Autor Wątek: Mars One  (Przeczytany 156335 razy)

Offline Adam.Przybyla

• Weteran
  • Realista do bólu;-)
Odp: Mars One
« Odpowiedź #270 dnia: Kwietnia 02, 2015, 20:45 »
Ja bym zostawił :)

Mars One... to świetna kampania. Reklamowa. I na tym poprzestańmy.
          ... raczej antyreklama, nic bardziej nie szkodzi firmom ktore chca cos robic w dziedzinie astro niz taka "akcja".
Sa pewne granice akceptacji ... Z powazaniem
                             Adam Przybyla
https://twitter.com/AdamPrzybyla
JID: adam.przybyla@gmail.com

Offline malisz182

• LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #271 dnia: Kwietnia 14, 2015, 08:52 »
Dostałem na maila z MArs One taką wiadomość:

We recently updated the Mars One mission time line, with the first unmanned mission scheduled for 2020 and the first human landing on Mars in 2027. This mission is based on existing technology and the details have been well thought out with established aerospace companies. We are on our way to make the dreams of many around the world become reality. This mission to Mars will not only document the first landing on Mars but also the first settlement beyond Earth. The one-way aspect of Mars One's mission reduces the needed infrastructure dramatically and thus makes it feasible. A return mission would require technology that is not currently available or tested and would greatly increase the cost of the mission.

Co dwa lata korekta terminu o dwa lata do przodu ;)

Offline Rafał

• Weteran
  • Nie zapomnijmy o Wenus.
« Odpowiedź #272 dnia: Kwietnia 14, 2015, 09:41 »
The one-way aspect of Mars One's mission reduces the needed infrastructure dramatically and thus makes it feasible. A return mission would require technology that is not currently available or tested and would greatly increase the cost of the mission.

A tak uciekając w poważną stronę: czy to nie jest tak, że koszt utrzymania przy życiu ludzi na Marsie przez wiele lat zdecydowanie przewyższy koszt/technologię powrotu z Marsa?

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #273 dnia: Kwietnia 14, 2015, 19:01 »

Witaj na Forum, malisz182!

Czy miałeś jakieś kontakty z MO, np. w sensie aplikowania, czy po prostu zamówiłeś newslettera?

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #273 dnia: Kwietnia 14, 2015, 19:01 »

velo

• Gość

Offline Adam.Przybyla

• Weteran
  • Realista do bólu;-)
« Odpowiedź #275 dnia: Maja 08, 2015, 22:15 »
Poważny news o losach jednej kandydatki z Mars One ;)

http://www.dailymail.co.uk/femail/article-3070222/Woman-wanted-make-history-Mars-One-expedition-forced-tattoo-tribute-removed-plan-live-space-failed-blast-off.html
             ... ci ludzie dlugo zapamietaja, ze wszystkie kosmiczne inicjatywy to tylko naciagactwo ... BTW, zastanawialiscie sie nad zmina nazwy watku, moze warto wyslac maila do tego pana, ktory byl takim goracym oredownikiem MO jakis czas temu, ze az chcial podawac ludzi do sadu, jak teraz nazwalby ten watek?;-) Z powazaniem
                                                                                                             Adam Przybyla
https://twitter.com/AdamPrzybyla
JID: adam.przybyla@gmail.com

Offline malisz182

• LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #276 dnia: Maja 19, 2015, 22:20 »

Witaj na Forum, malisz182!

Czy miałeś jakieś kontakty z MO, np. w sensie aplikowania, czy po prostu zamówiłeś newslettera?

Tylko newsletter

Offline magiczny

• Senior

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #278 dnia: Czerwca 24, 2015, 20:10 »
Z tego wynika, że MO nie tylko zwodził (zwodzi?) naiwnych, ale także świadomie wprowadził ich w błąd odnośnie liczby aplikacji. Celem oczywiście było sprawienie wrażenia ogromnego zainteresowania tą inicjatywą. Mówiąc wprost - oszukał.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #279 dnia: Czerwca 24, 2015, 21:19 »
Mam wrażenie, że teraz krok po kroku "obnażane" są pewne niewygodne fakty odnośnie MO, które za każdym razem są coraz bardziej smutne. Obawiam się, że następną informacją będzie to, że tak naprawdę żadnej konkretnej pracy wewnątrz MO nie wykonano.

Offline station

• Sir Astronaut
  • Weteran
  • Let there be Space!
« Odpowiedź #280 dnia: Czerwca 26, 2015, 23:07 »
..ale jakiej "pracy"? Rozumiem wcześniejsze próby wlewania jakiegokolwiek optymistycznego zabarwienia w tę jawną grandę, ale po prostu nie przesadzajmy z naiwnością...
MO to niestety i tak tylko pierwszy z klasycznych przykładów jak niewielkim wysiłkiem i jak łatwo można robić ludzi w "kosmicznego balona".
Leć Elon na Marsa...leć...i nie wracaj.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #281 dnia: Sierpnia 17, 2015, 00:09 »

Offline Maquis

• Bóg-Imperator ;)
  • Administrator
  • Muhahahahaha
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #282 dnia: Sierpnia 19, 2015, 22:20 »
Zabawne, że takie krytyczne artykuły pojawiają się dopiero teraz. No bo kto by się spodziewał?

Offline Orionid

• Weteran
  • Very easy - Harrison Schmitt
« Odpowiedź #283 dnia: Czerwca 11, 2016, 17:47 »
Projekt nadal żyje. Kiedyś był program "Gwiezdnych Wojen". Od jakiegoś czasu  mamy liczne programy kolonizacji Marsa.
Czy skończy się podobnie? Wyścig technologiczny wyłoni zwycięzców, a cel okaże się tylko niespełnioną obietnicą?

100 kandydatów ma wziąć udział w nowym etapie selekcji. Po 5 dniowej fazie testów ma się ostać 40. Po kolejnym etapie selekcji 24 śmiałków (samobójców?) na lecieć na Czerwoną Planetę w jednym tylko kierunku w 2026.

"It will be the first time all candidates will meet in person and demonstrate their capabilities as a team.

"In this round the candidates will play an active role in decision making/group formation.

"Mars One has asked the candidates to group themselves into teams with the people they believe they can work well with."

As they will not be returning to Earth, those selected must be capabale of living in small groups, finding water, producing oxygen and growing their own food.

http://timesofindia.indiatimes.com/tech/tech-news/Mars-colonists-to-undergo-five-days-of-tests/articleshow/52627942.cms

Może potem z nadzieją będą oczekiwać na kolonistów od Elona Muska :)

Człowiek ma prawo wybierać formę śmierci. Walentina Tierieszkowa ma chyba wiernych naśladowców, którzy też chcieliby dokonać żywota na Czerwonej Planecie.
« Ostatnia zmiana: Czerwca 11, 2016, 18:43 wysłana przez Orionid »

Offline Spearhead

• Junior
  • **
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #284 dnia: Czerwca 11, 2016, 18:27 »
Nie wiem czy to było gdzieś mówione bo średnio interesuję się tym projektem, ale jak mieliby się tam dostać?
Kto ich tam zawiezie i jakim statkiem? :D

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #284 dnia: Czerwca 11, 2016, 18:27 »