Autor Wątek: Starlink - konstelacja SpaceX - wątek dyskusyjny.  (Przeczytany 226306 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline haze

Odp: Starlink - konstelacja internetowa SpaceX.
« Odpowiedź #195 dnia: Czerwca 09, 2020, 23:57 »
Hej

Ze zdjęć poskładałem mały timelaps z pierwszego przelotu.

« Ostatnia zmiana: Czerwca 10, 2020, 10:45 wysłana przez kanarkusmaximus »

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #196 dnia: Czerwca 10, 2020, 10:44 »
Ciekawe nagranko:

Offline suchyy

• Weteran
« Odpowiedź #197 dnia: Czerwca 11, 2020, 23:15 »
Co ciekawe, przed chwilą przeleciały widoczne nad Polską satelity z konstelacji Starlink, zarówno z 8-mej paczki, jak i z 7-mej trochę wcześniej: 40 szt. leci jeszcze w bardzo równomiernym szyku, choć już luźniejszym nieco (przelot w czasie górowania co 20 sek. czasu każdy, a całość przelotu 40 szt. trwa 13min 17 sek. Ciekawe obserwacje można było dzisiaj zrobić, ale u mnie zachmurzone niebo po burzy!  :(

Źródło: CelesTrak

Jutro (12.06 po 23) niesamowity i widoczny, wysoki przelot nad Polską, bo równoczesny, zarówno Starlink-7, jak i Starlink-8. Więcej szczegółów zamieszczę niebawem.

[edit] W tej chwili nie mam czasu, ale po południu wrzucę symulacje z przelotu nad Polską Starlink-7 & Starlink-8. Będzie okazja zrobienia ciekawych fotek i timme-Lapsów krzyżujących się w przelocie nad Polską satelitów z siódmej i ósmej paczki! O ile rzecz jasna dopisze pogoda.   
« Ostatnia zmiana: Czerwca 12, 2020, 09:29 wysłana przez suchyy »
Pozdrowienia z Lublina: Jurek (suchyy).

Offline Cysiek

• Nowy
  • *
    • Timelapse Ignasiak - YouTube
« Odpowiedź #198 dnia: Czerwca 12, 2020, 12:54 »
tak, dziś jest duża szansa na dobre obserwacje, i do tego ciepło w nocy. Wczoraj koło Łodzi niewiele zabrakło do szczęścia... 15min przed chmurska naszły, a tak się dobrze zapowiadało..może dziś się uda.

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #198 dnia: Czerwca 12, 2020, 12:54 »

Offline suchyy

• Weteran
« Odpowiedź #199 dnia: Czerwca 12, 2020, 17:47 »
Tak dzisiaj mamy wyjątkowe widowisko (idealne do zrobienia ciekawych Time-lapsów, o ile dopisze pogoda). Już jestem w chacie i zaraz zrobię symulację FPV wspólnego przelotu Starlink-8 & Starlink-7 dla różnych miejscówek w Polsce!

Poniżej w załączniku przedsmak tego co nas dzisiaj czeka po godz. 23 (na razie symulacja orbitalna z CelesTrak) Za chwilę dorzucę widoczki FPV (podawajcie dla jakich miejscówek chcecie - do 20, bo później jadę w teren)

[edit] U mnie w Lublinie skrzyżowanie trajektorii Starlink-8 i 7 będzie na wysokości ok. 15° na zachodnim horyzontem. Tam byłoby najlepiej skierować aparat na statywie z szerokokątnym obiektywem, żeby zrobić foty do time-lapsa z krzyżującymi się Starlinkami, ale nie wiem czy wieczorem jeszcze będę miał czyste niebo na tej wysokości (u mnie to rzadkość)!? Później satelity Starlink-8 polecą południowym nieboskłonem (max. elewacja ok. 74° SSW), a satelity Starlink-7 (40 szt.) północnym niebosklonem (max. elewacja: ok. 60 N).
« Ostatnia zmiana: Czerwca 12, 2020, 18:42 wysłana przez suchyy »

Offline Sokole Oko

• Mistrz Jedi
  • Weteran
  • ...and lift off!
    • Polski AstroBloger
« Odpowiedź #200 dnia: Czerwca 12, 2020, 18:42 »
Z tego co widzę w HA i Celestrak zresztą też to to będzie rozłożone na około kwadrans między pierwszym a ostatnim Starlinkiem obu paczek. Trochę przydługawo... ale może spróbuję coś tam popatrzeć z ciekawości jak zmienia się charakter widzialności najnowszej paczki i licząc, że starsza z kwietnia będzie świecić normalnie a nie z flarami, dając szansę złapania standardowych śladów na zdjęciach. HA wylicza jasność najnowszych Starlinków w moim przypadku na 2,7 mag./2,8 mag., a jednego z paczki Starlink-7 na 3,5 mag (oznaczonego jako 1378). No i "raczej na pewno" nie zobaczę krzyżowania, które wyjdzie pod Lwem kilka stopni nad zachodem, na Pomorzu to będzie bardziej po prostu równoczesny przelot obu paczek na dwóch odrębnych trajektoriach w porównywalnym obszarze nieba. Tak czy siak wygląda to znacznie ciekawiej od beznadziei jaka się kroi z paczką Starlink-9.
« Ostatnia zmiana: Czerwca 12, 2020, 18:43 wysłana przez Sokole Oko »

Offline suchyy

• Weteran
« Odpowiedź #201 dnia: Czerwca 12, 2020, 19:05 »
Przecież ja w Lublinie mam swoją miejscówkę dalej na wschód, a u mnie krzyżówka wypada na elewacji ok. 15°. Patrząc na symulację dla Tczewa (zrzut poniżej), to krzyżówka wypada na elewacji ok. 18° (fakt, że będzie trochę widniej niż u mnie) - może to nie jakaś rewelacja, ale to nie jest parę, stopni jak piszesz, no chyba, że u mnie Stellarium działa coś nie teges? U mnie natomiast jest problem, bo na tej wysokości to niebo mam przejrzyste tylko do ok. 10 razy w roku!  :(

Wysokość krzyżówki w Tczewie dla początku przelotu Starlink-8 (są bardziej zwarte od 7): pomarańczowo-żółta (ok. 20 i pół stopnia W), a krzyżówka zielono-różowa dla końca przelotu Starlink-8 (elewacja ok. 19° W). Co ciekawe przelot Starlinków z obu paczek zaczyna się prawie równocześnie (załącznik 3). Ostatni satelita ze Starlink-8 kończy przelot (na wysokości krzyżówek) po 6 min., a Starlink-7 po niecałych 13 min. (jak już pisałem w czasie górowania przelot każdego satelity ze Starlink-7 co 20 sek. - bardzo równomiernie są rozłożone).
« Ostatnia zmiana: Czerwca 12, 2020, 21:50 wysłana przez suchyy »

Offline Sokole Oko

• Mistrz Jedi
  • Weteran
  • ...and lift off!
    • Polski AstroBloger
« Odpowiedź #202 dnia: Czerwca 12, 2020, 19:43 »
Dzięki! Zaktualizowałem TLE i faktycznie wygląda to lepiej - około 17-18 stopni elewacji - nie wiem czemu wcześniej przecinały się ponad 10 stopni niżej. Niestety mam mieć praktycznie 100% pokrycia chmurami wysokimi i 30% niskimi, słabo to widzę. Choć na razie całkiem czysto...
« Ostatnia zmiana: Czerwca 12, 2020, 19:49 wysłana przez Sokole Oko »

Offline suchyy

• Weteran
« Odpowiedź #203 dnia: Czerwca 12, 2020, 19:59 »
Popatrz Tomek jeszcze wyżej, przed chwilą zaktualizowałem, jak u ciebie będą się przesuwać krzyżówki.  Niestety u mnie też już widać silne zamglenie nisko nad horyzontem! Pewnie się nastawię na próbę zrobienia kolejnego filmu 4K z przelotu tylko Starlink-8 przez południowy nieboskłon, bo przelot wysoki. Mój Olek (PEN E-PL9) daje możliwość zrobienia 4K z max. ISO:6400 i max. czasie naświetlania klatki 1/24 sek. Przy takich parametrach udało mi się poprzednim razem (6.06), przy silnym zaświetleniu miejskim, sfilmować jeszcze na jasnym niebie (po 21) przelatującego lidera Starlink-1444, wyraźnie widocznego na filmie (jasność oceniłem na ok. 2-1,5mag). Natomiast pozostałe satelity lecące w gęstym Starlink-8 Train, ok. półtorej minuty po liderze były już niestety niewidoczne. Dopiero po "wyciągnięciu świateł" w świetnym programie do filmów DaVinci Resolve (darmowym) coś tam na tle szumów dało się zobaczyć - jasność satelitów w pociągu oszacowałem na nie lepszą jak 4 mag - nie był to wysoki przelot i satelity były daleko (na filmie utrwaliły się gwiazdy do 3,5mag). Dzisiaj przelot będzie później, bo po 23, czyli przy ciemniejszym niebie i znacznie wyżej będą leciały (elewacja przelotu u mnie Starlinków-8 będzie się zmieniać od 74 do 70°), więc ten teges, zostaję w chacie i rozkładam się ze sprzętem na balkonie.  :) Tylko, czy w międzyczasie nie nadciągnie jaka burza, bo tak było wczoraj!?  >:(
« Ostatnia zmiana: Czerwca 12, 2020, 21:31 wysłana przez suchyy »

Offline suchyy

• Weteran
« Odpowiedź #204 dnia: Czerwca 12, 2020, 22:24 »
U mnie niestety chmury piętra wysokiego robią powoli mleko z nieba! Nie mniej sprzęt rozłożony, a lornetka w pogotowiu >:( Liczę, jednak, że komuś uda się zrobić fajne time-lapsy z krzyżówki Starlink-7 i 8 na zachodnim nieboskłonie. Niżej zrzuty dla Szczecina, Poznania, Krakowa. Satelity z obu paczek powinny być dobrze widoczne w całej Polsce, o ile dopisze pogoda.  ???
« Ostatnia zmiana: Czerwca 12, 2020, 22:29 wysłana przez suchyy »

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #205 dnia: Czerwca 12, 2020, 23:19 »
I jak? czy udało się coś zobaczyć?

Czy podobna krzyżówka dla 6 i 7 paczki nie nastąpi około 1 nad ranem? (Jeśli trzeba - opiszcie to w innym wątku! :) )

Offline Adam

• Pełny
  • Noc to najpiękniejsza pora dnia :)
« Odpowiedź #206 dnia: Czerwca 12, 2020, 23:31 »
U mnie w Łodzi bardzo słabo je było widać, na wysokości dużego wozu zaczynały lekko migać, około 7 minut po 23 dwie bardzo jasno zaflarowaly jeszcze przed wozem,  ze starej paczki nic nie dostrzegłem  :(

Offline pasiuli

• Junior
  • **
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #207 dnia: Czerwca 12, 2020, 23:39 »
W okolicy Koninia też cieniutko, pomimo całkowitego braku chmur ledwo co widoczne.

Offline Sokole Oko

• Mistrz Jedi
  • Weteran
  • ...and lift off!
    • Polski AstroBloger
« Odpowiedź #208 dnia: Czerwca 12, 2020, 23:45 »
Na szybko pisząc - prawie żadnego ze starej paczki nie złapałem (obserwowałem tylko gołym okiem) + aparat. Udało się zauważyć dosłownie kilka, raczej na palcach jednej ręki licząc, sztuk z najnowszej paczki z 4 czerwca około górowania. Ani wcześniej ani później praktycznie nic, zero. Te, które wpadły w oko miały mniej od 2,7 mag. sugerowanego przez HA - porównywałem m.in. do gwiazdy Unukalhai (2,6 mag.) w Wężu, pod którą przelatywała ósma paczka górując. Znakomita większość musiała być znacznie ciemniejsza od 2,7 mag. bo w ogóle nie była widoczna - zachmurzenia wyraźniejszego brak, a wiele gwiazd około 4 mag. było widać gołym okiem. Będę sprawdzał co złapał aparat.

Offline suchyy

• Weteran
« Odpowiedź #209 dnia: Czerwca 13, 2020, 00:33 »
I jak? czy udało się coś zobaczyć?

Czy podobna krzyżówka dla 6 i 7 paczki nie nastąpi około 1 nad ranem? (Jeśli trzeba - opiszcie to w innym wątku! :) )

Zaczeliśmy w tym wątku bo chodzi o Starlink-8 (V1.0-L7), który się spotkał ze Starlink-7 (V1.0-L6). Przy następnym przelocie skrzyżowanie wystąpi już nad Ocanem Atlantyckim. Nad Polską więcej się to już chyba nie wydarzy w tej konfiguracji: 7 & 8. Mam na myśli krzyżowanie się w miarę jeszcze zbityk "zgęstków" satelitów, bo Starlinków latają już przecież nad Polską całe chmary, ale przelatujące co parę minut pojedyńcze satelity już nikogo raczej nie zainteresują, zwłaszcza, że na wysokościach operacyjnych ich jasność jest w granicach 6-5 mag.

Myślę, że obserwacje Starlink 7 & 8 można przenieść do: Starlink - konstelacja internetowa SpaceX.

Obserwowałem przez lornetkę zarówno jedne jak i drugie (po zakończeniu przelotu satelitów z ósemki na południowym nieboskłonie patrzyłem na końcówkę przelatujących siódemek przez północny nieboskłon). Przez lornetkę były dobrze widoczne, ale jasność nie lepsza jak 3 mag, przy smogu świetlnym w mieście i zamglonym niebie, gołym okiem raczej nie do obserwacji. Nie wiem czy coś się utrwaliło na filmie - muszę przeanalizować.

« Ostatnia zmiana: Czerwca 13, 2020, 00:44 wysłana przez suchyy »

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #209 dnia: Czerwca 13, 2020, 00:33 »