Autor Wątek: Flexible Path - nowa era NASA  (Przeczytany 812189 razy)

Offline Matias

• Moderator Globalny
Odp: Flexible Path - nowa era NASA
« Odpowiedź #780 dnia: Czerwca 01, 2012, 20:28 »
25 maja przeprowadzono kolejny test silnika J-2X dla przyszłej rakiety SLS (górnego stopnia). Silnik odpalony został na 40 sekund, a cały test wyróżniał się pierwszym połączeniem dwóch trybów pracy silnika, które trwały po 20 sekund. Testy weryfikują charakterystykę pracy silnika oraz nowej dyszy. Źródło.

Offline robinson

• Senior
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #781 dnia: Czerwca 03, 2012, 12:49 »
Ale sukces :-), co oni chcą usprawniać przez 7 lat jeszcze w juz w sumie jako tako działającym silniku? NASA i J2X to największa porażka menedżerska jaką znałem, nawet większa od JWST :-(.

Tak apropo może ktoś wie od kiedy oni juz nad tym usprawnieniem silnika pracują?

Pozdro

Borys

• Gość
« Odpowiedź #782 dnia: Czerwca 03, 2012, 14:55 »
Tak apropo może ktoś wie od kiedy oni juz nad tym usprawnieniem silnika pracują?

Jakieś pięć lat.

Offline robinson

• Senior
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #783 dnia: Czerwca 07, 2012, 18:31 »
To serdecznie pogratulować :-) 12 lat na usprawnienie silnika. Mogli w SpaceX zamówić to usprawnienie, już by latał w jakimś Falconie albo innej Delcie :-).

Pozdrówki

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #783 dnia: Czerwca 07, 2012, 18:31 »

Offline Romek63

• Weteran
  • 68-my ROK EKSPLORACJI KOSMOSU
« Odpowiedź #784 dnia: Czerwca 12, 2012, 20:21 »
Nie wiem czy ktoś tej informacji już gdzieś nie umieścił ale nie znalazłem więc umieszczam:
http://www.kosmonauta.net/index.php/Technologie/Misje/2012-06-12-nasa-zapozycza-gorny-stopien-delty.html
NASA skłania się do zapożyczenia górnego stopnia z rakiety Delta IV
Wybór drugiego stopnia rakiety Delta IV (DCSS) na tymczasowy górny stopień dla SLS nie jest jeszcze pewny, jednak NASA daje do zrozumienia, iż to koncern Boeing posiada jedyny system napędowy spotykający się ze wszystkimi wymaganiami stawianymi przez agencję. Chodzi przede wszystkim o czas dostarczenia jednostki i możliwość jej zmodyfikowania.
Nie wiem jakie to będzie miało skutki dla osiągów rakiety SLS ale pewnie są tu osoby które znają odpowiedź na to pytanie...

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #785 dnia: Czerwca 13, 2012, 00:51 »
Nie wiem czy ktoś tej informacji już gdzieś nie umieścił ale nie znalazłem więc umieszczam:
http://www.kosmonauta.net/index.php/Technologie/Misje/2012-06-12-nasa-zapozycza-gorny-stopien-delty.html
NASA skłania się do zapożyczenia górnego stopnia z rakiety Delta IV
Wybór drugiego stopnia rakiety Delta IV (DCSS) na tymczasowy górny stopień dla SLS nie jest jeszcze pewny, jednak NASA daje do zrozumienia, iż to koncern Boeing posiada jedyny system napędowy spotykający się ze wszystkimi wymaganiami stawianymi przez agencję. Chodzi przede wszystkim o czas dostarczenia jednostki i możliwość jej zmodyfikowania.
Nie wiem jakie to będzie miało skutki dla osiągów rakiety SLS ale pewnie są tu osoby które znają odpowiedź na to pytanie...

W 2017 i 2021 lecimy na Księżyc. Do tego DCSS wystarczy. Potem zobaczymy, może zmienić się administrator NASA, prezio USA, i wiele wiele innych osób, które mają wpływ obecnie na kierunek rozwoju Flexible Path.

Borys

• Gość
« Odpowiedź #786 dnia: Czerwca 13, 2012, 11:53 »
W 2017 i 2021 lecimy na Księżyc.

NASA tak zbuduje te rakietę na 2017, jak my autostrady na Euro :)

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #787 dnia: Czerwca 13, 2012, 11:58 »
W 2017 i 2021 lecimy na Księżyc.

Czyli bez warstwy ścieralnej? No, jak dla mnie rakieta nie musi być pomalowana :D

Borys

• Gość
« Odpowiedź #788 dnia: Czerwca 13, 2012, 14:18 »

Czyli bez warstwy ścieralnej? No, jak dla mnie rakieta nie musi być pomalowana :D

Farba pół biedy, gorzej jeżeli będzie miała ograniczoną prędkość maksymalną ;)

Offline juram

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #789 dnia: Czerwca 13, 2012, 16:10 »
Czyżby z powodu J-2X? Nie zdążą? :P

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #790 dnia: Czerwca 13, 2012, 16:59 »
Zakończenie prac nad J-2X jest tak jakby odstawiony już na trzecią dekadę. Pytanie gdzie nie zdążą (na co)? :)

Offline Mikkael

• Weteran
  • "Per aspera ad astra"
« Odpowiedź #791 dnia: Czerwca 15, 2012, 09:34 »
Ciekawy artykuł o Exploration Gateway na NSF.

http://www.nasaspaceflight.com/2012/06/nasa-teams-evaluating-iss-built-exploration-platform-roadmap/

Ewentualne zatwierdzenie tej koncepcji (międzynarodowej) wymaga kolejnych decyzji politycznych. Ciekawe co na to powie Mitt Romney...
GG 8698011

LooZ^

• Gość

Offline byko

• Senior
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #793 dnia: Czerwca 19, 2012, 10:37 »
Zakończenie prac nad J-2X jest tak jakby odstawiony już na trzecią dekadę. Pytanie gdzie nie zdążą (na co)? :)

Niby racja tylko żeby się nie zmienili w przechowalnię etatów w rodzaju legendarnego Instytutu Badań Czwartorzędu ;) wiecznie zajmując się "wytyczaniem kierunków przyszłej eksploracji".

Offline Mikkael

• Weteran
  • "Per aspera ad astra"
« Odpowiedź #794 dnia: Lipca 03, 2012, 12:36 »
Pierwszy Orion MPCV z prawdziwego zdarzenia (tj. przeznaczony do lotu kosmicznego, a ten wiosną 2014) został dostarczony na Florydę. Wydarzenie zbiegło się z 50-tą rocznicą powstania Kennedy Space Center.

http://www.spaceflightnow.com/news/n1207/02orion/

GG 8698011

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #794 dnia: Lipca 03, 2012, 12:36 »