Autor Wątek: KOLOR czyli czy Mars jest pomarańczowy.  (Przeczytany 59898 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline jmvh

• Weteran
Odp: KOLOR czyli czy Mars jest pomarańczowy.
« Odpowiedź #45 dnia: Sierpnia 10, 2012, 11:45 »
Dlatego napisałem wyżej, że zdjęcia ze zwykłych aparatów praktycznie dają takie same kolory co się widzi, nawet kiedy są wyświetlane na monitorze, czy drukowane. Różnica jest do  pominięcia.
Pisałem już o oświetleniu.

Niektóre zdjęcia z Marsa są natomiast albo jakieś takie żółte, albo okrutnie czerwone, albo wręcz niebieskie. To właśnie nie daje mi spokoju. Niektóre natomiast są ładnie wyważone. Nadal rodzi się pytanie, które są w największym stopniu zbliżone do widzenia.
Internetowe "zdjęcia z Marsa" to w dużej mierze zdjęcia składane i kolorowane przez amatorów, czy składane i kolorowane aby "ładnie wyglądały" (przecież Mars to czerwona planeta...), a nie zdjęcia z Marsa. Chyba nawet w tym wątku ktoś wrzucił pokolorowaną "na oko" fotkę, nie ma się co dziwić rozrzutem takich materiałów. Oczywiście część jest składana i kolorowana przez specjalistów co daje chociażby takie efekty. Przyznasz, skałki ładnie się wyróżniają.
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 10, 2012, 11:47 wysłana przez jmvh »

Offline Maquis

• Bóg-Imperator ;)
  • Administrator
  • Muhahahahaha
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #46 dnia: Sierpnia 10, 2012, 11:46 »
Hmm, do tego potrzebna jest raczej szerokość filtrów. Te pozycje to tylko zdaje się punkty w których odpowiedź w danym oknie jest największa.

Offline Maquis

• Bóg-Imperator ;)
  • Administrator
  • Muhahahahaha
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #47 dnia: Sierpnia 10, 2012, 11:48 »
Nas oczywiście interesuje Bayer z maski CCD. Można sobie porównać z jakimś aparatem - też powinny tam być dane o czułości i zakresach odpowiedzi danej matrycy.

Offline Maquis

• Bóg-Imperator ;)
  • Administrator
  • Muhahahahaha
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #48 dnia: Sierpnia 10, 2012, 11:52 »
Internetowe "zdjęcia z Marsa" to w dużej mierze zdjęcia składane i kolorowane przez amatorów, czy składane i kolorowane aby "ładnie wyglądały" (przecież Mars to czerwona planeta...), a nie zdjęcia z Marsa. Chyba nawet w tym wątku ktoś wrzucił pokolorowaną "na oko" fotkę, nie ma się co dziwić rozrzutem takich materiałów. Oczywiście część jest składana i kolorowana przez specjalistów co daje chociażby takie efekty. Przyznasz, skałki ładnie się wyróżniają.

To zdjęcie to złożenie IRGV.
Podczerwień, zieleń i fiolet. Do tego zdaje się przez filtry wąskopasmowe.

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #48 dnia: Sierpnia 10, 2012, 11:52 »

Offline jmvh

• Weteran
« Odpowiedź #49 dnia: Sierpnia 10, 2012, 12:02 »
Ano, "normalne" też się z takich składowych produkuje.

"The image combines exposures taken through Pancam filters centered on wavelengths of 753 nanometers (near infrared), 535 nanometers (green) and 432 nanometers (violet). The view is presented in false color to make some differences between materials easier to see."

Offline Radek68

• Moderator Globalny
  • "Jutro to dziś, tyle że jutro" Sławomir Mrożek
« Odpowiedź #50 dnia: Sierpnia 10, 2012, 12:03 »
Przeniosłem dyskusję o kolorze Marsa do osobnego wątku.
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 10, 2012, 12:28 wysłana przez Radek68 »
The Dark Side of the Moon

Offline Limax7

• LindaborseGX
  • Weteran
  • .: I love comets :.
« Odpowiedź #51 dnia: Sierpnia 10, 2012, 12:10 »
Ano, "normalne" też się z takich składowych produkuje.

"The image combines exposures taken through Pancam filters centered on wavelengths of 753 nanometers (near infrared), 535 nanometers (green) and 432 nanometers (violet). The view is presented in false color to make some differences between materials easier to see."

Większość kolorowych zdjęć z MERów jest właśnie z tych składowych filtrów (L2, L5, L7)

Offline Limax7

• LindaborseGX
  • Weteran
« Odpowiedź #52 dnia: Sierpnia 10, 2012, 12:25 »

LooZ^

• Gość
« Odpowiedź #53 dnia: Sierpnia 10, 2012, 12:27 »
Czytając tą dyskusję, przestaję mieć wątpliwości. Trzeba na Marsa wysłać jakiegoś forumowicza, żeby to sprawdził! ;)

Offline Limax7

• LindaborseGX
  • Weteran
« Odpowiedź #54 dnia: Sierpnia 10, 2012, 12:34 »
Jeszcze jeden przykład

Offline Limax7

• LindaborseGX
  • Weteran
« Odpowiedź #55 dnia: Sierpnia 10, 2012, 12:48 »
Wydaje się, że to za mało by tak złożyć do koloru który będzie zbliżony do realistycznego bo trzeba też ustalić poprawny balans bieli. Poniżej zdjęcie surowe z L4 L5 L6 i zmienione właśnie balansem bieli. Które więc jest te realistyczne ? Nie wiadomo. Nie miałem odniesienia do punktu szarości.

Curiosity przecież ma kalibrator więc tam kolory będą bardziej realistyczne.

Offline jmvh

• Weteran
« Odpowiedź #56 dnia: Sierpnia 10, 2012, 12:52 »
O jakim kalibratorze mówisz? Bo bodaj ten cel kalibracyjny MSL jest sztuką pozostałą po MERach.

Wydaje mi się, że robisz podczas składania po prostu coś w tym stylu: http://www.highmars.org/niac/education/mer/mer00e.html
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 10, 2012, 12:55 wysłana przez jmvh »

Scorus

• Gość
« Odpowiedź #57 dnia: Sierpnia 10, 2012, 12:54 »
Jeśli kontrast i nasycenie nie są zbytnio podkręcone, to zdjęcia z MERów i Vikingów produkowane z danych skalibrowanych radiometrycznie (dostępnych w PDS) są bardzo realistyczne, nawet jeśli chodzi o kolor nieba. Jeśli chodzi o surowe JPG zbyt dokładnego koloru się nie uzyska.
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 10, 2012, 13:02 wysłana przez Scorus »

Offline Romek63

• Weteran
  • 68-my ROK EKSPLORACJI KOSMOSU
« Odpowiedź #58 dnia: Sierpnia 10, 2012, 12:58 »
Dlatego użyłem tam słowa "zbliżone". Nawet po kalibracji zdjęcia nikt nie zagwarantuje, że obraz ten będzie dokładnie tym co zobaczyłoby ludzkie oko. Będzie pewną aproksymacją (w pewnym sensie zawsze tak jest) - być może zgodną w 99%, ale to nie to samo co siedzieć tam i po prostu się rozejrzeć.
To praktycznie to samo. Dlatego napisałem wyżej, że zdjęcia ze zwykłych aparatów praktycznie dają takie same kolory co się widzi, nawet kiedy są wyświetlane na monitorze, czy drukowane. Różnica jest do  pominięcia.
Niektóre zdjęcia z Marsa są natomiast albo jakieś takie żółte, albo okrutnie czerwone, albo wręcz niebieskie. To właśnie nie daje mi spokoju. Niektóre natomiast są ładnie wyważone. Nadal rodzi się pytanie, które są w największym stopniu zbliżone do widzenia.
Właśnie też chciałbym usłyszeć odpowiedź na to pytanie które zadał pogrzex. Zgodność kolorów w 99% a nawet w 80% całkowicie mi wystarczy. I nie interesują mnie różnice w odcieniach jakie dają monitory albo różnice w postrzeganiu kolorów przez większość ludzi. Byle by odcienie brązu czy czerwieni nie zamieniały się w odcienie żółci lub zielonego czy niebieskiego. Wiadomo też że kolory powierzchni i atmosfery Marsa będą się zmieniać zależnie od kąta padania promieni słonecznych i natężenia oświetlenia ale na Ziemi także od tego zależą. Tak więc mam nadzieję że jednak kamery Curiosity dadzą zdjęcia w kolorach bardziej zbliżonych do tych jakie zobaczyłby człowiek stojący na Marsie, niż kamery z poprzednich łazików, i że nie jest to tylko chwyt reklamowy producenta nowych kamer.

Offline Maquis

• Bóg-Imperator ;)
  • Administrator
  • Muhahahahaha
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #59 dnia: Sierpnia 10, 2012, 12:59 »
Niezupełnie. Pamiętaj, że w MER L4 L5 i L6 to filtry wąskopasmowe. MERy w ogóle nie miały filtrów o charakterystyce maski Bayera.

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #59 dnia: Sierpnia 10, 2012, 12:59 »