Autor Wątek: Fobos-Grunt  (Przeczytany 266852 razy)

Scorus

• Gość
Odp: Fobos-Grunt
« Odpowiedź #600 dnia: Listopada 25, 2011, 20:23 »
Kolejne 4 sesje bez rezultatu. Co znaczny, że orbita jest bardziej stabilna, że opada już całkiem naturalnie??? :P :P :P Albo, że Manfred Warhaut nie zapoznał się z danymi i ma to gdzieś.
http://www.esa.int/SPECIALS/Operations/SEMQTNZW5VG_0.html

Scorus

• Gość
« Odpowiedź #601 dnia: Listopada 25, 2011, 21:52 »
W Australii podejmą jeszcze jedną próbę dzisiaj w nocy a potem we wtorek. Stacja jest potrzebna innym programom.
http://www.ria.ru/science/20111125/497969656.html

Perygeum opada już o 0.5 km na dzień, więc niedługo ten złom będzie można zbierać na Ziemi.

Scorus

• Gość
« Odpowiedź #602 dnia: Listopada 26, 2011, 17:45 »
Kolejna próba nie udana. Dodali jednak jeszcze jedną na poniedziałek.

http://www.ria.ru/science/20111126/498487647.html

Offline jmvh

• Weteran
« Odpowiedź #603 dnia: Listopada 26, 2011, 21:58 »
Co znaczny, że orbita jest bardziej stabilna, że opada już całkiem naturalnie???

No cóż, dodałem parę ostatnich punktów do wykresów i na to wychodzi, od dłuższego czasu brak jest dziwnych zachowań. Wygląda na to, że czymkolwiek były czynniki perturbujące orbitę - ustały, chyba najbardziej radykalnie zmienia się wykres decay rate, nigdy jeszcze nie było tak równo:

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #603 dnia: Listopada 26, 2011, 21:58 »

Offline piotrs

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #604 dnia: Listopada 27, 2011, 16:29 »
Tak pięknie (i skomplikowanie) miało być:

Nie mam 100% pewności czy to już gdzieś na forum nie było, sprawdziłem kilka miejsc i nie znalazłem. Jeśli to powtórka, to przepraszam.

Offline Jake_Suly

• Pełny
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #605 dnia: Listopada 27, 2011, 21:29 »
Żal Rusków niedbalstwo wyszło im bokiem >:(

Offline olasek

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #606 dnia: Listopada 28, 2011, 02:31 »
Tymczasem prezydent Rosyjski Medwiediew grozi grzywnami i nawet kryminalem tym ktorzy sa wedlug niego odpowiedzialni za cala niedawna serie niepowodzen w kosmosie.

http://www.foxnews.com/scitech/2011/11/27/russian-president-threatens-to-punish-officials-for-space-failures/?test=latestnews

Offline Jake_Suly

• Pełny
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #607 dnia: Listopada 28, 2011, 08:03 »
bardzo dobrze, ale też jako tak wielkie państwo powinni zwiększyć nakład na tą branżę bo w ostatnich latach bardzo zwolnili

Offline byko

• Senior
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #608 dnia: Listopada 28, 2011, 13:30 »
bardzo dobrze, ale też jako tak wielkie państwo powinni zwiększyć nakład na tą branżę bo w ostatnich latach bardzo zwolnili

Jeżeli chodzi o misje międzyplanetarne to to nie jest zwolnienie - w tej dziedzinie reprezentują poziom niewiele wyższy od Ghany czy Zimbabwe - nie ma ich sond miedzyplanetarnych i nie ma rosyjskich  (przesadziłem wiem ale to przez te ostatnie niusy co niosły niby nadzieję a jak jest - widać)

P.S. makieta wagowo-gabarytowa misji sample-return Phobosa wyszła im świetnie tylko po co było tam instalować prawdziwe instrumenty naukowe?
Teraz czekamy na realizację takiej misji, zdążą do 2050 ?

Offline robinson

• Senior
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #609 dnia: Listopada 28, 2011, 23:02 »
NO i co tam z tym Fobosem? Rozkodowali coś ruski , czy jak zwykle informatycy pracują nad programem do odbioru danych z sondy ? :-), są jakieś wieści co im się udało odebrać?
Pozdro

Offline Jake_Suly

• Pełny
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #610 dnia: Listopada 29, 2011, 08:48 »
niech wyślą misje załogową Sojuzem i go naprawią na orbicie;p dadzą mu kopa i poleci w strone Marsa ;D

Offline alnitak

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #611 dnia: Listopada 29, 2011, 10:06 »
niech wyślą misje załogową Sojuzem i go naprawią na orbicie;p dadzą mu kopa i poleci w strone Marsa ;D
Tylko że z obecnej wersji Sojuza nie mogą wykonywac spacerów kosmicznych(przynajmniej tak mi sie obiło o uszy,może ktos bardziej zorientowany to potwierdzi np.Astropl)

Offline astropl

• Weteran
  • Zmieściłem się w Sojuzie :)
    • Loty Kosmiczne
« Odpowiedź #612 dnia: Listopada 29, 2011, 10:12 »
Tylko że z obecnej wersji Sojuza nie mogą wykonywac spacerów kosmicznych(przynajmniej tak mi sie obiło o uszy,może ktos bardziej zorientowany to potwierdzi np.Astropl)

Wyjść się da, taka opcja jest zawsze możliwa na wypadek kłopotów z powrotem z EVA z ISS, tylko po co i za jaką cenę? Po pierwsze to skrajnie niebezpieczne (materiały pędne mogą eksplodować, silnik może się uruchomić i mamy uroczysty pogrzeb) i trudne (jak się połączyć z FG?), po drugie bezsensowne - paliwa i tak już nie wystarczy na lot w kierunku Marsa i wejście na jego orbitę. A po trzecie (i najważniejsze) - nie o to w tej misji chodziło, jak to wielokrotnie podkreślał Scorus.
Waldemar Zwierzchlejski
http://lk.astronautilus.pl

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #613 dnia: Listopada 29, 2011, 10:54 »
Wyjść się da, taka opcja jest zawsze możliwa na wypadek kłopotów z powrotem z EVA z ISS, tylko po co i za jaką cenę? Po pierwsze to skrajnie niebezpieczne (materiały pędne mogą eksplodować, silnik może się uruchomić i mamy uroczysty pogrzeb) i trudne (jak się połączyć z FG?), po drugie bezsensowne - paliwa i tak już nie wystarczy na lot w kierunku Marsa i wejście na jego orbitę. A po trzecie (i najważniejsze) - nie o to w tej misji chodziło, jak to wielokrotnie podkreślał Scorus.

A po co wydawać miliony dolarów (czy rubli) na misję serwisową do Fobos Grunta, skoro za tą kasę to można porządną bezzałogową misję na Fobosa przygotować, o wiele lepiej niż to było ostatnio .....

Offline Jake_Suly

• Pełny
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #614 dnia: Listopada 29, 2011, 11:04 »
czyli krótko i dosadnie "sprowadziliście mnie na Ziemie" :P cóż jeśli chodzi o misje między planetarne to niech oni lepiej zaczną podchodzić bardziej rzetelnie do tego. a jeśli to dla nich za duże wyzwanie to niech bardziej zainteresują się Łysym tu mają już jakieś doświadczenie chociaż :)

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #614 dnia: Listopada 29, 2011, 11:04 »