnej z LORRI. Wtedy mówili, że jeśli są to wydmy to ich obecność implikuje znacznie gęstą atmosferę w przeszłości. Przy obecnym ciśnieniu wiatr jest za słaby aby poruszać piasek.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #839 dnia: Września 26, 2015, 22:16 »
A o jakiej gęstości atmosfery tutaj mowa (nie aktualnej, ale tej w przeszłości)?

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #839 dnia: Września 26, 2015, 22:16 »