Autor Wątek: Sierra Space / Dream Chaser  (Przeczytany 264202 razy)

Offline JSz

• Weteran
Odp: Sierra Nevada / SpaceDev Dream Chaser
« Odpowiedź #285 dnia: Września 29, 2014, 23:03 »
Pisałem wyżej o trzech możliwych opcjach. Ale oczywiście pytanie o szczegóły.

Przede wszystkim nie wydaje mi się, że NASA całkowicie zignorowało kryteria, które sama ustaliła - a tak niektórzy sugerują. Nawet gdyby to była sprawa korupcji, to przecież nie mogła być tak grubymi nićmi szyta. Wiadomo, że w Stanach takie sprawy są bardzo pilnowane i to musiałoby się wydać.

Wygląda więc na to, że rzeczywiście były duże zastrzeżenia do SNC, jak wynika z oświadczenia - w zakresie "past performance". Inaczej komisja nie odważyłaby się na taki krok. Wynik zatem musiał być taki, że oferty Boeinga i SNC były sumarycznie zbliżone do siebie (jeśli sprawdzi się to, co mówi SNC).

Rzeczywiście, w tej sytuacji powiedzieć Boeingowi: sorry Winnetou, pomyliliśmy się - chyba się nie da. Więc co, rozdzielić pomiędzy wszystkich? Skoro NASA zdecydowała się zapreliminować 6,8 mld USD, a poszczególne kalkulacje były na:
   - SpaceX - 2,6,
   - SNC - 3,3
   - Boeing - 4,2 mld USD,
można będzie rozdzielić 4,2 mld dane Boeingowi pomiędzy te dwie firmy - i tak dostałyby niewiele mniej niż SpaceX.

Z tym, że to i tak są pieniądze wirtualne - corocznie będą trwały walki polityczne w Kongresie o roczne porcje. Finalne pieniądze mogą okazać się znacznie niższe, bo na pewno nie wyższe (chyba że upadną Orion i SLS).

Trzeba też pamiętać, że to nie jest jeszcze właściwy kontrakt na loty na ISS. Tu chodzi o zakończenie wszystkich prac, w tym kilka łącznie lotów testowych. Kontrakty na loty z astronautami NASA będą później.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #286 dnia: Września 29, 2014, 23:04 »
Właśnie nie wiem - i nikt mi nie chciał tego powiedzieć - co miałyby zmienić protesty w kształcie całego konkursu. Rozumiem, że odbyłoby się to kosztem kogoś innego, ale w jakiej formie?

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #287 dnia: Października 01, 2014, 11:38 »
SNC chce pójść do przodu! Firma wydała wczoraj zaskakujące dla mnie oświadczenie. Otóż SNC wszedł we współpracę ze Stratolaunch Systems (który buduje największy samolot świata do startów stratosferycznych na LEO), dla której SNC przygotuje zmniejszoną wersję DCh! Będą możliwe loty na LEO 3-osobowych załóg. A więc nie Atlas V, nie Falcon 9 jak wielu sugeruje by obniżyć koszty, ale samolot Allena i Rutana. Ale kosztem przeprojektowania DCh.

Kanarkusie:

SNC and Stratolaunch Systems will present more detailed information on Dream Chaser-Stratolauncher at the 65th International Astronautical Congress in Toronto, Canada, on October 1, 2014 at 9:45 am ET in Room 701B.

Zatem trzymaj rękę na pulsie!

Źródło: http://www.sncorp.com/press_more_info.php?id=636

Offline mars76

• Weteran
  • MARS - Zmień swoje miejsce zamieszkania!
« Odpowiedź #288 dnia: Października 01, 2014, 13:26 »
SNC chce pójść do przodu! Firma wydała wczoraj zaskakujące dla mnie oświadczenie. Otóż SNC wszedł we współpracę ze Stratolaunch Systems (który buduje największy samolot świata do startów stratosferycznych na LEO), dla której SNC przygotuje zmniejszoną wersję DCh! Będą możliwe loty na LEO 3-osobowych załóg. A więc nie Atlas V, nie Falcon 9 jak wielu sugeruje by obniżyć koszty, ale samolot Allena i Rutana. Ale kosztem przeprojektowania DCh.

Kanarkusie:

SNC and Stratolaunch Systems will present more detailed information on Dream Chaser-Stratolauncher at the 65th International Astronautical Congress in Toronto, Canada, on October 1, 2014 at 9:45 am ET in Room 701B.

Zatem trzymaj rękę na pulsie!

Źródło: http://www.sncorp.com/press_more_info.php?id=636
Obawiam się , że może to być za piękne -ale kciuki warto trzymać ; to by mogło pokonać cenowo konkurencję na dobrę :)

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #288 dnia: Października 01, 2014, 13:26 »

Offline 0x3ffe

• Pełny
  • Rzeczpospolita Marsjańska
    • Moja gra mobilna - testujcie
« Odpowiedź #289 dnia: Października 01, 2014, 14:23 »
Czyli na zmodyfikowanym Antaresie ?
Moc obliczeniowa dwóch Commodore 64 wystarcza do lądowania na księżycu!

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #290 dnia: Października 01, 2014, 14:32 »
Postaram się być na miejscu na tej prezentacji!

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #291 dnia: Października 01, 2014, 15:06 »
Czyli na zmodyfikowanym Antaresie ?

Gdzie zobaczyłeś Antaresa?

Postaram się być na miejscu na tej prezentacji!

Zatem prosimy o relację!
« Ostatnia zmiana: Października 01, 2014, 20:54 wysłana przez JSz »

Offline Rakietowy Bogdan

• Pełny
« Odpowiedź #292 dnia: Października 01, 2014, 15:45 »
Taki Dream Chaser Mini byłby w sumie ciekawą alternatywą dla JAXA i ESA do wysyłania astronautów. Tylko kto zapłaci za modyfikacje, Orbital? Przynajmniej się wyjaśniło, że nie trzy, nie cztery, a sześć ton będzie w zasięgu Thunderbolta.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #293 dnia: Października 01, 2014, 15:48 »
Jesteśmy na sesji, ale tutaj nie ma niczego zaplanowanego w tym temacie. Natomiast około 18 CEST jest oddzielna posiadówa - dyskusja, gdzie będą ludzie z SNC.

Jeszcze sprawdzę, ale chyba SNC miało coś zapowiedzieć w piątek, a nie dziś.

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #294 dnia: Października 01, 2014, 16:02 »
Tylko kto zapłaci za modyfikacje, Orbital?

Orbital nie ma z tym nic wspólnego, poza tym że buduje rakietę dla Stratolauncha. Jeśli ktoś ma płacić, to Allen, który inwestuje w całe przedsięwzięcie.

Jesteśmy na sesji, ale tutaj nie ma niczego zaplanowanego w tym temacie.

A ta informacja nie pomoże zlokalizować:

October 1, 2014 at 9:45 am ET in Room 701B.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #295 dnia: Października 01, 2014, 16:13 »
Jestem w pokoju 701B, jestem od 09:35 am ET, a teraz już jest prawie 10:15 am ET. :)

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #296 dnia: Października 01, 2014, 20:17 »
Takie zapiski można znaleźć na Twitterze:

Stephen Clark @StephenClark1  ·  3 godz. 3 godziny temu
Vulcan Aerospace's Chuck Beames and Sierra Nevada's Mark Sirangelo on stage now to discuss Stratolaunch/Dream Chaser teaming

Stephen Clark @StephenClark1  ·  3 godz. 3 godziny temu
Vulcan's Chuck Beames: Stratolaunch carrier aircraft (largest airplane in the world) over half built now in Mojave, Calif.

Jeff Foust @jeff_foust  ·  3 godz. 3 godziny temu
Beames: targeting 2018 first launch of basic Stratolauncher system. Aircraft is over half-built now.

Stephen Clark @StephenClark1  ·  2 godz. 2 godziny temu
Sierra Nevada's Craig Gravelle: Adapted Dream Chaser to a 75% scale, carries 2-3 crew to LEO or cargo in lieu of crew.

SNC's Gravelle: Scaled Dream Chaser for Stratolaunch is about the size of an Apollo command module.

Vulcan's Chuck Beames: Haven't made a decision yet to go forward with Dream Chaser on Stratolaunch. Still thinking in general

Jeff Foust @jeff_foust  ·  2 godz. 2 godziny temu
Gravelle: looked at using Stratolaunch system for suborbital Dream Chaser flghts, including point-to-point missions.

Jeff Foust @jeff_foust  ·  2 godz. 2 godziny temu
Sirangelo: not ready now to discuss propulsion systems that would be used for this Dream Chaser.

Offline Rakietowy Bogdan

• Pełny
« Odpowiedź #297 dnia: Października 01, 2014, 20:45 »
Mam dziwne wrażenie, że jest to bardziej plan awaryjny na wypadek nieotrzymania kontraktu w CRS-2

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #298 dnia: Października 01, 2014, 21:07 »
Oczywiście, że jest to plan awaryjny. Choć chyba bardziej na wypadek porażki w CCtCap. I być może odświeżony pomysł na CRS-2, bo jest jeszcze trochę czasu do składania wniosków. Przede wszystkim idący w kierunku obniżenia kosztów, bo Atlas V jest bardzo drogi, zaś SL ma być bardzo tani.

Ale pomysł jest bardzo ciekawy: w przypadku realizacji byłby to chyba pierwszy statek orbitalny typu HTHL w ogóle (nie tylko załogowy).

Offline alnitak

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #299 dnia: Października 01, 2014, 21:09 »
Nie widzę sensu w tym zmniejszonym DC.Do obsługi np.stacji Bigelowa potrzebny będzie pojemny pojazd a nie taka 2-osobowa popierdółka.Do tego Stratolaunch będzie drogim systemem wynoszenia ładunków(podwójny RL-10 na górnym stopniu a to bardzo drogi silnik).

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #299 dnia: Października 01, 2014, 21:09 »