pogrzex,
na Islandii nie mieszkam, ale (wiem częsciowo z praktyki) różnica jest na pewno. Nie dziel wlosa na czworo. Tylko to się sprowadza do większych szans, że zobaczysz coś w ogóle i że akurat będzie to coś spektakularnego.
Dlatego jest ważne, na jak długo jedziecie. Optymalnie 2 tygodnie lub dłużej - tak ze względu na emisje ze Słońca, jak i zmienną pogodę w miejscu obserwacji. Statystyka rządzi tu i tu. 1-2 okazje powinny się trafić na 2 -tygodniowym wyjeździe, szczególnie teraz w okresie maksimum. Nigdy nie miałem 2-tygodniówki bez zorzy w czasie przełom VIII/IX - pocz. IX. Poza końcówkami lata (w zimie) ze względu na koszta/warunki pobytu na zorze jeździłem na krótsze ok. 4-8 dniowe wypady (liczę dni/noce na miejscu) i choć czesto dawało radę coś zobaczyć, ale trafialy się też porażki.
Ważny tip jeśli chodzi o focenie (zakładam, że też planujesz): koniecznie jak najjaśniejszy obiektyw (F/stop). Wiadomo, że to musi być szeroki kąt, ale z 2 szkieł szerokokątnych bierz zawsze to jaśniejsze, nawet (w granicach rozsądku) kosztem pola widzenia/dłuższej ogniskowej. Lepsza apertura oznacza z definicji krótsze czasy migawki przy tej samej ekspozycji, co pozwala częściej wychwycić ostre, delikatne i subtelne struktury zorzy, które zwykle na zdjęciu rozsmarowuja ruchy zorzy.
Wracając do logistyki i turystyki: czy masz już zaklepaną grupę czy nadal szukasz? Czy cokolwiek wiesz już o programie/założeniach pobytu ludzi, z którymi ewentualnie jedziesz? Dobry masz plan, jadąc z weteranami tamtejszych okolic, bo to Ci zdejmie z głowy pewne podstawowe rzeczy jeśli chodzi o przygotowania, z drugiej strony może nie być dla Ciebie optymalne z wielu względów, a jesteś skazany na ich wybory.
Skoro już byli, to mogą świadomie ominąć pewne rejony, ciekawe dla Ciebie tak pod wzgledem turystycznym, jak i zorzowym. Jak mi na priva napiszesz to i owo co do programu, może bede mógł Ci coś porzucić, co akurat da się uwzględnić w Waszych planach ku obustronnej korzyści. Jeśli zaś nawiązałeś kontakt z wiecej niż jedną ekipą, to bedziesz wiedział, którą świadomie wybrać.
Pozdrawiam
-J.