Autor Wątek: Starship + Super Heavy | Trzeci test orbitalny | 2024  (Przeczytany 26210 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline winged

• Junior
  • **
Odp: Starship + Super Heavy | Trzeci test orbitalny | 2024
« Odpowiedź #150 dnia: Marca 18, 2024, 11:45 »
Czy jest wytłumaczenie dlaczego Starship po wejściu w gęstszą atmosferę od razu zaczął ustawiać się tyłem do kierunku lotu? Florydziak pisał o nieudanym teście przepompowania paliwa, z którego wynikać miał niekorzystny środek ciężkości w Starshipie ale wg Spacex test przepompowania miał miejsce.

Online TomIR

• Weteran
« Odpowiedź #151 dnia: Marca 18, 2024, 18:26 »
Podsumowanie 3 lotu w wykonaniu NSF:

Offline docktor

• Weteran
  • Astronautyka w domu i zagrodzie
« Odpowiedź #152 dnia: Marca 18, 2024, 18:51 »
Czy jest wytłumaczenie dlaczego Starship po wejściu w gęstszą atmosferę od razu zaczął ustawiać się tyłem do kierunku lotu? Florydziak pisał o nieudanym teście przepompowania paliwa, z którego wynikać miał niekorzystny środek ciężkości w Starshipie ale wg Spacex test przepompowania miał miejsce.

Nie sądzę. Moim zdaniem raczej wynikło to z faktu, że nie działały (wcale lub poprawnie) silniki kontroli pozycji i że była to pierwsza w historii próba wejścia w atmosferę silosem zbożowym wyposażonym w ruchome powierzchnie sterowe. Kapsuły typu Apollo czy Sojuza są w dużym stopniu stabilne z natury. Wahadłowce wytwarzały dużą siłę nośną. Tu było przecieranie szlaków.
"Space is hard"

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #153 dnia: Marca 18, 2024, 20:40 »
Skoro są problemy Starshipa w gęstej atmosferze Ziemi to co będzie podczas lądowania na Marsie? Tam atmosfera jest 100 razy rzadsza przy poziomie gruntu .

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #153 dnia: Marca 18, 2024, 20:40 »

Offline artpoz

• Weteran
« Odpowiedź #154 dnia: Marca 18, 2024, 20:52 »
Ja chciałbym pochwalić SpaceX za postępy w stosunku do drugiego lotu. Sprawnie ogarnięto pozwolenia, skrócono czas tankowania, transmisja była w lepszej jakości (1080p), kamery na pokładzie pokazały prawie cały lot, pierwszy raz z zewnątrz zobaczyliśmy plazmę. Jednym słowem brawa za przygotowanie testu. Nie mogę się doczekać kolejnego.

Offline artpoz

• Weteran
« Odpowiedź #155 dnia: Marca 19, 2024, 10:03 »
Analiza trzeciego lotu zrobiona przez dwóch jutubowych ekspertów:  Scotta Manley'a i Marcusa House'a.

Offline Lion97

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #156 dnia: Marca 19, 2024, 10:51 »
Ja chciałbym pochwalić SpaceX za postępy w stosunku do drugiego lotu. Sprawnie ogarnięto pozwolenia, skrócono czas tankowania, transmisja była w lepszej jakości (1080p), kamery na pokładzie pokazały prawie cały lot, pierwszy raz z zewnątrz zobaczyliśmy plazmę. Jednym słowem brawa za przygotowanie testu. Nie mogę się doczekać kolejnego.

No postępy są duże, a niektórzy tutaj 5 lat temu zrobili zakład, że w ciągu 5 lat Starhip nie poleci :D

Biorąc pod uwagę, że stosunkowo proste rozwinięcie z Falcona 9 do FH zajęło SpaceX 10 lat, trudno mi uwierzyć, że w gruncie rzeczy zupełnie nowa konstrukcja, jaką będzie BFR (czy jak to się teraz nazywa), poleci za 5 lat - proponuję zakład o piwo (nie mówię oczywiście o konstruowanym obecnie modelu do lotów atmosferycznych czy suborbitalnych, ale o w pełni funkcjonalnej rakiecie o udźwigu zbliżonym do SLS).

Offline winged

• Junior
  • **
« Odpowiedź #157 dnia: Marca 20, 2024, 09:15 »
Nie sądzę. Moim zdaniem raczej wynikło to z faktu, że nie działały (wcale lub poprawnie) silniki kontroli pozycji i że była to pierwsza w historii próba wejścia w atmosferę silosem zbożowym wyposażonym w ruchome powierzchnie sterowe. Kapsuły typu Apollo czy Sojuza są w dużym stopniu stabilne z natury. Wahadłowce wytwarzały dużą siłę nośną. Tu było przecieranie szlaków.

Czy to znaczy że Starship w założeniu ma wymuszać prawidłową orientację za pomocą RCSów przez cały czas trwania reentry? Czy w ogóle te silniczki manewrowe są tak silne aby to zrobić?

Offline Wuzetek

• Pełny
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #158 dnia: Marca 20, 2024, 09:36 »
No postępy są duże, a niektórzy tutaj 5 lat temu zrobili zakład, że w ciągu 5 lat Starhip nie poleci :D

Wyrobili się o jeden dzień, chyba wiedzieli o tym zakładzie :P No i ta rakieta nadal nie jest w pełni funkcjonalna :P

Jak już przyznałem, nie wygrałem tego zakładu, z czego bardzo się cieszę :)
« Ostatnia zmiana: Marca 20, 2024, 09:37 wysłana przez Wuzetek »

Offline Lion97

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #159 dnia: Marca 20, 2024, 09:44 »

Czy to znaczy że Starship w założeniu ma wymuszać prawidłową orientację za pomocą RCSów przez cały czas trwania reentry? Czy w ogóle te silniczki manewrowe są tak silne aby to zrobić?

Do tego służą klapy co było widać na nagraniu.

Offline Sokole Oko

• Mistrz Jedi
  • Weteran
  • ...and lift off!
    • Polski AstroBloger
« Odpowiedź #160 dnia: Marca 20, 2024, 11:54 »
Amatorskich wideo z powrotu do atmosfery jak dotąd brak, ale są pierwsze naziemne znaleziska - odnajdywane są pierwsze płytki TPS. Wiele z nich pewnie utonęło w zatoce.

https://x.com/esherifftv/status/1768759104997138655?s=20
« Ostatnia zmiana: Marca 20, 2024, 15:41 wysłana przez Sokole Oko »

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #161 dnia: Marca 20, 2024, 13:47 »
A gdzie je znaleziono?

Offline Sokole Oko

• Mistrz Jedi
  • Weteran
  • ...and lift off!
    • Polski AstroBloger
« Odpowiedź #162 dnia: Marca 20, 2024, 15:30 »
Podejrzewam, że z którejś plaż w nieodległym otoczeniu Starbase. Tzn. zakładam, że to płytki, które odpadły już podczas wznoszenia. Ale konkretnego położenia znaleziska autor nie podał (lub go nie widzę).

Edit: zdaje się, że z wyspy South Padre.
« Ostatnia zmiana: Marca 20, 2024, 15:49 wysłana przez Sokole Oko »

Offline pasiuli

• Junior
  • **
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #163 dnia: Marca 20, 2024, 18:18 »
Mało filmów, a właściwie to wcale z powrotu. Booster rozpadł się kilka km nad ziemią, więc pewnie na dalekim oceanie, skoro żaden amator tego nie ujął na swoim telefonie. No i taki ship, spadając  z tylu kilasów to powinien nieźle zaświecić, w końcu to parę ton ładnych i nic:)

Offline norton_fm

• Weteran
« Odpowiedź #164 dnia: Marca 21, 2024, 03:01 »
"If Earth (from space) is that beautiful, Heaven is gone be beautiful" - Terry Virts - STS 130 PLT

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #164 dnia: Marca 21, 2024, 03:01 »