Autor Wątek: Creotech Instruments  (Przeczytany 141882 razy)

Online Orionid

• Weteran
  • Very easy - Harrison Schmitt
Odp: Creotech Instruments
« Odpowiedź #135 dnia: Lutego 09, 2017, 21:27 »
Polska elektronika dla czeskiego "siłacza"
07.02.2017

Laser HAPLS, źródło: LLNL, ELI BEAMLINES

Sprzęt pomiarowy przygotowany przez polską firmę będzie wykorzystywany w najpotężniejszym na świecie laserze HAPLS, który znajduje się w Czechach.

Elektronikę dla czeskiego centrum naukowego ELI przygotowała firma Creotech Instruments.

Odbiorcą sprzętu jest Instytut Fizyki Czeskiej Akademii Nauk. Projekt badawczy, w którym wykorzystane zostaną podzespoły wyprodukowane w Polsce, jest realizowany przy udziale naukowców z całego świata i nosi nazwę ELI-Beamlines.

Celem przedsięwzięcia jest budowa najpotężniejszego na świecie lasera o nazwie HAPSL (High Repetition-Rate Advanced Petawatt Laser System). Czesi nazwali swój laser "Bijov" po mitycznym czeskim siłaczu, ale światowe media ochrzciły go mianem „Gwiazdy Śmierci” nawiązując do motywu z kultowej serii filmów ze świata Gwiezdnych Wojen. Laser ma ważyć 20 ton, a jego koszt sięga 48 mln dolarów. Instrument powstaje w placówce badawczej w Dolní Břežany, w okolicach Pragi.

"Moc lasera ma docelowo przekroczy 10 petawatów, co odpowiada mocy 10 biliardów żarówek 100 watowych. Urządzenie nie będzie jednak służyło do siania terroru w naszej galaktyce i niszczenia zbuntowanych planet. Wręcz przeciwnie - przysłuży się ludzkości i rozwojowi nauki" - uspokaja dyrektor produkcji w Creotech Instruments S.A. Tomasz Krzaczek. "Laser pozwoli na prowadzenie niedostępnych do tej pory eksperymentów z różnych dziedzin, od astrofizyki po medycynę. W naukowym świecie będzie laserowym odpowiednikiem Wielkiego Zderzacza Hadronów - Europejskiej Organizacji Badań Jądrowych CERN" – dodaje Krzaczek.

Jak informuje Creotech Instruments wartość zrealizowanego zlecenia, obejmującego wyprodukowanie i dostawę niemal 150 podzespołów zaawansowanej elektroniki, przekracza 250 tys. złotych. Kolejne zlecenie dla czeskiego partnera, które jest obecnie za wstępnym etapie realizacji, obejmie dostawę kolejnych 30 modułów pomiarowych, o wartości przekraczającej 250 tys. złotych.

W zleceniu dla Czech wykorzystano podsystemy rozwijane w ramach projektu HETMAN, współfinansowanego z Narodowego Centrum Badań i Rozwoju. HETMAN ma umożliwić zbudowanie polskiej platformy kontroli i sterowania procesami wymagającymi szybkiego przetwarzania olbrzymiej ilości danych. "W najbliższych miesiącach kolejne elementy zostaną dostarczone do Szwajcarii, Niemiec oraz Brazylii" - mówi prezes Creotech Instruments S.A. dr Grzegorz Brona.

W ostatnich latach jego firma realizowała zlecenia między innymi dla Europejskiej Organizacji Badań Jądrowych CERN w Genewie, Instytutu Badań Ciężkich Jonów GSI i Centrum Badawczego DESY w Niemczech.

PAP - Nauka w Polsce
http://naukawpolsce.pap.pl/aktualnosci/news,413006,polska-elektronika-dla-czeskiego-silacza.html

Online Orionid

• Weteran
  • Very easy - Harrison Schmitt
« Odpowiedź #136 dnia: Lutego 15, 2017, 03:50 »
Brona: wkrótce będziemy gotowi integrować polskie mikrosatelity [Space24.pl TV]
ŚRODA, 01 LUTEGO 2017, 12:33

"Polski przemysł przez ostatnie kilka lat przeszedł dużą transformację. Wydaje mi się, że w przeciągu dwóch, trzech lat będziemy gotowi, aby integrować polskie mikrosatelity" - mówi dla Space24 dr Grzegorz Brona, prezes Creotech Instruments S.A. i dodaje: "Część kompetencji planujemy nabyć w najbliższych dwóch czy trzech latach, dlatego myślę, że do 2019 roku będziemy w stanie odpowiedzieć na zapotrzebowania związane z integracją satelitów do 100 - 120 kg."

"Jeżeli chodzi o satelity większe, takie półtonowe do tony, to już tutaj jest potrzebny udział partnera zagranicznego, który pewne kompetencje przekaże do podmiotów polskich lub będzie uczestniczyć w takich programach przez szereg lat, wspierając firmy, instytucje naukowe, jak i później odbiorców tych danych satelitarnych, bo ich też trzeba nauczyć odbierać i przetwarzać te dane" - uzupełnia swoją wypowiedź dr Grzegorz Brona i podsumowuje: "Mamy nadzieję, że z wyłonieniem partnera i przyjęciem go do polskiego strategicznego projektu, uda się te kompetencje przekazać w postaci offsetu."

Brona: wkrótce będziemy gotowi integrować polskie mikrosatelity

W kontekście udziału polskiego przemysłu w programie satelitarnym prezes Creotech Instruments S.A. mówi: "Myślę, że musimy dostarczyć pewne komponenty związane z przetwarzaniem danych na satelicie czy też z ich transmisją na Ziemię. Ze względu na ich strategiczne znaczenie muszą pozostać w rękach Polski."

W kwestii użycia małych satelitów do obserwacji Ziemi dr Brona powiedział: "Mikrosatelity na chwilę obecną są uzupełnieniem satelitów dużych. Należy sobie zdać sprawę, że duży satelita powstanie jeden, być może powstaną dwa takie satelity. Będą one odwiedzać dane miejsce na kuli ziemskiej, robić mu zdjęcia, np. dwa, trzy razy na dobę. Mikrosatelity są o wiele tańsze i w związku z tym możemy wypuścić ich całą konstelację, a więc jesteśmy w stanie skrócić ten czas rewizyty powiedzmy do pół godziny czy godziny"  i dodał: "Oczywiście w przyszłości należy liczyć się z tym, że instrumenty satelitarne ulegną dalszej miniaturyzacji i tak naprawdę w przeciągu 10 lat prawdopodobnie większość zadań wypełnianych przez satelity duże będzie wypełniana przez satelity klasy mikro."

Źródło: http://www.space24.pl/538460,brona-wkrotce-bedziemy-gotowi-integrowac-polskie-mikrosatelity-space24pl-tv

Offline R1

• Pełny
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #137 dnia: Lutego 19, 2017, 20:39 »
Kamera dla systemu Neosted gotowa do wysyłki do obserwatorium ESA.

"Projekt taki o nazwie Neosted, realizowany jest na zlecenie Europejskiej Agencji Kosmiczne (ESA) przez duże międzynarodowe konsorcjum. Uczestniczy w nim także polska spółka Creotech Instruments. Jej rolą jest opracowanie i wyprodukowanie superczułych kamer CCD (ang. Charge Coupled Device), które będą sercem każdego z teleskopów Neosted.

- Prototyp kamery przekażemy do testów już w przyszłym tygodniu – mówi Grzegorz Brona, prezes zarządu Creotech Instruments.

Określenie „superczułe kamery” nie jest przesadne. Będą one wyposażone w najdokładniejsze na świecie czujniki, które schłodzone do minus pięćdziesięciu stopni oraz utrzymywane w warunkach bliskich próżni, będą w stanie wykrywać i śledzić obiekty, które emitują lub odbijają bardzo mało światła. "

Cały artykuł tutaj:

http://it.wnp.pl/polskie-kamery-beda-obserwowac-kosmos-i-wykrywac-meteroidy,292371_1_0_0.html

Offline R1

• Pełny
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #138 dnia: Marca 24, 2017, 18:29 »
Creotech wygrał właśnie projekt w ESA na opracowanie nowych usług opartych na standardzie VDES. Standard ten jest następca AIS i byc może to taki system znajdzie się na satelicie SAT-AIS-PL. Znaczy się że ESA nie tylko wspiera samego satelitę, ale również idzie w kierunku wsparcia biznesu dla tego satelity, gdy już będzie na orbicie.

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #138 dnia: Marca 24, 2017, 18:29 »

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #139 dnia: Marca 24, 2017, 19:24 »
To jest naprawdę fajny projekt! Czy to było coś bezpośrednio negocjowane w ESA czy ramach jakiegoś konkursu?

Offline R1

• Pełny
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #140 dnia: Marca 24, 2017, 23:40 »
Otwarty konkurs na emitsie

Offline R1

• Pełny
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #141 dnia: Marca 27, 2017, 12:53 »
Kamera Neostela:

« Ostatnia zmiana: Marca 27, 2017, 13:04 wysłana przez kanarkusmaximus »

Offline R1

• Pełny
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #142 dnia: Kwietnia 03, 2017, 11:03 »
Czy ktoś wie o co chodzi:

http://evertiq.pl/news/18865

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #143 dnia: Kwietnia 03, 2017, 11:05 »
Nic o tym nie słyszałem a brzmi ciekawie! Szkoda, że nie było widać gdzieś jakiejś oferty czy coś w tym stylu - można by wówczas dołączyć do konsorcjum...

Offline R1

• Pełny
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #144 dnia: Kwietnia 03, 2017, 11:22 »
Ja o tym też nic nie słyszałem. A myślałem, że mam dobre dojścia :(.

Offline R1

• Pełny
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #145 dnia: Kwietnia 05, 2017, 18:40 »
Jak donoszą media - Creotech wspomaga fińską firmę ICEYE przy budowie ich konstelacji satelitów SAR. Nie tylko produkuje instrument radarowy, ale także wspiera ICEYE na poziomie przeglądów elektroniki. M.in. brał ostatnio udział w CDR.

Tutaj pełen link do informacji:

http://www.space24.pl/574049,powstaje-konstelacja-mikrosatelitow-sar-elektronika-z-polski

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #146 dnia: Kwietnia 05, 2017, 18:55 »
Bardzo fajna informacja. Ile tych satelitów powstanie?

Offline Tomasz Noga

• Senior
« Odpowiedź #147 dnia: Kwietnia 05, 2017, 19:28 »
Kiedyś planowano 30-50
http://www.satellitetoday.com/technology/2015/12/08/iceye-prepares-prototype-satellite-for-2017-launch/

zaś przytoczony artykuł z defence mówi o 20-30. Ciekawosta - CEO firmy Iceye to Polak.

Offline R1

• Pełny
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #148 dnia: Kwietnia 05, 2017, 19:42 »
W ramach pierwszego rzutu to chyba 3. Jeden w tym roku i 2 w przyszłym. Jak system prototypowy przejdzie testy to rzeczywiście 20-30 sztuk. Plus zmiana konstelacji co kilka lat.

Offline Tomasz Noga

• Senior
« Odpowiedź #149 dnia: Kwietnia 06, 2017, 10:13 »
W ramach pierwszego rzutu to chyba 3. Jeden w tym roku i 2 w przyszłym. Jak system prototypowy przejdzie testy to rzeczywiście 20-30 sztuk. Plus zmiana konstelacji co kilka lat.

Jezeli rzeczywiscie tak sie stanie to Creotech zyska stalego klienta, , super  ;D

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #149 dnia: Kwietnia 06, 2017, 10:13 »