Autor Wątek: Creotech Instruments  (Przeczytany 141882 razy)

Offline R1

• Pełny
  • LOXem i ropą! ;)

Offline R1

• Pełny
  • LOXem i ropą! ;)
Odp: Creotech Instruments
« Odpowiedź #121 dnia: Sierpnia 05, 2016, 17:03 »

Offline R1

• Pełny
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #122 dnia: Września 15, 2016, 18:14 »
Dawno nie było newsów o Creotech. Spieszę więc donieść, że Creotech wykonuje aktualnie podsystemy dla projektu NEOSAT. Tu więcej o całym projekcie: http://www.esa.int/Our_Activities/Telecommunications_Integrated_Applications/Next_Generation_Platform_Neosat

Nie mam niestety dostępu do danych, które to podsystemy są. Ale chyba jakieś fragmenty naziemne.

Offline R1

• Pełny
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #123 dnia: Października 21, 2016, 09:49 »
Creotech znalazł się na 27 miejscu wśród najszybciej rosnących spółek technologicznych Europy Środkowej i Wschodniej. Ranking prowadzony jest przez firmę Deloitte.

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #123 dnia: Października 21, 2016, 09:49 »

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #124 dnia: Października 21, 2016, 10:34 »
Ciekawa informacja! Jakie są parametry, na bazie których wykonano tę listę? Kto był na pierwszym miejscu? No i czy jest tam Ursus? :)

Offline R1

• Pełny
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #125 dnia: Października 21, 2016, 13:20 »
Nie wiem jakie były wymagania. Zdaje się że to SME i liczy się dynamika wzrostu. Tak czy inaczej większość spółek to softwarehousy.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #126 dnia: Października 21, 2016, 14:01 »

Offline R1

• Pełny
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #127 dnia: Października 21, 2016, 15:48 »
Bo to w większości softwarehousy, czyli wynajmij sobie informatyka. Tak czy inaczej obrót kilku z nich przekroczył 100 mln PLN.

Offline R1

• Pełny
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #128 dnia: Listopada 04, 2016, 23:46 »
Dostałem właśnie pierwsze zdjęcie z kamery Neostel, realizowanej dla projektu SSA przez Creotech.

Online Orionid

• Weteran
  • Very easy - Harrison Schmitt
« Odpowiedź #129 dnia: Listopada 14, 2016, 20:02 »
Superczułe kamery z Polski wykryją zagrożenia dla Ziemi
14.11.2016

Superczułe kamery, przygotowane przez polską firmę, będą sercem naziemnego teleskopu NEOSTEL, którego zadaniem będzie wypatrywanie grożących Ziemi obiektów. W ten sposób naukowcy chcą uchronić nas przed powtórką np. słynnej katastrofy tunguskiej. (...)

Dlatego naukowcy pracują nad różnymi systemami, które mogłyby uchronić naszą planetę przed zagrożeniami z kosmosu. Jeden z nich to Space Situational Awareness (SSA) prowadzony przez Europejską Agencję Kosmiczną (ESA). Polega na nadzorowaniu przestrzeni kosmicznej i śledzeniu obiektów kosmicznych. W tych zadaniach ma pomóc naziemny teleskop NEOSTEL, który pozwoli wykrywać najróżniejsze zagrażające Ziemi obiekty.

Sercem teleskopu będą superczułe kamery CCD (ang. Charge Coupled Device) wykorzystywane do obserwacji astronomicznych. Za opracowanie i wyprodukowanie kamer odpowiada polska firma Creotech Instruments S.A. W październiku pierwsza z kamer zarejestrowała swój pierwszy obraz. Na razie w laboratorium i jeszcze bez specjalnego systemu soczewek. "Właśnie rusza produkcja pierwszych sztuk kamer, w które będzie w 2017 roku wyposażony pierwszy z teleskopów docelowych" - wyjaśnia Brona.

Jeden teleskop - niczym oko np. muchy - może mieć kilka tego rodzaju kamer, by rejestrować jak najszerszy obraz. "Zgodnie z założeniami ESA w 2018 roku powstanie kolejnych 20 kamer. Co więcej, w 2019 r. może ruszyć projekt, w ramach którego na naszym globie powstanie około 30 teleskopów tego typu, wyposażonych w ponad 200 polskich kamer. Taki system wykryje zawczasu kosmiczne zagrożenia dla Ziemi oraz kosmiczne śmieci, które mogłyby zagrozić kosmonautom obecnym na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej" - informuje w przesłanym komunikacie Creotech Instruments S.A. (...)

Źródło: http://naukawpolsce.pap.pl/aktualnosci/news,411973,superczule-kamery-z-polski-wykryja-zagrozenia-dla-ziemi.html

Offline OrestesGaolin

• Pełny
  • Dominik Roszkowski
« Odpowiedź #130 dnia: Listopada 16, 2016, 17:57 »
Sercem teleskopu będą superczułe kamery CCD (ang. Charge Coupled Device)
Czy znane są jakieś parametry techniczne tych kamer/matryc?

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #131 dnia: Listopada 23, 2016, 14:51 »
Też chciałbym to wiedzieć! R1 - czy wiesz coś więcej?

Offline R1

• Pełny
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #132 dnia: Stycznia 16, 2017, 19:20 »
Wpadło mi w łapki - projekt EO4SEE, nowy projekt, w którym uczestniczy Creotech:

http://it.wnp.pl/kosmiczna-wspolpraca-miedzymorza,289895_1_0_0.html

Offline R1

• Pełny
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #133 dnia: Stycznia 17, 2017, 18:57 »
Za Wykopem. Nie wiem tylko, czy będzie siebie reprezentować, czy firmę.

"Dzięki Wykopowiczce @OCISLY będziecie mogli wziąć udział w AMA z pracownikiem firmy Creotech Instrument. Jest to polska, prężnie rozwijająca się firma, działająca w branży kosmicznej, która stworzyła między innymi kamerę do misji ExoMars 2016. W rolę odpowiadającego wcieli się dr Marcin Stolarski, który jest propagatorem nauki, zna wiele kosmicznych ciekawostek, pracował również w Centrum Badań Kosmicznych, oraz prowadzi na Facebooku profil Inżynieriada.

AMA odbędzie się w środę 18 stycznia, o godzinie 17:00. Gorąco Was zapraszamy!"

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #134 dnia: Stycznia 17, 2017, 19:24 »
Pewnie przynajmniej częściowo Creotech, bo chyba nawet jeden z jego filmików dotyczył wizyty w clean roomie tej firmy. :)

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #134 dnia: Stycznia 17, 2017, 19:24 »