Autor Wątek: Flexible Path - nowa era NASA  (Przeczytany 841135 razy)

Offline jmvh

• Weteran
Odp: Flexible Path - nowa era NASA
« Odpowiedź #435 dnia: Czerwca 25, 2011, 16:52 »
Nie śledzę codziennie newsów na temat "MC Oriona", ale z tego co wiem dotychczas pracowali głównie nad kapsułą. Z nią samą było już sporo opóźnień i problemów i z pewnym prawdopodobieństwem mogło by się to pewnie powtórzyć dla modułu serwisowego. Więc chyba lepiej aby się zdecydowali na takie coś, tylko co uzyska z tego ESA? Będzie tylko dostarczycielem modułu serwisowego, a czy może będzie mogła też dostać kapsułę od NASA i wystrzelić na swojej Ariance? Należy tu przypomnieć podobny pomysł, ale z udziałem Rosji, gdzie kosmodrom miałby być rosyjski, rakieta rosyjska, kapsuła rosyjska, a Europa miała dać właśnie kawałek na bazie swojego ATV i kasę jak można się domyślać.

Offline MarekFloryda

• Weteran
  • docent
    • Mój blog rakietowo-samochodowy
« Odpowiedź #436 dnia: Czerwca 25, 2011, 17:35 »
Czy to dobrze wróżyłoby misjom poza LEO?

Moim zdaniem bardzo dobrze. Europejski przemysł kosmiczny wydaje się być "mniej polityczny" i potrafi być jednak bardziej oszczędny... :) A to oznacza większe szanse na przeprowadzenie całości przy założonych budżetach.

Czy mógłbyś uzasadnić swoją opinie? A w szczególności ustosunkować sie do Ariane 5 i jej kosztów?
Zapraszam na mój blog :)

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #437 dnia: Czerwca 25, 2011, 17:53 »
Czy mógłbyś uzasadnić swoją opinie? A w szczególności ustosunkować sie do Ariane 5 i jej kosztów?

Łoj Marku - Ariane V powstała przecież jako rakieta dla Hermesa, z zupełnie innymi wymaganiami. To nie jest najlepszy przykład, choć przyznaję, że inna rakieta nośna europejska - Vega - może być jeszcze gorszym przykładem ze swoimi opóźnieniami.

Uzasadnienie - nie mam pod ręką ale poszukam w wolnej chwili. Swego czasu widziałem porównanie kosztów zrobienia ATV w Europie i analogicznego systemu w USA (w wersji blisko związanej z NASA). Podobny program amerykański byłby około 30-50% wyższy, także z uwagi na "polityczną" potrzebę stworzenia i utrzymania miejsc pracy, na co w Europie jest mniejszy nacisk.  O tej "politycznej" potrzebie od 2008 roku się non stop rozmawia - od gazetek po polityków - tutaj pozwolę sobie wyrazić zdanie, że po części Constellation miał także taką, a nie inną strukturę.

Oszczędność (z uwagi na znacznie bardziej ograniczone fundusze) jest również (oczywiście nie zawsze) widoczna na przykładzie europejskim. Przykłady takie pierwsze lepsze to przekazywanie operacji nad misjami deep spejsowymi specjalistycznym firmom z przemysłu (np Rosetta, choć nie pamiętam z prezentacji które etapy, ale natomiast pamiętam, że to był zabieg "oszczędności-driven" :P, który w przypadku NASA mógłby być wyjątkowo trudny do zrealizowania), co pewnie w teorii dałoby się przeprowadzić i na większą skalę przy produkcji komponentów załogowych - szczególnie, że (to pamiętam z komisji Augustine) jest realna możliwość zwiększenia produkcji ilości ATV - a co za tym idzie - i ich modułów serwisowych.

Innym argumentem może być zwyczajny fakt, że moduł serwisowy ATV już istnieje a ten od OrioCV powstaje (i to czasem w mocnych bólach - patrzajmy problemy z orbitą Kijka 1). To może być oszczędnościowy zabieg interesujący obie strony.

Oczywiście, łatwo by też znaleźć argumenty w drugą stronę - pewnie niektóre przykłady europejskich programów mogą wychodzić na wyjątkowo kosztowne i czasem nie zupełnie potrzebne - tak jest np w "ExtraMarsie". Zatem oczywiście moje zdanie wcale nie jest oczywiste i z drugiej strony oceanu ( pozdrawiam Marku! ;) ) może brzmieć nawet bardzo groźnie. :P

Offline sebastiansz

• Pełny
  • ...
    • Wiadomości o lotach kosmicznych
« Odpowiedź #438 dnia: Lipca 07, 2011, 21:53 »
Konferencja na temat przyszłych misji i lotów NASA
http://kosmicznewiadomosci.wordpress.com/ - loty kosmiczne, astronautyka.

''That may have been one small step for Neil, but it's a heck of a big leap for me." Bruce McCandless II

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #438 dnia: Lipca 07, 2011, 21:53 »

Offline Mikkael

• Weteran
  • "Per aspera ad astra"
« Odpowiedź #439 dnia: Lipca 08, 2011, 20:09 »
Czy to przypadkiem nie dzisiaj, 8 lipca miała być ogłoszona jakaś informacja odnośnie SLS?
GG 8698011

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #440 dnia: Lipca 08, 2011, 21:02 »
Czy to przypadkiem nie dzisiaj, 8 lipca miała być ogłoszona jakaś informacja odnośnie SLS?

Miała być, ale ponoć została przesunięta na koniec lata...

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #441 dnia: Lipca 08, 2011, 23:40 »
Nie śledzę codziennie newsów na temat "MC Oriona", ale z tego co wiem dotychczas pracowali głównie nad kapsułą. Z nią samą było już sporo opóźnień i problemów i z pewnym prawdopodobieństwem mogło by się to pewnie powtórzyć dla modułu serwisowego. Więc chyba lepiej aby się zdecydowali na takie coś, tylko co uzyska z tego ESA?

Zakładając, że statek transportowałby 3 osoby to może taki układ, w którym jedna osoba z załogi była z Europy?

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #442 dnia: Lipca 12, 2011, 19:23 »
Czy ktoś coś słyszał nowego w temacie SLS? Bo słyszałem jakiś rumor na ten temat...

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #443 dnia: Lipca 12, 2011, 19:30 »
Czy ktoś coś słyszał nowego w temacie SLS? Bo słyszałem jakiś rumor na ten temat...
Ja czytałem jedynie, że oficjalną decyzję odłożono a dziś trwa jakaś rozmowa w którejś komisji na ten temat.

A ty co słyszałeś na ten temat? ;)

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #444 dnia: Lipca 12, 2011, 19:35 »
Ja czytałem jedynie, że oficjalną decyzję odłożono a dziś trwa jakaś rozmowa w którejś komisji na ten temat.

A ty co słyszałeś na ten temat? ;)

Ktoś coś mimochodem wspomniał w negatywnym sensie i się zastanawiałem o co chodziło :P Hee..

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #445 dnia: Lipca 12, 2011, 19:37 »
Ktoś coś mimochodem wspomniał w negatywnym sensie i się zastanawiałem o co chodziło :P Hee..

Nie ma to jak jasność i precyzja wypowiedzi!  ;D

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #446 dnia: Lipca 13, 2011, 18:27 »
Tutaj znalazłęm jakieś marudzonka:
http://www.spaceref.com/news/viewpr.html?pid=34089
Jeszcze arta nie czytałem. Zrobię to w domu na spokojnie, kiedy to będę odłączony od neta  ;)

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #447 dnia: Lipca 13, 2011, 20:54 »

Nie ma to jak jasność i precyzja wypowiedzi!  ;D

Hehe, to prawda i wypada mi tylko przeprosić, myślałem że ktoś będzie bardziej zorientowany w temacie ;) Generalnie uważam, że wszystko co związaną z nową rakietą NASA, nowym programem FP czy tą infrastrukturą SLS ciągnie się niczym jakiś nudny amerykański serial (Moda na Sukces? tylko czyj? bo chyba nie NASA ;)), dlatego wolałem skupić się na ostatnim spacerze w czasie misji promu kosmicznego w historii :)

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #448 dnia: Lipca 13, 2011, 21:03 »
Tutaj znalazłęm jakieś marudzonka:
http://www.spaceref.com/news/viewpr.html?pid=34089
Jeszcze arta nie czytałem. Zrobię to w domu na spokojnie, kiedy to będę odłączony od neta  ;)

Hmm zdaje się, że władze w USA (Kongres) są zaniepokojone i zirytowane faktem, iż agencja NASA wg podpisanego przez Obamę NASA Authorization Act of 2010 (dokument) zobowiązana była do przedstawienia wyboru statku załogowego oraz nowego systemu startowego do 9 stycznia w tym roku. 15 stycznia NASA dostarczyła Wstępny Raport, w którym ogólnikowo napisała o nowej architekturze startu. Jak wiemy minęło pół roku i politycy się niecierpliwią. O to się rozbiega chyba.

Ten fragment mówi wiele o frustracji:

Expressing the Committee's prevailing frustration, Chairman Hall said, "General Bolden, the fact that we do not have a final decision on the SLS and the supporting documents that the invitation letter requested represents an insult to Congress." He went on to say, "We have a record littered with requests by Congress for information over the last two years. We have waited for answers that have not come. We have run out of patience....I would like to point out today that the committee reserves the right to open an investigation into these continued delays and join the investigation initiated by the Senate. It's a shame we have to consider doing that."
« Ostatnia zmiana: Lipca 13, 2011, 21:06 wysłana przez Matias »

Offline Air Q

• Weteran
« Odpowiedź #449 dnia: Lipca 15, 2011, 17:52 »
Elementy RSS i FSS LC-39B zostały w 99% rozebrane:
http://lockerz.com/s/120364701
"One could write a history of science in reverse by assembling the solemn pronouncements of highest authority about what could not be done and could never happen."
http://qt.exploratorium.edu/mars/opportunity
Sprawdź SOL: http://www.greuti.ch/oppy/html/filenames_ltst.htm

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #449 dnia: Lipca 15, 2011, 17:52 »