Autor Wątek: Falcon 9 | Starlink-7 | 22.04.2020  (Przeczytany 31824 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline wini

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
    • Kosmonauta.net
Odp: Falcon 9 | Starlink-7 | 22.04.2020
« Odpowiedź #75 dnia: Kwietnia 23, 2020, 20:41 »
Mi też się nie udało ich zaobserwować, mam nadzieję że przy drugim przelocie będzie lepiej:)

Offline juram

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #76 dnia: Kwietnia 23, 2020, 21:10 »
Ja też nie widziałem wizualnie, ale oglądając nagrany lustrzanką film, zobaczyłem tę karawanę, która po minięciu Wenus, zaczęła gasnąć w cieniu Ziemi. 

« Ostatnia zmiana: Kwietnia 24, 2020, 12:15 wysłana przez juram »

Offline gelo

• Pełny
« Odpowiedź #77 dnia: Kwietnia 23, 2020, 21:32 »
Widziałem z Warszawy jednak bardzo krótko i nie zdążyłem złapać. Mimo to niesamowity widok. Ale bardziej mnie zaskoczyło, że 4 minuty przed przelotem wcześniejsza paczka zaczęła puszczać flary. Łącznie zaobserwowałem około 10 (!) o jasności od porównywalnej z Wenus do znacznie jaśniejszej (na oko prawie jak najjaśniejsze Iridium)!

Offline suchyy

• Weteran
« Odpowiedź #78 dnia: Kwietnia 23, 2020, 22:24 »
Widzę, że nie jestem osamotniony! Drugiego przelotu Starlink-train nie oglądałem, a pierwszego nie widziałem!  :( Tak jak na moje warunki miejskiego nieba w Lublinie, lekko przymglonego, pierwszy przelot był przynajmniej ze 20 min. za wcześnie - nie pomogła mi nawet lornetka (może ktoś z młodszym wzrokiem coś by wypatrzył - dla mnie niebo było jeszcze zbyt jasne).  >:( Natomiast między ok. 20:50 a 21:00 widziałem kilka szt. Starlinków z szóstej paczki w pionowym przelocie, lecących z rzadka  - faktycznie były wyjątkowo jasne, zrównując się wysokością z Kapellą, dorównywały jej jasnością (czyli ok. 0 mag).
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 23, 2020, 22:34 wysłana przez suchyy »
Pozdrowienia z Lublina: Jurek (suchyy).

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #78 dnia: Kwietnia 23, 2020, 22:24 »

Offline TomIR

• Weteran
« Odpowiedź #79 dnia: Kwietnia 23, 2020, 22:50 »
Widziałem z Krakowa, ale tylko przez lornetkę. Przelot był bardzo krótki: doleciały do Betelgezy i koniec.
Próbowałem nagrać przelot. Coś tam widać (ledwie), ale jakość jest koszmarna, a kompresja na YT nie pomaga.

Offline wini

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #80 dnia: Kwietnia 23, 2020, 22:53 »
U mnie też bardzo krótko (5-10 sekund może). Podobnie jak gelo udało mi się zobaczyć przed tym flare z któregoś z wcześniejszych.

Offline suchyy

• Weteran
« Odpowiedź #81 dnia: Kwietnia 24, 2020, 00:04 »
Widziałem z Krakowa, ale tylko przez lornetkę. Przelot był bardzo krótki: doleciały do Betelgezy i koniec.
Próbowałem nagrać przelot. Coś tam widać (ledwie), ale jakość jest koszmarna, a kompresja na YT nie pomaga.

... no ale coś się już dało zobaczyć przy drugim przelocie, a to już jakiś sukces! Nie ma co ściemniać, warunki już niższego przelotu Starlink-train nad Polską w dniu jutrzejszym nie będą niestety lepsze. Więc zastanawiam się czy przygotować wizualizacje ze Stellarium na 24.04, tak jak TUTAJ. Chcecie? Wygląda na to, że nadal musimy czekać na lepszy Starlink-train nad Polską w stylu TEGO z maja zeszłego roku. Może właśnie w maju czasy startu nowych paczek Starlinków bardziej nam przypasują?  ???
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 24, 2020, 00:31 wysłana przez suchyy »

Offline K.

• Junior
  • **
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #82 dnia: Kwietnia 24, 2020, 00:11 »
Ja nic nie widziałem pomimo niezłych warunków :( Jutro też będzie?

Offline suchyy

• Weteran
« Odpowiedź #83 dnia: Kwietnia 24, 2020, 00:20 »
Będzie, ale w nie lepszych warunkach, przelot niższy i też przy bardzo jasnym jeszcze niebie, jak dzisiaj (chyba jednak za jasnym), dlatego pytam się czy mam przygotować symulację przelotu na 24.04 (tak jak TUTAJ)?
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 24, 2020, 00:27 wysłana przez suchyy »

Online Sokole Oko

• Weteran
  • ...and lift off!
    • Polski AstroBloger
« Odpowiedź #84 dnia: Kwietnia 24, 2020, 10:45 »
Paręnaście przykładowych mapek na piątek ogarnąłem w aktualizacji na blogu dla Rzeszowa, Krakowa, Wrocławia i Suwałk, gdyby ktoś chciał się porwać na obserwacje. Jeśli nie dodałem innych  popularnych miast stołecznych znaczy to tyle, że będzie w nich jeszcze trudniej i jaśniej niż na podanych przykładowych mapkach, gdzie i tak nie będzie łatwo. Może za wyjątkiem ćwiartki SE Polski, bo taka NW może czuć się praktycznie wyłączona. Do drugiego przelotu około 22:00 dodałem Warszawę, mapki są dla ostatniego momentu przed wejściem "pociągu" w cień.

Z jednej strony lornetka może być koniecznością, i to niekoniecznie dającą pewność sukcesu, z drugiej jednak paru osobom się wczoraj pofarciło całkiem nieźle (fotki czytelników też w aktualizacji).

Ja w tym tygodniu o 22:00 dopiero wychodzę z pracy, ale będąc na Pomorzu 20 minut po zachodzie Słońca nawet nie miałbym o czym myśleć.

Edyta. Najlepiej czyli najciemniej będzie w części SE, m.in. Rzeszowie. Przykładowe mapki na pierwszy przelot począwszy od nieba zachodniego.

« Ostatnia zmiana: Kwietnia 24, 2020, 12:25 wysłana przez Sokole Oko »

Offline suchyy

• Weteran
« Odpowiedź #85 dnia: Kwietnia 24, 2020, 12:40 »
Dzięki Tomek (Sokole Oko) za aktualizację na Astroblogu i świetne symulacje przelotu w Stellarium na dzisiaj!  :) W takim razie nie będę się już tutaj produkował, bo nie ma sensu powielać dobrze wykonanej roboty. Pozwolę sobie jednak przedstawić tutaj jeszcze raz dwie fotki, które zacytowałeś u siebie na blogu, żeby coś dodatkow wyjaśnić, gwoli ścisłości:

Pierwsze foto Kol. Andrzeja Błońskiego z okolic Rzeszowa:

Świetna fotka, dobrze pokazująca Starlink-train nad Polską z dnia wczorajszego, ale sądzę, że chyba trochę mocno "podciągnięta"  ;) w procesie postprodukcji (obróbki cyfrowej), co jest oczywiste, bo Autor, rzecz jasna, chciał lepiej wydobyć widok satelitów z jasnego jeszcze nieba w tle, żeby dobrze nam to zobrazować. Na ten przykład, u mnie w Lublinie taki obraz satelitów w Starlink-Train mógłby być widziany na żywo, gdyby przelot nastąpił ok. 30 min. później (czyli ok. 21). Mogę to stwierdzić z całą odpowiedzialnością, bo osobiście gapiłem się wczoraj w niebo między 20 a 21 i również zaliczyłem niepowodzenie w obserwacjach Starlink-train z siódmej paczki, jak wielu innych Kolegów.  :(  Może to być wskazówką na przyszły rok do ewentualnej obserwacji satelitów Starlink w okolicach końca kwietnia (o ile SpaceX coś nie namiesza), żeby nie "jarać" się zbytnio  :D możliwością wyraźnego obejrzenia przelotów, jeśli wystąpią trochę po 20-tej. Raczej okolice 21 są jak na tę porę roku chyba bardziej wskazane.

Drugie foto w wykonaniu mojego krajana z Lublina Kol. Przemysława Arkadiusza:

Ta fotka pokazuje już bardziej realnie (jak zauważył Tomek), to z czym mieliśmy wczoraj do czynienia (choć zapewne też musiała być post obrabiana, jak każde foto cyfrowe). Szczerze mówiąc byłem zaskoczony, że Starlinki z siódmej paczki tak marnie odbijały promienie Słońca (czy miały już rozłożone panele, wiecie coś na ten temat?)! Liczyłem na ich lepszy widok na tle jasnego nieba, zwłaszcza że widoczne również wczoraj (o tej samej porze) z rzadka lecące Starlinki z szóstej paczki wyczyniały cuda (jak zauważyli niektórzy Koledzy) - sam widziałem tuż przed przelotem Starlink-7 (jeszcze na całkiem jasnym niebie) kilka szt. (również flarujących na nieboskłonie zachodnim niedługo przed górowaniem), osiągających wyjątkowo duże jasności, no może nie jak Wenus, ale dochodzących do wartości ujemnych mag. Później przed 21 leciały już "spokojnie", osiągając jednak w max. całkiem przyzwoitą, porównywalną z Kapellą jasność, rzędu 0 mag.

« Ostatnia zmiana: Kwietnia 24, 2020, 13:33 wysłana przez suchyy »

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #86 dnia: Kwietnia 24, 2020, 12:55 »
Mam wrażenie, że panele Starlinków dość wąsko odbijają promienie słoneczne - kilka fotek ze śladami obok siebie, gdzie tylko część rozbłysła - też to sugeruje.

To oznacza, że po prostu kąt dla Ciebie nie był dogodny, by zaobserwować takiego zajączka.

Offline suchyy

• Weteran
« Odpowiedź #87 dnia: Kwietnia 24, 2020, 13:29 »
Mam wrażenie, że panele Starlinków dość wąsko odbijają promienie słoneczne - kilka fotek ze śladami obok siebie, gdzie tylko część rozbłysła - też to sugeruje.

To oznacza, że po prostu kąt dla Ciebie nie był dogodny, by zaobserwować takiego zajączka.

Tak, ale wg. mnie na powyższych dwóch fotkach na ten przykład nie ma "flar" (w rozumieniu przez pasjonatów jako jasnych błysków), to tylko "zgęstki" satelitów dające wypadkowo większą jasność niektórych fragmentów Starlink-train z siódmej paczki (ewentualnie częstsze, słabe migotanie satelitów) , co jest bardziej widoczne, zwłaszcza po "podciągnięciu" fot. w czasie obróbki cyfrowej. Flary satelitów Starlink, dobrze widać od 2min. 12sek. na TYM filmie, który został zrobiony przy okazji przelotu dobrze widocznego nad Polską (przy ciemniejszym niebie niż mieliśmy okazję wczoraj oglądać) Starlink-train z pierwszej paczki: Starlink-1 (Starlink V0.9). Na foto, po "podciągnięciu" cyfrowym takie flary utrwaliłby się zupełnie inaczej. Tak mi się wydaje, ale to może tylko gdybania amatora, uczącego się jeszcze fotografii cyfrowej.  ;)

Również prawdziwie ładne flary widać na filmie Adama (Limax7) też z majowego przelotu pierwszego Starlink-train; (od 19 sekundy filmu)

« Ostatnia zmiana: Kwietnia 24, 2020, 14:52 wysłana przez suchyy »

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #88 dnia: Kwietnia 24, 2020, 14:03 »
Pozwoliłem sobie na włam do Twojego postu w celu wklejenia filmików. ;)

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #89 dnia: Kwietnia 24, 2020, 14:05 »
I jeszcze dopowiadając - nie wiemy, czy kilka kilometrów w jedną czy drugą stronę od tych miejsc obserwacji te flary by nie były silniejsze. Zresztą - zaraz pewnie zaczniemy się spierać o to czym jest flara a czym nie jest. ;)

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #89 dnia: Kwietnia 24, 2020, 14:05 »