Ja założyłem że do załogowego lotu na Marsa z silnikiem typu VASIMR potrzebny będzie reaktor jądrowy. Może nieco przeceniłem moc przyszłych małych reaktorów ale zakładałem ( jak pisałem wcześniej ) czas lotu do Marsa 2-3 miesiące, a nie 39 dni jak konstruktor tego silnika. Mimo wszystko myślę, że aż tak bardzo nie pomyliłem się w szacunkach i z takim silnikiem znacznie szybciej statek doleciał by do Marsa niż obecne sondy z silnikami jonowymi.
Przy bardzo optymistycznym, ale ciągle realistycznym założeniu stosunku masy startowej pojazdu do mocy elektrycznej równej 20 kg/kW, przelot z Ziemi na Marsa trwałby ponad 7 miesięcy - dłużej niż przy użyciu silników chemicznych.
A reaktor zasilający w energię napęd VASIMR widziałbym jako rozwinięcie konstrukcji tego typu jak pod linkami poniżej:
To nie są reaktory do zastosowań kosmicznych. Poniższy rysunek pokazuje różnicę między miniaturowym reaktorem Hyperiona (czerwony moduł w dolnej części rysunku) i faktycznym źródłem energii elektrycznej (całokształt grafiki). Chyba nie trzeba komentować. Napiszę tylko, że kosmiczna wersja tego systemu musiałaby być
znacznie większa, ze względu na konieczność radiacyjnego odprowadzania ciepła odpadowego (wieże chłodnicze - zieloną część rysunku - trzeba by zastąpić olbrzymim radiatorem).