Autor Wątek: Obserwacje zorzy polarnej - 2026 rok  (Przeczytany 33002 razy)

Offline TomIR

• Moderator
Odp: Obserwacje zorzy polarnej - 2026 rok
« Odpowiedź #45 dnia: Marca 16, 2026, 21:21 »
Wstępna prognozy wskazują, że CME z dzisiejszego rozbłysku M2.7 może dotrzeć około południa 19 marca.
CME nie jest rozległe, ale trafienie wygląda na całkiem centralne, więc zobaczymy co się z tego urodzi :).

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #46 dnia: Marca 17, 2026, 11:24 »
To byłoby ciekawe, gdyby akurat teraz... było nieco mocniej niż się spodziewamy! :)

Offline TomIR

• Moderator
« Odpowiedź #47 dnia: Marca 17, 2026, 12:26 »
Nie zapominajmy jeszcze, że CME ma dotrzeć na tylko jeden dzień przed równonocą - to też ma znaczenie :).

Offline TomIR

• Moderator
« Odpowiedź #48 dnia: Marca 19, 2026, 14:48 »
Jak na razie pierwsze CME jeszcze nie przyszło, a zaktualizowane modele wskazują na jeszcze
jedno, które powinno dotrzeć do nas 21 marca.

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #48 dnia: Marca 19, 2026, 14:48 »

Offline pogrzex

• Weteran
« Odpowiedź #49 dnia: Marca 20, 2026, 19:30 »
Ależ mi się marzy na żywo zobaczyć w życiu zorzę z różem... Jest to moim zdaniem najbardziej spektakularny rodzaj zorzy, jednocześnie nie występował on ściśle podczas ostatnich wielkich burz słonecznych w poprzednim roku i na początku tego roku, tylko raczej podczas po prostu wysokiej aktywności wiatru. Już na wcześniejszych stronach o tym pisałem, czy ktoś może zna tutaj ten temat od strony fizyki - kiedy występuje ta ultra-szybka, ultra-dynamiczna tańcząca zorza różowa, gdyż na pewno nie występuje ona podczas, gdy na niebie jest zorza z wysoką aktywnością czerwieni na wyższych pułapach:

https://www.youtube.com/shorts/OYBnN9l3OWo

Cyt:
"Hej, mam takie pytanie odnośnie zorzy. Mieliśmy jeszcze w poprzednim tygodniu wysoką aktywność i widziałem ze Skandynawii/Islandii nagrania takiej zorzy, która najbardziej mnie rajcuje - tańczącej na niebie tak szybko, że fizycznie z kamerą ciężko nadążyć ruchem, a poniżej zielonego tlenu wybija się silnie NIE czerwień tylko róż (azot). Natomiast zeszłej nocy widziałem także nagrania i zdjęcia ze Skandynawii i nie było tego różu, za to był czerwony tlen (wysoko, powyżej zielonego). Ciekawi mnie mechanizm, z czego wynika taka różnica pomiędzy charakterystyką tych dwóch "wersji" zorzy. Wszak wczoraj mieliśmy naprawdę huczne pierdyknięcie, a jednak nie widziałem na żadnych zdjęciach niskiego azotu (różu). Teraz żeby było wizualnie wiadome o czym piszę:
1. Najpierw ów róż (niski azot) na nagraniach: https://www.youtube.com/shorts/Yxa6dS4CJr4
2. Zorza z dużą ilością czerwonego tlenu, ale bez niskiego różu (taka jak wczoraj): https://www.youtube.com/shorts/O8sg7ZVIyHI

Czy ktoś może orientuje się nieco głębiej o tych procesach?"
'pierd.... Aphopis czy inny dziad i wała bedzieta mieli ze swoich grubych portfeli'

Offline TomIR

• Moderator
« Odpowiedź #50 dnia: Marca 20, 2026, 22:17 »
Nad ranem przyszło pierwsze słabe CME, natomiast po 20:00 UT mieliśmy uderzenie drugiego.
Prędkość 500 km/s, a gęstość momentami nawet 40 p/cm3 przy BZ = -20 nT. Trwa burza G2.
« Ostatnia zmiana: Marca 20, 2026, 22:19 wysłana przez TomIR »

Offline Rafal Reszelewski

• Pełny
  • Łowca komet SOHO i asteroid
« Odpowiedź #51 dnia: Marca 20, 2026, 22:44 »
Zorza polarna widoczna z Koszalina o 22:25.
Pozdrawiam,
Rafał Reszelewski
--------------------------------------------------------
ESA Optical Ground Station,Tenerife (MPC Code: J04)
Polonia Observatory, San Pedro de Atacama, Chile (MPC: W98)

Offline TomIR

• Moderator
« Odpowiedź #52 dnia: Marca 21, 2026, 02:42 »
No i fajnie :). U mnie niestety pochmurno i deszcz.

Offline TomIR

• Moderator
« Odpowiedź #53 dnia: Marca 22, 2026, 11:52 »
Dzisiaj w nocy jest szansa na powtórkę z rozrywki. Ziemia weszła właśnie w strumień przyspieszonego
wiatru słonecznego z dziury koronalnej. W tej chwili mamy prędkość nieco ponad 600 km/s, południowy
BZ do -10 nT i znów burzę G3 (równonoc robi swoje).

Offline TomIR

• Moderator
« Odpowiedź #54 dnia: Marca 30, 2026, 12:50 »
Po porannym rozbłysku klasy X1.4 (X1.5) z plamy 4405 mamy częściowo skierowane w Ziemię CME.
Mimo silnej asymetrii, NOAA wydała prognozę G2 już na jutro. Takie asymetryczne CME jednak często się spóźniają.

« Ostatnia zmiana: Marca 30, 2026, 13:47 wysłana przez TomIR »

Offline Sokole Oko

• Weteran
  • ...and lift off!
    • Polski AstroBloger
« Odpowiedź #55 dnia: Marca 30, 2026, 17:53 »
Przyznam, że nigdy nie widziałem prognozy sugerującej uderzenie CME w drugi dzień po rozbłysku, która byłaby niższa od G3, a chyba zwykle było to w takich sytuacjach jako "G4 lub wyższa". Czy flankowe czy bezpośrednie, zawsze sama energia i prędkość robiły swoje. Jeśli CME uderzy w 35-38 godzin to nie wiem jakim inwalidą by musiał być aby się ograniczyć do umiarkowanej burzy. :) Widzę tak "po amatorskiemu" dwie opcje: albo model dobrze trafi czas przybycia i tym samym NOAA poważnie niedoszacowuje jego potencjał zdający się być znacznie większy już choćby od samego czynnika prędkości, albo prognoza burzy G2 się sprawdzi, ale jedynie przy poważnym opóźnieniu przybycia CME względem modelu. Jedno w tym wszystkim jest jednak pewne: za 3 dni pełnia Księżyca :P

Offline TomIR

• Moderator
« Odpowiedź #56 dnia: Marca 30, 2026, 18:23 »
To jeszcze żeby dołożyć do zamieszania, podczas gdy model SWPC podaje uderzenie krawędzią
przed północą 31 marca / 1 kwietnia, model WSA-Enlil sugeruje już bardziej centralne uderzenie
i mówi się już bardziej o burzach G2 - G3.

Offline Sokole Oko

• Weteran
  • ...and lift off!
    • Polski AstroBloger
« Odpowiedź #57 dnia: Marca 30, 2026, 19:55 »
A jakby jeszcze było mało zamieszania, to bliżej centrum, tuż obok źródła CME mamy silną dziurę koronalną, która też może w dwojaki sposób wpłynąć na część CME skierowaną ku Ziemi. Niezły bigos :)

Offline TomIR

• Moderator
« Odpowiedź #58 dnia: Kwietnia 01, 2026, 14:13 »
Jak się można było spodziewać, CME przyszło z opóźnieniem dopiero dzisiaj ok. 11:30 UT.

Offline Sokole Oko

• Weteran
  • ...and lift off!
    • Polski AstroBloger
« Odpowiedź #59 dnia: Kwietnia 01, 2026, 16:34 »
I jest takie, jakiego po samej flance można oczekiwać. O ile nie dojdzie do niespodzianki... :-\

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #59 dnia: Kwietnia 01, 2026, 16:34 »