Autor Wątek: ScopeDome Hevelius 2 - 22.09.2012 (dla wszystkich)  (Przeczytany 189012 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Maquis

• Bóg-Imperator ;)
  • Administrator
  • Muhahahahaha
    • Kosmonauta.net
Odp: ScopeDome Hevelius 2 - 22.09.2012 (dla wszystkich)
« Odpowiedź #180 dnia: Września 23, 2012, 20:31 »
Dwa zdjęcia wykonane w ciągu kilkunastu minut po starcie. Na pierwszym widać fragment jeziora charzykowskiego, spod którego startowaliśmy. Na drugim, wykonanym nieco później widoczny jest koniec tego jeziora i dwa kolejne - Długie i Karsińskie. Pośrodku widoczna jest wioska o fenomenalnej nazwie Swornegacie ;)

Jak widać pogoda nie rozpieszczała.

Offline Maquis

• Bóg-Imperator ;)
  • Administrator
  • Muhahahahaha
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #181 dnia: Września 23, 2012, 20:39 »
Zwiększamy wysokość. Tutaj widoczny jest północny fragment jeziora Karasińskiego. Kamera patrzy mniej więcej na północ, więc widzimy jeszcze Jezioro Witoczno, znajdujące się za Karasińskimi jeszcze dalej prawdopodobnie Jezioro Śluza. Następnie po prawej mamy fragment Jeziora Łęckiego, następnie na północ Jezioro Płęsno, potem Gardliczno Duże, a następnie prawdopodobnie Jezioro Zmarłe. Wszystko to otaczają lasy Borów Tucholskich.

Offline Maquis

• Bóg-Imperator ;)
  • Administrator
  • Muhahahahaha
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #182 dnia: Września 23, 2012, 20:44 »
ponieważ tego dnia warstwa chmur była dość pokaźna, przez pewien czas kamera rejestruje jedynie mgłę, a potem... przebijamy się przez najniższą warstwę chmur i od razu wpadamy w chmury na średnim piętrze.

Offline Maquis

• Bóg-Imperator ;)
  • Administrator
  • Muhahahahaha
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #183 dnia: Września 23, 2012, 20:47 »
Wkrótce potem balon z sondą znów przebijają się przez chmury - tym razem nieco mniej gęste, a gdy wyskakują powyżej kamera rejestruje...

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #183 dnia: Września 23, 2012, 20:47 »

Offline Maquis

• Bóg-Imperator ;)
  • Administrator
  • Muhahahahaha
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #184 dnia: Września 23, 2012, 20:51 »
Wspinamy się wyżej i sonda trafia mniej więcej w piętro chmur wysokich. Pod nami morze chmur średniego piętra i poniżej niskiego.

Offline Maquis

• Bóg-Imperator ;)
  • Administrator
  • Muhahahahaha
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #185 dnia: Września 23, 2012, 20:58 »
Ponieważ tego dnia spodziewano się jeta, trzeba było zaprogramować komputer tak, żeby odcinał balon po przekroczeniu dystansu zaledwie 65 kilometrów. To prawdopodobnie ostatnie zdjęcie przed uruchomieniem odcinacza. Wysokość nieco ponad 10 tyś metrów.

Offline Maquis

• Bóg-Imperator ;)
  • Administrator
  • Muhahahahaha
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #186 dnia: Września 23, 2012, 21:02 »
W pewnym momencie coś się dzieje ze spadochronem (prawdopodobnie linki splątują się z dodatkowym trackerem) i gondola obraca się o 180 stopni.

Offline Maquis

• Bóg-Imperator ;)
  • Administrator
  • Muhahahahaha
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #187 dnia: Września 23, 2012, 21:11 »
I ostatnie zdjęcie na którym można w miarę dokładnie coś zobaczyć.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #188 dnia: Września 23, 2012, 21:22 »
W pewnym momencie coś się dzieje ze spadochronem (prawdopodobnie linki splątują się z dodatkowym trackerem) i gondola obraca się o 180 stopni.

Ależ skąd! Z uwagi na ułożenie spadochronu spadek i tak by był 'do góry nogami'. :)

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #189 dnia: Września 23, 2012, 21:23 »
I ostatnie zdjęcie na którym można w miarę dokładnie coś zobaczyć.

Jeszcze to przeanalizujemy, ale bardzo prawdopodobne jest, że na tym zdjęciu widać miejsce lądowania. :)

Offline Maquis

• Bóg-Imperator ;)
  • Administrator
  • Muhahahahaha
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #190 dnia: Września 23, 2012, 21:28 »
Ależ skąd! Z uwagi na ułożenie spadochronu spadek i tak by był 'do góry nogami'. :)

No to teraz ja powiem "ależ skąd". Spadochron był przymocowany do szelek z górnej strony tuż pod odcinaczem i gdyby tylko linka z nim przeszła bez problemów obok gondoli to wszystko by grało. Na dole był dodatkowy tracker i jeśli owinął się o linkę spadochronu to po odcięciu linka zatrzymała się poniżej gondoli i dlatego ją odwróciła. Gdyby tylko linka w całości znalazła się powyżej to gondola musiałaby spadać normalnie bo zwyczajnie nie mogłaby inaczej.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #191 dnia: Września 23, 2012, 21:54 »

No to teraz ja powiem "ależ skąd". Spadochron był przymocowany do szelek z górnej strony tuż pod odcinaczem i gdyby tylko linka z nim przeszła bez problemów obok gondoli to wszystko by grało. Na dole był dodatkowy tracker i jeśli owinął się o linkę spadochronu to po odcięciu linka zatrzymała się poniżej gondoli i dlatego ją odwróciła. Gdyby tylko linka w całości znalazła się powyżej to gondola musiałaby spadać normalnie bo zwyczajnie nie mogłaby inaczej.

Zupełnie nie zrozumiałem. :) Chyba będziemy musieli sobie to obrazkowo wyjaśnić, jak się spotkamy. :)

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #192 dnia: Września 23, 2012, 22:00 »
Pracuję nad nagraniem z kamerki. Mam zamiar to niebawem dać na yt. :)

Offline skrzyp

• Weteran
« Odpowiedź #193 dnia: Września 23, 2012, 22:43 »
Jutro beda opracowane dane z akcelerometru to bedziecie mieli argumenty do rozmow... ;)
Wy już wiecie ale wszystkim napisze:
- komputer dzialal prawidlowo az do chwili uderzenia najpierw w galaz (1,7G) pozniej w ziemie (2,9G)
- ostatnie uderzenie cos zrobilo z kompem, bo pojawilo sie 5 resetow a po ostatnim komputer przestal zapisywac na sd (poruszala sie karta sd?). Mimo to komputer przeszedl w tryb oszczedzania energii, wylaczyl APRS i GPSy
- na video nagral sie dzwiek syrenki - musimy sprawdzic czy bylo to juz po ostatnim resecie czy wczesniej. Koledzy z zespołu Copernicus powiedzieli ze slyszeli pikanie syreny, co znow potwierdzalo by teorie o dzialajacym kompie ale problemami z SD. Tu plus zapisywania etapu lotu w EEPROMie a nie na SD

Offline Radek68

• Moderator Globalny
  • "Jutro to dziś, tyle że jutro" Sławomir Mrożek
« Odpowiedź #194 dnia: Września 23, 2012, 23:26 »

To ja już chyba rozumiem jak to wyglądało. Spadochron po prostu wisiał na dole pod gondolą, bo miał długą linkę, która  przymocowana była do strony wierzchniej. Po odcięciu balonu gondola (z trackerem)  miała zacząć spadać szybciej od spadochronu, który wtedy znalazłby się na górze.
Nie brałem udziału w pracach nad projektem, ale gdybym wcześniej o tym wiedział odradzałbym takie rozwiązanie (trochę sie na tym znam), gdyż - jak widać - jest bardzo ryzykowne.
W pierwszej sekundzie po odcięciu gondola pokonuje tylko 5 metrów w dół, a w tym samym czasie spadochron rozkłada się i linka... ale na szczęście wszystko dobrze się skończyło.

Jak to było przymocowane widać (no niedokładnie, ale można wywnioskować) na tych kilku zdjęciach:

http://sp2put.utp.edu.pl/wp-content/gallery/hevelius-i-copernicus-22-9-2012/img_2004.jpg
http://sp2put.utp.edu.pl/wp-content/gallery/hevelius-i-copernicus-22-9-2012/img_2049.jpg
http://sp2put.utp.edu.pl/wp-content/gallery/hevelius-i-copernicus-22-9-2012/img_2047.jpg
The Dark Side of the Moon

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #194 dnia: Września 23, 2012, 23:26 »