POLSA, jako jeden z organizatorów trasy, nie podaje teraz linków do transmisji.
Tak ma wyglądać promocja trasy po polsku?
Kryteria wyboru astronautów nie są publicznie znane, jak powiedział astronauta, czyli nie wiadomo dlaczego dana osoba została zakwalifikowana, a nie inna.
1 plakat - 1 autograf - raczej nie wszyscy uczestnicy spotkania skorzystali z tej możliwości - w innym razie mogłoby to być bardziej czasochłonne - nagranie nie obejmowało tej części wizyty.
Astronauta zwrócił uwagę na rzecz oczywistą, że przy projektach m. in. kosmicznych wymagany jest zespół o zróżnicowanych kompetencjach, nawet komunikacyjnych.
Nowy Kisielin to dawna wieś włączona do miasta.
Hasło skoncentrowane na historii.
11.12.2025 13:15 Park Technologii Kosmicznych (PTK) Nowy Kisielin, ul. Antoniego Wysockiego 1, Zielona Góra
Ten sam link do YT w części edukacyjnej co w akademickiej
https://www.forum.kosmonauta.net/index.php?topic=5250.msg203263#msg203263Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego @MNiSW_GOV__PL 1:04 PM · Dec 12, 2025
Technologie kosmiczne inspirują! 🛰️
Na Uniwersytecie Zielonogórskim @astro_slawosz spotkał się ze środowiskiem akademickim i uczniami, aby rozbudzać ciekawość, ambicję, a także pasję do odkrywania kosmosu!
👨🚀 ✅ Każde spotkanie jest okazją do zdobycia praktycznej wiedzy na temat badań orbitalnych, możliwości rozwoju kariery w branży kosmicznej oraz współpracy nauki z przemysłem.
Dziękujemy uczestnikom za to, że jesteście częścią touru misji #IGNIS!
https://x.com/astro_slawosz/status/1999377098843013406(Zdjęcia od 716)
5 porad, które młodzi Lubuszanie zapamiętali ze spotkania z drugim Polakiem, który był w KosmosieEliza Gniewek-JuszczakMariusz KapałaEliza Gniewek-Juszczak,Mariusz Kapała 11 grudnia 2025, 16:44
(...) Radę, jak sobie radzić ze stresem na stacji kosmicznej i jak przygotowywać się do egzaminów zapamiętała uczennica zielonogórskiego LO nr 1.
– Najważniejsze jest zdać sobie sprawę, co zależy od nas, co nie i jeżeli coś jest niezależne od nas, musimy to zaakceptować i nie przyjmować się tym i to znacząco zdejmie nasz stres – mówi Weronika Malewska z kl. IVa. (...)
– Bardzo inspirujące spotkanie. Nie ukrywam, że łzy wzruszenia się pojawiły. Zdecydowanie zapamiętam na długo – zapewnia Hanna Kaczmarczyk z IV kl. I LO w Zielonej Górze, związana z Aeroklubem Ziemi Lubuskiej. Zapamiętała ze spotkania zdanie, że „należy być konsekwentnym, a wręcz upierdliwym w dążeniu do celu".
– Zamierzam się tego trzymać – podkreśla. (...)
– Bardzo fajne było to, że o kosmosie można było posłuchać z pierwszej ręki. Zwykle słyszy się o tym z innej perspektywy – zauważa Tobiasz Janion z klasy IIIa ILO. Z wykładu zapamiętał m.in. to, że większość szkoleń przed lotem dotyczyła sytuacji awaryjnych, które miały małe szanse wydarzyć się, ale trzeba było się do nich przygotować. (...)
– Szukajcie finansowania swoich pomysłów. Jeśli macie takie ambicje, zakładajcie działalności gospodarcze, żeby skalować swoje technologie i rozwiązania. To naprawdę jest możliwe i tych możliwości jest bardzo dużo, czego byście sobie nie wybrali – radził na zakończenie spotkania z młodzieżą astronauta. (...)
Życiorys Sławosza Uznańskiego-Wiśniewskiego jest tego dowodem. 20 lat temu wyjechał na zagraniczne studia i realizował marzenia zawodowe m.in. budował technologie w przemyśle francuskim, Europejskiej Organizacji Badań Jądrowych. Jako astronauta trafił do Europejskiej agencji Kosmicznej.
– Po 20 latach wracam do Polski. Mam nadzieję, że dzisiaj możemy pokazać studentom w Polsce, że można realizować swoje marzenia zawodowe w kraju. Budujemy duży sektor technologiczny – wyjaśniał astronauta.
– Powiem szczerze, nie za bardzo miałem okazję pospacerować po Łodzi czy Warszawie i odpocząć dlatego, że jestem w trasie od trzech miesięcy, starając się podzielić swoją wiedzą, więc jeszcze do końca nie wiem, jak takie codzienne życie wygląda – odpowiedział na nasze pytanie. (...)
– Jestem drugi raz, bardzo się cieszę z instalacji, które tutaj są. Ostatnio zwiedzaliśmy komorę wykorzystywaną do testów systemów kosmicznych, widzieliśmy wytrząsarkę. Mam nadzieję, że takich miejsc będzie w Polsce coraz więcej i będą użytkowane na co dzień przez rzesze studentów, inżynierów, przedsiębiorców budujących swoje rozwiązania – odpowiadał do Uznański-Wiśniewski.
Potwierdził, że jeszcze dwa – trzy lata temu, przed wyborem go na członka misji kosmicznej, Kosmos w Polsce budził trochę żartów.
– Myślę, że wykonaliśmy ogromną pracę przez ostatnie dwa lata, od inwestycji w Europejską Agencję Kosmiczną w sierpniu 2023 r. do wykonania Polskiej Misji Kosmicznej na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej. Mam nadzieję, że mamy dzisiaj społecznie rozpoznany Kosmos, jako naszą przyszłość technologiczną, jako infrastrukturę krytyczną do podejmowania decyzji, czy z sektora instytucjonalnego, czy przemysłu prywatnego, czy obronności Polski. Wiemy, że nie ma obronności bez technologii kosmicznych. Nie ma nowoczesnej gospodarki bez wsparcia technologicznego z Kosmosu. Jeszcze trochę pracy przed nami, żeby nauczyć się w jaki sposób inwestować w innowacje, budować innowacyjne produkty tak, żeby Polska gospodarka na arenie międzynarodowej proponowała swoje produkty i na nich zarabiała raczej, niż kupując rozwiązania technologiczne z zagranicy. Dzisiaj możemy je budować w kraju i mam nadzieję, że nie tylko w Parku Technologii Kosmicznych tutaj, ale w innych miejscach w kraju będziemy w taką technologię inwestować – powiedział. (...)
https://gazetalubuska.pl/5-porad-ktore-mlodzi-lubuszanie-zapamietali-ze-spotkania-z-drugim-polakiem-ktory-byl-w-kosmosie/ar/c1p2-28260313