Ankieta

Czy gdybyś miał możliwość zdecydowałbyś się na misję na Marsa w jedną stronę?

Zdecydowanie TAK!
25 (20.7%)
W innej sytuacji prywatnej tak
29 (24%)
Raczej nie
26 (21.5%)
Zdecydowanie NIE!
41 (33.9%)

Głosów w sumie: 102

Autor Wątek: Załogowa wyprawa na Marsa  (Przeczytany 414713 razy)

Offline Adam.Przybyla

• Weteran
  • Realista do bólu;-)
Odp: Załogowa wyprawa na Marsa
« Odpowiedź #165 dnia: Stycznia 19, 2013, 20:32 »
aspekcie wystąpienie Boeinga jest zrozumiałe. Ale byłoby ważne też wiedzieć, jak Boeing widzi możliwości organizacyjne i finansowe realizowania takich pomysłów.
To nie ten etap. To wylacznie etap poczatkowego konceptu, dopiero daleko dalej sa sprawy kosztorysu jesli wogole znajdzie sie klient (NASA?) nawet w przyblizeniu zainteresowany takimi detalami.
              ... dokladnie, to koncept na tu i teraz. Mozliwe, ze wlasne rozwiazanie zaproponuja japonczycy i/lub ... europejczycy (patrz bepi). Wszyscy maja rozne dziwne pomysly na wykorzystanie napedow slabszych ale niesamowicie efektywnych. Pod ta sama kategorie podchodzi tez VASMIR, o ile poleci w 2016 roku i przetestuja go na ISS, moze byc wtedy baaardzo ciekawie. Z powazaniem
                                                                                                  Adam Przybyla
« Ostatnia zmiana: Stycznia 20, 2013, 09:55 wysłana przez Adam.Przybyla »
https://twitter.com/AdamPrzybyla
JID: adam.przybyla@gmail.com

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #166 dnia: Stycznia 19, 2013, 21:39 »
To nie ten etap. To wylacznie etap poczatkowego konceptu, dopiero daleko dalej sa sprawy kosztorysu jesli wogole znajdzie sie klient (NASA?) nawet w przyblizeniu zainteresowany takimi detalami.

Nie pamiętam, by Boeing malował kiedyś obrazki tak sobie. Dla mnie jest oczywiste, że ma w tym jakiś cel, tylko nie wiem jaki.

Offline olasek

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #167 dnia: Stycznia 19, 2013, 22:54 »
Nie pamiętam, by Boeing malował kiedyś obrazki tak sobie. Dla mnie jest oczywiste, że ma w tym jakiś cel, tylko nie wiem jaki.
Oj, troche absolutnych podstaw widze sie nalezy.
Nie tylko Boeing (ich oddzial w Huntington Beach, Ca) ale Northrop-Grumman, Draper Labs, Lockheed,  Schafer, t-Space, Andrews Space, OSC i inni regularnie dostaja od NASA fundusze na roznego rodzaje granty aby wlasnie wymyslali nowe koncepty i prezentowali to w graficznej formie. W 2004 bylo takie rozdanie okolo $30 mln pomiedzy te firmy, potem w zaleznosci od potrzeby NASA dorzuca wiecej i prosi o dokladniejsze rozwiniecia mysli jesli natrafia na cos ciekawszego. To ze wiekszosc nigdy nie trafia do prasy to inna sprawa ale to ze praktycznie bez przerwy ktos pracuje nad jakims takim konceptem to fakt i nie nalezy zadnych pod tekstow i "konspiracji" w tym sie dopatrywac. NASA to kosztuje przyslowiowe grosze.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 19, 2013, 23:03 wysłana przez olasek »

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #168 dnia: Stycznia 20, 2013, 09:54 »
Ciekawe! Z jakiej części budżetu NASA daje te pieniądze?

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #168 dnia: Stycznia 20, 2013, 09:54 »

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #169 dnia: Stycznia 20, 2013, 11:02 »
Wydaje mi się, że podobnie jak w przypadku ESA i NASA ma budżet na 'advanced concepts', który sam w sobie jest naprawdę niewielką częścią całości działalności tej agencji.

O - znalazłem:
http://www.nasa.gov/centers/marshall/capabilities/advanced_concepts.html

Offline olasek

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #170 dnia: Stycznia 20, 2013, 21:13 »
Wystarczy sobie przegladnac typowy budzet NASA na jakis rok, akurat to wyjatkowe latwe do znalezienia na internecie i zobaczyc ile to ma stron i ile setek/tysiecy pozycji tam sie znajduje.

Offline tretos

• Nowy
  • *
  • inaction is a weapon of mass destruction
    • Forum Budowy Statków Kosmicznych
« Odpowiedź #171 dnia: Stycznia 20, 2013, 23:49 »
Ciekawy artykuł znajduje się pod tym linkiem: http://www.philforhumanity.com/Terraforming_Mars.html

I pomijając finanse, politykę, psychologie można przystosować Marsa do życia ale autor przedstawia jedną z rzeczy na Marsie o której niektórzy zapominają a mianowicie to że Mars nie posiada Magnetosfery.

Wszyscy chcą tam lecieć, chcą kolonizować i oczywiście jestem za ale co nam z tego jeśli będziemy musieli mieszkać albo pod ziemią albo pod wodą albo za jakąś osłoną [z wody] poprzez całe życie [krótsze] które nie będzie i tak wesołe z kilku względów:

1. Powrót na ziemię możliwe że nie nastąpi - bilet w jedną stronę, kilka lat życia w mniejszej grawitacji i nasze ciało się rozpadnie na ziemi/.
2. Roślinność na zewnątrz także nie wyrośnie
3. Ryby mogą żyć pod wodą w jeziorach, morzach ale na to trzeba lat, dekad.
4. Mieszkanie głównie pod ziemią lub pod osłonami.

Autor także wspomina o dzieciach które urodzone w mniejszej grawitacji mogą nie urodzić się zdrowe i mieć także inne wady w czasie całego życia.

Jak naprawdę chcę aby nam się udało, tam dotrzeć i mieszkać to niestety istnieje druga strona medalu, pomijać oczywiście wcześniej wspomniane.

Jeśli się mylę to proszę o poprawienie...
Zapraszam do dyskusji na Skypie.

Enthusiasm is the mother of effort, and without it nothing great was ever achieved.

Offline Air Q

• Weteran
« Odpowiedź #172 dnia: Stycznia 21, 2013, 01:55 »
1. Powrót na ziemię możliwe że nie nastąpi - bilet w jedną stronę, kilka lat życia w mniejszej grawitacji i nasze ciało się rozpadnie na ziemi/.
Może nie biorę pod uwagę wszystkiego ale jeśli tu na Ziemi przytyje i z wagi 70 kg zrobi mi się nagle ponad 184 kg (wtedy na Marsie miałbym 70) to i tak nawet z taką wagą mogę na Ziemi jeszcze w miarę normalnie funkcjonować. Znaczy kości mi się nie połamią przy pierwszym kroku  :) Ostatecznie można by stosować rodzaj eksoszkieletu dla takich osób. Coś w stylu urządzenia jakie testowała/testuje armia USA:

przynajmniej na okres adaptacji.
"One could write a history of science in reverse by assembling the solemn pronouncements of highest authority about what could not be done and could never happen."
http://qt.exploratorium.edu/mars/opportunity
Sprawdź SOL: http://www.greuti.ch/oppy/html/filenames_ltst.htm

Offline magiczny

• Senior
« Odpowiedź #173 dnia: Stycznia 21, 2013, 07:46 »
Mars nie ma magnetosfery, ale za 100 czy 200 lat możliwe, że będzie sposób na stworzenie sztucznej magnetosfery.
Możliwe, że to co napisał kiedyś na tym forum Romek83 będzie realne, mianowicie umieszczenie na orbicie jakichś reaktorów, urządzeń które byłyby wstanie stworzyć magnetosferę.
A co do rodowitych Marsjan, to nie wiemy w 100%, czy mniejsza grawitacja będzie miała jakieś fatalne skutki. Czy warunki takie będą powodowały choroby, upośledzenia itd. Ale jeśli będzie się tak działo, będziemy zapewne musieli zamienić człowiekowi kilka genów, tak żeby ciało szybciej dostosowało się do panujących warunków. To co naturze zajęłoby zapewne kilka stuleci, albo tysiącleci, można zrobić w o wiele szybszy sposób.

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #174 dnia: Stycznia 21, 2013, 07:57 »
Pojawił się bardzo ciekawy artykuł. Oto kilka ciekawych cytatów:

Boeing outlines technology for crewed Mars missions
http://www.nasaspaceflight.com/2013/01/boeing-outlines-technology-crewed-mars-missions/

I znowu te renderki  ;D Ładne to one są. Tylko gdzie temu projektowi do prostoty Mars Semi Direct?
Ile tu będzie startów na misję? I kto za to będzie chciał zapłacić?

Poprawiłem post, gdyż wypowiedź była w cytacie.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 21, 2013, 14:40 wysłana przez Radek68 »

Offline Adam.Przybyla

• Weteran
  • Realista do bólu;-)
« Odpowiedź #175 dnia: Stycznia 21, 2013, 08:13 »
Pojawił się bardzo ciekawy artykuł. Oto kilka ciekawych cytatów:

Boeing outlines technology for crewed Mars missions
http://www.nasaspaceflight.com/2013/01/boeing-outlines-technology-crewed-mars-missions/

I znowu te renderki  ;D Ładne to one są. Tylko gdzie temu projektowi do prostoty Mars Semi Direct?
Ile tu będzie startów na misję? I kto za to będzie chciał zapłacić?
            ... jestes pewien, ze kazdy start tyle samo kosztuje?;-) Wlasnie przez to chca koszty zmniejszyc. BTW, marsdirect jest nie do wykonania, chyba ze dla samobjcow;-) (post poczyszczony, jak to dobrze ze sobie podpialem vim-a do firefoxa) Z powazaniem
                                                                                                                                                        Adam Przybyla

« Ostatnia zmiana: Stycznia 21, 2013, 10:00 wysłana przez Adam.Przybyla »

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #176 dnia: Stycznia 21, 2013, 09:33 »
Adam popraw swego posta, bo nie mogłem znaleźć Twej wypowiedzi  :)

Zauważ, że ja pisałem Mars Semi Direct a nie Mars Direct!!!! A to dla mnie duża różnica......
Zresztą nawet po namyśle estem za statkiem MTV, mógłby dowozić statki typy HAB czy ERV na Marsa i z powrotem  ;D
Widząc jak np. sonda Dawn robi swoje manewry silnikami jonowymi to rzeczywiście moje poparcie dla takich stateczków wzrasta.
Tylko jak pisano wczesniej, taki napęd nadaje się do przewożenia bezzalogowych ładunków, bo ludzie by musieli długo czekać na oderwanie się od LEO czy LMO.....

A wracając do startów. To jak chcą obniżyć cenę? Zwiększeniem ich częstotliwości?

Offline Adam.Przybyla

• Weteran
  • Realista do bólu;-)
« Odpowiedź #177 dnia: Stycznia 21, 2013, 10:03 »
Adam popraw swego posta, bo nie mogłem znaleźć Twej wypowiedzi  :)

Zauważ, że ja pisałem Mars Semi Direct a nie Mars Direct!!!! A to dla mnie duża różnica......
Zresztą nawet po namyśle estem za statkiem MTV, mógłby dowozić statki typy HAB czy ERV na Marsa i z powrotem  ;D
Widząc jak np. sonda Dawn robi swoje manewry silnikami jonowymi to rzeczywiście moje poparcie dla takich stateczków wzrasta.
Tylko jak pisano wczesniej, taki napęd nadaje się do przewożenia bezzalogowych ładunków, bo ludzie by musieli długo czekać na oderwanie się od LEO czy LMO.....

A wracając do startów. To jak chcą obniżyć cenę? Zwiększeniem ich częstotliwości?
   ... tak, po pierwsze zawieziesz wiecej za pomoca takiego pchacza, po drugie on moze latac kilka razy. Jednorazowki swoje kosztuja a tu kolejne transporty wymagaja tylko dostarczenia paliwa dla pchacza. Jesli zastanawiasz sie jak to dziala, to zastanow sie nad tym jak teraz zdobywa sie Everest a jak to robiono za Hilarego i Tenzinga;-) To bardzo podobny problem i rozwiazanie. Z powazaniem
                                                      Adam Przybyla

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #178 dnia: Stycznia 21, 2013, 10:52 »
Hmm O Marsie i lotach na niego jakieś pojęcie mam, ale jak zdobywa się teraz Mount Everest to już nie. Mógłbyś mi tę sprawę przybliżyć?

Offline Adam.Przybyla

• Weteran
  • Realista do bólu;-)
« Odpowiedź #179 dnia: Stycznia 21, 2013, 10:56 »
Hmm O Marsie i lotach na niego jakieś pojęcie mam, ale jak zdobywa się teraz Mount Everest to już nie. Mógłbyś mi tę sprawę przybliżyć?
             ... Tenzing i Hilary zdobyli Everest prawie z marszu. teraz robi sie obozy, przenosi rzeczy zoraz wyzej i zobywa z osoatniej bazy, rozumiesz roznice?
Dobna pomylka i moglo sie to skonczyc dla T&H dosc niefajnie. Taki odpowiednik gorskiego "everest-direct";-) Z powazaniem
                                                                                                                                                                                                                 Adam Przybyla

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #179 dnia: Stycznia 21, 2013, 10:56 »