Autor Wątek: ISS - Międzynarodowa Stacja Kosmiczna (2010)  (Przeczytany 188719 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Matias

• Moderator Globalny
Odp: ISS - Międzynarodowa Stacja Kosmiczna (2010)
« Odpowiedź #615 dnia: Grudnia 15, 2010, 23:25 »
Czy istnieją w Internecie jakieś nagrania z wnętrza ISS podczas manewru podwyższana orbity?

Jeśli tak, to może ktoś ma jakiś działający link...

Tak, była taka bardzo charakterystyczna sytuacja, o której pisaliśmy dawno, dawno temu, jeszcze na innym forum ::) Było to przy okazji pierwszego od dawien dawna manewru za pomocą silników modułu Zwiezda. Zapis:

Data publikacji - 08,09/02/2009

Pierwszy manewr podnoszący orbitę miał miejsce 14 stycznia. Drugi został odwołany z powodu wykrycia jakichś niepożądanych drgań, szczególnie narażone zostały miejsca połączenia całego kompleksu paneli słonecznych z modułem Destiny. Zdecydowano, że orbita ISS zostanie podniesiona za pomocą silniczków FRCS (Forward Reaction Control System) wahadłowca Discovery, którego zbiorniki już zostały dopełnione wymaganą ilością paliwa. Orbita ISS musi zostać podniesiona przed przybyciem następnego Sojuza.

Na szczęście po wstępnych testach, uważa się, że nie spowodowało to jakichś większych szkód. Ciekawe jak sobie ten rozdarty radiator radził podczas tych wibracji.

Nie wiem dokładnie kiedy taki manewr przeprowadzano ostatnio. Trzeba wiedzieć, że raczej unika się używania tych silników Zvezdy. Podnoszenie orbity to zwykle działka należąca do 8 thruster'ow Progressa.

Pierwszy raz od czasu gdy moduł Zvezda zadokował do ówczesnej stacji (noo na dobrą sprawę to tylko Zaryja i Unity były :P) w 2000 roku, odpalenie 2 głównych silników miało miejsce 25 kwietnia 2007. Umiejscowienie omawianych silników SM ukazuje schemat w załączniku.

Odpalenie spowodowało niekontrolowane drgania, które narastały z czasem. Najgorzej mogły oberwać połączenia między S0 a Destiny. Dane są cały czas opracowywane, ciekawe czy będzie jakaś inspekcja tych elementów podczas najbliższego spacerku EVA. Podobno panele słoneczne niesamowicie falowały. Nie ma dostępnych jeszcze ujęć z którejś z zewnętrznych kamer, która by mogła to pokazać (nie wiadomo czy to pokażą w ogóle). Tutaj strzałkami zaznaczyłem miejsce potencjalnie największych naprężeń :

I tutaj artykuł o tym "trzęsieniu" :
http://www.msnbc.msn.com/id/28998876/

Mowa jest tutaj o tym, iż powodem całego problemu był błąd w autopilocie - tak relacjonują to rosjanie. Otóż te 2 silniki SM modułu Zvezda mają możliwość kierowania wektorem ciągu poprzez wychylenie tych silników/dyszy. 14 stycznia podczas 142 sekund ich działania program "nie mógł" znaleźć odpowiedniego ustawienia, co sprawiło, że silniki tańczyły - tak to można chyba opisać - wychylając się raz w jedną, a raz w drugą stronę. Wszystko to przeszło w miarę bez echa, dopiero 10 dni później przyznano, że napotkano na nieprzeciętnie wysokie drgania.

I wpis sprzed 11 miesięcy:

Data publikacji - 28/01/2010

W ostatnich dniach, a konkretnie 22-go i 24-go mieliśmy także dwa manewry podniesienia orbity stacji ISS, oba wykonane oczywiście za pomocą dwóch głównych (KD) silników modułu serwisowego Zvezda. Pierwszy manewr miał miejsce o godzinie 10:06 naszego czasu w piątek, 22-go. Trwał około 54 sekund i podniósł orbitę stacji o 1.75km. Operacja odbywała się z delta-v 1m/s i pochłonęła łącznie 125 kg paliwa.
Drugi manewr miał miejsce wczoraj o godzinie 10:01 naszego czasu i trwał 2 minuty i 34 sekundy (delta-v 2.95m/s) podnosząc orbitę stacji o 5.1 km.
Kombinacja tych dwóch manewrów podniesienia orbity ma na celu przygotowanie ISS na operacje podejścia, rendezvous i dokowania Progressa 36P oraz wahadłowca Endeavour na początku lutego. Stacja krąży obecnie na wysokości 343.75 kilometrów.

Warto tutaj też wspomnieć, że był to pierwszy raz kiedy użyto ponownie silników Zvezdy od ponad roku. W styczniu 2009 roku podczas dwóch podobnych manewrów podniesienia orbity, stacja wpadła w bardzo niebezpieczne wibracje (filmik wyżej), które mogły doprowadzić do mechanicznych uszkodzeń pewnych słabych 'ogniw' konstrukcji ISS. Rosyjscy naukowcy zajmujący się tego typu manewrami tym razem wprowadzili pewne poprawki do matematycznego modelu tej operacji. Wydaje się, że tym razem obyło się bez tego typu przygód.
« Ostatnia zmiana: Grudnia 15, 2010, 23:30 wysłana przez Matias »

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #616 dnia: Grudnia 18, 2010, 00:20 »
Nie mogłem niestety oglądać dokowania, niemniej bardzo mocno dziękować Wam za świetną relację (w wątku Sojuza)! :)

Nie wiem czy to na żywo, ale widzimy całą szóstkę w komplecie w module Zvezda :

Offline Szaniu

• Weteran
  • Szepty Ziemi.
« Odpowiedź #617 dnia: Grudnia 18, 2010, 00:32 »
Łał, pierwszy raz widzę jak Pan Kondratjew się uśmiecha ^^. Widzę też, że przydały by się jeszcze dwie pary słuchawek :P.

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #618 dnia: Grudnia 19, 2010, 03:26 »
Łał, pierwszy raz widzę jak Pan Kondratjew się uśmiecha ^^.

To prawda, nienaturalny widok ;)

Radek w wątku o Sojuzie TMA-20 uchwycił screena z aktualnym wyglądem ISS, zapodaję więc także tutaj:

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #618 dnia: Grudnia 19, 2010, 03:26 »

Offline perian

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #619 dnia: Grudnia 19, 2010, 08:31 »
Radek w wątku o Sojuzie TMA-20 uchwycił screena z aktualnym wyglądem ISS, zapodaję więc także tutaj:

Miło mi, Marcin jestem  :P

http://www.astronautyka.org/index.php/topic,357.msg10017.html#msg10017

Offline Mikkael

• Weteran
  • "Per aspera ad astra"
« Odpowiedź #620 dnia: Grudnia 19, 2010, 15:45 »

Film z dokowania i ceremonii powitalnej.
GG 8698011

Offline Radek68

• Moderator Globalny
  • "Jutro to dziś, tyle że jutro" Sławomir Mrożek
« Odpowiedź #621 dnia: Grudnia 19, 2010, 17:12 »

Cześć Marcinie! :P

http://www.astronautyka.org/index.php/topic,357.msg9953.html#msg9953
The Dark Side of the Moon

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #622 dnia: Grudnia 19, 2010, 22:39 »

Cześć Marcinie! :P

http://www.astronautyka.org/index.php/topic,357.msg9953.html#msg9953

Wszyscy się poznaliśmy? O jak cudownie! Ja Maciej, też mi miło :)

Hmm.. a tak w ogóle czy ktoś się orientuje czy Dextre wykonał lub ma niedługo wykonać te zaplanowane prace związane z przygotowaniem sprzętu na paletach?

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #623 dnia: Grudnia 22, 2010, 22:25 »
Dzisiaj pojawiła się na stronie Roskosmosu informacja o wypowiedzi Alekseja Krasnowa, zastępcy dyrektora Roskosmosu ds. lotów załogowych, że Rosja nie planuje sprzedaży miejsc na Sojuzach dla europejskich astronautów. Oto fragmenty:

"Russia is not planning to sell Soyuz seats to Europe to transport their astronauts to the International Space Station". "We are not in position to replace our flight capabilities by European astronauts". "Europe seeks for additional seats for their astronauts, and the issues is being discussed. However sending  the fifth annual Soyuz to the ISS for a long-term mission requires special studies, as the ISS can accommodate six crew". "Extending ISS technical capabilities to nine crew requires additional studies".

Zwłaszcza zainteresowała mnie wypowiedź, że w ogóle rozważa się zwiększenie załogi ISS do dziewięciu osób.

Źródło: http://www.federalspace.ru/main.php?id=2&nid=11092.

Offline mss

• Moderator Globalny
  • he/him
    • Astronauci i ich loty...
« Odpowiedź #624 dnia: Grudnia 22, 2010, 22:40 »
Hmm.. a tak w ogóle czy ktoś się orientuje czy Dextre wykonał lub ma niedługo wykonać te zaplanowane prace związane z przygotowaniem sprzętu na paletach?

Czy o to chodzi - link - ?
"Mathematics is the language in which God has written the universe." - Galileo Galilei (1564 - 1642)

Offline astropl

• Weteran
  • Zmieściłem się w Sojuzie :)
    • Loty Kosmiczne
« Odpowiedź #625 dnia: Grudnia 24, 2010, 19:57 »

Dextre zdobył wczoraj "prawo jazdy"!
Waldemar Zwierzchlejski
http://lk.astronautilus.pl

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #626 dnia: Grudnia 25, 2010, 03:50 »

Czy o to chodzi - link - ?

Dokładnie! :)

Dextre zdobył wczoraj "prawo jazdy"!

Tak jest, szampan! ;) Artykuł w języku polskim, wraz z fragmentem opisującym manewr podniesienia orbity z 22 grudnia :

"22 grudnia wykonany został manewr podwyższenia orbity Międzynarodowej Stacji Kosmicznej. Manewr przebiegł nominalnie, wykonany został za pomocą ośmiu silniczków DPA (używanych w czasie operacji rendezvous i dokowania) rosyjskiego statku towarowego Progress M-07M/39P, który zadokowany jest do tylnego portu modułu Zwiezda. Była to pierwsza z dwóch zaplanowanych operacji podwyższenia orbity, druga odbędzie się 13 stycznia. Celem jest optymalne ukształtowanie orbity Stacji ISS w przygotowaniu do dokowania statku HTV-2, rosyjskiego statku Progress M-09M oraz misji STS-133 wahadłowca Discovery. Manewr wykonano o godzinie 17:28. Trwał on 21 minut i 11 sekund. Zmiana prędkości wyniosła 2.3 m/s. Orbita podniesiona została o 4.2 kilometra do poziomu 352.9 kilometrów. Paliwo było w czasie manewru pobierane ze zbiorników znajdujących się w module Zarja."

Offline robinson

• Senior
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #627 dnia: Grudnia 25, 2010, 08:40 »
Fajna informacja, nie wiedziałem, że Progres może pobierać paliwo z Zarji w trakcie zapłonu silniczków. Aż dziwne, bo przecież na łączach na pewno naprężenia powstają. Bardzo ciekawa informacja.

Pozdro
R

Offline astropl

• Weteran
  • Zmieściłem się w Sojuzie :)
    • Loty Kosmiczne
« Odpowiedź #628 dnia: Grudnia 25, 2010, 10:08 »

Paliwo było w czasie manewru pobierane ze zbiorników znajdujących się w module Zarja.

Materiały pędne zostały przepompowane do zbiorników Progressa oczywiście PRZED wykonaniem manewru, a nie w jego trakcie.
Waldemar Zwierzchlejski
http://lk.astronautilus.pl

Offline robinson

• Senior
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #629 dnia: Grudnia 25, 2010, 20:52 »
No z wiadomosci powyzej wynikalo, ze w trakcie stad moje zdziwienie. Dzieki za wyjasnienie. Pozdrawiam

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #629 dnia: Grudnia 25, 2010, 20:52 »