Autor Wątek: New Horizons - misja podstawowa  (Przeczytany 387685 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Air Q

• Weteran
Odp: New Horizons - misja podstawowa
« Odpowiedź #165 dnia: Lipca 26, 2014, 09:29 »
"One could write a history of science in reverse by assembling the solemn pronouncements of highest authority about what could not be done and could never happen."
http://qt.exploratorium.edu/mars/opportunity
Sprawdź SOL: http://www.greuti.ch/oppy/html/filenames_ltst.htm

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #166 dnia: Lipca 26, 2014, 12:17 »
Jaka jest pomiędzy Plutonem a Charonem separacja kątowa? Z takiej odległości, to całkiem niezły wynik! :)

Offline mars76

• Weteran
  • MARS - Zmień swoje miejsce zamieszkania!
« Odpowiedź #167 dnia: Lipca 26, 2014, 15:32 »
Zastanawia mnie , czy sonda da radę zrobić fotki wszystkim ciałom w układzie wielokrotnym plutona ? Raczej nie będzie to łatwe ale byłaby to niezła gratka

Scorus

• Gość
« Odpowiedź #168 dnia: Lipca 28, 2014, 19:57 »
Nix i Hydra będą fotografowane na pewno. Na Plutonie wystąpi problem tarczy strzelniczej, tak jak w przypadku przelotu Voyagera 2 przez układ Urana. Orbity księżyców będą prostopadłe do trajektorii sondy, w związku z czym najmniejsza odległość do każdego księżyca wystąpi w jednym czasie. Tak więc rozdzielczość uzyskiwanych zdjęć będzie bardzo nierównomierna. Np na Uranie najlepiej została sfotografowana Miranda, a najgorzej Umbriel.

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #168 dnia: Lipca 28, 2014, 19:57 »

Offline Mikkael

• Weteran
  • "Per aspera ad astra"
« Odpowiedź #169 dnia: Sierpnia 09, 2014, 12:16 »
Ruch Plutona i Charona, na podstawie zdjęć z LORRI w dniach 19-24 lipca 2014 :)

http://blogs.scientificamerican.com/life-unbounded/2014/08/08/new-horizons-mission-catches-pluto-and-charon-waltzing/
GG 8698011

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #170 dnia: Sierpnia 09, 2014, 12:21 »
Super filmik. No taerz to widać różnicę. Pluton i Charon już nie są punkcikami ale są bryłami  :)
Jaka szkoda, że sonda New Horizons nie wejdzie na orbitę Plutona. Jakże byłaby to ciekawa misja.
Szkoda, że w najbliższych latach nie ma planów wysłania sond z napędem jonowym do zewnętrznych obszarów US. Taki odpowiednik sondy Dawn mógłby badać i badać odległe światy..... ::)
Pytanie tylko, czemu takiej misji nie ma w planach nawet w perspektywie 15 lat?  :P

Scorus

• Gość
« Odpowiedź #171 dnia: Sierpnia 09, 2014, 13:02 »
Bo nie da się jej przeprowadzić, była o tym mowa setki razy. To nie Star Treck.

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #172 dnia: Sierpnia 09, 2014, 13:11 »
Bo nie da się jej przeprowadzić, była o tym mowa setki razy. To nie Star Treck.

Jak to się nie da? Jak jest energia (najważniejsza sprawa) to i napędem jonowym można dolecieć do Pasa Kuipera i dalej. Zresztą był kiedyś projekt jonowców: Pluto oraz Kuiper Express. Czy prawa fizyki zabronią latania jonowcami do zewnetrznego US?  ::)

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #173 dnia: Sierpnia 09, 2014, 13:27 »
Nie do końca - New Horizons naprawdę nieźle pędzi przez zewnętrzny Układ Słoneczny. Wyhamowanie wymagałoby "wyzwolenia dużej ilości energii" w krótkim czasie (celowo piszę obrazowo), do czego jonowce się zupełnie nie przydają. Trzeba by napędu chemicznego - pewnie nie tak małej rakiety, by wejść na orbitę takiego małego obiektu. Stałoby się to kosztem instrumentów naukowych.

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #174 dnia: Sierpnia 09, 2014, 14:04 »
Nie do końca - New Horizons naprawdę nieźle pędzi przez zewnętrzny Układ Słoneczny. Wyhamowanie wymagałoby "wyzwolenia dużej ilości energii" w krótkim czasie (celowo piszę obrazowo), do czego jonowce się zupełnie nie przydają. Trzeba by napędu chemicznego - pewnie nie tak małej rakiety, by wejść na orbitę takiego małego obiektu. Stałoby się to kosztem instrumentów naukowych.

Doskonale wiem, że New Horizons ma za mało paliwa na wejście na orbitę Plutona. W przypadku jonowców, np. Pluton Express przecież wyhamowywanie prędkości można zacząć odpowiednio wcześnie, nawet przypuscmy w połowie drogi do celu. Wiem, że to opóźniłoby znacznie przybycie w tym przypadku do Plutona, ale sonda moim zdaniem zdołałaby zaorbitować się wokół tej ciekawej planety karłowatej. W przypadku gazowych planet zewnętrznych tego problemu nie ma, gdyż można przeprowadzić aerobraking jakie wykonały Galileo oraz Cassini (mam nadzieję, że dobrze piszę o aerobrakingu tych sond, a jeśli nie to proszę sprostować moją informację).

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #175 dnia: Sierpnia 09, 2014, 14:10 »
Ani Galileo ani Cassini nie zrobiły aerobraking. Aerobraking to jak na razie tylko Mars i (testy) Wenus.

Pluto Express miał byś orbiterem? Z tego co się orientuję, to miał być tylko przelot...

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #176 dnia: Sierpnia 09, 2014, 15:10 »
Ani Galileo ani Cassini nie zrobiły aerobraking. Aerobraking to jak na razie tylko Mars i (testy) Wenus.

Pluto Express miał byś orbiterem? Z tego co się orientuję, to miał być tylko przelot...

Dziękuję za sprostowanie moich błędnych informacji. Czyli Galileo i Cassini hamowały silnikami chemicznymi?
Pluto Express miał przelecieć koła Plutona, z tego przynajmniej co pamiętam z lat 90-tych.

Ja mam taką wizję sondy np. zewnętrznego Układu Słonecznego.
Budujemy sondę z zasilaniem które będzie napędzało silnik jonowy: jądrowe, słoneczne lub inne. Następnie po budowie, testach wysyłamy w kosmos. Najpierw sonda rozpędza się tak, żeby dotrzeć do celu. W pewnej odległości, np. w środku podróży sonda obraca się i silnikami wprzód trasy zaczyna powolutku wyhamowywać, tak, żeby blisko celu, przykładem sondy Dawn wejść na orbitę Plutona, Neptuna czy Urana, albo któregoś z księżyców gazowych gigantów. Po zbadaniu jednego celu, uruchamia silniki i leci ku celowi kolejnemu np. innemu z księżyców danej planety giganta.

Scorus

• Gość
« Odpowiedź #177 dnia: Sierpnia 09, 2014, 16:07 »
W przypadku gazowych planet zewnętrznych tego problemu nie ma, gdyż można przeprowadzić aerobraking jakie wykonały Galileo oraz Cassini (mam nadzieję, że dobrze piszę o aerobrakingu tych sond, a jeśli nie to proszę sprostować moją informację).
Najlepiej nie pisać w taki upał.

Ja mam taką wizję sondy np. zewnętrznego Układu Słonecznego.
Budujemy sondę z zasilaniem które będzie napędzało silnik jonowy: jądrowe, słoneczne lub inne. Następnie po budowie, testach wysyłamy w kosmos. Najpierw sonda rozpędza się tak, żeby dotrzeć do celu. W pewnej odległości, np. w środku podróży sonda obraca się i silnikami wprzód trasy zaczyna powolutku wyhamowywać, tak, żeby blisko celu, przykładem sondy Dawn wejść na orbitę Plutona, Neptuna czy Urana, albo któregoś z księżyców gazowych gigantów. Po zbadaniu jednego celu, uruchamia silniki i leci ku celowi kolejnemu np. innemu z księżyców danej planety giganta.
Jedna prosta i oczywista rzecz, wszystkie sondy poza Saturnem znajdują się na trajektoriach hiperbolicznych względem Słońca, tzn osiągnęły szybkość ucieczki z Układu Słonecznego. Nie da się tego od tak wyhamowywać uruchamiając silnik jonowy na kilka lat.

Do modyfikacji orbity a nie wejścia na nią.

O historii misji do Plutona:
http://www.forum.kosmonauta.net/index.php?topic=812.msg31590#msg31590
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 09, 2014, 16:14 wysłana przez Scorus »

Offline mars76

• Weteran
  • MARS - Zmień swoje miejsce zamieszkania!
« Odpowiedź #178 dnia: Sierpnia 09, 2014, 16:20 »
Może dzięki teleskopowi James Webba trochę lepiej będzie z badaniami tej skały:) ; będzie kontynuacja i uzupełnienie do przelotu NH

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #179 dnia: Sierpnia 09, 2014, 16:27 »
Najlepiej nie pisać w taki upał.
To nie kwestia upału, tylko mojej nieznajomości mechaniki nieba  ::)

Jedna prosta i oczywista rzecz, wszystkie sondy poza Saturnem znajdują się na trajektoriach hiperbolicznych względem Słońca, tzn osiągnęły szybkość ucieczki z Układu Słonecznego. Nie da się tego od tak wyhamowywać uruchamiając silnik jonowy na kilka lat.

Może wyjdę na dyletanta ale nie wiedziałem tego. Stad takie moje pytania i wizje  ;) na Forum.
Hmm. A w jaki inny sposób można wyhamować? Pytam szczerze  :)

Do modyfikacji orbity a nie wejścia na nią.

Hmm jakiej modyfikacji? Można to jakoś jaśniej wytłumaczyc? Przecież musiały się te sondy przestawić z trajektorii międzyplanetarnej na orbitę okołoplanetarną.

O historii misji do Plutona:
http://www.forum.kosmonauta.net/index.php?topic=812.msg31590#msg31590
Dzięki za informacje  :)

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #179 dnia: Sierpnia 09, 2014, 16:27 »