Autor Wątek: Komercyjny lot wokół księżyca ...  (Przeczytany 73852 razy)

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
Odp: Komercyjny lot wokół księżyca ...
« Odpowiedź #45 dnia: Maja 07, 2011, 11:23 »
Znaczy ja się tylko zastanawiam, kto ich będzie certyfikować. Chodzi mi o papierki. :) Sam nie wiem, wydaje mi się, że nikt jak na razie tego od strony prawnej nie ogarnia, więc wcale może nie muszą?

Borys

• Gość
« Odpowiedź #46 dnia: Maja 07, 2011, 11:36 »
Tak sobie patrzę na ten moduł orbitalny i zastanawiam się jak oni myślą w 4 lata nadać temu odpowiednią "certyfikację". Wątpię aby coś takiego powstało.

Cały ten sprzęt istnieje od dziesięcioleci, musi jedynie zostać zintegrowany. Przecież to po prostu moduł orbitalny statku Sojuz zamocowany na górnym stopniu Protona (którejś z wersji Bloku D). Podstawowym zadaniem tego dodatkowego modułu orbitalnego jest umożliwienie dokowania właściwemu statkowi (w stylu Sojuzów 4 i 5).

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #47 dnia: Maja 07, 2011, 12:34 »
Tak sobie patrzę na ten moduł orbitalny i zastanawiam się jak oni myślą w 4 lata nadać temu odpowiednią "certyfikację". Wątpię aby coś takiego powstało.

Cały ten sprzęt istnieje od dziesięcioleci, musi jedynie zostać zintegrowany. Przecież to po prostu moduł orbitalny statku Sojuz zamocowany na górnym stopniu Protona (którejś z wersji Bloku D). Podstawowym zadaniem tego dodatkowego modułu orbitalnego jest umożliwienie dokowania właściwemu statkowi (w stylu Sojuzów 4 i 5).

Ahh.. mi się wydawało, że to będzie jakaś nowa pucha (która będzie miała większą objętość, aby zwiększyć komfort podróży turystom :P), no ale jeśli tylko dodatkowy moduł orbitalny...

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #48 dnia: Maja 07, 2011, 15:43 »
Zastanawiają mnie koszty tego przedsięwzięcia. Jeśli rakietami będą Sojuzy, to kosztują one po ok. 70 mln USD. Do tego dochodzą ceny wszystkich modułów statku, koszty przygotowawcze, treningów, obsługi naziemnej (kontrola lotu), ekipy ratowniczej po lądowaniu, ubezpieczenia, itp., itd.

Tymczasem Space Adventures odbierze od klientów w sumie 300 mln USD (nie podano, czy łącznie z podatkiem). Czy to może wystarczyć?

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #48 dnia: Maja 07, 2011, 15:43 »

Borys

• Gość
« Odpowiedź #49 dnia: Maja 07, 2011, 15:56 »
Zastanawiają mnie koszty tego przedsięwzięcia. Jeśli rakietami będą Sojuzy, to kosztują one po ok. 70 mln USD.

Sojuz z Gujany ma kosztować 50 M$. Wątpię, by Rosjanie wydawali na strzał Sojuzem więcej niż 30 M$.

Offline Radek68

• Moderator Globalny
  • "Jutro to dziś, tyle że jutro" Sławomir Mrożek
« Odpowiedź #50 dnia: Maja 08, 2011, 23:00 »
A oto obrazek projektowanego kompleksu wokółksiężycowego:

Dodam to tego jeszcze dwa obrazki:

The Dark Side of the Moon

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #51 dnia: Maja 11, 2011, 14:34 »
Fajne obrazki z tym turystycznym statkiem dookoła Księżyca ;-) Mam nadzieję, że czegoś takiego jednak doczekamy. Skoro Constellation upadł to jest to jedyna szansa by godnie (dla ludzkości, w tym Rosjan, niekoniecznie dla USA) upamiętnić 50lecie pierwszego lądowania człowieka na Księżycu. Taki turystyczny oblot Księżyca też byłby już następnym kroczkiem w opanowywaniu kosmosu, a nie jak do tej pory od 40 lat kręceniem się w kółko na LEO.

Mam nadzieję, ze jednak ten drugi bilet zostanie wkrótce sprzedany. Ciekawe, czy w tym przypadku gdy misja dojdzie do realizacji, czy będziemy ja mogli oglądać w TV a przynajmniej w telewizji internetowej? Może Rosja i Space Adventures zechcą w ten sposób dorobić sobie pieniędzy i prestiżu  ::)

Offline Szaniu

• Weteran
  • Szepty Ziemi.
« Odpowiedź #52 dnia: Maja 11, 2011, 14:50 »
Ciekawe, czy w tym przypadku gdy misja dojdzie do realizacji, czy będziemy ja mogli oglądać w TV a przynajmniej w telewizji internetowej?

Myślę, że to obowiązkowe! :)  Oby ci na górze myśleli podobnie.
Czy pasażerowie mieliby coś do powiedzenia w tej kwestii?

Offline Mikkael

• Weteran
  • "Per aspera ad astra"
« Odpowiedź #53 dnia: Maja 11, 2011, 17:07 »
Pewnie transmisja będzie - a następnie jakiś film dokumentalny w stylu Discovery Channel. W końcu to będzie niezła reklama dla tego typu przedsięwzięć. Może wtedy znajdą się następni chętni?
GG 8698011

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #54 dnia: Czerwca 30, 2011, 19:32 »
Aj! W tym miejscu warto napisać coś, co JSz napisał w wątku o turystyce kosmicznej:

W serwisie ITAR-TASS ukazał się dzisiaj artykuł pt. "Energia not to produce Soyuz spaceship for space tourists".

Czytamy w nim m.in.: "The Energia aerospace corporation will not produce another piloted spaceship Soyuz-TMA for space tourists, the chief of the Federal Space Agency (Roskosmos) Vladimir Popovkin told reporters the 49th Paris Air Show here on Tuesday. “New space tourists cannot be put into space onboard the Soyuz spaceship in the near future. The Energia aerospace corporation has a very intensive schedule of piloted flights. We do not see any opportunity to produce more spaceships,” Popovkin said.".

Czyli nowy szef Roskosmosu stwierdził, że RKK Energia nie będzie produkować Sojuzów dla turystów, w każdym razie w najbliższym czasie. Oznacza to pewno przynajmniej znaczne opóźnienie. Jak to rozumieć? Nowa miotła w Roskosmosie chce być bardziej pryncypialna niż poprzednik? Czy po prostu nie dają rady? Bo wydawałoby się, że dla Roskosmosu turyści na Sojuzach byliby dobrą okazją by ugryźć trochę z tortu, na jaki szykuje się komercja w Stanach.

Wypowiedź ta padła podczas Paris Air Show, na którym mamy swoich korespondentów. Czy mówi lub słyszy się tam coś na ten temat?

Źródło: http://www.itar-tass.com/en/c154/169455.html.

...czyżby więc zapowiedź komercyjnego lotu księżycowego była jedynie chwytem marketingowym?

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #55 dnia: Czerwca 30, 2011, 21:39 »
Z tej ogólnikowej wypowiedzi Popowkina trudno wyciągać daleko idące wnioski. Może chodziło tylko o turystów udających się na ISS, co wymagałoby budowy co roku jednego Sojuza więcej. Na taką interpretację wskazywałoby to, że szef Roskosmosu mówił o Sojuzach TMA (w domyśle chyba TMA-M), a wokół Księżyca musiałaby polecieć chyba inna, nowa wersja?

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #56 dnia: Czerwca 30, 2011, 21:42 »
Właśnie dlatego żałuję, że nie wyrobiłem na to spotkanie. Zadałbym osobiście pytania o te Sojuzy i byśmy nie zgadywali teraz.

Domyślam się, że w ciągu najbliższych miesięcy możemy się coś nowego dowiedzieć. :)

velo

• Gość
« Odpowiedź #57 dnia: Lipca 01, 2011, 00:37 »
Czuję, że jak nie Sojuz to do Space Adventures pewnie dogada się z jakąś ekipą od komercyjnych kapsuł.

Offline Mikkael

• Weteran
  • "Per aspera ad astra"
« Odpowiedź #58 dnia: Sierpnia 17, 2011, 12:14 »
Do końca 2011 roku Space Adventures ma ujawnić nazwiska dwóch szczęśliwców, którzy w 2016 lub 2017 udadzą się Sojuzem na wycieczkę wokół Łysego.

http://www.kyivpost.com/news/guide/guidenews/detail/110991/
GG 8698011

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #59 dnia: Sierpnia 18, 2011, 20:36 »
Wow Mam nadzieję, że do takiego lotu jednak dojdzie. Super byłoby coś takiego przeżyć, zwłaszcza dla mnie nie pamiętającego czasów Apollo  ::) Poza tym taka misja mogłaby podziałać na dumę Amerykanów i być może to dałoby kopa dla finansów na eksplorację w NASA i może w Rosji borykającej się z kłopotami rozlicznymi  :-\

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #59 dnia: Sierpnia 18, 2011, 20:36 »