Autor Wątek: Ochrona US przed życiem z Ziemi. Za i przeciw.  (Przeczytany 19280 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
Odp: Ochrona US przed życiem z Ziemi. Za i przeciw.
« Odpowiedź #30 dnia: Stycznia 21, 2013, 10:11 »
Jeśli na Marsie żadnego życia nie wykryjemy to wtedy właśnie najciekawszą będzie śledzenie rozwoju i ewolucji ziemskich organizmów zawleczonych na Marsa  :) Pewnie głownie bakterii ale myślę że niektóre wielokomórkowce też tam przetrwają i zaczną się przystosowywać coraz bardziej.

Jeśli tak będzie z wielokomórkowcami na Marsie, to będę się dziwił czemu w oazach Antarktydy nie ma lasów?  ;D
Przecież nasz lodowy kontynent to raj dla życia w porównaniu do Marsa  :P

Ależ są "lasy":
http://en.wikipedia.org/wiki/Blood_Falls

W którym national geographic był ciekawy artykuł o małej niszy ekologicznej w wodzie pod lodami krawędzi lodowców antarktycznych - istniała tam całkiem ciekawa "oaza" pomimo braku światła słonecznego (choć nie była tak izolowana od reszty jak te "krwawe wodospady"). 

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #31 dnia: Stycznia 21, 2013, 10:51 »
O ekosystemach bakteryjnych, glonowych itp.  na Antarktydzie to ja wiem. A pisząc o lasach miałem na myśli formacje drzewiastą, a nie mikrobiastą  ;D

Borys

• Gość
« Odpowiedź #32 dnia: Stycznia 21, 2013, 11:44 »
O ekosystemach bakteryjnych, glonowych itp.  na Antarktydzie to ja wiem. A pisząc o lasach miałem na myśli formacje drzewiastą, a nie mikrobiastą  ;D

Drzew nie ma, ale coś tam jednak rośnie, m.in całkiem spore trawy.

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #33 dnia: Stycznia 21, 2013, 13:31 »
Drzew nie ma, ale coś tam jednak rośnie, m.in całkiem spore trawy.

Wiem wiem. I będzie rosło jeszcze więcej, bo klimat się ociepla a ludzie coraz nowego tam coś przywożą  :P

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #33 dnia: Stycznia 21, 2013, 13:31 »

Offline zamb

• Pełny
« Odpowiedź #34 dnia: Stycznia 21, 2013, 14:48 »
Czyli ogólnie - owszem Antarktyda aż kipi od życia w porównaniu z Marsem, to już pewne. Nawet jeśli coś tam na Marsie żyje ;) Czyli używając tego porównania, na Antarktydzie mamy wręcz "lasy" w porównaniu z Marsem...

Offline Adam.Przybyla

• Weteran
  • Realista do bólu;-)
« Odpowiedź #35 dnia: Stycznia 22, 2013, 08:11 »
Czyli ogólnie - owszem Antarktyda aż kipi od życia w porównaniu z Marsem, to już pewne. Nawet jeśli coś tam na Marsie żyje ;) Czyli używając tego porównania, na Antarktydzie mamy wręcz "lasy" w porównaniu z Marsem...
             ... na 100% duzo sie dzieje pod woda pod antarktyda, tam zycie az buzuje;-) Z powazniem
                                                                                                                                         Adam Przybyla
https://twitter.com/AdamPrzybyla
JID: adam.przybyla@gmail.com

Borys

• Gość
« Odpowiedź #36 dnia: Stycznia 22, 2013, 10:45 »

Takiego widoczku raczej na Marsie nie zobaczymy:

Offline KonradL

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #37 dnia: Stycznia 22, 2013, 11:35 »
Co umowmy sie, nie jest super imponujace biorac pod uwage, ze na jednym globie ale zaledwie kilka tys km dalej mamy cos takiego:

Dlatego z tym przywozeniem zycia na Marsa to IMO nie ma co przesadnie panikowac...

Borys

• Gość
« Odpowiedź #38 dnia: Stycznia 22, 2013, 11:57 »
Co umowmy sie, nie jest super imponujace biorac pod uwage, ze na jednym globie ale zaledwie kilka tys km dalej mamy cos takiego:

To nie licytacja. Wiadomo, że tam, gdzie więcej energii, tam też będzie więcej biomasy. Nie zmienia to faktu, że życie jest niewybredne.

Dlatego z tym przywozeniem zycia na Marsa to IMO nie ma co przesadnie panikowac...

Panikować czy nie, życie ziemskie być może jest w stanie na Marsie przetrwać, za czym przemawiają tego typu eksperymenty.

Offline KonradL

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #39 dnia: Stycznia 22, 2013, 12:14 »
To nie licytacja. Wiadomo, że tam, gdzie więcej energii, tam też będzie więcej biomasy. Nie zmienia to faktu, że życie jest niewybredne.

No wlasnie, jezeli chodzi o cos ponad niewidoczny golym okiem mikro-organizm to wydaje sie byc dosyc wybrednym...

Panikować czy nie, życie ziemskie być może jest w stanie na Marsie przetrwać, za czym przemawiają tego typu eksperymenty.

Bardzo ciekawe, ale narazie to tylko 1 miesiac... Gdyby eksperyment trwal 50-100-200 lat, a organizmy zamiast sie "okopac" kolonizowaly okolice to by było cos. No ale OK, rozumiem ze trwaja prace nad długookresowymi probami.

EDIT

Tak mysle, ze sami moglibysmy zastymulowac przystosowanie, tworzac dlugotrwale eksperymenty, gdzie np. w dlugim, cienkim przewodzie srodowisko plynnie przechodziloby z ziemskiego w marsjanskie. Jezeli plynnie sie nie da... bo cisnienie czy cos innego, mozna by podzielic to na etapy - niczym zbiorniki wyrownawcze, przedzielone sluzami, ktore stopniowo dawalyby organizmom czas do przystosowania sie. Tym sposobem po jakims b.dlugim czasie moze sami wyhodowalibysmy jakiego marsjanina... Ewolucja choc dlugotrwala, to chyba jednak w skali micro nastepuje sporo szybciej?
« Ostatnia zmiana: Stycznia 22, 2013, 12:22 wysłana przez KonradL »

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #40 dnia: Stycznia 22, 2013, 12:39 »
Takiego widoczku raczej na Marsie nie zobaczymy:

W najbliższych 100 latach raczej nie. Ale potem? Kto wie?"  ;)
A na serio, to zdjęcie - które miejsce Ziemi przedstawia? Nawet ładny krajobraz  :)

Offline zamb

• Pełny
« Odpowiedź #41 dnia: Stycznia 22, 2013, 13:38 »
W najbliższych 100 latach raczej nie. Ale potem? Kto wie?"  ;)
A na serio, to zdjęcie - które miejsce Ziemi przedstawia? Nawet ładny krajobraz  :)

Sugerując się notką w dole zdjęcia można się domyślić, że jest to Arktyka  ::)

Borys

• Gość
« Odpowiedź #42 dnia: Stycznia 22, 2013, 13:45 »

Okolice Antarktydy, konkretne Georgia Południowa (jakieś 1000 km na wschód od Stacji Arctowskiego).

Borys

• Gość
« Odpowiedź #43 dnia: Stycznia 22, 2013, 13:47 »
Sugerując się notką w dole zdjęcia można się domyślić, że jest to Arktyka  ::)

Antarktyka :) Arktyka jest na drugim końcu świata.

Offline Adam.Przybyla

• Weteran
  • Realista do bólu;-)
« Odpowiedź #44 dnia: Stycznia 22, 2013, 14:31 »
Spokojnie, na marsie jest calkiem cieplo;-) Apropos krajobrazow, ponizej bieguna znajduej sie niejaka Islandia, i jest tam calkiem zielono:

Z powazaniem
                                                                                                 Adam Przybyla
« Ostatnia zmiana: Stycznia 22, 2013, 14:40 wysłana przez Adam.Przybyla »
https://twitter.com/AdamPrzybyla
JID: adam.przybyla@gmail.com

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #44 dnia: Stycznia 22, 2013, 14:31 »