Autor Wątek: Mars Society Polska  (Przeczytany 94274 razy)

Offline mars76

• Weteran
  • MARS - Zmień swoje miejsce zamieszkania!
Odp: Mars Society Polska
« Odpowiedź #90 dnia: Lutego 16, 2014, 16:36 »
Witam ; mam pytanie co się stało ze stroną Mars society PL?? zmiana adresu www czy jakaś awaria??
pozdrawiam

Planetarny

• Gość
« Odpowiedź #91 dnia: Lutego 16, 2014, 16:46 »
Witam ; mam pytanie co się stało ze stroną Mars society PL?? zmiana adresu www czy jakaś awaria??
pozdrawiam
Nie wyświetla się? U mnie działa normalnie. http://marssociety.pl/

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #92 dnia: Lutego 16, 2014, 16:51 »
A ja mam pytanie. Co z bazą marsjańską koło Torunia? Swego czasu było o niej głośno...

Offline mars76

• Weteran
« Odpowiedź #93 dnia: Lutego 16, 2014, 20:23 »
w końcu działa;)

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #93 dnia: Lutego 16, 2014, 20:23 »

Offline mars76

• Weteran
« Odpowiedź #94 dnia: Lutego 16, 2014, 20:26 »
Pewnie zginęło śmiercią naturalną ( chodzi o kasę) ja bardziej żałuje , że nic nie wyszło z realizacją panu Kozickiemu z habitatem z nadmuchiwanymi sekcjami ( idealne rozwiązanie pod warunkiem , że faktycznie by się sprawdziło pod względem technicznym )
Idealne na emeryturę Muska ,miałby to jak hotel  5 gwiazdkowy :))

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #95 dnia: Lutego 16, 2014, 23:02 »
Pewnie zginęło śmiercią naturalną ( chodzi o kasę) ja bardziej żałuje , że nic nie wyszło z realizacją panu Kozickiemu z habitatem z nadmuchiwanymi sekcjami ( idealne rozwiązanie pod warunkiem , że faktycznie by się sprawdziło pod względem technicznym )
Idealne na emeryturę Muska ,miałby to jak hotel  5 gwiazdkowy :))

Ja bym proponował Panu Kozickiemu opatentować swój pomysł. Dobre pomysły są nieśmiertelne. Jak przyjdzie czas to zostaną zrealizowane.
Cieszę się jednak, że konkurs łazików w Polsce nabiera barw. Myślę, że to dobry pomysł. Podobno Zubrin ma przyjechać na konkurs. Czy to prawda?

Offline mars76

• Weteran
« Odpowiedź #96 dnia: Lutego 17, 2014, 00:57 »
Zgadza się ; Zubrin ma się pojawić -fajnie byłoby zdobyć autograf do jego książki:) , nie mogę sobie darować ,że nie dałem rady do Warszawy przyjechać jak był Buzz Aldrin :( , drugiej okazji mogę już nie mieć, a tak na marginesie -ciekawe czy Musk widział kiedyś pomysł Kozickiego? Mógłby w 2 rzutach ten moduł wysłać na marsa falconem heavy ; najpierw na orbitę sam moduł ok 45-50ton a w drugim podrzucić moduł napędowy ,chyba powinno wystarczyć

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #97 dnia: Lutego 17, 2014, 01:04 »
Zgadza się ; Zubrin ma się pojawić -fajnie byłoby zdobyć autograf do jego książki:) , nie mogę sobie darować ,że nie dałem rady do Warszawy przyjechać jak był Buzz Aldrin :( , drugiej okazji mogę już nie mieć, a tak na marginesie -ciekawe czy Musk widział kiedyś pomysł Kozickiego? Mógłby w 2 rzutach ten moduł wysłać na marsa falconem heavy ; najpierw na orbitę sam moduł ok 45-50ton a w drugim podrzucić moduł napędowy ,chyba powinno wystarczyć

A do której książki chcesz autograf Zubrina? Wydał ich przecież sporo ;-)

A kiedy to Buzz był w Warszawie?  :o

Offline mars76

• Weteran
« Odpowiedź #98 dnia: Lutego 17, 2014, 15:02 »
Doczekaliśmy się niestety tylko 2 książek Zubrina przełożonych na polski - oczywiście Czas Marsa i Narodziny cywilizacji kosmicznej ;
Buzz zawitał podczas Europejskiego zjazdu Mars Society w Polsce ( jak się nie mylę parę lat do tyłu)  Wejście na konferencje kosztowało coś ok 150 zł czy jakoś koło tej sumy:)

Offline russex

• Krystian Rusiniak
  • Weteran
  • five, four, three, two, one - and Lift Off !!!
    • Młody Narodowiec
« Odpowiedź #99 dnia: Lutego 17, 2014, 15:42 »
Pamiętam, że Buzz był w TVN'ie podczas ostatniego startu czy też lądowania wahadłowca.
Mój osobisty blog Młody Narodowiec

"Śmiało dążyć tam, gdzie nie dotarł jeszcze żaden człowiek"

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #100 dnia: Lutego 17, 2014, 17:59 »
Doczekaliśmy się niestety tylko 2 książek Zubrina przełożonych na polski - oczywiście Czas Marsa i Narodziny cywilizacji kosmicznej ;
Buzz zawitał podczas Europejskiego zjazdu Mars Society w Polsce ( jak się nie mylę parę lat do tyłu)  Wejście na konferencje kosztowało coś ok 150 zł czy jakoś koło tej sumy:)

A kiedy to był zjazd Europejskiego Mars Society w Wawie? Czyżbym coś przegapił?  :P

Offline mars76

• Weteran
« Odpowiedź #101 dnia: Lutego 17, 2014, 21:51 »
Nie pamiętam dokładnie kilka lat do tyłu 

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #102 dnia: Lutego 17, 2014, 21:51 »
Buzz Aldrin był w Polsce w 1986 roku, później już chyba do nas nie zawitał...

Offline Lubański Robert

• Moderator
  • Mars Society Polska
« Odpowiedź #103 dnia: Lutego 19, 2014, 17:22 »
Europejska Konwencja Mars Society była w Warszawie w 2010 r., ale Buzza Aldrina na niej nie spotkałem. Widocznie w Polsce był przy innej okazji.
Projekt budowy analogu bazy marsjańskiej jest chwilowo zawieszony. W tej chwili koncentrujemy ludzi i środki na projekcie organizacji zawodów ERC.
Przyjdzie kolej i na budowę Bazy Marsjańskiej. Nie jest sztuką coś takiego wybudować.  Większym wyzwaniem jest tchnąć w nią życie, aby nie stała pusta i niszczała, ale aby służyła do celów naukowych, edukacyjnych i popularyzacji astronautyki i badań kosmosu.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #104 dnia: Lutego 19, 2014, 19:34 »
Zgadzam się z Robertem, tym bardziej że taka baza byłaby projektem długoterminowym, z pewnością nie tylko "zbudowaliśmy i cześć". :)

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #104 dnia: Lutego 19, 2014, 19:34 »