Autor Wątek: Sygnał Wow!  (Przeczytany 27420 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline fasola

• Weteran
  • wszystko jest iluzją
Sygnał Wow!
« dnia: Października 01, 2010, 18:40 »
Zaciekawiła mnie sprawa sygnału Wow!...

Za Wikipedią:
Sygnał Wow! – silny sygnał radiowy odebrany przez Dr. Jerry R. Ehmana 15 sierpnia 1977 r. w ramach projektu SETI. Przyciągnął dużą uwagę jako potencjalnie sztucznie wytworzony i pochodzący spoza Układu Słonecznego. Trwał 72 sekundy, po tym czasie już się nie powtórzył.

Nazwa sygnału wzięła się z notki zostawionej przez Ehmana na wydruku sygnału, gdy okazało się, że sygnał niemal idealnie pasuje do oczekiwanej charakterystyki sygnału od obcych.

Sygnał został odebrany na częstotliwości bardzo bliskiej linii wodoru (21 cm) i miał niezwykle wąskie pasmo (poniżej 10 kHz). Czas odbierania sygnału wynikał z konstrukcji radioteleskopu, który omiatał kolejne obszary nieba w miarę obracania się Ziemi. Każdy punkt mógł obserwować przez 72 sekundy. Zgodnie z charakterystyką pozaziemskiego źródła, intensywność sygnału rosła przez pierwsze 36 sekund, a następnie malała.

W eksperymencie, który wykrył "Sygnał Wow!", uczestniczyły dwa odbiorniki. Drugi z nich był nakierowany na ten sam punkt 3 minuty później, ale niczego nie wykrył. Próby wykrycia powtórzenia sygnału z tego samego źródła podejmowano bez powodzenia jeszcze przez miesiąc.

W 1987 i 1989 próbowano wykryć ponownie ten sygnał przy pomocy radioteleskopów META, a w 1995 i 1996 za pomocą znacznie potężniejszych urządzeń Very Large Array. Żadna z tych prób nie zakończyła się sukcesem.

Mimo braku powtórzeń, "Sygnał Wow!" wciąż budzi zainteresowanie wielu ludzi. Dotychczas nie udało się ustalić wiarygodnego naturalnego źródła jego pochodzenia, pozostawiając sugestię, że jego źródłem było życie pozaziemskie.

wydruk z zaznaczonym sygnałem

miejsce skąd sygnał został nadany (jak widać, niedaleko gwiazdozbioru Strzelca)

profil odebranego sygnału

Jak myślicie - sygnał pochodzący z ludzkich zakłóceń czy... czy coś na co od dawna czekamy ;)
GG:8261459 nie gryzę

axion

• Gość
Odp: Sygnał Wow!
« Odpowiedź #1 dnia: Października 01, 2010, 20:49 »
Jak myślicie - sygnał pochodzący z ludzkich zakłóceń czy... czy coś na co od dawna czekamy ;)

Z tego co słyszałem, to podobno sygnał pochodził z któregoś z satelitów. Chociaż nie jestem pewien, czy przypadkiem nie chodziło o inny sygnał.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #2 dnia: Października 02, 2010, 12:32 »
Polecam rzucić okiem na tę stronkę:
http://www.bigear.org/Wow30th/wow30th.htm

Sporo tam napisano. Jednym zdaniem - za dużo niewiadomych...

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #3 dnia: Października 02, 2010, 14:44 »
Za dużo niewiadomych, ale nie zaszkodzi raz na jakiś czas nakierować radioteleskopy ponownie na to źródło ;) Widziałem kiedyś w telewizji materiał o jakimś kosmicznym temacie, sprawa tego sygnału "Wow!" oczywiście mnie zaintrygowała, fajnie że przypomniałeś wydarzenie fasola :)

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #3 dnia: Października 02, 2010, 14:44 »

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #4 dnia: Października 02, 2010, 18:07 »
To chyba największa bolączka SETI i radioteleskopów - jest ich zwyczajnie za mało.

Żeby mieć jakieś miarodajne wyniki, to moim zdaniem trzeba by stale słuchać wybranych celów - co oczywiście jest dość trudną sprawą z uwagi na rotację Ziemi (niektóre obiekty wschodzą i zachodzą) oraz czysto filozoficzne pytanie - czy lepiej nasłuchiwać wciąż jednego celu czy nie lepiej może użyć tego radioteleskopu do bardziej ambitnych badań w różnych zakątkach nieba? :)

Może tutaj co nieco amatorzy by pomogli, chociaż takich pewnie mało na świecie. Ktoś dysponujący np 10 metrowym radiotelepem mógłby się skupić tylko na jednej gwieździe. Np Gliese 581... ;)

Offline fasola

• Weteran
  • wszystko jest iluzją
« Odpowiedź #5 dnia: Października 02, 2010, 18:20 »
Kanarek, super opracowanie! I co ciekawe, jego autor (zarazem człowiek, który nakreślił słynne 'Wow!') wykluczył* możliwość wywołania sygnału przez ziemskie źródła.

*wykluczony - co jak sam autor zauważył - znaczy tyle co "zbyt nieprawdopodobny"
GG:8261459 nie gryzę

Offline tommi59

• Weteran
  • explorer altered states
« Odpowiedź #6 dnia: Października 02, 2010, 21:30 »
Zastanawia mnie fakt dlaczego wysoce zaawansowana cywilizacja mialaby porozumiewać sie w ten prymitywny i dalece nieefektywny sposób??Poza tym dowody odwiedzin obcych cywilizacji mozna znależć nawet nie szukając zbyt intensywnie

axion

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Października 02, 2010, 22:14 »
Poza tym dowody odwiedzin obcych cywilizacji mozna znależć nawet nie szukając zbyt intensywnie

Masz na myśli teorie Ericha Von Danikena?

Offline tommi59

• Weteran
  • explorer altered states
« Odpowiedź #8 dnia: Października 02, 2010, 22:48 »
Nie chodzi o danikena tylko o tysiące osób które widziały obiekty pozaziemskiej cywilizacji

Offline Air Q

• Weteran
« Odpowiedź #9 dnia: Października 03, 2010, 00:46 »
Zastanawia mnie fakt dlaczego wysoce zaawansowana cywilizacja mialaby porozumiewać sie w ten prymitywny i dalece nieefektywny sposób??
Biorąc pod uwagę czas rozwoju cywilizacji od "naszego poziomu" do "jakiejś super zaawansowanej", to istnieje dużo większe prawdopodobieństwo istnienia jakiejś obcej cywilizacji na podobnym poziomie rozwoju niż nasza aniżeli występowanie takiej, która jest dużo bardziej zaawansowana. Stąd wniosek, że poszukiwania via SETI mają jednak sens.

Nie chodzi o danikena tylko o tysiące osób które widziały obiekty pozaziemskiej cywilizacji
Możesz rozwinąć...? 8) Ja i dziesiątki tysięcy osób nie widzimy tych dowodów :P

"One could write a history of science in reverse by assembling the solemn pronouncements of highest authority about what could not be done and could never happen."
http://qt.exploratorium.edu/mars/opportunity
Sprawdź SOL: http://www.greuti.ch/oppy/html/filenames_ltst.htm

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #10 dnia: Października 03, 2010, 00:51 »
Muszę przyznać, że ja pomimo poszukiwań śladów pozaziemskich cywilizacji przez lata, nic nie znalazłem poza internetem. :P

Tak czy inaczej - proponowałbym się w tej dyskusji skupić jedynie na sygnale Wow i nie odbiegać zbytnio od tematu...

Offline skrzyp

• Weteran
« Odpowiedź #11 dnia: Października 03, 2010, 09:08 »

Biorąc pod uwagę czas rozwoju cywilizacji od "naszego poziomu" do "jakiejś super zaawansowanej", to istnieje dużo większe prawdopodobieństwo istnienia jakiejś obcej cywilizacji na podobnym poziomie rozwoju niż nasza aniżeli występowanie takiej, która jest dużo bardziej zaawansowana. Stąd wniosek, że poszukiwania via SETI mają jednak sens.

No to biorąc pod uwagę to, że my możemy nadawać/odbierać od ok. 100 lat i to głównie tylko dzięki rozwojowi spowodowanym II wojna swiatowa oraz zimna wojna, ktore o malo co nie doprowadzily do naszego konca to jesli inne cywilizacje sa tak rabniete jak nasza to niektore mogly tego nie przezyc. A jesli cywilizacje sa "spokojne" to nie wiadomo czy im zalezy na az takim rozwoju.
No i na koniec, jesli istnieja tak samo dlugo jak my i sa daleko od nas, to nawet jesli wyslali jakies sygnaly to do nas jeszcze nie doszly. Ogolnie jedno wielkie gdybanie :)

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #12 dnia: Października 03, 2010, 11:29 »
No i na koniec, jesli istnieja tak samo dlugo jak my i sa daleko od nas, to nawet jesli wyslali jakies sygnaly to do nas jeszcze nie doszly. Ogolnie jedno wielkie gdybanie :)

Zdecydowanie - jesteśmy zbyt młodą cywilizacją w sensie dojrzałości (a raczej pseudodojrzałości) technologii, które pozwalałyby na niuchanie w kosmosie.
Żadnego sygnału, którego wiązka by przeleciała koło nas np w XIX wieku byśmy nie odebrali. Tak samo, nie bylibyśmy wtedy wysłać cokolwiek w odpowiedzi.
Z tej perspektywy to można nawet rzec, że cywilizacją jesteśmy od około 50 lat...

Offline wini

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #13 dnia: Października 03, 2010, 12:09 »
poza tym przeszukuje się tylko fragmenty nieba i tylko na wybranych pasmach, które według NAS są najlepsze:) prawdziwy nasłuch musiałby pozwalać na nieprzerwane monitorowanie 100% nieba na wszystkich możliwych częstotliwościach- rzecz która długo będzie nie wykonalna z rożnych powodów.

swoją drogą sporo się mówi o tym, że sygnały z Ziemi (na przykład telewizyjne) wędrują przez kosmos i są jakby naszą wizytówką. Ciekawi mnie na ile realna jest możliwość wykrycia takich sygnałów, przecież bardzo słabych, przy odległościach do kilkudziesięciu lat świetlnych (bo dalej od nas nie mogły zalecieć:P). A więc czy My mamy obecnie lub będziemy mieć w niedalekiej przyszłości możliwość wykrycia takich sygnałów?

axion

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: Października 03, 2010, 21:26 »
jesli inne cywilizacje sa tak rabniete jak nasza

Przepraszam że nieco odbiegam od tematu, ale dawno nie widziałem tak trafnego spostrzeżenia. :) Wręcz filozoficzne zagadnienie. Coś podobnego trapi mnie już od dłuższego czasu. Jak to jest że człowiek żyjący w niezrozumiałym Wszechświecie, na małym punkciku zwanym Ziemią ma problemy typu: wybór koloru zasłon okiennych, zapachu perfum lub pisanie postów na forum. To jest jakaś wielka rąbnięta zabawa, czyż nie?

A jesli cywilizacje sa "spokojne" to nie wiadomo czy im zalezy na az takim rozwoju.

Ja bym wziął pod uwagę jeszcze że "spokojne" cywilizacje mogą nie znać takiego pojęcia jak "technologia" a tym bardziej "rozwój technologii". Dla mnie obce cywilizacje to zwierzęta różne od nas. Czy ktoś potrafi porozumieć się np. z mrówką lub nietoperzem. Jak to jest że mrówki budują tak niesamowite podziemne konstrukcje a osy potrafią zbudować gniazdo w perfekcyjnym kształcie, z sześciokątnymi komórkami. Czy osy wiedzą co to jest sześciokąt? Czy nazywają to mianem "technologii", a może nie zdają sobie nawet sprawy że coś robią? Myślę że człowiek błędnie i zuchwale uznaje siebie za naczelny ziemski gatunek. Samochwała w kącie stała, nic nie robiła tylko się chwaliła.

EDIT:
Poza tym pojęcie "spokoju" chyba kompletnie nie występuje na naszej planecie. Ludzie są kolejnym gatunkiem zwierząt, który podlega instynktowi samozachowawczemu. A on wynika z chęci przeżycia. Chęć przeżycia to reakcja neurochemiczna - podobna do cofania ręki z ognia. To prowadzi do tego że każda istota musi wywalczyć swój kawałek "pożywienia". I stąd mamy brak spokoju.
« Ostatnia zmiana: Października 03, 2010, 21:38 wysłana przez axion »

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #14 dnia: Października 03, 2010, 21:26 »