Autor Wątek: Sierra Space / Dream Chaser  (Przeczytany 264203 razy)

Offline Air Q

• Weteran
Odp: Sierra Nevada / SpaceDev Dream Chaser
« Odpowiedź #165 dnia: Listopada 01, 2013, 14:08 »
Dream Chaser na 100% koziołkował, co zresztą potwierdzają niektóre źródła, tak że ja bym raczej był sceptyczny co do szans na naprawę. Wrak musi wyglądać paskudnie - nieprzypadkowo nie ma żadnych zdjęć w sieci.
Brak zdjęć nie ma nic wspólnego z tym czy pojazd da się naprawić czy nie. Przede wszystkim byłby to zły PR i tyle. Poza tym powyższe źródło zostało opublikowane przed wtorkową telekonferencją. Jeszcze raz: http://www.nasaspaceflight.com/2013/10/dream-chaser-eta-positives-despite-anomaly/
Although Mr. Sirangelo went to pains to avoid portraying exactly what happened during the ETA’s departure from the runway, he did admit the vehicle “rolled”, conveying similar comments to eye witnesses who saw the ETA flip over in the sand.

Amazingly, the ETA survived her unceremonious tumble in remarkable fashion, becoming stationary the right way up. And while she was reported as looking a little worse for wear, most the damage is classed as cosmetic – such as the outer shell’s imitation Thermal Protection System (TPS).

“From our perspective, we had a very successful day with an unfortunate anomaly at the end. We’re investigating that anomaly, but it did not invalidate any of the data.

“The vehicle will likely be re-flyable in the not too distant future.”

"One could write a history of science in reverse by assembling the solemn pronouncements of highest authority about what could not be done and could never happen."
http://qt.exploratorium.edu/mars/opportunity
Sprawdź SOL: http://www.greuti.ch/oppy/html/filenames_ltst.htm

Borys

• Gość
« Odpowiedź #166 dnia: Listopada 01, 2013, 17:39 »
Dream Chaser na 100% koziołkował, co zresztą potwierdzają niektóre źródła, tak że ja bym raczej był sceptyczny co do szans na naprawę. Wrak musi wyglądać paskudnie - nieprzypadkowo nie ma żadnych zdjęć w sieci.
Brak zdjęć nie ma nic wspólnego z tym czy pojazd da się naprawić czy nie.

Kilkutonowa skorupa koziołkowała przy prędkości 300 km/h. Cieszy mnie optymizm pana Sirangelo, ale wolałbym usłyszeć to samo od kogoś, kto nie jest na liście płac SNC.

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #167 dnia: Listopada 01, 2013, 20:37 »
Wygląda na to, że kompletnie nic nie wiemy. Sformułowanie Sirangelo o "the not too distant future", jest tyleż "not too precise", co standardowe w takich sytuacjach. Żadna instytucja astronautyczna, czy to państwowa czy prywatna, nigdy nie mówi inaczej. A firmy prywatne ponadto skrzętnie ukrywają wszelkie informacje o swoich wpadkach, czy raczej "anomaliach", dopóki ich nie przezwyciężą. Chociaż w tym wypadku aż tak zdecydowane embargo na informacje wydaje się sugerować poważniejsze przyczyny - ów filmik na YT urywający się w kluczowym momencie jest wręcz kuriozalny...

velo

• Gość
« Odpowiedź #168 dnia: Grudnia 08, 2013, 16:52 »
Kilka bardzo ciekawych plotek krąży w kuluarowym L2. Myślę, że wkrótce będziemy mogli dowiedzieć się czegoś więcej ;)

"Coś się dzieje!"

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #168 dnia: Grudnia 08, 2013, 16:52 »

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #169 dnia: Grudnia 08, 2013, 17:27 »
A ja się tak zastanawiam na ile Dream Chaser może być uniwersalny - czyli lecieć nie na Atlasie 5 ale na D4 czy innych rakietach. Pewnie rozbija się to wszystko o charakterystyki tych rakiet i możliwości konstrukcyjne Dream Chasera, ale czy Atlas 5 oferuje "najdelikatniejszy" lot do góry?

velo

• Gość
« Odpowiedź #170 dnia: Grudnia 08, 2013, 22:20 »
Ciepło, ciepło ;)

Offline Adam.Przybyla

• Weteran
  • Realista do bólu;-)
« Odpowiedź #171 dnia: Grudnia 08, 2013, 22:45 »
Ciepło, ciepło ;)
             ... to nie tak hop siup, kiedys czytalem ze to tylko na obrazkach ladnie wyglada, domalowujemy wahadlowiec i leci;-) Jakis inzynier zwiazany z ta konstruukacja tlumaczyl sie z roznych problemow. Najlepije byloby chyab zamknac do dodatkowego pudelka, jak w przypadku x-37 ale to oznacza znowu dodakowa wage a taki skrzyfdlak nie jest tu i tak zbyt konkurencyjny ... Z powaaniem
                                                                                                                               Adam Przybyla
https://twitter.com/AdamPrzybyla
JID: adam.przybyla@gmail.com

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #172 dnia: Grudnia 09, 2013, 11:04 »
Dream Chaser chyba jednak jest za duży na jakąś uwiewkę. Jest raczej - nie przymierzając - wielkości europejskiego Hermesa, który miał latać na Ariance Pięć.

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #173 dnia: Grudnia 09, 2013, 11:09 »
Dream Chaser chyba jednak jest za duży na jakąś uwiewkę. Jest raczej - nie przymierzając - wielkości europejskiego Hermesa, który miał latać na Ariance Pięć.

He he Ciekawe czy przy odpowiednim przygotowaniu Ariane 5, Dream Chaser mógłby przesiąść się na tą rakietkę?

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #174 dnia: Grudnia 09, 2013, 11:26 »
Właśnie to "ciepło ciepło" Vela coś mi tutaj sugeruje, że chodzi o poza-amerykańską rakietę. A tak w zasadzie to opcji nie ma za dużo:
- Sojuz jest za mały
- Proton niby styka, ale kto chciałby nim latać? :P
- Chińczycy dla Dream Chasera odpadają.

W zasadzie zostaje jedynie Ariane 5.

Offline alnitak

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #175 dnia: Grudnia 09, 2013, 15:22 »
Ale po co mialby latać Ariane 5?Przecież bylaby to ekonomiczna klapa a tak w ogóle trzeba by ja najpierw do tego przystosować i certyfikować a to jeszcze by zwiekszylo koszta.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #176 dnia: Grudnia 09, 2013, 15:23 »
Ale po co mialby latać Ariane 5?Przecież bylaby to ekonomiczna klapa a tak w ogóle trzeba by ja najpierw do tego przystosować i certyfikować a to jeszcze by zwiekszylo koszta.

Bardzo dobre argumenty. Wyrzutnia w Kourou nie jest gotowa na obsługę ludzi = duże koszta!

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #177 dnia: Grudnia 09, 2013, 15:35 »
Czy w Europie też obowiązują tak rygorystyczne przepisy dotyczące certyfikacji lotów załogowych jak w USA? W CCP jest to wieloletni proces.

Offline Trafiony

• Pełny
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #178 dnia: Grudnia 09, 2013, 16:55 »
Czy w Europie też obowiązują tak rygorystyczne przepisy dotyczące certyfikacji lotów załogowych jak w USA? W CCP jest to wieloletni proces.

Pod warunkiem że takie przepisy istnieją w Europie.
A poza tym, przecież tutaj się nie pocygani, muszą być podobne do tych w USA, Rosji i Chinach. Nigdy się tym nie interesowałem, ale o ile wiem musi być sporo większa redundancja układów i większe marginesy bezpieczeństwa założone już w fazie projektowania samej konstrukcji takiety. Nawet nie wiem czy Ariane 5 udałoby się tak przerobić nie budując w istocie nowej rakiety.
A tak na mojego nosa, ten Dream Chaser jest pierwszy w kolejce do skreślenia. Zawsze mogą zrobić cywilną wersję X-37, będzie taniej, a ludzi i tak bezpieczniej wozić kapsułami.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #179 dnia: Grudnia 09, 2013, 19:53 »
Czy przepisy istnieją czy nie - pewnie istnieją, jeśli taki ATV sobie lata do ISS, czyli musi spełniać przepisy, które satysfakcjonują wszystkich. Pytanie oczywiście, ile jest waiver'ów i na ile one by dotyczyły ISS.

Osobiście jednak nie wydaje mi się, aby to była Ariane 5, bo swego czasu były studia dla abortu na platformie startowej dla Oriona i... kiepsko wyszło. Platforma jest za daleko od morza.

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #179 dnia: Grudnia 09, 2013, 19:53 »