Autor Wątek: Flexible Path - nowa era NASA  (Przeczytany 812188 razy)

velo

• Gość
Odp: Flexible Path - nowa era NASA
« Odpowiedź #765 dnia: Maja 05, 2012, 00:28 »
Czekam na informacje o raporcie :)

pojawiło się więcej szczegółów o dwóch studiach wstępnego wariantu SLS - lada chwila powinien być art na NSF
a dziś miał się pojawić art odnośnie roadmap.

Niedługo premiera!

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #766 dnia: Maja 06, 2012, 11:27 »
Pierwsze loty SLS bez silnika J-2X

"Amerykańska Agencja Kosmiczna NASA poszukuje silników mogących zastąpić J-2X w trakcie inicjacyjnych misji ciężkiej rakiety SLS.

Powodem powyższej sytuacji są przedłużające się testy J-2X na Ziemi. Jak tłumaczy menadżer projektu SLS, całe zdarzenie spowodowane jest brakiem funduszy. Przy okrojonym wsparciu ze strony państwa, agencja musi znaleźć inne źródła napędu dla górnego stopnia rakiety, podczas pierwszych lotów w kierunku Księżyca.

Wystosowano już odpowiednie oświadczenie do firm mogących dostarczyć zamiennik J-2X. Wstępna ilość zgłoszeń nie jest zbyt duża - wynosi trzy. To wynik niewielkich funduszy NASA. Firma Pratt & Whitney Rocketdyne nie udziela komentarzy na temat zastępstwa dla ich silnika (jako wykonawcy J-2X, ale także ze względu na możliwość wykorzystania innego silnika opracowanego przez firmę - RL-10). Boeing Corp. i Lockheed Martin Corp. nie potwierdziły swoich zgłoszeń.

Ze strony NASA także nie pojawiają się żadne bliższe informacje, ze względu na to, że sprawa jest dość delikatna. Nie wiadomo, jakie dokładnie pieniądze, przeznaczono na zastępczy silnik.

Podejrzewa się, że w zastępstwie J-2X może zostać użyty silnik RL-10. Jego zmodyfikowana wersja zasila wyższe człony rakiet Atlas V i Delta IV, w latach 60. XX wieku używany był w rakiecie Saturn I. Jednakże ciąg pojedynczego silnika jest o rząd wielkości mniejszy niż ciąg J-2X, stąd być może należałoby użyć zespołu takich silników. Z drugiej strony, pierwsza misja SLS będzie bezzałogowa. W jej trakcie zadaniem kapsuły Orion będzie lot wokół Księżyca i powrót na Ziemię. Zastępczy silnik musi zwiększyć prędkość kapsuły do 11 km/s (w trakcie trzech odpaleń).

J-2X na pewno nie będzie ukończony przed 2017 rokiem, datowanym na pierwszy lot SLS. Następnie, pomiędzy 2018 a 2021 rokiem powinien odbyć się załogowy lot na orbitę księżycową, do którego zostanie wykorzystana rakieta SLS. Nie wiadomo, czy zastępczy silnik nie zostanie użyty także w trakcie tego lotu załogowego, choć jest to bardzo prawdopodobne ze względu na okrojone fundusze agencji."

http://www.kosmonauta.net/index.php/Przyszlosc/NASA/pierwsze-loty-sls-bez-silnika-j-2x.html

Offline robinson

• Senior
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #767 dnia: Maja 06, 2012, 21:20 »
Witam!
Koledzy, może ktoś powiedziec jaki jest sens stosowania różnych silników głownych dla jednostek pomocniczych i głównego czlonu? Wyczytałem także , że te nowe F1 maja byc zasilane kerozyną, czy to nie powoduje konieczności praktycznie przeprojektowania całego silnika? Za dużo różnic w tym wszystkim, za bardzo  to komplikują moim zdaniem. Jak juz F1 to niech bedzie we wszystkich członach pierwszego stopnia, tak byłoby chyba najprościej.  W sumie to niech buduja Saturna 5 od nowa i go poprawiaja później, po co wyważać otwarte drzwi ????
O pracach nad poprawą J2X przez kilkanaście lat nawet już nie wspominam bo to żenada jest i tyle, ten silnik już latał i to z powodzeniem, a oni go kilkanaście lat poprawiają , sory ale takiej polityki wydawania kasy ja nie rozumiem kompletnie.

Pozdrówki
« Ostatnia zmiana: Maja 07, 2012, 07:03 wysłana przez robinson »

Offline sarna

• Junior
  • **
  • N2O4 i UDMH! ;)
« Odpowiedź #768 dnia: Maja 06, 2012, 21:57 »
A wcześniej to F-1 czym był zasilany?  :D

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #768 dnia: Maja 06, 2012, 21:57 »

Offline robinson

• Senior
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #769 dnia: Maja 07, 2012, 06:59 »
Witam!
To ja niedouczony jestem bo byłem przekonany że wodór + tlen. W takim razie wycofuje sie rakiem i ide do szkoły poczytac co nieco.
Mineło 5 minut :-),
Poczytałem i wyszło , że się wygłupiłem, ale to chyba jeszcze gorzej dla projektu, bo silniki wahadłowca to już chyba jednak na tlen i wodór chodzą , więc trzeba dwa rodzaje paliwa, infrastrukturę do tego itd itp.

Pozdro
« Ostatnia zmiana: Maja 07, 2012, 07:03 wysłana przez robinson »

velo

• Gość
« Odpowiedź #770 dnia: Maja 08, 2012, 12:14 »
W końcu niedługo będzie zapowiedziany art na NSF. Chris Bergin na Twitterze napisał dziś:

EFT-1 article next with quotes from @HoustonGC - Aiming for a big exploration week with SLS, Roadmap, etc. (big news brewing out of DAC-2)

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #771 dnia: Maja 10, 2012, 01:23 »
Witam!
Poczytałem i wyszło , że się wygłupiłem, ale to chyba jeszcze gorzej dla projektu, bo silniki wahadłowca to już chyba jednak na tlen i wodór chodzą , więc trzeba dwa rodzaje paliwa, infrastrukturę do tego itd itp.

Ha! Bardzo trafna uwaga. Nie pomyślałem o tym wcześniej. Rzeczywiście można powiedzieć, że będzie to większa zabawa, bo dla dolnych stopni będą dwa różne paliwa + utleniacz. Oczywiście kerozyna jest podobno dość łatwa do przechowywania, niemniej ciekawe. Wiemy coś więcej na ten temat?

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #772 dnia: Maja 12, 2012, 16:48 »
W końcu niedługo będzie zapowiedziany art na NSF. Chris Bergin na Twitterze napisał dziś:

EFT-1 article next with quotes from @HoustonGC - Aiming for a big exploration week with SLS, Roadmap, etc. (big news brewing out of DAC-2)

Taa niedługo..... Już 12 maja a arta nie widać  ;)

Offline luksol

• Nowy
  • *
  • Taxi na LEO
« Odpowiedź #773 dnia: Maja 13, 2012, 14:41 »
Witam!

Ha! Bardzo trafna uwaga. Nie pomyślałem o tym wcześniej. Rzeczywiście można powiedzieć, że będzie to większa zabawa, bo dla dolnych stopni będą dwa różne paliwa + utleniacz. Oczywiście kerozyna jest podobno dość łatwa do przechowywania, niemniej ciekawe. Wiemy coś więcej na ten temat?

Pamietam ze jakis rok temu czytalem na NFS artykul o planowanych wersjac SLS, i byl tam 'Saturnopodobny' projekt ktory latal na RP-1. I mieli z tym problem bo zrobili inspekcje infrastruktury z czaow Apollo i rury ktorymi tloczono kerozyne sa skorodowane (akurat nic dziwnego po tylu latach) i trzeba by je wymieniac. To byl jeden z minusow tego wariantu.
W kazdym razie na zabawe z kerozyna maja miejsce, no i doswiadczenie z czasow Apollo.

Offline Mikkael

• Weteran
  • "Per aspera ad astra"
« Odpowiedź #774 dnia: Maja 16, 2012, 12:27 »
Zapowiadanego artykułu nadal nie ma...

Tymczasem NASA rozważa użycie w dwóch pierwszych misjach eksploracyjnych górnych stopni Delty 4!

http://www.spaceflightnow.com/news/n1205/15slsinterim/
GG 8698011

velo

• Gość
« Odpowiedź #775 dnia: Maja 16, 2012, 23:16 »
Nie ma. Chris B stwierdził że są jeszcze jakieś wewnętrzne rozgrywki i nie chcę na razie publikować aż więcej będzie wiadomo

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #776 dnia: Maja 17, 2012, 23:08 »
Zapowiadanego artykułu nadal nie ma...

Tymczasem NASA rozważa użycie w dwóch pierwszych misjach eksploracyjnych górnych stopni Delty 4!

http://www.spaceflightnow.com/news/n1205/15slsinterim/

Tak też chyba się stanie. Boeing wydaje się mieć najlepszy sprzęt (najszybciej będzie gotowy). Zastanawiam się czy sam koncern zrobi z tym stopniem coś więcej, będzie to w końcu gotowy do użycia holownik w deep space (na dodatek po zabiegach human-ratingu), innymi słowy może Musk się nim zainteresuje? Czy mogą wystąpić jakieś problemy z górnym stopniem dla FH?

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #777 dnia: Maja 18, 2012, 00:06 »
Trochę nawiązując do tematu górnego stopnia dla rakiety SLS - pod koniec kwietnia rozpoczęła się druga runda testów silnika J-2X. Wczoraj miało miejsce 7-sekundowe odpalenie, podczas którego testowano m.in. procedury startowe silnika. Dużo więcej na ten temat w artykule na Kosmo. Poniżej filmiki z przygotowań do tegorocznej rundy testów, w ramach której odbędzie się 16 próbnych odpaleń, oraz wczorajszej próby.

W załączniku Bolden oglądający J-2X.
« Ostatnia zmiana: Maja 18, 2012, 00:09 wysłana przez Matias »

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #778 dnia: Maja 20, 2012, 15:21 »

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #779 dnia: Maja 21, 2012, 08:02 »
Nie ma. Chris B stwierdził że są jeszcze jakieś wewnętrzne rozgrywki i nie chcę na razie publikować aż więcej będzie wiadomo

Hmm. Ciekawe czego i kogo te rozgrywki dotyczą. Jakże fascynujące byłoby temu się przyglądać. Pamiętam, że jak pisał Zubrin w ,,Czasie Marsa", podobne rozgrywki miały miejsce w czasie tworzenia i niedoszłej realizacji programu SEI.... Szkoda tylko, że ludzie się wykłócą i pogniewają na siebie a historia potoczyłaby się kołem podobnie jak z Constellation  ::) Ale może tym razem będziemy mieli więcej szczęścia  ;)

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #779 dnia: Maja 21, 2012, 08:02 »