Autor Wątek: KOLOR czyli czy Mars jest pomarańczowy.  (Przeczytany 59867 razy)

Offline Romek63

• Weteran
  • 68-my ROK EKSPLORACJI KOSMOSU
Odp: KOLOR czyli czy Mars jest pomarańczowy.
« Odpowiedź #105 dnia: Stycznia 27, 2013, 20:12 »
To wygląda na to, że przy ziemskim oświetleniu Mars byłby znacznie bardziej kolorowy bo kolory byłyby wyraźnie bardziej nasycone.

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #106 dnia: Stycznia 27, 2013, 20:16 »
To wygląda na to, że przy ziemskim oświetleniu Mars byłby znacznie bardziej kolorowy bo kolory byłyby wyraźnie bardziej nasycone.

Bo po prostu nam Marsie jest ciemnawo...

Offline Radek68

• Moderator Globalny
  • "Jutro to dziś, tyle że jutro" Sławomir Mrożek
« Odpowiedź #107 dnia: Marca 23, 2013, 12:44 »
Bardzo ciekawe porównane.

Trzy wersje tego samego obrazu sfotografowanego przez kamerę Mastcam na Curiosity.
Lewe zdjęcie ma nieprzetworzony kolor, tak jak to jest odbierane bezpośrednio z Marsa.  To samo mamy na stronie
http://mars.jpl.nasa.gov/msl/multimedia/raw/.
Środkowe zdjęcie jest po kalibracji obrazu, pokazuje nam Marsa tak, jak go widzi kamera będąc w tamtych warunkach oświetleniowych, naturalnie uwzględniając światło odbite od powierzchni i rozproszone w atmosferze.
Prawe zdjęcie pokazuje nam ten sam fragment tak, jakbyśmy go widzieli, gdyby przenieść go na Ziemię, do naszych warunków oświetleniowych (lub mówiąc inaczej, gdyby na Marsie były takie warunki jak na Ziemi).

Uwzględniając właściwości ludzkiego oka prawdopodobnie widzielibyśmy Marsa tak, jak go widać na fotografii nr 3.

Dla osób, które nie rozumieją różnic pomiędzy kolorem który widzimy, a tym jaki "jest naprawdę" polecam odcinek SONDY pt. "KOLOR" (rok 1986).

Edit:
Zdjęcie pochodzi z http://photojournal.jpl.nasa.gov/catalog/PIA16800.

« Ostatnia zmiana: Marca 24, 2013, 00:08 wysłana przez Radek68 »
The Dark Side of the Moon

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #108 dnia: Marca 23, 2013, 13:00 »
Uwzględniając właściwości ludzkiego oka prawdopodobnie widzielibyśmy Marsa tak, jak go widać na fotografii nr 3.

Z Twojego opisu zrozumiałem, że raczej jak na fot. nr 2?

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #108 dnia: Marca 23, 2013, 13:00 »

Offline KonradL

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #109 dnia: Marca 23, 2013, 13:19 »
 ;) - ufff to jednak nie jestem sam :)
Tym bardziej... ze oba zdjecia sa "rozjechane" w przeciwne strony w stosunku do tego pierwszego - niekalibrowanego :)

Offline zamb

• Pełny
« Odpowiedź #110 dnia: Marca 23, 2013, 15:05 »
Prawe zdjęcie pokazuje nam ten sam fragment tak, jakbyśmy go widzieli, gdyby przenieść go na Ziemię, do naszych warunków oświetleniowych (lub mówiąc inaczej, gdyby na Marsie były takie warunki jak na Ziemi).

No właśnie, bo jak dla mnie zdjęcie nr 3 ma pomóc np geologom, pokazując im minerały w takich samych warunkach oświetleniowych jakie mają na Ziemi (a więc w warunkach jakich się wszystkiego co potrafią uczyli ;))
Ale nikt marsa nie przeniesienie na niższą orbitę, więc musi być ciemniej choćby, także chyba gdyby stanąć na Marsie widzielibyśmy to co na zdjęciu 2.

Swoją drogą, widział ktoś kiedyś jakieś porównanie oświetlenia na powierzchni planet i księżyców? Np. w lumenach? Według polskiej wiki sondy radzieckie robiły takie badania na Wenus, wyszło im kilkaset lumenów. Jak z resztą ciał, może da się to wyliczyć teoretycznie z parametrów orbity?

Offline KonradL

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #111 dnia: Marca 23, 2013, 15:30 »
Ja mysle, ze widzielibysmy cos pomiedzy 1, a 3-ka. Nasze oko dazyloby do osiagniecia punktu bieli... jednak tak calkiem by sie nie dostosowalo - zupelnie jak przy swielte zarowym.

Offline Radek68

• Moderator Globalny
  • "Jutro to dziś, tyle że jutro" Sławomir Mrożek
« Odpowiedź #112 dnia: Marca 23, 2013, 16:41 »
@JSz - napisałem jak na foto nr 3 (ale wcale nie jest to pewne ;) ), gdyż nasze oko (w pewnym, dość ograniczonym zakresie) dostosowuje się do koloru otaczającego światła i traktuje je jako białe.

@zamb - to, że jest ciemniej zupełnie nie zmienia kolorów (no chyba, że byłoby bardzo ciemno, jak np. w nocy, ale na Marsie, w porównaniu z nocą to jednak jest bardzo jasno).

Tego co na pewno widzielibyśmy nikt nie wie, można tylko mniej więcej to sobie wyobrażać. Trzeba też wziąć pod uwagę właściwość ziemskiej atmosfery, która najbardziej rozprasza niebieską część widma i dlatego w słoneczny dzień niebo ma ok. 6500 K, podczas gdy słońce ma 5500 K. Ale letnie niebo może mieć nawet 15 000K. Za to wieczorem w domu, w pokoju, przy zapalonych żarówkach (np. 3 x 100W) mamy temperaturę barwową światła w okolicy zaledwie 2600 K. I klisza, czy matryca od razu wyłapie te różnice i mocno "zafałszuje kolory".
A oko nie daje się "oszukać" i nadal białą kartkę widzimy jako białą, a czerwony sweter jako czerwony. Niebieskie korale są nadal niebieskie.
Dlatego twierdzę, że oko przystosowałoby się do światła na Marsie i widziałoby podobnie do tego jak widzimy np. w świetle żarówkowym, czyli dobrze. Ale... (patrz uwagę przy pierwszym zadaniu tego postu ;) )
The Dark Side of the Moon

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #113 dnia: Marca 23, 2013, 16:59 »
Zdjęcie nr 2 wygląda jakby zostało zrobione podczas zmierzchu (odnosząc się do ziemskich warunków), czy inaczej: nr 1 wygląda jakby nr 2 zostało rozjaśnione.

Nie znam się na fotografii, ale jak pisze pod zdjęciem nr 3, zostało ono przetworzone zakładając, że jakiś kamyk jest biały. Skąd wiadomo, który kamyk jest biały, i czy w ogóle na tym zdjęciu jest cokolwiek białego?

Rozumiem z tego wszystkiego, że Mastcam prawdopodobnie poprawnie oddaje kolory, tylko rozjaśnia zdjęcia?

Offline olasek

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #114 dnia: Marca 23, 2013, 17:52 »
Skąd wiadomo, który kamyk jest biały, i czy w ogóle na tym zdjęciu jest cokolwiek białego?
Dokladnie, nie sposob powiedziec co widzialoby oko ludzkie w warunkach Marsjanskich.
Do tego nawet jak cos tam jest biale wcale to nie znaczy ze ten jeden obiekt wplynolby na odbierany kolor calego krajobrazu a tylko zbalansowalby ten jeden bialy kamyk.

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #115 dnia: Marca 23, 2013, 18:17 »
Kurczę. To ja już niczego nie rozumiem. Myślałem, że 2 zdjęcie przedstawia kolory jak mniej więcej widzielibyśmy my - ludzie (wykluczając osoby będące daltonistami itp) będąc na Marsie, zaś trzecie przedstawia kolory na marsjańską powierzchnię padało światło takiego mniej więcej koloru jakie pada na powierzchnię Ziemi (czyli białe).

A teraz aż się chce rzec z opuszczonymi ramionami - wiem, że nic nie wiem  ::)

Scorus

• Gość
« Odpowiedź #116 dnia: Marca 23, 2013, 18:37 »
Równie dobrze można by się zastanawiać jaki odcień zieleni zobaczy się stojąc w gęstym lesie :P

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #117 dnia: Marca 23, 2013, 19:45 »
A dlaczego nie? Jeśli interesujemy się właściwościami fizycznymi otoczenia, to jednym z nich jest jego "prawdziwy kolor" - przez "prawdziwy" rozumiem nie to, jaki kolor zobaczy czyjeś oko w jakimś oświetleniu, ale fizyczną właściwość danej powierzchni, jaką jest jej zdolność do odbijania różnych częstotliwości promieniowania elektromagnetycznego.

Z tego dopiero będzie wynikać, jaki kolor zobaczyłby konkretny człowiek na Marsie - z określoną charakterystyką wzroku oraz przy określonym oświetleniu (a także po określonym czasie akomodacji). To jest o wiele trudniejsze do opisu, gdyż wchodzi tu w grę wiele indywidualnych czynników - każdy ma trochę inne oczy. Ale z drugiej strony wzrok jest najważniejszym zmysłem dla człowieka i nic dziwnego, że to go interesuje: jak tam jest, czyli co tam można zobaczyć.

Offline zamb

• Pełny
« Odpowiedź #118 dnia: Marca 23, 2013, 19:59 »
Dołączę się, bo też trochę w swojej codziennej pracy spotykam się z kwestią koloru.

każdy ma trochę inne oczy.

Po pierwsze nikt nigdy nie bierze przy kalibracjach np. na potrzeby poligrafii. To byłoby lekko niepoważne, po pierwsze dlatego, że są to różnice małe u zdrowego człowieka, a po drugie dlaczego uważasz, że to problem? Wyobraźmy sobie, że ja widzę zielony, jako niebieski i odwrotnie. Ty widzisz normalnie. Mogę z czymś takim chodzić całe życie, i nigdy się nie zorientować, dla mnie po prostu niebieski będzie taki od urodzenia, i już. Możemy razem gadać o zielonej sukience dla żony, i spokojnie się dogadamy.
Jeśli mówisz mi że każdy ma inne oko, to to inne oko zniekształca WSZYSTKIE widziane barwy w ten sam sposób, co suma summarum daje efekt taki, że nie należy tego w ogóle brać pod uwagę w takich rozważaniach.

@zamb - to, że jest ciemniej zupełnie nie zmienia kolorów (no chyba, że byłoby bardzo ciemno, jak np. w nocy, ale na Marsie, w porównaniu z nocą to jednak jest bardzo jasno).
(patrz uwagę przy pierwszym zadaniu tego postu ;) )

Moim zdaniem ma, jeśli rozważamy balans bieli. Nasz mózg reaguje na temperaturę światła, i podany przykład ze zdjęciami przy żarówkach jest słuszny (dopiero na zdjęciach widzimy, że w pokoju było żółto. To samo spostrzeżemy patrząc na pomieszczenie z zewnątrz, np zza okna)
Jednak nasze oko nie dokonuje "balansu bieli". Owszem, dopuszcza mniej lub więcej światła, ale nie powiesz mi, że nie widzisz różnicy między dniem słonecznym a pochmurnym? Widzisz, bo pewne wartości wychodzą poza to, co może Twoje oko zniwelować przez zawężenie źrenic. W tym sensie, jestem przekonany, że słoneczny dzień na Marsie nie będzie nas oślepiał tak jak słoneczny dzień na Ziemi, będzie raczej jak lekko pochmurny tu na Ziemi.
« Ostatnia zmiana: Marca 23, 2013, 20:03 wysłana przez zamb »

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #119 dnia: Marca 23, 2013, 20:33 »
Jeśli mówisz mi że każdy ma inne oko, to to inne oko zniekształca WSZYSTKIE widziane barwy w ten sam sposób, co suma summarum daje efekt taki, że nie należy tego w ogóle brać pod uwagę w takich rozważaniach.

Jesteś tego pewien? Trzeba by o to zapytać lekarza okulisty, ale wydaje mi się, że tak jak ludzkie oko różnie reaguje na różne częstotliwości (a potem mózg jeszcze końcowe wrażenie koryguje), to również indywidualne zniekształcenie odbioru kolorów może zależeć od częstotliwości - nie musi odbywać się według funkcji liniowej. Poza tym owo zniekształcenie - tak jak przy fotografii - może być i chyba jest zależne od warunków oświetlenia, nie tylko jasności ale i barwy.

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #119 dnia: Marca 23, 2013, 20:33 »