Autor Wątek: Fobos-Grunt  (Przeczytany 266851 razy)

Offline stan

• Nowy
  • *
  • LOXem i ropą! ;)
Odp: Fobos-Grunt
« Odpowiedź #705 dnia: Stycznia 09, 2012, 20:18 »
Deorbitacja Fobos-Grunt jest już chyba  przesądzona i tylko dni dzielą od tego momentu. Będąc stosunkowo nowym ( od niecałych 2 miesięcy ) na tym forum przeczytałem z wielką ciekawością cały wątek dot. F-G. i zostałem zaskoczony tym jak wielu kolegów  pisało tu ( i pisze ) z dużą  znajomością tematu i wyrażało obawy o powodzenie tej misji czy wręcz przewidywało jej fiasko. A jednocześnie niezależnie od obaw życzyli jej powodzenia, bo od strony naukowej projekt był ciekawy, choćby  przez skromny udział w nim naszego CHOMIKa. Astronautyka.org to teraz strona startowa na moim pc-cie, i niemal codziennie czytam jakieś wątki ( od pierwszej do ostatniej strony  ) i śledzę newsy. Oby w 2012 było dużo b. ciekawych wydarzeń w kosmosie. 

Offline jaro738

• Pełny
  • You're GO for TLI
« Odpowiedź #706 dnia: Stycznia 09, 2012, 20:22 »
ale nie w taki sposób jak fobos-grunt :p

Offline Radek68

• Moderator Globalny
  • "Jutro to dziś, tyle że jutro" Sławomir Mrożek
« Odpowiedź #707 dnia: Stycznia 09, 2012, 21:46 »
Nie wiem czy o tym juz bylo ale jakis general Rosyjski wypowiadal sie tygodnie temu ze ta sonda zostala zmylona/zaklocona przez jakies szemrane dzialania Amerykanow. To byl jakis tam general wiec nikt tego powaznie nie traktowal ale teraz podobna wersje sugeruje nawet sam Popovkin. No coz, jakie to bardzo rosyjskie ... nasz technika wspaniala a niepowodzenia to przez sabotaz innych.

http://www.izvestia.ru/news/511258

Непонятны также частые сбои с нашими аппаратами в тот период, когда они летят над теневой для России стороной Земли — там, где мы не видим аппарат и не принимаем с него телеметрию.

Не хочется никого обвинять, но сегодня есть очень мощные средства воздействия на космические аппараты, возможности применения которых нельзя исключать.

No faktycznie, zwłaszcza ten akapit o psuciu się ich "aparatów" akurat na zacienionej dla Rosji strony Ziemi, gdzie nie mają telemetrii. I ten tekst, że "nie chcą nikogo oskarżać, ale"...
The Dark Side of the Moon

Offline olasek

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #708 dnia: Stycznia 09, 2012, 22:02 »
"akurat na zacienionej dla Rosji strony Ziemi, gdzie nie mają telemetrii. I ten tekst, że "nie chcą nikogo oskarżać, ale"...
Ciekawe kogo trzeba tutaj oskarzyc dlaczego tej telemetrii nie maja po tej "drugiej" stronie.  :o

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #708 dnia: Stycznia 09, 2012, 22:02 »

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #709 dnia: Stycznia 09, 2012, 23:59 »
Deorbitacja Fobos-Grunt jest już chyba  przesądzona i tylko dni dzielą od tego momentu. Będąc stosunkowo nowym ( od niecałych 2 miesięcy ) na tym forum przeczytałem z wielką ciekawością cały wątek dot. F-G. i zostałem zaskoczony tym jak wielu kolegów  pisało tu ( i pisze ) z dużą  znajomością tematu i wyrażało obawy o powodzenie tej misji czy wręcz przewidywało jej fiasko. A jednocześnie niezależnie od obaw życzyli jej powodzenia, bo od strony naukowej projekt był ciekawy, choćby  przez skromny udział w nim naszego CHOMIKa. Astronautyka.org to teraz strona startowa na moim pc-cie, i niemal codziennie czytam jakieś wątki ( od pierwszej do ostatniej strony  ) i śledzę newsy. Oby w 2012 było dużo b. ciekawych wydarzeń w kosmosie.

Rola Chomika nie była taka maciupcia, generalnie od pracy tego urządzenia zależało czy w ogóle misja miałaby z czym wracać na Ziemię (oczywiście niektórzy w przeszłości - w tym ja - zakładali optymistycznie, że misja dotrze do Marsa :) ). W tym temacie nie pozostaje nam nic innego, niż czekać 2 lata na misję Rosetty,  na której (lądowniku Philae) znajduje się także polskie wiertełko - Mupus.

W 2012 roku z pewnością będzie co komentować :) Na nudę tutaj nie idzie narzekać ;)

Offline skrzyp

• Weteran
« Odpowiedź #710 dnia: Stycznia 10, 2012, 14:48 »
"akurat na zacienionej dla Rosji strony Ziemi, gdzie nie mają telemetrii. I ten tekst, że "nie chcą nikogo oskarżać, ale"...
Ciekawe kogo trzeba tutaj oskarzyc dlaczego tej telemetrii nie maja po tej "drugiej" stronie.  :o

Pomijajac fakt ze sonda wtedy miała działać automatycznie i jak dziś widać nie ma szans na dogadanie się z nią nawet przez ruskich, to nawet gdyby rzeczywiście ktoś miał ingerować w tę sondę zza oceanu, tym bardziej by to świadczyło o ruskich że są z nich barany, bo nawet nie potrafią się porządnie zabezpieczyć przed "włamem" ;)
Głupota nie zna granic...

Offline astropl

• Weteran
  • Zmieściłem się w Sojuzie :)
    • Loty Kosmiczne
« Odpowiedź #711 dnia: Stycznia 10, 2012, 15:51 »

Pomijajac fakt ze sonda wtedy miała działać automatycznie i jak dziś widać nie ma szans na dogadanie się z nią nawet przez ruskich, to nawet gdyby rzeczywiście ktoś miał ingerować w tę sondę zza oceanu, tym bardziej by to świadczyło o ruskich że są z nich barany, bo nawet nie potrafią się porządnie zabezpieczyć przed "włamem" ;)
Głupota nie zna granic...

Jak sądzę, nie chodzi tu o włamanie, tylko raczej jakiś np. impuls elektromagnetyczny, który by "ogłupił", czy wręcz "usmażył" komputer pokładowy, czy inną elektronikę.
Waldemar Zwierzchlejski
http://lk.astronautilus.pl

Offline olasek

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #712 dnia: Stycznia 10, 2012, 19:52 »
Jak sądzę, nie chodzi tu o włamanie, tylko raczej jakiś np. impuls elektromagnetyczny, który by "ogłupił", czy wręcz "usmażył" komputer pokładowy, czy inną elektronikę.
Jak dotad jedyna teorie ktora wysunal jakis general Rosyjski to ze sygnal radarowy z Alaski "usmarzyl" ta sonde. Ciekawe bo cos mi sie wydaje ze w pierwszych paru okrazeniach FG przeszedl tysiace km od Alaski (oba odpaly mialy byc nad Pld.Ameryka) bez zadnej szansy aby sygnal z Alaski go dosiegnal. Cos mi sie wydaje ze wraz z niekompetencja w budowie sond kosmicznych mamy niekompetencje w wymyslaniu wiarygodnych teorii spiskowych. Oni powinni sie martwic czy Medwiediew uwierzy w te bajki...
« Ostatnia zmiana: Stycznia 10, 2012, 20:11 wysłana przez olasek »

Offline skrzyp

• Weteran
« Odpowiedź #713 dnia: Stycznia 10, 2012, 20:08 »
Jedna rzecz mnie od początku dziwi. Powiedzmy że powiązana. Mianowicie obawy o uszkodzenie odbiornika zbyt silnym sygnałem z anten.
Ja rozumiem że kierując magnetron z mikroweli promieniujący jakieś 2kW i stojący w odległości 20m można usmażyć router WiFi, ale jeśli robi się elektronikę dla sondy kosmicznej, która narażona jest na dużo szersze spektrum promieniowania i to o znacznie większej mocy niż dolatuje tu na ziemię, to taka elektronika powinna być dużo bardziej zabezpieczona. Zresztą to nie jest jakiś hiper trudny temat, z którym nie można sobie poradzić tym bardziej jak się ma na to kasę i laboratoria.

A wracając do radaru uwalającego Phobosa. Jakoś dziwne, że to pierwszy przypadek o którym słyszałem. Próbuję sobie wyobrazić ile MW by trzeba wpakować do takiego radaru i jak wąska by musiała być wiązka (im węższa tym większa czasza radaru, a tym samym trudniejsze staje sie podążanie za sondą, o czym juz czytalismy tu nie raz). No chyba, że na pokladzie jest router wifi...

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #714 dnia: Stycznia 10, 2012, 21:11 »
Skrzypie dajmy pokój z takimi spiskowymi teoriami. Po co ktokolwiek miałby ,,smażyć" mikrofalami czy czymkolwiek sondę, która lecieć ma na Marsa? To bez sensu i politycznie oraz militarnie absurdalne. Inna sprawa jakby ktoś chciałby uszkodzić satelity wojskowe czy komunikacyjne, ale sondy międzyplanetarne? No, chyba, że UFOle  ;D  :P

Offline skrzyp

• Weteran
« Odpowiedź #715 dnia: Stycznia 10, 2012, 21:28 »
To nie teorie spiskowe, ja się po prostu nabijam z ich tłumaczeń, które trącą myszką, a popieram je tym co wiem o elektronice.

Offline astropl

• Weteran
  • Zmieściłem się w Sojuzie :)
    • Loty Kosmiczne
« Odpowiedź #716 dnia: Stycznia 10, 2012, 22:50 »
Jedna rzecz mnie od początku dziwi. Powiedzmy że powiązana. Mianowicie obawy o uszkodzenie odbiornika zbyt silnym sygnałem z anten.
Ja rozumiem że kierując magnetron z mikroweli promieniujący jakieś 2kW i stojący w odległości 20m można usmażyć router WiFi, ale jeśli robi się elektronikę dla sondy kosmicznej, która narażona jest na dużo szersze spektrum promieniowania i to o znacznie większej mocy niż dolatuje tu na ziemię, to taka elektronika powinna być dużo bardziej zabezpieczona. Zresztą to nie jest jakiś hiper trudny temat, z którym nie można sobie poradzić tym bardziej jak się ma na to kasę i laboratoria.

A wracając do radaru uwalającego Phobosa. Jakoś dziwne, że to pierwszy przypadek o którym słyszałem. Próbuję sobie wyobrazić ile MW by trzeba wpakować do takiego radaru i jak wąska by musiała być wiązka (im węższa tym większa czasza radaru, a tym samym trudniejsze staje sie podążanie za sondą, o czym juz czytalismy tu nie raz). No chyba, że na pokladzie jest router wifi...

Zapomniałeś o HAARP :)
Waldemar Zwierzchlejski
http://lk.astronautilus.pl

Offline skrzyp

• Weteran
« Odpowiedź #717 dnia: Stycznia 11, 2012, 07:16 »
Czarnobyl II i jeszcze pewnie kilku innych, tyle że te "antenki" nie są specjalnie ruchome ;)

Offline hanysiak

• Junior
  • **
  • Już są! Samochody na wodę z Zatoki mexykańskiej!
« Odpowiedź #718 dnia: Stycznia 11, 2012, 07:54 »

"Czarnobyl II" jeszcze zaspany przeczytałem "Czarnobrody" i to mi jakoś bardziej pasuje..;)

Scorus

• Gość
« Odpowiedź #719 dnia: Stycznia 11, 2012, 12:43 »
Rola Chomika nie była taka maciupcia, generalnie od pracy tego urządzenia zależało czy w ogóle misja miałaby z czym wracać na Ziemię (oczywiście niektórzy w przeszłości - w tym ja - zakładali optymistycznie, że misja dotrze do Marsa :) ).
Były jeszcze 2 inne urządzenia do poboru próbek. Zakładając, że byłaby to normalna misja bez Chomika pozyskany materiał byłby tylko mniej różnorodny.

W tym temacie nie pozostaje nam nic innego, niż czekać 2 lata na misję Rosetty,  na której (lądowniku Philae) znajduje się także polskie wiertełko - Mupus.
To raczej młotek.

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #719 dnia: Stycznia 11, 2012, 12:43 »