Autor Wątek: Philae  (Przeczytany 274705 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Borys

• Gość
Odp: Philae
« Odpowiedź #240 dnia: Listopada 12, 2014, 21:43 »
Hmm, wydaje mi się, że też bywały przykłady "embarga" na zdjęcia z NASA - nie zawsze wrzucają wszystko.

To jest standard. Przy analizie danych z naszego instrumentu na Chandrayaan-1 - SIR-2 potrzebowałem obrazów z nasowskiego spektrometru M3, by dokładniej określić pole widzenia (SIR-2 skanował pojedynczą linię, podczas gdy M3 robił fotki). Zaoferowali mi dane "spektralnie uśrednione" żebym przypadkiem jakiegoś artykułu nie popełnił.

Offline Vatone

• Nowy
  • *
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #241 dnia: Listopada 12, 2014, 21:45 »

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #242 dnia: Listopada 12, 2014, 21:46 »
Sory za małe OT. Czy pierwsze zdjęcia z lądownika Viking też były oglądane pod kątem publikacji zanim NASA je pokazywała w mediach? Przecież nie można było wówczas wykluczyć odkrycia roślin i zwierząt na Marsie!

Offline Andrew

• Senior
  • Czy to może być aż tak trudne?
    • Astronomia24.com
« Odpowiedź #243 dnia: Listopada 12, 2014, 22:02 »
Są jakieś zdjęcia? Po całym dniu w pracy nie wiem co się działo  :-[

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #243 dnia: Listopada 12, 2014, 22:02 »

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #244 dnia: Listopada 12, 2014, 22:03 »
Są jakieś zdjęcia? Po całym dniu w pracy nie wiem co się działo  :-[

Pewnie że są tylko, że na biurku/komputerach ESA.
A reszta świata trochę poczeka na ich publikację.....  ::)

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #245 dnia: Listopada 12, 2014, 22:36 »
Coś mi się wydaje, że trza iść spać. Bo zdjęcia z powierzchni komety ESA pokaże jutro?.....  ::)

Offline MarekFloryda

• Weteran
  • docent
    • Mój blog rakietowo-samochodowy
« Odpowiedź #246 dnia: Listopada 12, 2014, 22:37 »
Coś mi się wydaje, że trza iść spać. Bo zdjęcia z powierzchni komety ESA pokaże jutro?.....  ::)

Miała też być konferencja prasowa :( Myślę że nie mają pewnych danych co i jak i dlatego opóźniają wszystko. Po ostatnim fiasco satelitów Galileo wolą najpierw się upewnić że lądownik stoi na komecie.
Zapraszam na mój blog :)

Offline Air Q

• Weteran
« Odpowiedź #247 dnia: Listopada 12, 2014, 23:05 »
Hmm, wydaje mi się, że też bywały przykłady "embarga" na zdjęcia z NASA - nie zawsze wrzucają wszystko.
Ale np: z MER'ów czy MSL'a jpgi lecą od razu na web. Pamiętam, że z Deep Impact też szły zdjęcia na "żywo" dla publiki. Jedynie na PDSy trzeba więcej czekać ponieważ z tego piszą publikacje.  Jeśli ESA chce zainteresować społeczeństwo badaniami kosmosu to powinni coś pokazać teraz, a nie za kilka miesięcy w obawie, że ktoś napisze marny papeier z kilku jpgów, bo po tym czasie przeciętny Kowalski w nosie będzie miał misję Rosetta/Philae. Jakiś kompromis musi być...

Edit:
Tymczasem ładna kompozycja z unmannedspaceflight:
https://farm6.staticflickr.com/5609/15589900568_d6c13841a7_o.png
« Ostatnia zmiana: Listopada 12, 2014, 23:08 wysłana przez Air Q »
"One could write a history of science in reverse by assembling the solemn pronouncements of highest authority about what could not be done and could never happen."
http://qt.exploratorium.edu/mars/opportunity
Sprawdź SOL: http://www.greuti.ch/oppy/html/filenames_ltst.htm

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #248 dnia: Listopada 13, 2014, 01:37 »
Ale np: z MER'ów czy MSL'a jpgi lecą od razu na web. Pamiętam, że z Deep Impact też szły zdjęcia na "żywo" dla publiki. Jedynie na PDSy trzeba więcej czekać ponieważ z tego piszą publikacje.  Jeśli ESA chce zainteresować społeczeństwo badaniami kosmosu to powinni coś pokazać teraz, a nie za kilka miesięcy w obawie, że ktoś napisze marny papeier z kilku jpgów, bo po tym czasie przeciętny Kowalski w nosie będzie miał misję Rosetta/Philae. Jakiś kompromis musi być...

Edit:
Tymczasem ładna kompozycja z unmannedspaceflight:
https://farm6.staticflickr.com/5609/15589900568_d6c13841a7_o.png

Fakt z misjami marsjańskimi, ale tutaj chyba chodzi o to, że nawet jeśli to są jpegi, to są to pierwsze takie jpegi przedstawiające utwory na komecie. Grono ludzi zakasało więc rękawy i zaczęło pisanie tych marnych publikacji :P

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #249 dnia: Listopada 13, 2014, 01:39 »
Wazne by nam Philae nie tanczyl na powierzchni. ;).

"Maybe we have landed on the comet twice" ---> po czym były oklaski. :)

Lądownik mógł się odbić przy lądowaniu i wrócić na powierzchnię na co wskazują dane z ROMAP. Jedna z interpretacji fluktuacji w produkcji energii elektrycznej mówi, że korpus przez 2 godziny obracał się z wolna przez inercję koła zamachowego.

Właśnie cytując informację z Kosmonauty (napisana na podstawie wpisu Emilly na Twitterze:

"powyższe domniemania mogą być poparte danymi uzyskanymi z instrumentu ROMAP (analiza pola magnetycznego), które wskazują na TRZY MOMENTY LĄDOWANIA, odpowiednio o godzinie 16:33, 18:26 i 18:33 CET (czasu polskiego). Czy może to wskazywać na fakt, że lądownik odbił się na niecałe 2 godziny po pierwszym zetknięciu z powierzchnią komety?"

Niezłe jaja...

Offline Rafał

• Weteran
  • Nie zapomnijmy o Wenus.
« Odpowiedź #250 dnia: Listopada 13, 2014, 08:36 »
Chris Lintott (astrofizyk / dziennikarz związany z astronomią) podaje że nawiązano dzisiaj kontakt z Philae! :)

Some very good news - heard from some of the team here that signals have been received from @philae2014. It's still alive! #cometlanding
« Ostatnia zmiana: Listopada 13, 2014, 09:31 wysłana przez Rafał »

Offline KonradL

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #251 dnia: Listopada 13, 2014, 09:36 »
Dobrze, skoro juz mamy to przecwiczone to w takim razie nastepnym razem smialo mozemy juz podejsc odwazniej i prawdziwego mobilnego skoczka poslac :)

BTW... ciekawe jak zmienilo sie miejsce ladowania, jak daleko odlecielismy...

Offline Rafał

• Weteran
  • Nie zapomnijmy o Wenus.
« Odpowiedź #252 dnia: Listopada 13, 2014, 09:42 »
Paolo Ferri potwierdza "full contact" z Philae :)

Offline astropl

• Weteran
  • Zmieściłem się w Sojuzie :)
    • Loty Kosmiczne
« Odpowiedź #253 dnia: Listopada 13, 2014, 09:59 »
Emily napisała jeszcze wczoraj, że: "The most-anticipated data was from the ÇIVA panoramic imager. Although the imaging sequence executed, there was a problem with the data that was returned to Earth; it had black stripes or bars or was just black. It's unclear what went wrong, especially since ÇIVA worked great during descent. They may ask Philae to re-run the ÇIVA sequence while the rest of the science sequence is executing (they can apparently do this in parallel) in order to try to get this important image observation acquired and on the ground.".
Waldemar Zwierzchlejski
http://lk.astronautilus.pl

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #254 dnia: Listopada 13, 2014, 10:26 »
Emily napisała jeszcze wczoraj, że: "The most-anticipated data was from the ÇIVA panoramic imager. Although the imaging sequence executed, there was a problem with the data that was returned to Earth; it had black stripes or bars or was just black. It's unclear what went wrong, especially since ÇIVA worked great during descent. They may ask Philae to re-run the ÇIVA sequence while the rest of the science sequence is executing (they can apparently do this in parallel) in order to try to get this important image observation acquired and on the ground.".

Ehm ESA przepraszam, że miałem do Ciebie żal z tymi zdjęciami.....  :( Myślałem, że fotki są gotowe, tylko leżą w biurku/komputerze ....

Miejmy nadzieję, że uda się wykonać dobrą panoramkę z lądownika. Szkoda by było jakby to nie wyszło ....

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #254 dnia: Listopada 13, 2014, 10:26 »