Autor Wątek: Fobos-Grunt  (Przeczytany 266852 razy)

Offline Andrew

• Senior
  • Czy to może być aż tak trudne?
    • Astronomia24.com
Odp: Fobos-Grunt
« Odpowiedź #390 dnia: Listopada 11, 2011, 12:06 »
Proponuję aby ktoś zrobił temat dotyczący deorbitacji.

Offline Szaniu

• Weteran
  • Szepty Ziemi.
« Odpowiedź #391 dnia: Listopada 11, 2011, 12:09 »
Po co? Mamy już temat.

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #392 dnia: Listopada 11, 2011, 12:11 »
U.S. Strategic Command przewiduje wejście sondy w atmosferę na 26 listopada. Sonda nosi oznaczenie 37 872.

Offline Andrew

• Senior
  • Czy to może być aż tak trudne?
    • Astronomia24.com
« Odpowiedź #393 dnia: Listopada 11, 2011, 12:13 »
Po co? Mamy już temat.

Znajdowałyby się w nim wszystkie ważne informację dotyczące wspomnianej deorbitacji.

Ten temat dotyczy misji.

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #393 dnia: Listopada 11, 2011, 12:13 »

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #394 dnia: Listopada 11, 2011, 12:14 »
Z dodatkowych świństewek na pokładzie sondy znajduje się materiał promieniotwórczy (gamma) dla jakiegoś spektrometru - kobalt 57.

Offline Szaniu

• Weteran
  • Szepty Ziemi.
« Odpowiedź #395 dnia: Listopada 11, 2011, 12:25 »
Ten temat dotyczy misji.
Jakiej misji  ::)? Teraz to można by nawet zmienić nazwę na "Śmieć 37872". Moim zdaniem warto komentować deorbitacje w tym samym wątku. Widać tutaj przejrzyście bieg zdarzeń itd. Oczywiście kierownictwo forum zdecyduje jak będzie.

Offline skrzyp

• Weteran
« Odpowiedź #396 dnia: Listopada 11, 2011, 12:27 »
Też myślę że nie ma co się rozdwajać. Ten wątek pokazuje jak krótkie jest życie czegoś co się robi byle jak.

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #397 dnia: Listopada 11, 2011, 12:39 »
Pechu nie widze, raczej jest to wypracowany rezultat kiepskiej elektroniki, niedopracowanego sprzetu i pospiechu w ktorym cele naukowe schodza na dalszy plan. No bo jak mowimy o epoce Mars 2/3/5 to tak naprawde na zdjeciach wtedy im nie zalezalo, jedno zdjecie by wystarczylo, chodzilo aby byc "pierwszym", dostac dobre naglowki w gazetach, itp. Naglowki w polskich gazetach byly olbrzymie podczas gdy taki Mariner 9 ktory naprawde wykonal solidna robote fotografujac powierzchnie Marsa dostal jakas wzmianke na dole 1-ej strony. Twoje pytania (a bylo juz ich wiecej) raczej tryskaja naiwnoscia i nieznajomoscia tamtych czasow.

Może dlatego jestem taki naiwny odnośnie sond ZSRR. Ale jak startona Marsawały Mariner 9 i Mars 2,3 i kolejne to jeszcze byłem na desce kreślarskiej u niebiańskiego konstruktora  ;D  Poza tym, myślę, że dużo jest prawdy jest w tym co pisze Scorus i Olasek. Tyle, że jakoś selektywnie ta elektronika wypadała. Na sondach Księżycowych i wenusjańskich było całkiem całkiem (piszę tu o latach 60 i 70tych) ale na Marsie ani jedna misja nie wypadła na choćby 4. Przecież Łuna 9 zbudowana w pośpiechu miała swoje nieudane poprzedniczki ale jednak Rosjanom w końcu się udało. Do dziś, pomimo postępu elektroniki nikt jeszcze nie pobił Rosjan w lądowaniu w piekle, co uczynili Rosjanie już bodajże w latach 60tych!!! Nie wspominam już o Łunochodach, Łunach powrotnikach i lądownikach Wenera które pstryknęły fotki powierzchni Wenus, nawet w kolorze  :o  8) . Amerykanie dopiero teraz pobili Rosjan jeśli chodzi o automatyczne lądowanie kosmicznego skrzydlaka - Buram w 1988 ala X 37 w 2010.
Zastanawia mnie to wszystko. Gdyby było tak prosto jak piszą Olasek i Scorus to udanych radzieckich misji na Wenus nie powinno być wcale, tym bardziej, że jest to bardziej wymagające środowisko niż pustynny i mroźny Mars  ::)

Teraz z innej beczki.
Swego czasu Astropl pytał się czemu się czepiam rosyjskich rakiet. A w mojej tezie  jak myślę wspiera mnie któryś z autorów artykułu na Kosmonaucie:
Rosyjska misja Fobos-Grunt pod wielkim znakiem zapytania. Sonda utknęła na niskiej orbicie okołoziemskiej z powodu awarii ucieczkowego stopnia rakiety nośnej
http://www.kosmonauta.net/index.php/Misje-bezzalogowe/Uklad-Sloneczny/fg-fiasko.html
Pisząc jak pisałem o silniku miałem na myśli członu który wynosi sondę na trajektorię Ziemia - Mars. Czy ta część to jeszcze rakieta czy już sonda? Wedle mojego gustu to jeszcze rakieta  ;) Ale astropl jak uważam jest to o niebo lepszym ekspertem niż ja  :)

A te dwa tygodnie czasu, które jakoby miała mieć sonda na naprawę to sam nie wiem skąd wziąłem. Może w natłoku informacji coś mi się pokręciło  ::)

Offline jmvh

• Weteran
« Odpowiedź #398 dnia: Listopada 11, 2011, 13:26 »
U.S. Strategic Command przewiduje wejście sondy w atmosferę na 26 listopada. Sonda nosi oznaczenie 37 872.

Dla górnego stopnia Zenita jest to 14 listopada.

Offline jmvh

• Weteran
« Odpowiedź #399 dnia: Listopada 11, 2011, 13:30 »
Z dodatkowych świństewek na pokładzie sondy znajduje się materiał promieniotwórczy (gamma) dla jakiegoś spektrometru - kobalt 57.

W marginalnej ilości, nie ma się co nim przejmować.

Offline jmvh

• Weteran
« Odpowiedź #400 dnia: Listopada 11, 2011, 13:34 »
Rosyjska misja Fobos-Grunt pod wielkim znakiem zapytania. Sonda utknęła na niskiej orbicie okołoziemskiej z powodu awarii ucieczkowego stopnia rakiety nośnej
http://www.kosmonauta.net/index.php/Misje-bezzalogowe/Uklad-Sloneczny/fg-fiasko.html
Pisząc jak pisałem o silniku miałem na myśli członu który wynosi sondę na trajektorię Ziemia - Mars. Czy ta część to jeszcze rakieta czy już sonda? Wedle mojego gustu to jeszcze rakieta  ;)

Generalnie klasyfikują to już jako część ładunku - a więc nie rakiety.

Offline astropl

• Weteran
  • Zmieściłem się w Sojuzie :)
    • Loty Kosmiczne
« Odpowiedź #401 dnia: Listopada 11, 2011, 13:38 »
No dobrze, możemy już przestać czekać na cud. Nie ma prawa się zdarzyć.

Na forum NK wyłożono fragment dokumentacji, z której wynika, że dokóki sonda jest na LEO, Ziemia nie może się do niej w żaden sposób wmieszać.

Niestety zaraz wyjeżdżam na kilka dni i będę raczej niedostępny, więc podaję tylko podsumowanie i linki do źródeł rosyjskojęzycznych.

1. На низкой орбите аппарат только передает телеметрию передатчиком РПТ111 в C-диапазоне. Плюс к этому идут измерения параметров орбиты в комбинации наземные средства + бортовой прибор 38Г6.

2. Только на первой переходной орбите, после первого импульса, вследствие снижения угловой скорости полета КА появляется возможность отслеживать его наземными средствами X-диапазона и вести двунаправленную связь с радиокомплексом перелетного модуля.

3. Единственный сеанс на переходной орбите имел целью откорректировать параметры второго импульса по результатам первого, однако в реальности был предусмотрен только отбой второго импульса в нештатной ситуации.

4. Второй импульс имел целью переход на ВЭО с дальнейшей подготовкой третьего, отлетного импульса.

5. Командование аппаратом на низкой орбите не предусмотрено вообще. Средства не могут его отслеживать с такой угловой скоростью. Все, что сейчас делается -- импровизация.

http://www.novosti-kosmonavtiki.ru/phpBB2/viewtopic.php?t=12378

http://www.novosti-kosmonavtiki.ru/phpBB2/viewtopic.php?t=10631&postdays=0&postorder=asc&start=4632
« Ostatnia zmiana: Listopada 11, 2011, 13:40 wysłana przez astropl »
Waldemar Zwierzchlejski
http://lk.astronautilus.pl

Offline jmvh

• Weteran
« Odpowiedź #402 dnia: Listopada 11, 2011, 13:44 »
Ostatnia wiadomość Teda Molczana, trochę długa więc nie cytuję: http://www.satobs.org/seesat/Nov-2011/0110.html
Gość znający się na satelitach lepiej od nas sugeruje na podstawie analizy TLE możliwość wycieku/utraty ciśnienia w instalacjach paliwowych.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #403 dnia: Listopada 11, 2011, 13:48 »
Ostatnia wiadomość Teda Molczana, trochę długa więc nie cytuję: http://www.satobs.org/seesat/Nov-2011/0110.html
Gość znający się na satelitach lepiej od nas sugeruje na podstawie analizy TLE możliwość wycieku/utraty ciśnienia w instalacjach paliwowych.

Czyli co? W sondę coś grzmotnęło czy już się powoli rozwala?

Offline MarekFloryda

• Weteran
  • docent
    • Mój blog rakietowo-samochodowy
« Odpowiedź #404 dnia: Listopada 11, 2011, 13:53 »
Czyli co? W sondę coś grzmotnęło czy już się powoli rozwala?

Raczej coś z niej wycieka.
Zapraszam na mój blog :)

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #404 dnia: Listopada 11, 2011, 13:53 »