Autor Wątek: Fobos-Grunt  (Przeczytany 266886 razy)

Offline jmvh

• Weteran
Odp: Fobos-Grunt
« Odpowiedź #450 dnia: Listopada 12, 2011, 12:18 »
Jeszcze jako suplement do tabelki z poprzedniej strony wykres wysokości apo/pery, także dla ostatniego stopnia rakiety nośnej - od razu widać różnicę we współczynnikach balistycznych.

Offline MarekFloryda

• Weteran
  • docent
    • Mój blog rakietowo-samochodowy
« Odpowiedź #451 dnia: Listopada 12, 2011, 14:48 »
Jeszcze jako suplement do tabelki z poprzedniej strony wykres wysokości apo/pery, także dla ostatniego stopnia rakiety nośnej - od razu widać różnicę we współczynnikach balistycznych.

Nie jestem ekspertem, ale z tego wykresy wydaje sie wynikać ze oba powoli tracą energię - ostatni stopień prędzej, ale trend jest jednoznaczny dla obu.
Zapraszam na mój blog :)

Scorus

• Gość
« Odpowiedź #452 dnia: Listopada 12, 2011, 17:36 »
Astropl przekazał mi link do skanów części dokumentacji sondy. Potwierdziło się, że na LEO nie można nic zrobić. Anteny obsługujące start mogą tylko nadawać sygnał. Z powodu dużej szybkością kątowej na wstępnej orbicie w ogóle nie można przesyłać komend, a sonda i tak nie była zaprojektowana do łączności na tym etapie misji.
http://www.novosti-kosmonavtiki.ru/phpBB2/viewtopic.php?t=12378

http://www.novosti-kosmonavtiki.ru/phpBB2/viewtopic.php?t=10631&postdays=0&postorder=asc&start=4632

1. На низкой орбите аппарат только передает телеметрию передатчиком
РПТ111 в C-диапазоне. Плюс к этому идут измерения параметров орбиты в
комбинации наземные средства + бортовой прибор 38Г6.

2. Только на первой переходной орбите, после первого импульса,
вследствие снижения угловой скорости полета КА появляется возможность
отслеживать его наземными средствами X-диапазона и вести двунаправленную
связь с радиокомплексом перелетного модуля.

3. Единственный сеанс на переходной орбите имел целью откорректировать
параметры второго импульса по результатам первого, однако в реальности
был предусмотрен только отбой второго импульса в нештатной ситуации.

4. Второй импульс имел целью переход на ВЭО с дальнейшей подготовкой
третьего, отлетного импульса.

5. Командование аппаратом на низкой орбите не предусмотрено вообще.
Средства не могут его отслеживать с такой угловой скоростью. Все, что
сейчас делается -- импровизация.
« Ostatnia zmiana: Listopada 12, 2011, 17:41 wysłana przez Scorus »

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #453 dnia: Listopada 12, 2011, 17:40 »
Astropl przekazał mi link do skanów części dokumentacji sondy. Potwierdziło się, że na LEO nie można nic zrobić. Anteny obsługujące start mogą tylko nadawać sygnał. Z powodu dużej szybkością kątowej na wstępnej orbicie w ogóle nie można przesyłać komend, a sonda i tak nie była zaprojektowana do łączności na tym etapie misji.

Hmm To czemu tak Rosjanie beznadziejnie zaprojektowali sondę?  :P

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #453 dnia: Listopada 12, 2011, 17:40 »

Offline pogrzex

• Weteran
« Odpowiedź #454 dnia: Listopada 12, 2011, 17:55 »
Bo tak jak my Polacy lubią być mądrzy po szkodzie.
'pierd.... Aphopis czy inny dziad i wała bedzieta mieli ze swoich grubych portfeli'

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #455 dnia: Listopada 12, 2011, 17:57 »

Zdarza się - to pochodna niedostatecznego zabezpieczenia się przed niektórymi możliwymi przeszkodami, które mogłyby wystąpić. Jeśli mieliby komunikować się z sondą na tym etapie misji to musieliby mieć jeszcze sprawną stację nadawcą (najlepiej kilka, bądź współpracować na tym polu np. z ESA), zdolną do śledzenia obiektu poruszającego się z dużą prędkością kątową po niebie. To jednak ciągnęłoby za sobą kwestie finansowe. Tak mi się wydaje przynajmniej.

Czyli można powiedzieć, że komendy wysłane do sondy można by przechwycić tylko przez anteny LGA, które zakryte są za toroidalnym zbiornikiem (przy założeniu, że nie mamy rozwiniętej/ych HGA)? Bo najwidoczniej komend nie da się przesłać do tych dookólnych anten LGA, które znajdują się na bokach sondy.

Offline alnitak

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #456 dnia: Listopada 12, 2011, 18:36 »
czyli rosjanie walą głową w mur próbujac nawiazac łacznosc wiedzac jednoczesnie ze to niemozliwe?

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #457 dnia: Listopada 12, 2011, 18:46 »
czyli rosjanie walą głową w mur próbujac nawiazac łacznosc wiedzac jednoczesnie ze to niemozliwe?

Albo udają, że próbują  ::) 
Żeby tak popsować sobie awaryjne ścieżki kontaktu z sondą to jeszcze nie słyszałem.  :(
Jedyna dobra wiadomość z tej historii to taka, że to całe ,,ZOO" z niesporczakami i bakteriami na pokładzie nie spadnie na Marsa (przynajmniej na razie). Bo jakby to się popsowało na orbicie Marsa albo przed orbitacją? .......
Nie ma tego złego, choć smutno mi tak patrzeć/czytać na smętną historię sondy która miała na nowo otworzyć po latach Układ Słoneczny Rosji  ::)

Offline jmvh

• Weteran
« Odpowiedź #458 dnia: Listopada 12, 2011, 18:48 »
Hmm, Astropl zapostował te newsy już cztery strony temu (http://www.astronautyka.org/index.php/topic,229.msg32282.html#msg32282).

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #459 dnia: Listopada 12, 2011, 18:57 »

Być może.. przynajmniej próbują coś robić (nie mogliby nie próbować). Wydawało mi się, że kwestia dobrego śledzenia sondy przez stację nadawczą + nadawanie na większej mocy umożliwi przebicie się przez ten zbiornik, no ale wątpię aby to było nawet teoretycznie możliwe.

Offline jmvh

• Weteran
« Odpowiedź #460 dnia: Listopada 12, 2011, 19:21 »
Kolejne analizy Teda Molczana - sugerujące, iż coś się tam jeszcze może dziać: http://www.satobs.org/seesat/Nov-2011/0131.html

Offline alnitak

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #461 dnia: Listopada 12, 2011, 19:54 »
nadawanie na większej mocy umożliwi przebicie się przez ten zbiornik, no ale wątpię aby to było nawet teoretycznie możliwe.
krzycząc do głuchego raczej nie sprawimy że usłyszy.Chociaż...

Offline jmvh

• Weteran
« Odpowiedź #462 dnia: Listopada 12, 2011, 20:12 »
nadawanie na większej mocy umożliwi przebicie się przez ten zbiornik, no ale wątpię aby to było nawet teoretycznie możliwe.
krzycząc do głuchego raczej nie sprawimy że usłyszy.Chociaż...

Bardziej bym to ujął jako oświetlanie statku na tyle silną wiązką iż antenie dostanie się jakimś refleksem od metalowej powierzchni, lecz i tak nic by to nie dało zgodnie z tym co zostało napisane wyżej.

Offline olasek

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #463 dnia: Listopada 12, 2011, 21:11 »
Bo inaczej nie potrafili....
Nawet gdyby to przewidzieli to cos innego by omineli, nawet jakby dostali sie w okolice Marsa to cos innego najprawdopodobniej by nawalilo, i tak mozna wkolko pytac dlaczego, to tak jakby pytac dlaczego w Afryce jest glod, a wogole czemu ja nie jestem milionerem, tez chcialbym wiedziec... :-\

Scorus

• Gość
« Odpowiedź #464 dnia: Listopada 12, 2011, 21:41 »
Pomijając fakt, że ten projekt niczemu nie służył trzeba jeszcze powiedzieć, że udana misja jest efektem stałych doświadczeń setek osób i producentów sprzętu które nabywane są na przestrzeni wielu lat. W Rosji nie powstał jeszcze żaden bezzałogowy statek kosmiczny na poziomie sprzętu innych krajów a misje planetarne próbują opuścić Ziemię raz na kilkanaście lat. Więc o czym tu mówić.

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #464 dnia: Listopada 12, 2011, 21:41 »