Autor Wątek: Działalność POLSA w 2020 roku  (Przeczytany 8872 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
Odp: Działalność POLSA w 2020 roku
« Odpowiedź #15 dnia: Września 24, 2020, 13:47 »
Ostatnio interpelacja posła Płażyńskiego wywołała nieco zamieszania w mediach. Fajna, nieco szersza odpowiedź ze strony Agencji:
https://tech.wp.pl/polska-moze-w-kosmos-na-przekor-internetowym-hejterom-6556794990983968a

...ale to nie jest w żaden sposób odpowiedź na interpelację

Może źle ująłem to w słowa. Chyba POLSA nie powinna odpowiadać na tę interpelację?

Offline Tomasz Noga

• Senior
« Odpowiedź #16 dnia: Września 24, 2020, 13:56 »
no tak, adresatami są ministerstwa

Offline Rafał

• Weteran
  • Nie zapomnijmy o Wenus.
« Odpowiedź #17 dnia: Września 25, 2020, 23:03 »
Straszny tytuł (ok, to tylko wp) i straszny wywiad (ok... to tylko PAK). "Przebadali" 22 polskie firmy to jednozdaniowe podsumowanie tych zdawkowych odpowiedzi. Lata mijają, agencja nadal wisi w próżni komunikacyjnej. A interpelacja podnosi słuszne pytania: https://www.sejm.gov.pl/sejm9.nsf/InterpelacjaTresc.xsp?key=BTKDHL
Z posiadanych przeze mnie informacji wynika, że kolejna wersja KPK jest obecnie przygotowywana bez udziału Departamentu Krajowego Programu Kosmicznego, którego działalność jest zawieszona ze względu na brak pracowników - stawia to pod znakiem zapytania legalność całego dokumentu ze względu na łamanie obowiązującego statutu PAK w tej materii oraz brak odpowiedniego personelu dedykowanemu zadaniu
Jakie były powody odrzucenia poprzednich wersji Krajowego Programu Kosmicznego i dlaczego wraz z każdą zmianą Prezesa PAK prace zaczyna się od nowa?

Offline Orionid

• Weteran
  • Very easy - Harrison Schmitt
« Odpowiedź #18 dnia: Listopada 26, 2020, 00:51 »
Studencka Konferencja Kosmiczna SKK 2020
BY REDAKCJA ON 14 LISTOPADA 2020

W dniach 27-28 listopada br. w Gdańsku odbędzie się, organizowana przez Polską Agencję Kosmiczną oraz Politechnikę Gdańską, pierwsza edycja Studenckiej Konferencji Kosmicznej. Konferencja poświęcona będzie prezentacji studenckich badań i projektów w zakresie technologii kosmicznych i satelitarnych. (...)
https://kosmonauta.net/2020/11/studencka-konferencja-kosmiczna-skk-2020/

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #18 dnia: Listopada 26, 2020, 00:51 »

Offline Orionid

• Weteran
« Odpowiedź #19 dnia: Listopada 29, 2020, 04:42 »
Briefing prasowy Prezesa Polskiej Agencji Kosmicznej
BY REDAKCJA ON 27 LISTOPADA 2020

Serdecznie zapraszamy na briefing prasowy Prezesa Polskiej Agencji Kosmicznej (POLSA) Michała Szaniawskiego.

Spotkanie dotyczyć będzie podsumowania działań POLSA w tym m.in. zadań związanych z upowszechnianiem wykorzystania danych satelitarnych przez administrację publiczną.

Spotkanie online odbędzie się 30 listopada 2020 roku o godzinie 11:00 w formacie online

Link do wydarzenia: https://www.youtube.com/watch?v=1YPyg0HJwfw&feature=youtu.be
(...)
https://kosmonauta.net/2020/11/briefing-prasowy-prezesa-polskiej-agencji-kosmicznej/

Offline Orionid

• Weteran
« Odpowiedź #20 dnia: Grudnia 03, 2020, 02:07 »
 Odwołanie Prezesa POLSA
BY REDAKCJA ON 2 GRUDNIA 2020

IAC 2019 – Michał Szaniawski i Jim Bridenstine / Credit: (NASA/Bill Ingalls)

(...) Pierwszego grudnia 2020 różne nieoficjalne źródła poinformowały, że Pan Michał Szaniawski został odwołany z funkcji Prezesa POLSA. Jak na razie nie są dokładnie znane przyczyny odwołania Pana Michała Szaniawskiego. Pojawiły się informacje, że częściowo powodem odwołania są przedłużające się prace nad Krajowym Programem Kosmicznym (KPK), który miał określać zadania dla polskiej branży na lata 2021 – 2025.

Z pewnością niektóre działania Pana Michała Szaniawskiego można oceniać pozytywnie. Pan Szaniawski działał m.in. przy kwestiach szerszego korzystania z danych satelitarnych przez administrację publiczną, jak i nawiązywał kontakty międzynarodowe. Jednym z nich było rozpoczęcie procesu nawiązywania współpracy pomiędzy Polską a agencją NASA, co nastąpiło na konferencji IAC 2019 w Waszyngtonie. (...)
https://kosmonauta.net/2020/12/odwolanie-prezesa-polsa/

Michał Szaniawski nie jest już prezesem Polskiej Agencji Kosmicznej
2 grudnia 2020, 09:48

W komunikatach własnych Polskiej Agencji Kosmicznej (POLSA) pojawiły się wzmianki, jakoby Michał Szaniawski przestał być prezesem tej instytucji. Zgodnie natomiast z wcześniejszymi nieoficjalnymi sygnałami, zmiana nastąpiła wraz z końcem listopada br., a jej skutkiem jest domniemane przejęcie obowiązków szefa agencji przez dr. hab. inż. Marka Moszyńskiego. Sygnalizują to korekty poczynione we wpisach Biuletynu Informacji Publicznej POLSA we wtorek 1 grudnia 2020 roku.

Jak wynika z wiarygodnych, choć nieoficjalnych jeszcze doniesień, Michał Szaniawski zakończył pracę na stanowisku prezesa Polskiej Agencji Kosmicznej jeszcze w poniedziałek 30 listopada 2020 roku. Był to dzień, w którym POLSA zorganizowała zresztą konferencję podsumowującą dotychczasową realizację trwających projektów w obszarze danych satelitarnych dla administracji publicznej. W jej trakcie jednak (ani bezpośrednio po niej) nie padły konkretne informacje o spodziewanym odejściu dotychczasowego szefa PAK. (...)
https://www.space24.pl/polska-wiadomosci/nieoficjalnie-michal-szaniawski-nie-jest-juz-prezesem-polskiej-agencji-kosmicznej

Wcześniejszy koniec kadencji prezesa Polskiej Agencji Kosmicznej
9 października 2016, 22:25
https://www.space24.pl/wczesniejszy-koniec-kadencji-prezesa-polskiej-agencji-kosmicznej

Offline Orionid

• Weteran
« Odpowiedź #21 dnia: Grudnia 03, 2020, 02:10 »
W tym roku powinna się zakończyć dopiero 1-sza 5-letnia kadencja pierwszego prezesa POLSA.
Czy POLSA to perspektywiczne miejsce pracy dla ludzi ze znaczącym dorobkiem w branży kosmicznej ?
Niestabilność agencji może nie sprzyjać pozyskiwaniu profesjonalnych kadr.

Offline Tomasz Noga

• Senior
« Odpowiedź #22 dnia: Grudnia 03, 2020, 09:13 »
Stabilność zatrudnienia pracowników to jedno, a stabilność zatrudnienia prezesa - stanowiska, niestety, politycznego, to drugie. W pełni zgadzam się, że brak stabilności w zarządzaniu jest bardzo złym zjawiskiem.

Offline Adam.Przybyla

• Weteran
  • Realista do bólu;-)
« Odpowiedź #23 dnia: Grudnia 03, 2020, 09:59 »
Zniknieniecie POLSA nikt w polsce by nie zauwazyl, nie sadze aby byly tam potrzebne profesjonalne kadry.
W sumie mozna by obciac na tym fundusze. Samo utrzymanie "kosmicznej nazwy" przy zerowych konkretach, nie ma sensu.
Z powazaniem
                   Adam Przybyla
« Ostatnia zmiana: Grudnia 04, 2020, 10:42 wysłana przez Adam.Przybyla »
https://twitter.com/AdamPrzybyla
JID: adam.przybyla@gmail.com

Offline Rafał

• Weteran
  • Nie zapomnijmy o Wenus.
« Odpowiedź #24 dnia: Grudnia 04, 2020, 07:12 »
Wariatkowo. Dwa dni wcześniej konferencje robił. Z angielska: jestem rozczarowany, ale nie zaskoczony.

Offline Finch

• Pełny
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #25 dnia: Grudnia 05, 2020, 00:36 »
Przez cały rok na forum powstały aż 2 strony na temat tej żałosnej instytucji. To samo przez się świadczy o jej wartości i dokonaniach.

Kanarkusie, niestety ale w państwie z dykty te nadzieje są z góry skazane na porażkę. :(
Otwieram wątek, mam nadzieję, że dużo się będzie dziać w tym roku!

Chlew do zaorania.

Offline Orionid

• Weteran
« Odpowiedź #26 dnia: Grudnia 05, 2020, 23:55 »
Nabór na prezesa POLSA
BY KRZYSZTOF KANAWKA ON 5 GRUDNIA 2020

Czwartego grudnia rozpoczął się nabór na stanowisko Prezesa Polskiej Agencji Kosmicznej. Kandydatury można nadsyłać do 14 grudnia. (...)
https://kosmonauta.net/2020/12/nabor-na-prezesa-polsa-3/

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #27 dnia: Grudnia 06, 2020, 00:49 »
No to który z forumowiczów się zgłosi? :)

Offline Adam.Przybyla

• Weteran
  • Realista do bólu;-)
« Odpowiedź #28 dnia: Grudnia 06, 2020, 16:32 »
... za ta kase? To bedzie na waciki ... Z kim potem mozna by wspolpracowac, jak rowny z rownym? Z Etiopia ... nie wiem, czy nawet oni by teraz chcieli ... Z powazaniem
                                                                    Adam Przybyla
« Ostatnia zmiana: Grudnia 06, 2020, 21:38 wysłana przez Adam.Przybyla »
https://twitter.com/AdamPrzybyla
JID: adam.przybyla@gmail.com

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #29 dnia: Grudnia 09, 2020, 13:43 »
Dziś Pan Szaniawski opublikował taki oto komentarz:

Nie wysyłamy polityków w kosmos.

Po ponad dwóch latach zakończyła się moja praca dla Polska Agencja Kosmiczna. Kosmos kocham i trochę rozumiem, więc moja przygoda z samym kosmosem trwa nadal.

Z okazji zmiany zawodowej podsumowałem ostatnie dwa lata spędzone w Agencji. Teraz, kiedy zdałem już służbowy laptop i samochód będę mógł spokojnie zdać też relację z tej kosmicznej przygody 😎

Zawsze kiedy mówiłem znajomym gdzie pracuję, spotykały mnie dwie wybuchowe reakcje. Pierwsza to wybuch śmiechu, druga to wybuch złości ze względu na "palenie kasy".

Polski sektor kosmiczny, wbrew ironicznym żartom, nie zajmuje się wysyłaniem w kosmos polityków, prowadzeniem gwiezdnych wojen ani organizowaniem podróży kosmicznych milionerów.

Polski sektor kosmiczny jest jednym z najbardziej perspektywicznych obszarów naszej gospodarki. POLSA, jako agencja rządowa, działa na rzecz zwiększenia korzyści czerpanych z kosmosu przez polskie firmy, sektor publiczny i pośrednio przez każdego obywatela. 🔭📡🛰🚀

Dziękuję Wam, wszystkim wspaniałymi ludziom, z którymi miałem przyjemność realizować tę misję. Wierzę, że hasło #GoPOLSA dalej będzie towarzyszyło realizacji polskich ambicji w przestrzeni kosmicznej. Całym sercem dalej będę z Wami – choć w innej konstelacji 😀

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #29 dnia: Grudnia 09, 2020, 13:43 »