Autor Wątek: MER-B OPPORTUNITY  (Przeczytany 450878 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
Odp: MER-B OPPORTUNITY
« Odpowiedź #945 dnia: Września 06, 2018, 23:52 »
Bądźmy w tej kwestii optymistami. Już nie raz różne sondy kosmiczne zupełnie niespodziewanie odzywały się po długim okresie ciszy. Może i tak samo będzie z Opportunity? ;)

Offline station

• Sir Astronaut
  • Weteran
  • Let there be Space!
« Odpowiedź #946 dnia: Września 07, 2018, 12:05 »
Jak nie dotrwał? Kolejnym łazikiem po MERach był Curiosity!  :D

Ehhh, miałem na myśli kolejnego - tego co ma wystartować w 2020 z wirnikowym dodatkiem. Ciekawe kiedy konkurs na nazwę ;)

Tak. Oficjalnie misja jest w toku, ale milczenie MERa-B nie jest dobrym prognostykiem :(

No ten z tym minismigłowcem to będzie na szczęscie trabant-brat Curiosity z RTG, także nie powinno być z zasilaniem problemu. Zastanawia mnie czy ten latający kurdupel nie mógłby być podładowywany...indukcyjnie, bo zapewne bateryjki pokładowe będzie miał słabe, pomijając już cały system "podtrzymywania życia", na wypadek kolejnej burzy piaskowej i potrzeby podładowania baterii, które z kolei trzymałyby odpowiednią temperaturę wewnątrz tego smigiełka. Curiosity 2 musiałby mieć tylko dedykowane, odpowiednie minilądowisko-platforemkę na naszego fruwającego przyjaciela. No dobra, jest lekko off-topic, ale to gdybanie na bazie przypadku-niedowładu energetycznego Oppy.
Leć Elon na Marsa...leć...i nie wracaj.

Offline artpoz

• Weteran
« Odpowiedź #947 dnia: Września 19, 2018, 10:51 »
Zwiększono częstotliwość wysyłania sygnałów do Opportunity z trzech w tygodniu do wielokrotnie w ciągu dnia.
Tau szacuje się na poniżej 1.5. Nadal brak sygnału. Nasłuchy mają potrwać do stycznia 2019.

Offline artpoz

• Weteran
« Odpowiedź #948 dnia: Września 21, 2018, 09:26 »
Brak sygnału od 100 dni. Szanse na kontakt z łazikiem stale maleją.

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #948 dnia: Września 21, 2018, 09:26 »

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #949 dnia: Września 26, 2018, 10:30 »

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #950 dnia: Września 26, 2018, 17:04 »
To chyba z Oppy nieboszczyk  :( Niebo sie oczyscilo a lazik milczy  :'(

Offline Saturn1b

• Junior
  • **
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #951 dnia: Września 28, 2018, 00:54 »
Szkoda, ale tak popatrzeć całościowo to chciało by się żeby wszystkie łaziki tyle procent zakładanego na początku czasu działania działały. Chyba najfajniejszy teren jeśli chodzi o łaziki dużo wydm kraterów. spirit i curiosity bardziej górzysty kamienisty.

Offline Orionid

• Weteran
  • Very easy - Harrison Schmitt
« Odpowiedź #952 dnia: Września 28, 2018, 06:53 »
Marsjański łazik Opportunity sfotografowany z orbity
27.09.2018

Zdjęcie wykonane z orbity przez sondę Mars Reconnaissance Orbiter przedstawia fragment powierzchni Marsa. Na obszarze zaznaczonym kwadratem znajduje się łazik Opportunity (w centrum kwadratu). Źródło: NASA/JPL-Caltech/Univ. of Arizona.

Agencja kosmiczna NASA pokazała zdjęcie fragmentu powierzchni Marsa wykonane z sondy orbitalnej. Na fotografii widać łazik Opportunity. Niestety łazik nadal nie skomunikował się z Ziemią, po przetrwaniu wielkiej burzy pyłowej.

Zdjęcie zostało wykonane przy pomocy kamery wysokiej rozdzielczości HiRISE pracującej na pokładzie sondy Mars Reconnaissance Orbiter (MRO). Widać na nim mały obiekt na zboczach Perseverance Valley (Doliny Wytrwałości). Tym obiektem jest amerykański łazik Opportunity, który podążał w stronę doliny, gdy zaskoczyła go potężna burza pyłowa trwająca nad tym obszarem przed ponad 100 dni.

Burza pyłowa spowodowała, że w atmosferze Marsa znalazło się tyle pyłu, że skutecznie blokował on większość światła słonecznego, a to z kolei spowodowało, że łazik Opportunity nie miał energii do działania, którą czerpie z baterii słonecznych i przeszedł w stan hibernacji.

Od tamtej pory NASA nie ma kontaktu z automatycznym łazikiem. Ostatnią komunikację przeprowadzono 6 czerwca br. Na początku września agencja zapowiedziała, że przez 45 dni będzie aktywnie nasłuchiwać sygnału od łazika i regularnie wysyłać polecenia do niego. Jeżeli do połowy października się nie odezwie, będzie trzeba przyjąć, iż burza pyłowa ostatecznie zakończyła wieloletnią misję łazika Opportunity (na Marsie wylądował na początku 2004 roku).

Współczynnik opisujący jak dużo światła słonecznego dociera do powierzchni, określany jako tau, był oceniany na obszarze działania Opportunity na ponad 10 w szczytowych momentach burzy pyłowej. W ostatnim okresie wartość tau spadała (czyli atmosfera się przejaśniała) i w dniu 20 września szacowana była na 1,3, na podstawie zdjęć z orbity.

Właśnie 20 września wykonano fotografię, na której wypatrzono łazik Opportunity. NASA opublikowała zdjęcie na swojej stronie internetowej we wtorek. Fotografię wykonano z wysokości około 267 kilometrów nad powierzchnią planety. Biały kwadrat naniesiony na fotografię oznacza obszar o szerokości 47 metrów. W centrum kwadratu znajduje się łazik.(PAP)

cza/ agt/
http://naukawpolsce.pap.pl/aktualnosci/news%2C31129%2Cmarsjanski-lazik-opportunity-sfotografowany-z-orbity.html

Offline artpoz

• Weteran
« Odpowiedź #953 dnia: Października 01, 2018, 14:23 »
Opportunity milczy od ponad trzech miesięcy. Tau szacuje się na 1.3 i nadal spada.
Łazik do 10 czerwca 2018 przejechał 45.16 km. Nasłuchy i wysyłanie sygnałów trwa nadal.

Offline station

• Sir Astronaut
  • Weteran
  • Let there be Space!
« Odpowiedź #954 dnia: Października 01, 2018, 15:25 »
Nie ma szans na sygnał, łazik umarł i trzeba się z tym pogodzić, zwłaszcza po tak długim czasie po ostatnim odbiorze sygnału.

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #955 dnia: Października 01, 2018, 20:43 »
Nie ma szans na sygnał, łazik umarł i trzeba się z tym pogodzić, zwłaszcza po tak długim czasie po ostatnim odbiorze sygnału.

Mnie się też od długiego czasu wydaje, że łazik już padł. Choć istnieje minimalna szansa, że do tej pory Oppy się nie odezwał bo ma zakurzone zbytnio panele fotowoltaiczne. Ale to dla mnie mało prawdopodobne  :(

Offline station

• Sir Astronaut
  • Weteran
  • Let there be Space!
« Odpowiedź #956 dnia: Października 01, 2018, 20:58 »

Mnie się też od długiego czasu wydaje, że łazik już padł. Choć istnieje minimalna szansa, że do tej pory Oppy się nie odezwał bo ma zakurzone zbytnio panele fotowoltaiczne. Ale to dla mnie mało prawdopodobne  :(

Łazik się nie odezwał, bo nie tyle ma zapylone panele, ile nie otrzymywały one należytej porcji światła (przez burzę pyłową) aby podładować systemy hardware'u łazika. Ostatecznie baterie nie były ładowane, a zgromadzona ilość energii nie wystarczyła by utrzymać wymaganą, minimalną temperaturę układów elektronicznych. Jednym słowem - Oppy zamarzł, jak 8 lat temu Spirit.

Offline artpoz

• Weteran
« Odpowiedź #957 dnia: Października 02, 2018, 10:42 »
Ja też uważam misję Opportunity za zakończoną. Ciekawe kiedy NASA oficjalnie zakończy tę misję.

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #958 dnia: Października 02, 2018, 10:48 »
Ja też uważam misję Opportunity za zakończoną. Ciekawe kiedy NASA oficjalnie zakończy tę misję.

Ja myślę, że NASA uzna tą misję za ukończoną jak upłynie te 45 dni nasłuchiwania łazika. Szkoda tylko naukowców z zespołu MER. Przez tyle lat pracowali z łazikiem a teraz koniec przygody, zakończonej na półmetku odkrywania Perseverance Valley :( Ciekawe co powie szef naukowy misji Steven Squyres?

Offline Orionid

• Weteran
  • Very easy - Harrison Schmitt
« Odpowiedź #959 dnia: Października 02, 2018, 10:53 »
Wcześniej była mowa o zwiększonym nasłuchu przy spadku tau do 0,7.
Na razie jeszcze pozostało nieco czasu do osiągnięcia tej wartości.
Wciąż są jakieś szanse na nawiązanie łączności.

Opportunity Remains Silent For Over Three Months
by Staff Writers Pasadena CA (JPL) Oct 01, 2018

No signal from Opportunity has been heard in over 115 sols, since Sol 5111 (June 10, 2018). (...)

The dust storm on Mars continues to subside with atmospheric opacity (tau) over the rover site at around 1.3. (...)

http://www.marsdaily.com/reports/Opportunity_Remains_Silent_For_Over_Three_Months_999.html

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #959 dnia: Października 02, 2018, 10:53 »