Autor Wątek: SpX-DM1 - testowy lot statku Dragon 2  (Przeczytany 140881 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mars76

• Weteran
  • MARS - Zmień swoje miejsce zamieszkania!
Odp: SpX-DM1 - testowy lot statku Dragon 2
« Odpowiedź #300 dnia: Marca 03, 2019, 14:41 »
Świerzak z biedronki fruwa sobie w najlepsze:))

Offline suchyy

• Weteran
« Odpowiedź #301 dnia: Marca 03, 2019, 14:46 »
Wątek o stacji zamknięty, a tutaj widzę wszyscy pasjonują się transmisją, więc muszę z moimi pytaniami trochę poczekać.  :-X
Pozdrowienia z Lublina: Jurek (suchyy).

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #302 dnia: Marca 03, 2019, 14:48 »
Wątek o stacji zamknięty, a tutaj widzę wszyscy pasjonują się transmisją, więc muszę z moimi pytaniami trochę poczekać.  :-X

O które pytania Tobie chodzi? Czy o obserwacje Dragona przed przylotem do ISS?

Offline perian

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #303 dnia: Marca 03, 2019, 14:56 »
Ale czemu mówicie że dragon zadokował? Przecież ISS nie ma doków.  :o

Nomenklatura "morska" jest jak najbardziej wskazana. Przestrzeń kosmiczna to przecież "wody międzynarodowe".

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #303 dnia: Marca 03, 2019, 14:56 »

Offline magiczny

• Senior
« Odpowiedź #304 dnia: Marca 03, 2019, 15:03 »
no to pasuj mówić zacumował ;)

Offline perian

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #305 dnia: Marca 03, 2019, 15:10 »
No tak :) Tylko na animacji otwierana jest tuż przed cumowaniem ;) Ale w końcu to misja testowa...

Animacja to bzdury. Nosek musi być otwarty od razu, bo to pozwala by odsłonić "czujniki" a to pozwala by Dragon się samoorientował. Coś jak ta pokrywka w Dragonie1. To jest konieczne, awaria otwierania tego czegoś to raczej "game over" i fiasko misji.

Offline wini

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #306 dnia: Marca 03, 2019, 15:10 »

Może mi się wydaje ale to chyba ten wątek powinien być zamknięty na czas dokowania a ISS otwarty?:)

No tak :) Tylko na animacji otwierana jest tuż przed cumowaniem ;) Ale w końcu to misja testowa...

Animacja to bzdury. Nosek musi być otwarty od razu, bo to pozwala by odsłonić "czujniki" a to pozwala by Dragon się samoorientował. Coś jak ta pokrywka w Dragonie1. To jest konieczne, awaria otwierania tego czegoś to raczej "game over" i fiasko misji.
Nigdy nie mogłem zrozumieć dlaczego ludzie doszukują się szczegółów w animacjach. Przecież one rzadko kiedy są bardzo technicznie dokładne, raczej mają pokazywać jak coś ma mniej więcej wyglądać;)
« Ostatnia zmiana: Marca 03, 2019, 15:12 wysłana przez wini »

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #307 dnia: Marca 03, 2019, 15:14 »
Może mi się wydaje ale to chyba ten wątek powinien być zamknięty na czas dokowania a ISS otwarty?:)

Ustanowiliśmy, że ten pozostanie otwarty, a wątek o ISS zamknięty. To tylko kilka dni, ryzyko, że np awaryjna praca na ISS zostanie wykonana jest dość niewielkie :) . Po zakończeniu tej misji przegadamy gdzie przyszłe misje (np pierwsza CST-100) będą zamykane a gdzie nie. :)

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #308 dnia: Marca 03, 2019, 17:02 »

Nomenklatura "morska" jest jak najbardziej wskazana. Przestrzeń kosmiczna to przecież "wody międzynarodowe".

Kiedyś, ale to już naprawdę lata temu, na tymże Forum trwała duża dyskusja: "zadokował" czy "zacumował". Stwierdziliśmy wówczas, że bardziej poprawne jest "cumowanie", a "dokowanie" to kalka z angielskiego. I od tej pory np. portal kosmonauta.pl konsekwentnie stosował "cumowanie" - nie sprawdziłem, czy trzyma się tego do dziś.

O ile pamiętam ówczesną dyskusję i argumenty, to językowo obie formy są poprawne, natomiast znaczeniowo lepiej oddaje treść "cumowanie" - statek cumuje do nabrzeża.

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #309 dnia: Marca 03, 2019, 17:08 »

Ustanowiliśmy, że ten pozostanie otwarty, a wątek o ISS zamknięty. To tylko kilka dni, ryzyko, że np awaryjna praca na ISS zostanie wykonana jest dość niewielkie :) . Po zakończeniu tej misji przegadamy gdzie przyszłe misje (np pierwsza CST-100) będą zamykane a gdzie nie. :)

Też mi się wydaje, podobnie jak winiemu, że na czas zacumowania Sojuzów do ISS, zamykany był zawsze wątek o ISS? Prawda, że teraz jest znacznie krócej, ale to raczej bym nie zamykał żadnego z tych wątków :).

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #310 dnia: Marca 03, 2019, 17:23 »

Kiedyś, ale to już naprawdę lata temu, na tymże Forum trwała duża dyskusja: "zadokował" czy "zacumował". Stwierdziliśmy wówczas, że bardziej poprawne jest "cumowanie", a "dokowanie" to kalka z angielskiego. I od tej pory np. portal kosmonauta.pl konsekwentnie stosował "cumowanie" - nie sprawdziłem, czy trzyma się tego do dziś.

O ile pamiętam ówczesną dyskusję i argumenty, to językowo obie formy są poprawne, natomiast znaczeniowo lepiej oddaje treść "cumowanie" - statek cumuje do nabrzeża.

Zasadniczo trzymamy się do dziś. :)

Też mi się wydaje, podobnie jak winiemu, że na czas zacumowania Sojuzów do ISS, zamykany był zawsze wątek o ISS? Prawda, że teraz jest znacznie krócej, ale to raczej bym nie zamykał żadnego z tych wątków :).

Nie - wówczas zamykamy wątki o Sojuzach. :)

Proponuję zostawić jak jest w tej chwili, chyba że coś poważnego na ISS się stanie, a po misji przedyskutować w wątku technicznym jak będziemy działać. :)

Offline Orionid

• Weteran
  • Very easy - Harrison Schmitt
« Odpowiedź #311 dnia: Marca 03, 2019, 17:43 »
Po raz pierwszy zostały przetestowane nowe gaśnice na stacji.

Тест космических огнетушителей
28.02.2019

На борту МКС впервые был проведен тест космических огнетушителей. Космонавт Олег Кононенко испытал их работоспособность с согласия Земли во время плановой замены, которая происходит регулярно. За 20-летнюю историю станции на смену старым ручным огнетушителям, которые удалялись с борта, сразу же приходили новые, но до сих пор их работа не была опробована.

Кстати, на разных сегментах станции для борьбы с огнем подготовлены разные огнетушители. На американском - углекислотные (аналогичные земным), а российский сегмент оборудован жидкостными. Они содержат смесь дистиллированной воды и небольшого количества пенообразователя. Смесь безвредна для людей и безопасна для электроприборов и проводов, ведь дистиллированная вода не электропроводна. Пена из огнетушителя не разлетается в невесомости по всей станции, а прилипает к поверхностям стен и приборов за счёт клеевых присадок, чтобы её было проще убрать после того, как пожар побеждён.

А еще на этой неделе Олег Кононенко начал монтаж оборудования широкополосной системы связи. Вскоре на российском сегменте будет свой Ku-band, а значит и возможность снятия с борта больших массивов научной информации. Работы по установке запланированы на всю неделю, и модемное устройство, благодаря космонавту, уже «в строю». (...)
https://www.roscosmos.ru/26156/

Offline suchyy

• Weteran
« Odpowiedź #312 dnia: Marca 03, 2019, 17:45 »

Tak chodzi mi o obserwacje Dragona przy przelcie ISS. Mieliście odwagę zerwać się rano na obserwacje wizualne? ;) Czy Ktoś jest mi w stanie odpowiedzieć dokładnie, w jakiej pozycji względem ISS znajdował się Dragon 2 w trakcie doskonale widocznego dzisiaj nad Polską (przynajmniej u mnie) porannego przelotu stacji ok 04:39? Jeśli wiecie, to proszę o konkrety, bez gdybania. Udało się Komuś dokonać obserwacji Dragona on-real?
Pozdrowienia z Lublina: Jurek (suchyy).

Offline Orionid

• Weteran
  • Very easy - Harrison Schmitt
« Odpowiedź #313 dnia: Marca 03, 2019, 17:58 »
Już bez masek na pokładzie Dragona2. McClain również odwiedziła nowy statek.

Station crew members have returned to the Crew Dragon spacecraft, this time without the protective masks. A welcome ceremony is scheduled for around 10:35 a.m. EST (1535 GMT).

Saint-Jacques has installed covers over Crew Dragon's windows, as McClain wraps up a video survey of the spacecraft.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #314 dnia: Marca 03, 2019, 18:56 »
Tak chodzi mi o obserwacje Dragona przy przelcie ISS. Mieliście odwagę zerwać się rano na obserwacje wizualne? ;) Czy Ktoś jest mi w stanie odpowiedzieć dokładnie, w jakiej pozycji względem ISS znajdował się Dragon 2 w trakcie doskonale widocznego dzisiaj nad Polską (przynajmniej u mnie) porannego przelotu stacji ok 04:39? Jeśli wiecie, to proszę o konkrety, bez gdybania. Udało się Komuś dokonać obserwacji Dragona on-real?

Ja się rano zerwałem, ale niestety miałem 100 % chmur.

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #314 dnia: Marca 03, 2019, 18:56 »